Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

'WIDM'-blog: "En dan ineens vallen álle puzzelstukjes op hun plaats. Jeroen is De Mol"

Libelle’s Kim kijkt al jaren Wie is de mol. Zonder molboekje en pouletjes in de WIDM-app, wél met een bak popcorn op schoot en een flinke dosis enthousiasme. Gaat het dit jaar dan eindelijk eens lukken om De Mol te ontmaskeren? Ze schrijft in elk geval maar wat graag over alles wat verdacht of dubieus is. Deze week lijken alle puzzelstukjes op hun plaats te vallen. Het kan niet missen: Jeroen is De Mol.

Voor de allerlaatste keer: pas op voor spoilers.

Advertentie

Na twintig jaar WIDM denk je toch wel een beetje te weten wat je elke week kunt verwachten. Maar niets is minder waar. Want niets is wat het lijkt in Wie is de mol. Wauw. Hoeveel bizarre wendingen kun je als maker in één aflevering stoppen? Kippenvel, buikpijn en een hart dat bonkte in m’n keel. Wát een ontknoping. Of eigenlijk: ontknopingen. En wat een portie mindf*ck weer.

Horrorfilm

Een fractie voordat Rik onthulde dat ‘Nikkie niet de verliezer, Jeroen niet de winnaar en Tygo niet De Mol’ is, dacht ik toch door die enge blik van Tygo ineens dat híj De Mol is. Brr, het leek wel een horrorfilm met die spannende muziek eronder. Maar de grote vraag is nu: is het Nikkie of Jeroen die al weken de boel belazert?

widm Tygo

Opnieuw lijkt eigenlijk alles naar Nikkie als Mol te wijzen. De lijst met aanwijzingen is oneindig. De spiegels, de bijzondere sieraden die ze elke keer draagt. En ook in deze laatste aflevering slaan al mijn Mol-voelsprieten aan op Nikkie. Maar zoals ik al eerder schreef: het lijkt er voor dit jubileumseizoen allemaal té dik bovenop te liggen.

(Halve) finale

Vorige week riep Nikkie – toen ze zichzelf met haar geliefde Tygo nét op tijd uit het fort van alle kettingen had bevrijd – al heel vrolijk ‘finaaaaaleee!’ toen ze weghuppelden. Maar wacht, we begonnen zaterdagavond eerst nog aan de halve finale met Peggy, toch? Wist Nikkie misschien al dat ze even later alsnog in de échte finale zou staan? Omdat ze zelf De Mol is, of juist omdat ze de winnaar is en heel zeker van haar zaak is?

Dan de eerste opdracht van zaterdagavond. Nikkie komt de abdij binnen en roept doodleuk dat ze een déjà vu heeft. Niet geheel toevallig de titel van de aflevering. Als ze voor de neus van oud-Mol Jon van Eerd staat, zegt ze met een geniepig glimlachje dat ze ‘een klein vermoeden’ heeft wie De Mol is.

Zeker van haar zaak

En ineens dénk ik het allemaal te weten. Alle puzzelstukjes lijken op hun plek te vallen. Nikkie heeft een klein vermoeden, omdat ze in aflevering 1 zo slim was om tijdens de soortgelijke opdracht achterom te kijken toen Kim Pieters haar op het hart drukte om goed op te letten, omdat De Mol achter je rug om saboteert. De beautyvlogger heeft een déjà vu: ze hééft De Mol al gezien. Dat ‘kleine vermoeden’ bedoelt ze hartstikke sarcastisch. Ze is zo zeker van haar zaak als twee maal twee vier is.

Toch gooit ze de ‘ham’vraag ‘Wie is De Mol?’ na die eerste opdracht nog even op, terwijl ze – heel toepasselijk – een lapje ham soldaat maakt. Om nog even wat extra uit te dagen misschien? Bevestiging te zoeken? Jeroen lijkt er een tikkeltje ongemakkelijk van te worden. Hij weet niet waar-ie z’n handen moet laten gooit nog snel een blokje kaas naar binnen.

jeroen nikkie tygo mol - libelle

Proost!

En dan lijken Nikkie en Jeroen ineens een onderonsje uit het niets te hebben. Tygo wordt voor het gemak even buitengesloten en mag niet meetoosten met het getrouwde stel. Want waar toosten ze nou eigenlijk op? Wat hebben ze te vieren? Op het feit dat Jeroen De Mol is en Nikkie dat weet, omdat ze hem eerder betrapt heeft? En ze dus van elkaar weten hoe de vork in de steel zit? Of zit ik nu zo diep in m’n tunnelvisie dat ik echt niet meer te redden ben?

Jeroen is De Mol

Ik ben eruit. Nikkie is niet De Mol, het is Jeroen. Nikkie probéért zich nog even extra verdacht te maken in deze laatste aflevering. Maar ik heb je door, Nik. Klakkeloos gaan voor woorden die weinig punten waard zijn bij de wijnvatenopdracht. Tijd verliezen en bij Jeroen peilen of er nu wel of geen spatie tussen twee woorden moet. Wijnvaten omdraaien… En dan tot slot in de állerlaatste opdracht van het seizoen hele ingewikkelde antwoorden geven over slecht geblende oogschaduw én de antwoorden van medekandidaten spontaan vergeten (‘Ohhh Barb!’)

Petje af, Jeroen. Goed gespeeld. Maar je handschrift heeft je definitief verraden. Al moet ik zeggen dat ik van onderstaande Tweet toch weer he-le-maal van de kaart raak. Want er is één ding dat we zeker weten in WIDM, en dat is dat écht niets is wat het lijkt. Op naar een week vol slapeloze nachten. Laat die verlossende woorden maar gauw komen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Avrotros

Lees meer

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien