50% korting op dagentree bij verschillende wellness resorts >

Zoek binnen:

Vrouw doet noodkreet over pil-tekort: "Ik bloed dood"

Oproepjes op Marktplaats, een ritje naar een Belgische apotheek of een wanhopig bericht op sociale media. Door het maandenlange tekort aan anticonceptiepillen, halen sommige vrouwen alles uit de kast om de pil te kunnen blijven gebruiken. Zo ook Chantal Kuipers (36) uit Groningen. 

Ze plaatste een noodkreet op Twitter. Mét succes.

Advertentie

‘Ik bloed dood’
“Ik ben een meisje en heb een meisjesprobleem. Zodra ik ongesteld ben, bloed ik dood, daarom slik ik de pil”, begint Chantal haar schreeuw om hulp. “Helaas is-ie nergens meer te krijgen. Wie in Groningen wil een strip aan mij kwijt zodat ik kan werken en leven (ja, mijn apotheek adviseerde om het op deze manier te proberen)?.”

Doorlekken en flauwvallen
Overdreven? Een beetje wel. Effectief? Absoluut. Binnen no time gaven volstrekt onbekende vrouwen gehoor aan Chantals oproep en kreeg ze meer dan veertig strips aangeboden. En dat terwijl de voorraadteller bij veel apotheken momenteel op nul staat. “Ik bloed natuurlijk niet dood, maar ik kan niet functioneren zonder de pil”, verduidelijkt Chantal nog. “Ik val flauw en lek binnen twintig minuten door.” Ook heeft ze het over ‘overgeven van de buikpijn’.

Pillenzaakje
Chantal nam drie strips over, de rest is voor andere vrouwen in nood, besloot ze. Via haar hashtag #vrouwensteunenvrouwen kunnen zij elkaar vinden. Ze hoopt dat het werkt. “Ik kan wel een pillenzaakje beginnen, maar ik ben geen dealer. Hopelijk worden door die hashtag meer vrouwen geholpen”, laat ze weten aan het AD. Naast pillen voor de komende drie maanden, leverde Chantals oproepje haar nóg iets positiefs op: “Ik kreeg een berichtje van een gynaecoloog dat ik maar eens langs moest komen, want dat maandelijkse bloedbad was écht niet nodig”, aldus de Groningse.

Tekort houdt aan
Het piltekort speelt al sinds september. De oorzaak is een grote lading pillen uit het buitenland die is afgekeurd en vernietigd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Minister Bruins liet de Tweede Kamer vorige week weten dat de tekorten nog enkele weken kunnen aanhouden. De brancheorganisatie voor apothekers waarschuwt intussen voor de handel op internet. “De klant weet niet of hij een betrouwbaar middel krijgt. Soms zit er te veel werkzame stof in of juist helemaal niets. De vervalsing van het doosje kan zo goed zijn dat zelfs de apotheker dit niet ziet”, aldus een woordvoerder. Het advies luidt daarom: ga naar de huisarts voor een alternatief, zoals de prikpil of een spiraaltje.

Bron: AD. Beeld: iStock

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!  

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien