Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Zomergast Nazmiye Oral wil dít overbrengen met haar televisie-avond

Nazmiye Oral is zaterdagavond de derde gast in het interviewprogramma Zomergasten op NPO2. De acteur, schrijver en theatermaker stelde een avond samen over ‘anders zijn’. Ze hoopt met de fragmenten en het interview over te brengen hoe je van ‘de ander’ je familie kunt maken.

Nazmiye Oral werd vooral bekend door haar voorstelling en gelijknamige documentaire Niet meer zonder jou. Ze deed dit samen met haar moeder, een traditionele moslima. Uitgangspunt van Niet meer zonder jou was de confrontatie die zij zelf aanging met haar moeder.

Advertentie

Wie is Nazmiye Oral?

Nazmiye groeide op in Hengelo, maar vluchtte toen ze dreigde uitgehuwelijkt te worden. Ze moest breken met haar Turkse ouders, haar vader overleed kort nadat ze wegging. Met haar moeder legde ze het pas veel later bij. Uiteindelijk leidde het tot de voorstelling en documentaire over haar strijd om vrijheid.

Zomergasten 2020

De rode draad in haar leven is dan ook ‘anders zijn’. Ten opzichte van haar traditioneel Turkse familieleden, maar ook ten opzichte van het witte, seculiere Nederland. Ze hoopt met haar werk én met Zomergasten te kunnen zorgen voor verbinding.

“Ik wilde niet bij een groep horen als dat betekende dat die anderen minder waren of slecht. Ik wil laten zien hoe je op zoek kunt gaan naar verbinding met mensen die anders denken dan jij. Mijn avond moet gaan over hoe je van ‘de ander’ familie kunt maken. Humor was daarbij heel lang niet mijn ding. Maar humor is een vrij veld; daar is geen goed of fout, het geeft troost. Welke kleur je ook hebt, je herkent elkaar in humor. Dus ja, ook humor komt aan bod.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: TVGids, Tubantia, Human. Beeld: VPRO/ Diederick Bulstra Photography

Lees meer

Anne-Wil: “Ik hoop zo dat de baby haar alles zal brengen waarnaar ze zo verlangt”

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in een exclusieve boetiek. Ze vergeet spontaan de coronaregels als ze Manon feliciteert.

Lees hier het Dagboek van Willeke, de kleindochter van Anne-Wil. 

Zaterdag

Terwijl ik probeer mijn aandacht bij de klanten te houden, dwalen mijn gedachten toch steeds af naar Manon. Zwanger. Eindelijk. Ze heeft niet eens zo veel gezegd toen ze me belde om het te vertellen. Haar stem k

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien