Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Viktor Brand: "Mijn huis staat onder water"

In het programma ‘Hoeveel ben je waard?’ vraagt presentator Viktor Brand (43) zijn kandidaten het hemd van het lijf over hun financiële situatie. Hoeveel houden ze over als ze schulden, spaargeld en bezittingen bij elkaar optellen? Wij vroegen Viktor alles over zijn eigen bankboekje.

De kandidaten in Hoeveel ben je waard? hebben soms geen idee waar hun geld aan opgaat. Heb jij zicht op wat je uitgeeft?
“Niet echt. Onze financieel adviseur Eef van Opdorp raadt kandidaten aan een kasboekje bij te houden en dat zou ik eigenlijk ook moeten doen. Ik pin bijna alles, waardoor ik vaak geen idee heb hoeveel ik uitgeef. Het zou beter zijn om boodschappen contant te betalen en dat één keer in de week te doen. Nu scheur ik iedere avond naar de supermarkt.”

Advertentie

Ben je aan het bezuinigen geslagen sinds je dit programma presenteert?
“Ik was nogal laks in het overstappen van verzekeringen en energieleveranciers, maar dat doe ik nu wel. Een kleine moeite en het scheelt vaak honderden euro’s per jaar. Bovendien krijg je ook vaak een welkomstcadeau. Ideaal!”

Spaar je?
“Ja, maar nog niet zo lang. Acht jaar geleden heb ik een spaarrekening geopend, die ik de ‘fuck you’–rekening noem. Mocht ik ooit in de situatie komen dat ik wil stoppen met het werk dat ik doe, dan kan ik het een tijdje uitzingen met het geld dat daarop staat. Vroeger spaarde ik helemaal niet. Of ik nu twee- of vierduizend euro verdiende, het ging allemaal op. Als student was het helemaal erg. Toen stond ik echt altijd rood.”

Waar geef jij onnodig veel geld aan uit?
“Sneakers, daar ben ik echt verslaafd aan. Ik heb wel vijftig paar. Als ik langs een winkel loop en mooie gympen in de etalage zie, dan moet ik mezelf echt dwingen niet naar binnen te lopen. En nu komen ze ook nog spontaan op mijn Facebook-tijdlijn voorbij. Maar ja, ik koop ze toch. Om het goed te praten denk ik dan: ik rook niet, anders ging mijn geld daar aan op.”

Wat is je meest kostbare bezit?
“Ik denk dat mijn bed het duurste is wat ik heb. Het is enorm: 2.20 bij 2.20 meter en heeft een massagestand. Heerlijk! Maar volgens de inboedelmakelaar in Hoeveel ben je waard? daalt een tweedehands bed enorm in waarde. Van mijn auto hoef ik het ook niet te hebben. Die is al tien jaar oud en heeft 380.000 kilometer op de teller staan. Vroeger vond ik een mooie auto belangrijk, maar nu ik ouder ben kan me dat niet meer zoveel schelen.”

En emotioneel bezit?
“Op mijn salontafel ligt een Afrikaanse briefopener die van mijn opa is geweest. Ook heb ik een prachtig theekopje van mijn oma geërfd. En het kettinkje met een klavertje vier zal ik never nooit verkopen, dat was van een overleden vriendin.”

Houd je onderaan de streep een positief saldo over?
“Ja, dat denk ik wel. Ik heb spaargeld en een beetje bezit. Mijn huis staat momenteel onder water, maar dat kan ik opvangen met mijn spaargeld. Bovendien woon ik in een klein huisje, waardoor ik geen hoge lasten heb en genoeg overhoud. Soms ben ik jaloers op mensen met een mooi, groot huis, maar aan de andere kant hoef ik me nooit af te vragen of ik wel op vakantie kan. Dat geeft rust.”

Viktor is momenteel ook te zien in het programma Wie is de Mol?

Het nieuwe seizoen van Hoeveel ben je waard? begint vanavond om 21.30 uur op SBS. In aflevering 1 staan Henk en Adrie centraal, die veel geld uitgeven aan hun huisdieren: zes papegaaien. Ook krijgen we een kijkje in het financiële leven van de 28-jarige Kim, die tweedehands spullen verzamelt en werkelijk alles uitgeeft wat ze heeft.

 

Tessel Tindert: “Hij noemde mijn dochter Julie een lekker wijf”

Als ik thuis kom na mijn bezoek aan Taco blijkt mijn opnameapparaatje niet gewerkt te hebben. Maar ik vind het niet erg, ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om deze avond nog eens te beluisteren.

Ik schenk een groot glas wijn in, schud wat nootjes in een bakje en laat het bad vollopen. In het warme water laat ik Taco letterlijk van me afglijden. Ik overdenk de avond, de vier maanden dat ik met hem heb gedate, zijn leugens, zijn bedrog, mijn gevoel over hem. Zou ik nu niet in bad zitten, dan zou ik God op mijn blote knoeien bedanken dat hij me niet verliefd op deze man

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien