Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Bijna 1 juli: deze versoepelingen maakte het kabinet bekend in de persconferentie

Het kabinet heeft woensdagavond in de voorlopig laatste persconferentie de verdere versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd en toegelicht. Die versoepelingen gaan verder dan eerder aangekondigd.

Eerder maakte het kabinet al bekend dat er vanaf 1 juli weer meer mogelijk zou zijn, maar die versoepelingen worden nu zelfs nog verder uitgebouwd. “Dat hebben we samen bereikt”, aldus de premier. Wel maakte hij duidelijk dat we er ook de komende tijd nog voor moeten zorgen dat er geen tweede golf komt en dat we daar nog steeds op voorbereid moeten zijn.

Advertentie

Horeca

In de persconferentie maakte premier Rutte bekend dat er vanaf 1 juli geen bovengrens meer geldt voor het aantal personen dat binnen of buiten samen is. De regel blijft hierbij wél dat er 1,5 meter afstand gehouden moet worden. Deze versoepeling geldt ook voor restaurants, bioscopen en bijvoorbeeld theaters. Ook mogen er dan weer meer mensen aanwezig zijn bij begrafenissen en bruiloften. Daarmee gaat vanaf 1 juli de grootte van de ruimte bepalen hoeveel mensen er aanwezig kunnen zijn en niet meer een maximaal aantal.

De horeca moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen: ze moeten al hun gasten vragen of ze gezondheidsklachten hebben en er moet nog steeds gereserveerd worden. Daarnaast moeten er voldoende wc’s en uitgangen aanwezig zijn in het restaurant zodat overal 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Kan een restaurant hier niet aan voldoen? Dan geldt nog steeds maximaal 100 mensen binnen en 250 mensen buiten (zittend, niet staand). Er is nog niet besloten wanneer festivals en andere grote evenementen weer door kunnen gaan. Discotheken en nachtclubs blijven ook nog gesloten, op 1 september wordt daar een nieuw besluit over genomen.

Openbaar vervoer

Ook de maatregelen voor het openbaar vervoer worden verder versoepeld. Vanaf 1 juli mag het openbaar vervoer ook weer gebruikt worden voor niet-noodzakelijke reizen en zullen alle zitplaatsen weer beschikbaar zijn. Om overvolle treinen en bussen te voorkomen, wordt nog wel aangeraden om drukte en de spits te mijden en zoveel mogelijk thuis te blijven werken. Mondkapjes blijven verplicht en bij klachten wordt afgeraden om met het openbaar vervoer te reizen.

Auto

Vanaf 1 juli mogen we ook weer samen in de auto zitten met mensen van buiten ons eigen huishouden. Er wordt vanaf die datum geen limiet meer gesteld aan het aantal mensen dat samen in de auto mag. Rijd je samen met mensen van verschillende huishoudens? Dan wordt het dragen van een mondkapje wel geadviseerd.

Middelbare scholen

Zoals al eerder aangekondigd kunnen ook de middelbare scholen na de zomervakantie weer helemaal open. Leerlingen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden, wel van de docenten. MBO’s en hogescholen mogen ook weer live les gaan geven, maar wel op 1,5 meter afstand. Ook sportenscholen, sauna’s, sportkantines en casino’s vanaf 1 juli hun deuren weer openen. De regelingen rondom de verpleeghuizen wordt ook versoepeld. Tehuizen waar geen besmettingen zijn, kunnen – indien de tehuizen dit zelf ook willen – vanaf half juli weer open.

Sport

Sportliefhebbers kregen woensdagavond ook goed nieuws. Vanaf 1 juli mogen alle sporten weer begonnen, dat geldt voor jong en oud. Vanaf 1 juli zijn er ook weer toeschouwers welkom langs de lijn en mogen ook supporters weer naar de grotere stadions. Daar moet wel 1,5 meter afstand gehouden worden en ook mag daar niet gezongen en geschreeuwd worden.

Niet verdwenen

Al deze versoepelingen zijn natuurlijk goed nieuws, maar Rutte en De Jonge maakten in de persconferentie ook duidelijk dat het virus nog niet verdwenen is. Afstand houden blijft belangrijk, we moeten onze handen blijven wassen en nog steeds thuisblijven als we klachten hebben.

BEKIJK OOK: Dit herbruikbare mondkapje maak je zelf binnen 10 minuten

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Brunopress

Lees meer

Tessel Tindert: “Hij noemde mijn dochter Julie een lekker wijf”

Als ik thuis kom na mijn bezoek aan Taco blijkt mijn opnameapparaatje niet gewerkt te hebben. Maar ik vind het niet erg, ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om deze avond nog eens te beluisteren.

Ik schenk een groot glas wijn in, schud wat nootjes in een bakje en laat het bad vollopen. In het warme water laat ik Taco letterlijk van me afglijden. Ik overdenk de avond, de vier maanden dat ik met hem heb gedate, zijn leugens, zijn bedrog, mijn gevoel over hem. Zou ik nu niet in bad zitten, dan zou ik God op mijn blote knoeien bedanken dat hij me niet verliefd op deze man

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien