Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Sandra (36) werd vergeten tijdens pakjesavond: "Alsof niemand van mij houdt"

Wat een gezellige pakjesavond had moeten worden, eindigde voor Sandra (36) in een deceptie. Niemand had eraan gedacht om een cadeautje voor haar te kopen. 

Sandra (36): “Het is nog donker als ik wakker word. Mijn hoofd klopt en mijn ogen prikken van het vele huilen. Volgens mij ben ik in tranen in slaap gevallen. Gisteren is gebeurd wat ik vreesde: niemand had eraan gedacht een sinterklaascadeautje voor mij te kopen op pakjesavond. Gelukkig had ik voor mezelf een boek meegebracht en snel tussen de andere pakjes geschoven. Want natuurlijk wilde ik niet dat mijn 5-jarige dochter Sofie doorhad dat ‘Sinterklaas mama vergeten was’.”

Advertentie

Pakjesavond

“Zodra de klok beneden 7 uur slaat, bel ik mijn moeder. Ik weet dat ze wakker is en ik moet het verhaal echt even aan haar kwijt. Nog voordat ik haar aan de lijn heb, beginnen de tranen weer te stromen. Haar stem klinkt door de hoorn en struikelend over mijn woorden vertel ik haar het hele verhaal. Natuurlijk wist ik wel dat ik nergens op hoefde te rekenen. Als we Sinterklaas vieren met de ouders en zus van mijn ex-man Tim, is de afspraak dat we alleen cadeautjes voor de kinderen kopen.

Maar… niemand houdt zich daar echt aan. Iedereen koopt wat voor opa en oma, Tims zus en haar man kopen iets voor elkaar, ik koop een kleinigheidje voor iedereen, maar niemand koopt wat voor mij. Toen Tim en ik getrouwd waren, kreeg ik nog weleens een chocoladeletter van zijn moeder. Sinds ons huwelijk voorbij is, denkt niemand daar meer aan.”

Schone schijn

“Nadat ik opgehangen heb, stap ik onder de douche, eet wat en ga richting kantoor. Mijn collega’s zien meteen dat er iets aan de hand is. ‘Hoe gaat het?’, vraagt Lotte, die aan het bureau naast mij zit. ‘Je ziet er niet zo goed uit. Viel sinterklaasavond je tegen?’ Vechtend tegen de tranen vertel ik hoe ik het cadeau dat ik aan mezelf gaf uitpakte en verrast reageerde. En ik maar de schone schijn ophouden. Koffie zetten, pepernoten in bakjes doen, marsepein op schalen leggen. Mijn collega’s reageren verontwaardigd. ‘Wat zijn dat voor mensen?’, vraagt Lotte zich hardop af. ‘Ik vind dit ook echt heel stom van Tim. Waarom heeft hij je niks gegeven?’ Dat snap ik ook niet, maar ik besluit de rest van de werkdag mijn verdriet weg te stoppen en me te concentreren op een naderende deadline.”

Iets attents 

“Als ik aan het einde van de dag de auto in stap en gebeld word door Tim, merk ik dat het nare gevoel langzaam terug komt kruipen. Sofie is gisteren bij hem blijven slapen en hij vraagt hoe laat hij haar straks zal brengen. We spreken een tijd af en ik moet me beheersen om niet meteen te vragen wat hij ervan vindt dat hij en zijn complete familie vergeten zijn om iets leuks voor mij in de zak van Sinterklaas te stoppen. Het hoefde van mij echt geen groot cadeau te zijn. Iets attents met een gedichtje of een kleine surprise. Is dat nu te veel gevraagd?”

Met horten en stoten

“Thuis maak ik een salade voor mezelf en rommel ik wat in huis totdat Tim en Sofie voor de deur staan. Het is koud buiten, dus ik maak voor ons drieën een kop warme chocolademelk. Sofie heeft het geduld niet om bij ons aan de keukentafel te blijven zitten en ze rent naar de woonkamer om met haar nieuwe barbiepop te spelen. Tim vertelt over zijn dag en het feit dat hij waarschijnlijk meer gaat verdienen en ik bedenk dat ik nu toch echt moet zeggen hoe ik me gisteravond gevoeld heb. Het komt er uiteindelijk met horten en stoten uit, maar aan Tims gezichtsuitdrukking te zien, snapt hij niet waarom ik zo van de kaart ben.”

Samenloop van omstandigheden 

“‘Ik voelde me heel eenzaam, Tim,’ zeg ik nog, ‘alsof niemand aan mij denkt en niemand van mij houdt.’ Mijn ex haalt zijn schouders op. ‘Dat haal je je natuurlijk allemaal zelf in je hoofd, San, het was gewoon een ongelukkige samenloop van omstandigheden.’ Dat hij ook een aandeel in die omstandigheden heeft, ziet hij voor het gemak maar even over het hoofd. Een half uurtje later vertrekt hij.”

Niet alleen 

“Ik zeg mijn dochter dat ze haar tanden moet gaan poetsen en even later zit ik bij haar op bed een verhaaltje voor te lezen. Halverwege onderbreekt ze me en vraagt: ‘Vond jij het ook zo’n fijne pakjesavond, mam?’ Ik moet iets wegslikken en praat er snel overheen. Als ze even later tegen mij aan in slaap valt, voel ik ineens een enorme kracht door mijn lijf stromen. Ik ben niet alleen. Ik heb een fantastische dochter, een geweldige baan, een schat van een moeder en heel veel andere dingen om dankbaar voor te zijn. Deze sinterklaasavond besluit ik  naast me neer te leggen en neem me voor om wat er gebeurd is volgend jaar, een paar weken voor pakjesavond, aan te kaarten. Deze situatie wil ik nooit meer meemaken.”

Kruidnoten over? Maak er deze heerlijke kruidnoten-cheesecake van: 

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Femke Sterken. Beeld: iStock 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Terug naar de kust: familie Meiland bezichtigt waanzinnige boerderij

Erica en Martien Meiland hebben er geen geheim van gemaakt dat ze Hengelo na ongeveer een half jaar alweer gaan verlaten. Door gedoe met het bestemmingsplan moeten ze vertrekken en verhuizen ze weer terug naar de Randstad. De familie is al op huizenjacht en heeft een waanzinnige boerderij bezichtigd.

Vanaf maart zijn de Meilandjes terug op televisie en kunnen we allemaal meegenieten van de huizenjacht. Weekend weet nu al te vertellen welk huis de familie onder andere heeft bezichtigd. Ze zijn namelijk gespot bij een waanzinnige boerderij in Leiderdorp dat te koop staat voor 2,75 miljoen euro. Het dorp is bekend terrein voor de familie. Het ligt niet ver van hun oude woonplaats Noordwijk en ook schoonzoon Dirk komt hier vandaan.

Advertentie

Nieuwe boerderij voor de familie Meiland

Deze boerderij lijkt het perfecte huis voor de familie: het heeft twee aparte leefgedeelten voor Erica en Martien en er is zelfs de mogelijkheid om hun oude hobby weer op te pakken in de bed & breakfast. Het huis beschikt over elf slaapkamers, zeven badkamers en drie keukens. Tel daar twee recreatiezalen, een royale tuin, een privé-oprijlaan en weilanden bij op en het doet zeker niet onder voor een Frans chateau. En het allerbelangrijkste: er is een wijnen, wijnen, wijnkelder.

De Meilandjes weer op televisie

In een reactie aan Shownieuws vertelt Martien dat ze deze boerderij niet gaan kopen. Ze hebben het inderdaad samen met de cameraploeg bezichtigd, maar zijn ook bij een aantal andere huizen geweest. Welk huis ze uiteindelijk wel gaan kopen, zullen we ongetwijfeld gaan zien in de nieuwe serie die vanaf maart te zien is op televisie.


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Weekend, Shownieuws. Beeld: Talpa, Funda

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Haal de slee maar van zolder: vrijdag kans op 5 tot 10 centimeter sneeuw

O, wat zouden we graag het weekend beginnen in een witte wereld. Voor een deel van het land is er goed nieuws: in Groningen, Drenthe en delen van Friesland wordt vrijdagochtend flink wat sneeuw verwacht.

Weerplaza meldt dat het de komende dagen flink gaat regenen. In het noorden en noordoosten van het land verandert dat vrijdag wellicht dus even in sneeuw. De verwachting is nog een beetje onzeker, maar mocht het er echt van komen dan is dat gelijk ook “een aanzienlijke hoeveelheid”, volgens Weerplaza.

Advertentie

5 tot 10 centimeter sneeuw

En met die aanzienlijke hoeveelheid hebben we het over zo’n 5 tot 10 centimeter. Genoeg voor een rondje op de slee of het maken van een sneeuwpop, dus. De overgangszone van sneeuw naar regen ligt volgens de weersite waarschijnlijk boven de Noordoostpolder en Gelderland.

Maar het kan óók zo zijn dat het alleen boven het noorden van Duitsland valt. Dan blijft de sneeuwkans wellicht alleen hoog voor Groningen. Morgen moeten de voorspellingen definitief laten zien hoe de verwachting voor vrijdag eruit ziet: wordt het sneeuw, of blijft het bij ijsregen?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Weerplaza. Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Geen hotels, maar ziekenhuizen en spelen met Diederik: Anna bedacht het spel 'coronapoly'

We gaan richting een jaar lang corona, een moment waar we liever niet al te lang bij stil willen staan.  Niet helemaal waar, want er ontstaan ook leuke dingen in tijden van crisis. Bijvoorbeeld: Anna bedacht haar eigen coronapoly.

Komen al die bordspellen ondertussen wel een klein beetje je neus uit? Ga zelf aan de slag met een nieuw spel. Dat dacht Anna Grooten (19) uit Heerenveen ook. Ze bedacht zelf een coronaversie van het beroemde spel Monopoly. Inclusief het RIVM, OMT, de bruiloft van Grapperhaus en het vaccin.

Advertentie

Coronapoly met ziekenhuizen

Coronapoly begint in, hoe kan het ook anders, Wuhan. Moet je naar de gevangenis? Dan ga je in quarantaine. En hotels zijn in deze versie ingeruild voor ziekenhuizen. Daarnaast kun je ook gebouwen kopen als het Torentje, het Catshuis en het Binnenhof. Overal is aan gedacht.

Spelen met Diederik Gommers

Anna kwam op het idee door een video op TikTok. Twee weken lang knutselde ze aan haar eigen spel dat je kunt spelen met Hugo de Jonge, Diederik Gommers, Irma Sluis en andere bekende corona-gezichten. Ook de Kans- en Algemeen Fonds-kaartjes zijn in coronastijl. In een interview met RTL Nieuws las ze een kaartje voor: “De tweede lockdown is voorbij en de winkels zijn weer open. Je komt Hugo de Jonge tegen en complimenteert hem met zijn geweldige schoenenkeuze. Je krijgt 25 euro vanwege dit aardige compliment.” Plannen voor het uitbrengen van het spel zijn er nog niet, eerst gaan ze het zelf nog spelen.

 

 

 

 

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTLNieuws.nl. Beeld: Facebook/Anna Grooten

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kan een intolerantie voor bepaald eten ook overgaan?

In het geval van een intolerantie vraag je je misschien af: zou mijn lichaam er misschien aan kunnen wennen, als ik er maar lang genoeg aan blootgesteld word? Een soort therapie dus, waarbij ik gewoon even door de periode met erge klachten heen moet?

We vroegen het diëtist en onderzoeker Wendy Walrabenstein.

Advertentie

Intolerantie vs. allergie

Van een lactose-, gluten-, pinda-, schelpdieren- of fructoseintoleratie heeft menig mens last. Gevolg? Onder meer darmklachten, migraine, jeuk en/of hartkloppingen. De oorzaak is een verkeerd gerichte reactie van het afweersysteem tegen ‘onschuldige’ eiwitten. Vooral niet te verwarren met een allergie.

Walrabenstein legt uit: “Grofweg kun je stellen dat er bij een allergie een directe reactie optreedt die soms levensgevaarlijk kan zijn. En in het geval van intoleranties gaat het meestal over maag- en darmklachten als gevolg van het eten van bepaalde voedingsmiddelen.”

Coeliakie en lactoseintolerantie

“De bekendste vormen van voedselintoleranties zie je bij mensen met coeliakie en bij mensen met een lactoseintolerantie. Bij coeliakie kan het eten van glutenbevattende granen, zoals tarwe, rogge en gerst, leiden tot ontstekingen in de darm. Het is een auto-immuunziekte en erfelijk.

Lactoseintolerantie komt voor bij mensen die, meestal al vanaf hun kindertijd, geen enzymen meer aanmaken die lactose kunnen afbreken. Beide aandoeningen veroorzaken geen allergische reactie.”

Allergie, intolerantie of sensitiviteit

“Daarnaast bestaan er diverse sensitiviteiten voor voeding. De bekendste is glutensensitiviteit, waarbij mensen na het eten van glutenbevattende producten gezondheidsklachten krijgen (vooral in het spijsverteringskanaal, maar ook vermoeidheid) . Als ze hiermee stoppen, dan stoppen ook de klachten. Glutensensitiviteit is ondertussen wel erkend, maar we weten over de oorzaak nog (te) weinig.”

Een huisarts kan beoordelen of er mogelijk sprake is van een allergie, intolerantie of een sensitiviteit. Mocht er een vermoeden zijn, dan kunnen gespecialiseerde artsen dat onderzoeken, bijvoorbeeld door middel van een voedselprovocatietest: het uitlokken van de allergie door een beetje van het voedsel in te nemen.

Gezond voedingspatroon

Wijst de test een intolerantie uit, dan is er volgens Walrabenstein een punt waar op gelet moet worden: “Op basis van de uitslag zouden zij dan veel voedingsmiddelen moeten laten staan. Het is naar mijn mening onverantwoord om deze mensen zonder nader advies over hoe zij dit moeten doen, slechts een lijstje te geven met wat men beter wel en niet kan eten. Want hoe stel je een gezond voedingspatroon samen als er ineens heel veel producten wegvallen?”

“Het is dan belangrijk om bij een lange lijst ’no-go’ producten ook eens met een diëtist te praten. De diëtist kan niet alleen zorgen dat jouw voedingspatroon volwaardig is, maar ook helpen bij het doen van provocatietesten om zo te checken of deze producten echt állemaal leiden tot klachten.”

Intoleranties tegengaan

Afijn, de hamvraag, nu we dit onderscheid kennen: kunnen klachten door frequente blootstelling minder erg worden? Dat ligt eraan. “Nee, niet bij allergieën, coeliakie of  lactoseintolerantie. Mensen die last hebben van die vormen van voedselovergevoeligheid moeten zich echt aan hun dieet blijven houden.”

Voor voedselsensitiviteiten zit dat anders. De wetenschap heeft volgens Walrabenstein ontdekt dat veel sensitiviteiten te relateren zijn aan de darmflora, het microbioom in onze darmen. “Door onbewerkt, overwegend plantaardig – en dus vezelrijk – te eten, voeden wij de goede bacteriën in onze darmen, zodat deze de ’slechte’ (die vooral leven op verzadigd vet en suiker) een beetje kunnen wegdrukken.”

Verbeterde darmflora

“Een gezond microbioom kan gerust nog eens getest worden op eerdere voedselintoleranties, door kleine hoeveelheden van producten te eten waarvoor men dacht overgevoelig te zijn. Een verbeterde darmflora kan wellicht deze voedingsmiddelen wél goed verteren.”

Wil je aan de slag met een gezonde leefstijl? Dan kan het boek Food, Body, Mind van Wendy je ook verder helpen.

In deze video legt Wendy uit waarom ook beweging belangrijk is om gezond te blijven:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Wendy Walrabenstein. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien