Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Verpleegkundige Laura de Kok: "Je wilt toch geen dierbare besmetten?"

Maandenlang hebben we ons aan de richtlijnen gehouden, maar het lijkt erop dat een groot deel van Nederland niet meer weet wat 1,5-meter is. Laura de Kok (39) is verpleegkundige en voorzitter van de Verpleegkundige Regieraad en werkte tijdens de ergste covid-periode op de IC van het Amphia ziekenhuis in Breda.

We willen terug naar het oude normaal: leuke dingen doen en familieleden en vrienden weer een knuffel kunnen geven. Maar doordat we vergeten afstand te houden, laait het aantal coronabesmettingen weer op.

Advertentie

Men vreest voor een 2e golf, en deze 2e golf komt dan véél te vroeg. “Het zorgpersoneel heeft echt tijd en ruimte nodig om te herstellen van de enorme impact die de allerzwaarste corona-periode heeft gehad. Bovendien komt de normale zorg nu juist weer een beetje op gang. We zijn bezig met een inhaalslag.”

2e golf

“Ik vind het vooral eng dat het aantal besmettingen in één keer weer exponentieel toeneemt”, zegt Laura de Kok. ”Dat er een 2e golf zou komen, hadden we wel verwacht, maar pas in het najaar.”

Intense periode

Mensen hebben vaak geen idee hoe het er een paar maanden geleden in de ziekenhuizen aan toeging. “Het was een onwijs spannende en intense periode. Het kostte alle verpleegkundigen en artsen veel energie om het ziekenhuis draaiende te houden en er voor de coronapatiënten te zijn.”

Ze vindt het dan ook schokkend om te zien en te horen dat steeds meer mensen zich niet meer aan de 1,5-meter houden.

Energie

Laura had zelf al 5 jaar niet meer op de IC gewerkt, maar heeft tijdens deze periode haar collega’s op de IC bijgestaan. Zij en haar collega’s maakten lange dagen en droegen veiligheidspakken met mondmaskers.

“Ik heb met mijn eigen ogen gezien wat corona inhoudt. Wat het met patiënten doet en welke impact het heeft op de zorg en het personeel.”

Verantwoordelijkheid

“Als ik de drukte in de supermarkt of stad zie, word ik wel een beetje boos. Dan denk ik: ‘Jij hebt geen idee wat corona betekent, hoe dat er van dichtbij uitziet. Hoe heftig zo’n covid-afdeling is, hoe zwaar het is om in zo’n pak rond te lopen’”, vertelt Laura.

Het zijn vooral jongeren die zich minder zorgen lijken te maken en daardoor laks zijn wat betreft de regels; die worden er zelf minder ziek van. “Maar ook zíj kunnen ziek worden en een besmettingsbron zijn, voor hun ouders en grootouders bijvoorbeeld. Het gaat om de mensen voor wie het virus wél gevaarlijk kan zijn. Het virus raakt iedereen.”

Denk aan anderen

Als we ons niet aan die 1,5-meterregel houden, worden de regels uiteindelijk waarschijnlijk strenger. Ofwel: door het lakse gedrag van de Nederlanders, zitten we straks misschien wel aan nóg meer regels vast, of misschien wel een 2e lockdown.

Daarom benadrukt Laura nogmaals hoe belangrijk het is om afstand te houden: “Wees verstandig en wees er voor je medemens. Houd je aan de richtlijnen. Het is niet altijd even makkelijk, dat begrijp ik. Maar we moeten het gewoon doen. Covid-19 gaat niet weg, totdat er een medicijn of vaccin is. Jij wil toch niet dat jouw vader, moeder, opa of oma of een ander dierbaar persoon besmet raakt en in het ziekenhuis terecht komt? Niemand wil toch de besmettingsbron zijn?”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock en privébeeld

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry en Meghan 'openhartig' over spanning in familie in gesprek met Oprah

Dat prins Harry en Meghan Markle op 7 maart aanschuiven bij Oprah voor een groot interview kan je bijna niet ontgaan zijn. Het interview wordt voor de uitzending al breed uitgemeten in de media, maar hoeveel gaat het stel nou echt vertellen?

Een bron dichtbij het stel vertelt tegen zender E! wat we kunnen verwachten van het interview. Als we deze bron mogen geloven, belooft dat een waar spektakel te worden waarin gevoelige onderwerpen niet gemeden worden. Ja, ze gaan het zeker over hun relatie met de Britse koninklijke familie hebben.

Advertentie

Openhartig interview Mehghan & Harry

De bron vertelt: “Er is veel spanning tussen het stel en de koninklijke familie. In het interview zullen ze vertellen waar ze doorheen zijn gegaan. Meghan en Harry zijn opgelucht dat ze nu ver weg van alles zijn.” Omdat het stel ervoor heeft gekozen om definitief hun koninklijke werk neer te leggen, hoeven zij zich volgens deze persoon niet in te houden en zullen ze dus heel openhartig zijn. “Ze zullen heel open zijn over het effect van alle aandacht op hun mentale gezondheid en eigenlijk hun hele leven.” Of ze het ook zullen hebben over de relatie van prins Harry met zijn broer is niet bekend. Die situatie zou momenteel nog heel gespannen zijn.

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Elle.com. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Maxime deelt sneak peek nieuw programma en Monique neemt het op voor Mick

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Maxime en Montana Meiland zijn bezig met leuke nieuwe dingen. Ook vriend Leroy draagt zijn steentje bij:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Froukje de Both grijpt het mooie lenteweer aan om even lekker de tuin in te gaan:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Froukje de Both (@froukjedeboth)

De zomer komt steeds dichterbij, dus Sylvie Meis werkt weer hard aan haar ‘summer body’:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sylvie Meis (@sylviemeis)

De familie Roelvink is niet zo van de kleinigheidjes. Dave verraste zijn moeder op haar verjaardag met een nieuwe auto:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dave Roelvink (@daveroelvink)

Monique Smit neemt het op voor haar vriend Mick, die meedeed aan Married at first sight. En ze gaat meteen voor hem opzoek naar een nieuwe liefde…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Monique Smit (@moniquesmit_insta)

 A haring a day… moet Douwe Bob gedacht hebben. Hij begon er woensdag zelfs zijn dag mee:

Als oppasoma moet je je aandacht er altijd bijhouden, weet ook Natasja Froger inmiddels:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Natasja Froger (@natasjafroger)

Irene Moors showt trots haar nieuwe click&collect-outfits uit haar favoriete winkel:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Irene Moors (@irene_moors)

Bas Smit is onder de indruk van het Zeeuwse uitzicht en zijn gezin:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bas Smit (@bassmit)

 

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Talpa, Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo bewaar je een halve avocado buiten de koelkast zonder dat de vrucht bruin wordt

Een avocado kun je nadat je ‘m open hebt gesneden helaas niet goed bewaren. De overgebleven helft wordt dan snel bruin en een stuk minder aantrekkelijk om nog te eten. Dat kun je met een simpel trucje oplossen.

Gooi je te vaak avocado weg omdat de overgebleven helft er niet zo smakelijk meer uitziet? Perfect rijp moet je ‘m eigenlijk meteen opeten, maar vaak heb je niet de hele vrucht nodig. In een zakje of aluminiumfolie in de koelkast lukt het niet om ‘m groen te houden, maar met dit trucje wel.

Advertentie

Avocado bewaren

Afgelopen zomer plaatste TikTok-gebruiker @KMag1 een video waarin ze liet zien hoe zij een halve avocado perfect groen houdt buiten de koelkast tot wel 24 uur na het verwijderen van de pit. Dat deed ze in drie stappen:

  1. Snijd de vrucht doormidden.
  2. Leg de helft met de pit in een (plastic) bakje gevuld met water met de pit naar beneden.
  3. Bewaar de avocado in het water tot je de vrucht weer nodig hebt. Zo blijft het 24 uur goed.

Buiten de koelkast

Op deze manier kun je avocado gewoon buiten de koelkast bewaren zonder dat het bruin wordt. De volgende dag zal de vrucht nog precies zo groen zijn als toen je ‘m opensneed en zelfs nog wat romiger dan de dag ervoor. Het water doet ook niets met de smaak. De bovenkant van de avocado is natuurlijk wel vrij nat geworden. Dat kun je oplossen door het droog te deppen met keukenpapier.

BEKIJK OOK: Zo kun je zien of je avocado (over)rijp is:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Insider.com. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan Markle draagt jurk in populaire modeprint voor de lente

De regenjassen uit haar Britse garderobe heeft Meghan Markle in het zonnige Californië niet meer nodig. Dikke jassen en truien zijn ingeruild voor vrolijke lente-jurken met zomerse prints.

Prins Harry en Meghan Markle waren dinsdag te zien in een livestream van Spotify, hun eerste publieke optreden nadat ze bekendmaakte dat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje. De twee zaten er stralend bij en vooral de prachtige jurk van Meghan viel meteen op.

Advertentie

Meghan Markle in jurk met citroenprint

Vanuit hun huis in Montecito in het Amerikaanse Californië deden de twee mee aan de livestream. Voor deze gelegenheid droeg Meghan een blauw A-lijnjurk van Oscar de la Renta met citroenprint, een van de populaire prints voor deze lente. Een perfect jurk om te dragen met een kleine babybuik. Maar de print is eigenlijk in alle varianten even leuk:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amy Monaghan (@studiosherbet)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door YOLKE (@yolkegirl)


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Redonline.co.uk. Beeld: Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien