Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Waarom je véél vaker zelf je bloeddruk zou moeten meten

Veel mensen weten niet dat ze een te hoge bloeddruk hebben, terwijl het risico op hart- en vaatziekten hierdoor wel wordt verhoogd.

Daarom is het belangrijk dat je regelmatig je bloeddruk meet, want hoe eerder je een hoge bloeddruk ontdekt, hoe beter.

Advertentie

Miljoen mensen
Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 jaar een hoge bloeddruk heeft. Maar van hen weten 4 op de 10 niet dat zij mogelijk tot een risicogroep horen. Het gaat om zo’n 1,2 miljoen Nederlanders. Zonder ingrijpen zal dit aantal de komende jaren alleen maar toenemen.

Groot verschil
De Hartstichting is daarom een campagne gestart om het regelmatig meten van de bloeddruk ‘normaal’ te maken. Je bloeddruk meten zou net zo normaal moeten worden als op de weegschaal gaan staan. Wanneer de helft van de Nederlanders een gezonde bloeddruk weet te krijgen én behouden, kan dat in 2030 bijna 100.000 hart- en vaatpatiënten schelen.

Schade aanrichten
Het gevaarlijke aan een hoge bloeddruk is dat je dit vaak niet voelt. Het wordt daarom ook wel een ‘stille aandoening’ genoemd. “Mensen gaan vaak pas naar de dokter als ze klachten hebben. Maar bij een hoge bloeddruk heb je die vaak niet”, zegt David Smeekes, huisarts werkzaam bij de Hartstichting. “Terwijl er ongemerkt wel schade kan ontstaan, bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen.” Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen.

Hoge bloeddruk
De enige manier om hierachter te komen is door je bloeddruk regelmatig te meten. Bij een normale bloeddruk ligt de bovendruk rond de 120 mmHg en de onderdruk rond de 80 mmHg. Wanneer je bloeddruk boven de 140/90 mmHG ligt, dan heb je een hoge bloeddruk. Wanneer je bovendruk boven de 180 mmHg ligt, heb je een ernstig verhoogde bloeddruk en is het verstandig om dezelfde dag nog contact op te nemen met je huisartsenpraktijk.

Voorkomen
Als je een hoge bloeddruk hebt, kun je zelf veel doen om deze te verlagen. Voorbeelden hiervan zijn niet roken, meer bewegen, gewicht verliezen en minder zout eten. Als je er op tijd bij bent, kun je blijvende schade door hoge bloeddruk zo veel mogelijk vermijden.

Zo meet je je bloeddruk thuis
Als je thuis een bloeddrukmeter hebt, is het verstandig om regelmatig je eigen bloeddruk te meten. Heb je er nog geen? De Hartstichting geef je tips om de juiste bloeddrukmeter te kopen.

1. Zorg ervoor dat je een half uur voor de meting rustig aan doet, niet rookt en geen koffie drinkt. Ga voor de meting 5 minuten rustig zitten en ontbloot je bovenarm. Probeer te ontspannen.

2. Doe de band van de bloeddrukmeter om je bovenarm, met voorkeur aan de arm die je het minst gebruikt. De bloeddrukband moet ter hoogte van je hart zitten, ongeveer 2 centimeter boven de elleboog.

3. Meet de bloeddruk zittend op een stoel met je rug tegen de leuning. Ontspan! Zet beide voeten naast elkaar op de grond. Leg de arm die je meet op de leuning van de stoel of op tafel.

4. Druk op de startknop: de meting start en stopt automatisch. Praat niet tijdens de meting. Neem na de meting 1 minuut rust en meet dan opnieuw. Noteer de gemeten waarden.

Libelle’s dokter Rutger: alles over een hoge bloeddruk

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: De Hartstichting. Beeld: iStock

Igone de Jongh: “Door Thijs leer ik om niet in paniek te raken”

Igone de Jongh Libelle

Met haar afscheid van Het Nationale Ballet had danseres Igone de Jongh (41) een helder doel voor ogen: minder keurslijf, meer vrijheid. “Het is zo lekker om zélf mijn keuzes te kunnen maken.”

Het is een van die tropische dagen in augustus en door de straten blaast een snikhete wind, maar in het hotel waar we hebben afgesproken is het heerlijk koel. Toch vraagt danseres Igone de Jongh (41) bijna smekend: “Zullen we buiten lunchen? Het is hier zo koud! En ik ben dol op dit weer.” Dus zitten we even later aan een tafeltje langs een Amsterdamse gracht en kijken we

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien