Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dagboek van Willeke: "Ik schaam me voor m'n vader, en nog meer dat ik daar geen schijt aan heb"

Willeke is de kleindochter van Anne-Wil en de puberdochter van Manon. En sinds kort houdt zij ook een dagboek bij op Libelle. Ze is bijdehand, maar ook wel eens onzeker. Over haar uiterlijk bijvoorbeeld en over seks, want dat wil haar nieuwe vriend wel maar zij nog niet. Ze spookt van alles uit en heeft zo haar twijfels over de relatie van haar moeder. Iedere woensdag lees je haar dagboek op Libelle.nl.

Advertentie

Donderdag

Het is nog steeds de absolute hel in huis. Iedereen loopt op eieren omdat mama zwanger is. Door de hitte is ze extra gevoelig. Ik maakte één onschuldig grapje over haar witte opgezwollen voeten (“hé mam, mag ik die bollen mozzarella lenen die je in je sandalen bewaart? Ik ga een pizza bakken”) en ik kon meteen naar mijn kamer. Ook Rob kan ik momenteel niet luchten. Hij loopt al dagen te wapperen met verfmonsters alsof hij in zo’n programma over home make-overs zit. Ik zeg je, hij gaat van die garage een tuttigere kamer maken dan ik heb.

Ik vind dat het uitgesloten is dat ik op vakantie ga met deze mensen. Ik wil mee zeilen met Adam en zijn vrienden. En als mama dat zeilkamp niet voor me regelt, neem ik het heft wel in eigen handen.

Vrijdag

Na lang van telefoonnummer naar telefoonnummer te zijn gestuurd krijg ik eindelijk iemand van het zeilkamp te pakken die weet in welk groepje Adam zit. Helemaal vol, helaas. “Weet u het zeker?” vraag ik, en ik probeer volwassen te klinken in plaats van als een zeurend kind.

Er klinkt een diepe zucht aan de andere kant van de lijn. “Ik kijk nog even in de mail, voor de zekerheid.” Een lange stilte. “Ah, kijk eens. Iemand komt terug uit een coronarisicogebied en kan daardoor niet mee. Wil jij dit plekje reserveren? Dan moet je wel snel de betaling regelen.”

Ik beloof de mevrouw dat ik meteen geld zal overmaken en ren daarna naar beneden om triomfantelijk mijn nieuws aan mama te vertellen. Ik heb het kamp zelf geregeld en ga het van mijn eigen spaargeld betalen, wat heeft ze er nu nog tegenin te brengen?

Maar haar gezicht staat op onweer nog voordat ik ben uitgepraat. Nee dus, echt niet, ook niet nu het allemaal geregeld is. Ik lijk wel gek ook, dat ik blijf proberen om een klein stukje onafhankelijkheid te winnen in deze gevangenis. “Einde discussie!” zegt ze, en voordat ik het weet sta ik op straat en ben ik alweer weggelopen van huis. Dat zal ze ook niet vaak meer serieus nemen, vorige keer dat ik wegliep ben ik door oma thuisgebracht met hangende pootjes en een zelfgemaakte boterkoek.

Naar papa deze keer. Ik sta uit te hijgen voor zijn huis wanneer ik besef dat hij helemaal niet thuis is, maar aan het werk. In het tankstation. Ik geef het niet graag toe maar die plek vermijd ik het liefst. Ik vind het moeilijk om papa zo te zien, ooit zo zelfstandig en nu met zo’n…dienstbare baan. Ik schud de gedachte van me af. Ik moet niet zo’n snob zijn. Ik keer mijn fiets om en sjees richting het tankstation.

Als ik er binnenstap daalt er koele lucht op me neer. Papa staat achter de kassa met zijn rug naar me toe. Ik wil op hem af lopen wanneer ik stemmen achter me hoor. Meisjes van school. Dat is waar ook, de coole meiden komen hier om rond te hangen en sigaretten te kopen met geleende ID’s. Ik moet snel handelen. Ik zak door mijn knieën alsof ik aandachtig naar een schap met dropjes aan het kijken ben. Laat ze me niet zien. Laat ze niet zeggen: “Hé, Wils!” Laat papa het niet horen, laat hem niet naar me zwaaien zodat ze weten dat ik zijn dochter ben. Laat ze er niet achter komen. Ik wankel op mijn hurken. Ik schaam me voor mijn vader, en ik schaam me nog meer dat ik niet gewoon schijt heb aan wat anderen van me denken. Maar ik ben te laf. Als de meisjes staan af te rekenen glip ik weer naar buiten, de brandende zon in.

Meer dagboeken lezen?

Het dagboek van Anne-Wil (oma Willeke) kun je op Libelle Premium lezen > 

Het dagboek van Manon (moeder Willeke) is een exclusieve e-column waarop je je kunt abonneren:

Libelle e-column Manon (52x per jaar)
Libelle e-column Manon (52x per jaar)
€14,95
Bestel hier

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Charlotte Remarque. Beeld: iStock.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Coronamaatregelen hebben effect: nul griepgevallen deze winter

Dat we vaker onze handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden blijkt niet alleen effectief te zijn tegen het coronavirus: uit cijfers van kennisinstituut Nivel blijkt namelijk dat er deze winter ook geen enkel officieel geval van de griep in Nederland is vastgesteld.

Volgens experts toont dit aan dat ook griepdoden met maatregelen te voorkomen zijn, zo meldt het AD.

Advertentie

Geen enkel positief geval

Huisartspraktijken in Nederland laten regelmatig monsters analyseren op de aanwezigheid van virussen, maar deze winter werd er geen enkel positief geval aangetroffen. “We volgen het influenzavirus niet zo goed als het coronavirus, maar alles wijst erop dat de circulatie van influenza is gestopt. In de monsters van huisartsen vinden we het niet en ook bij ziekenhuizen wordt het virus niet aangetroffen, zo vertelt Mariëtte Hooiveld tegenover de krant.

Ook in andere landen weinig griepgevallen

Uit de cijfers van Nivel blijkt dat mensen wel met griepachtige klachten bij de huisarts zijn geweest, maar geen enkele keer bleek het ook daadwerkelijk om de griep te gaan. In plaats daarvan ging het meestal om corona-, rhino- of enterovirus te gaan. Ook in de rest van West- en Noord-Europa zijn deze winter bijna geen griepgevallen vastgesteld. “Hoewel er continu op griep getest is, is het aantal gevallen overal kleiner dan gedacht. In februari en maart 2020 maakte influenza een opmars op het noordelijk halfrond, wat normaal is voor die tijd. Maar vanaf half maart, toen corona echt opkwam, vertoonde het aantal griepgevallen plots een scherpe daling. Sindsdien zit het influenzavirus op een laag niveau,” zo vertelt een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Verklaringen

Dat er zo weinig griepgevallen zijn zou volgens deskundigen zomaar te maken kunnen hebben met het grotendeels stilvallen van het internationale vliegverkeer, maar ook met het feit dat aanzienlijk meer mensen zich deze keer hebben laten vaccineren tegen de griep. Helaas betekent dit niet dat het griepvirus ooit nog zal verdwijnen. “Er is altijd influenza, zoals er altijd corona zal zijn,” zo voorspelt viroloog Ab Osterhaus. Hij verwacht zelfs dat het virus mogelijk komende winter zal toeslaan als de coronamaatregelen zijn losgelaten. “Vergelijk het maar met een vijandelijk leger dat een slag verliest, en zich daarna terugtrekt van het strijdtoneel om zich verscholen in de bosjes te beraden op een nieuwe strategie. Na zo’n periode kan een virus harder toeslaan.” aldus Osterhaus.

Dokter Rutger: zó werkt de griepprik

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kinderprogramma ‘Gewoon bloot’ zorgt voor nodige ophef op Twitter

De eerste aflevering van het kinderprogramma ‘Gewoon Bloot’ moet nog op televisie komen, maar desondanks zorgt het nu al voor de nodige ophef. In het programma krijgen kinderen de kans om naakte mensen het hemd van het lijf te vragen over hun lichaam. Het format zorgt op Twitter voor verdeelde reacties: sommige mensen zijn ontzet over het programma, terwijl anderen het idee erachter juist alleen maar aanmoedigen.

De ophef gaat zelfs zó ver, dat er inmiddels al Kamervragen over het programma zijn gesteld.

Advertentie

Idee achter programma ‘Gewoon bloot’

In het programma ‘Gewoon bloot’ vraagt een groep kinderen onder leiding van presentator Edson da Graça ’vijf doodgewone mensen’ het hemd van het lijf. “Letterlijk! Want onze gasten zijn poedelnaakt”, aldus omroep NTR. Het programma moet ervoor zorgen dat kinderen weer ontdekken wat echt normaal is. “Op Instagram, Snapchat en TikTok lijkt iedereen perfect! Veel mensen gebruiken filters, make-up of gaan zelfs onder het mes om er beter uit te zien.” En het probleem gaat verder dan sociale media: ook reclames zijn nog steeds erg misleidend. “Het beeld dat daarin wordt neergezet is vaak gemanipuleerd en toont niet hoe een lijf er in het echt uitziet. Dat heeft impact op de manier waarop kinderen zichzelf zien en het ideaalbeeld dat ze hebben,” aldus de omroep.

Afgrijzen bij politieke partijen

Kees van der Staaij, van de partij SGP, heeft zijn afgrijzen over het programma al uitgesproken. “Alsof kinderen niet weten dat niet ieder lichaam hetzelfde is. Het gaat mij veel en veel te ver als dat gebeurt door leerlingen op de basisschool te confronteren met poedelnaakte wildvreemden in de klas. Hoe kom je erop?”, zo vraagt hij zich af. Thierry Baudet van FvD is het met van der Staaij eens: “Kinderen op tv lekker vragen laten stellen aan een naakte man met een penis-piercing. De publieke omroep schurkt hiermee aan tegen het promoten van pedofilie. Seksualisering van kinderen. Potloodventerij.”

Reacties Twitter

Ook op Twitter gaat het helemaal los over ‘Gewoon bloot’. Veel mensen geven aan dat ze het programma veel te ver vinden gaan, maar er zijn ook mensen die het juist aanmoedigen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Twitter, RTL Nieuws, Telegraaf. Beeld: Screenshot YouTube

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó weet je of je deze maand al aan je moestuin kunt beginnen

Nu de temperaturen een stuk aangenamer zijn, is het érg verleidelijk om alvast te beginnen met je moestuin. Maar voordat je dat dit doet, is het belangrijk dat je eerst iets checkt: namelijk of de grond in je tuin voldoende droog is.

Wij leggen je hier uit hoe je dit kunt doen én hoe je dit proces eventueel kunt versnellen.

Advertentie

Kun je al aan je moestuin beginnen?

Voordat je weer met je moestuin kunt beginnen, moet je eerst checken of de grond wel voldoende droog is. Als de grond namelijk nog nat is, dan veroorzaak je vaak structuurbederf wat er weer voor zorgt dat je groenten minder snel groeien. En dat wil je natuurlijk niet! Of je bodem wel of niet al droog is, hangt grotendeels af van het soort grond dat je hebt. Zo droogt zandgrond het snelste, waardoor het ideaal is om alvast in de vroege lente ermee te beginnen. Ook leem of zandleem warmt vrij snel op en is waarschijnlijk al droog. Kleigrond is echter een ander verhaal: dit is namelijk zwaar en compact en droogt daardoor heel langzaam op. Om er achter te komen of je bodem droog genoeg is kun je wat aarde tussen ja handen fijn knijpen. Lekt er water uit? Dan is het nog te vroeg om te beginnen. Je kunt dan het beste nog een paar weken wachten.

Proces versnellen

Mocht je toch al graag wat eerder willen beginnen met je moestuin, dan kun je de volgende tips proberen:

  • Dek de grond af met een zwarte doek: zo blijft de aarde namelijk droog en warmt het wat sneller op.
  • Breek de grond open als de zon schijn: als het al een paar dagen lekker zonnig is, kun je het beste de grond aan de oppervlakte openbreken. Zo droogt de aarde sneller.
  • Zaai alvast in potjes: je kunt er ook voor kiezen om alvast wat te zaaien in potjes. Zet de potjes op een zonnige plek en zorg ervoor dat ze genoeg warmte krijgen.

Met deze tip vergaat onkruid wél:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Libelle.be. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Coaches én kijkers van 'The Voice' geschokt door uitslag van liveshows

Het lot van de kandidaten van ‘The Voice’ lag deze keer in handen van de kijkers: de mensen thuis konden namelijk kiezen welke kandidaten door gingen naar de volgende liveshows. En dit zorgde voor een nogal onverwachte wending…

Zowel de coaches als de kijkers konden niet geloven welke twee kandidaten uiteindelijk de minste stemmen kregen en tegenover elkaar kwamen te staan.

Advertentie

Moeilijke taak voor coaches van ‘The Voice’

Het was vrijdagavond heel simpel: elke kandidaat gaf een liveoptreden en vervolgens was het aan de kijkers thuis om hun favoriet naar de volgende ronde te stemmen. De twee kandidaten met de minste stemmen kwamen uiteindelijk tegenover de coaches te staan, die de moeilijke taak hadden om één van hen naar huis te sturen.

“Dit is niet de plek voor jou”

Na het optreden van Jasper Wever (28) wist Anouk genoeg: net als bij de knock-outs was hij namelijk zó zenuwachtig, dat hij er meerdere keren flink naast zat. Tel daar ook nog eens het feit bij op dat hij ontzettend hees was en voor Anouk was de rekensom snel gemaakt: zij liet hem weten dat dit zijn laatste optreden zou zijn. “Dit is niet de plek voor jou,” zo gaf ze aan. Ook de andere coaches waren het er over eens dat zijn optreden niet heel goed was en Ali B wees hem nog eens op het feit dat hij de vorige keer al een kans had gekregen.

“Zijn jullie helemaal koekoek geworden thuis?”

Bijna iedereen wist dan ook zeker dat Jasper deze keer afscheid zou moeten nemen. De verbazing was dan ook groot toen bleek dat Jasper aan het einde van de avond genoeg stemmen bleek te hebben gekregen om door te mogen naar volgende week, terwijl Alyssa en Lucas de minste stemmen hadden gekregen. De coach van Alyssa, Anouk, kon haar frustraties niet verbergen. “Wat een k*tland!” zo riep ze uit. Toen presentator Martijn Martijn Krabbé zei dat ze nerveus was vanwege de mogelijke exit van haar kandidaat ging ze pas helemaal los. “Hoe dan? Ik begrijp niet waarom het nog steeds zo is dat het land kiest en waarom je dan niet de coaches laat kiezen. Sorry Jasper, maar het slaat echt fucking nergens op. Really? Zijn jullie helemaal koekoek geworden thuis?’’

Reacties Twitter

Toen Krabbé haar liet weten dat het geen zin had om in discussie te gaan met de kijkers, omdat de keuze nu eenmaal was gemaakt, gooide ze er nog wat gromgeluiden in en stak ze subtiel haar middelvinger op. En Anouk bleek niet de enige te zijn met frustraties: ook op Twitter kwam er de ene na de andere verontwaardigde tweet over ‘The Voice’ voorbij:

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL 4, Twitter. Beeld: RTL 4

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien