Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Wat is nu eigenlijk de echte tijd: wintertijd óf zomertijd?

Morgen gaat de klok weer een uurtje vooruit en breekt de wintertijd aan. Maar wat is nu eigenlijk onze echte tijd: de wintertijd óf de zomertijd?

Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar een eeuw geleden was er nog geen sprake van wintertijd en zomertijd. Er was toen maar één tijd, en dat is de wintertijd.

Advertentie

Zonde van daglicht
Het was de Britse William Willett die een eeuw geleden op het idee kwam om de klok een uur vooruit te zetten in de zomer. De aannemer reed op een vroege zomerochtend op zijn paard naar de bossen van de Pett-familie, toen het hem opviel dat alle gordijnen nog dicht waren. Zonde van het daglicht, dacht hij. Waarom zetten we de klok niet gewoon een uur vooruit?

Weinig interesse
Het idee van William viel niet meteen bij iedereen in de smaak. De autoriteiten waren in die tijd nog huiverig voor veranderingen en toonden aanvankelijk weinig interesse. Pas halverwege de Eerste Wereldoorlog, een jaar na Williams dood, werd de klok vanaf mei een uur vooruit gezet. Dit was vooral om de koolproductie te stimuleren, maar het beviel zo goed dat het nooit meer is teruggedraaid.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Volkskrant. Beeld: iStock

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien