Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Vrouw ontwaakt na 27 jaar uit haar coma: "Houd hoop"

Een vrouw uit de Verenigde Arabische Emiraten lag 27 jaar lang in coma. Nu is ze weer bij en kan ze zelfs praten.

En dat mag gerust een wonder heten.

Advertentie

Jarenlang hoop houden
Munira Abdulla was 32 jaar toen ze in 1991 met haar 4-jarig zoontje Omar tegen een schoolbus klapte met haar auto. Omar had een bult op z’n hoofd, Munira belandde met zwaar hersenletsel in het ziekenhuis. Jaren verstreken, maar Omar (nu zelf 32) bleef hoop houden. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat ze nog wakker zou worden”, vertelt hij aan de krant The National.

Rare geluiden
Zijn instinct liet hem niet in de steek, want in 2017 kreeg Omar gelijk: na een intensief herstelprogramma in Duitsland op kosten van een kroonprins uit Abu Dhabi, kwam ze bij. Over dat moment vertelt hij: “Er was een meningsverschil in de ziekenhuiskamer en ze voelde dat aan. Ze maakte rare geluiden en ik vroeg de artsen steeds om haar te onderzoeken, maar ze zeiden dat er niets veranderd was. 3 dagen later werd ik wakker doordat iemand mijn naam zei. Zíj was het! Ze riep mijn naam, ik sprong een gat in de lucht: jarenlang droomde ik over dit moment, en mijn naam was het eerste wat ze zei.”

Hoop niet verliezen 
Sindsdien is Munira, die nu 60 jaar moet zijn, steeds alerter geworden. Ze kan gesprekjes voeren, koranteksten opzeggen en voorzichtig uitjes maken in haar rolstoel. Ze heeft nog een lange weg te gaan met (fysio)therapie, maar Omar gelooft dat het verhaal van zijn moeder een grote inspiratie voor anderen kan zijn. “De reden dat ik haar verhaal deel, is om mensen op het hart te drukken de hoop niet te verliezen in hun geliefden. Acht ze niet voor dood aan als ze in zo’n toestand zijn.”

Niet twijfelen
Hij is zo blij dat hij heeft volgehouden voor zijn moeder. “Al die jaren hebben artsen me verteld dat er geen hoop meer voor haar was en de behandeling geen zin had. Maar als ik twijfelde, verplaatste ik me in haar en deed ik wat ik maar kon om haar situatie te verbeteren.” Met resultaat, dus.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: The National. Beeld: iStock 

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien