Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Isabel moet haar winkel sluiten: "Ik blijf zitten met een vracht aan seizoensgebonden spullen"

Isabel Estévez (43) is moeder van twee kinderen en runt haar eigen conceptstore/cadeauwinkel in Ouderkerk aan de Amstel. De lockdown in december – bij uitstek dé cadeaumaand – valt haar zwaar.

“Dat nu, uitgerekend in december, de detailhandel moet sluiten is enorm frustrerend. Ik heb een conceptstore; dat betekent dat ik allerlei artikelen verkoop, van damesmode tot uiteenlopende cadeauartikelen zoals kaarsen, vazen, serviezen, sieraden en lekkere zeepjes en scrubs. December is bij uitstek de cadeaumaand, dus dat ik juist nu dicht moet, dat is ontzettend zuur. Kijk, niemand wil z’n winkel sluiten, maar als het dan toch moet, dan liever in een zomermaand. Dit is echt zo ontzettend jammer.”

Advertentie

Droom die uit kwam

“3,5 jaar geleden opende ik mijn boetiek. Een droom die uitkwam. Van oorsprong ben ik pedagoge, ik heb 9 jaar voor de klas gestaan en later ook nog als HR-manager in het bedrijfsleven gewerkt. Maar altijd was er dat stemmetje dat zei; wanneer ga je nou doen wat je écht leuk vindt. Toen mijn 40ste verjaardag dichterbij kwam wist ik ‘het is nu of nooit!’. Ik vond een mooie locatie en zonder enige retailervaring startte ik mijn nieuwe carrière als kleine winkelier. Ik kocht in op gevoel: alleen maar spullen die ik zelf graag zou willen hebben. Blijkbaar was dat een goede zet, want al gauw liep de winkel heel aardig. Men zegt wel eens dat er vijf jaar nodig is voordat je jezelf in de retail een fatsoenlijk salaris kunt uitkeren, maar het ging zó goed dat ik begin dit jaar nog dacht dat ik die mijlpaal al na drie jaar zou bereiken. Alleen had ik toen niet op corona gerekend. Dat veranderde alles.”

Lockdown

“Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar hoefde de winkel niet verplicht dicht, al had ik net zo goed de deuren kunnen sluiten. Wekenlang stond ik duimendraaiend achter de toonbank te wachten op klanten die zich maar nauwelijks aandienden. Men ging nergens meer heen en feestjes waren er niet. Niemand had een nieuwe outfit nodig of was op zoek naar cadeautjes. Als ras-optimist vestigde ik mijn hoop op december; dan zou alles heus wel goed komen. Niet dus. Tot overmaat van ramp moet ik nu sluiten in de belangrijkste maand van het jaar: de cadeaumaand. Hierdoor verlies ik nog meer omzet en blijf ik zitten met een vracht aan seizoensgebonden spullen – van kerstkaarsen tot wintermode. Na de lockdown is dat nauwelijks nog iets waard.”

De lol is er vanaf

“Ik heb een kleine webshop, dus ik denk dat ik de komende dagen ga gebruiken om zo veel mogelijk van die artikelen online aan te bieden. Ik moet toch iets?! Maar daar ligt daar mijn passie niet, ik vind het veel leuker om mensen in de winkel te ontvangen en ze persoonlijk te adviseren. Meestal bied ik mijn klanten ook een kopje koffie aan. Dat gezellige aspect is natuurlijk helemaal weg als ik online ga verkopen. Ja, dan is de lol er voor mij wel een beetje vanaf.”

Mijn zaak is mijn kindje

“Toch voel ik geen paniek. Ik voel me eerder strijdvaardig; er is geen haar op mijn hoofd die aan opgeven denkt. Weet je, ik heb twee kinderen thuis, maar deze zaak voelt als mijn derde kindje en daar zal ik net zo hard voor knokken. Het virus vraagt om veel flexibiliteit en veerkracht, zowel zakelijk als privé. Dat is soms best vermoeiend, maar – en dat is de positieveling in mij – tegelijkertijd merk ik dat er een bepaalde creativiteit en drive wordt aangeboord waarvan ik niet wist dat ik het in me had. Ik houd van oplossingsgericht denken. Mij krijg je er niet zomaar onder. Natuurlijk kost dat energie, maar mijn energie is nog lang niet op. Wat er de komende weken precies gaat gebeuren, dat kan ik nog niet helemaal overzien. Maar één ding weet ik zeker: als ik nu in een hoekje onder een dekentje ga zitten grienen dan verlies ik mijn zaak. En dat is het laatste wat ik wil.”

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Paulijn van der Pot. Beeld: eigen foto

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

5 manieren om een online kaart éxtra persoonlijk te maken

Van een kaart in de brievenbus wordt iedereen blij. Je maakt ‘m nog leuker én persoonlijker door er zelf eentje online te ontwerpen, bijvoorbeeld met een mooie foto of een eigen tekst. 

Libelle samen met Greetz

Advertentie

Bij een verjaardag, verhuizing of geboorte hoort natuurlijk een kaart. Maar het is ook een leuke manier om iemand te verrassen of bedanken, of om te laten weten: ik denk aan jou. Stuur bijvoorbeeld zomaar eens een kaart met een foto van een mooie herinnering, van die onvergetelijke vakantie of een ander speciaal moment. Van zo’n persoonlijke kaart is er maar één!

5x extra speciaal

Zo maak je een online kaart extra persoonlijk:

  • Plaats een mooie foto van jullie samen of van een gedeelde herinnering op de voorkant.
  • Heb je te veel leuke foto’s om uit te kiezen? Stel dan een collagekaart samen met je favorieten.
  • Een kaart wordt extra persoonlijk met de naam en leeftijd van de jarige én feestelijke stickers aan de binnenkant.
  • Ga voor groot, groter, grootst! Kies voor een kaart in een groter formaat voor een éxtra grote glimlach.
  • En een felicitatie in dialect is weer eens wat anders: fan herte lokwinske!

Goed voor een glimlach

Hoe speciaal het kan zijn om een persoonlijke kaart te ontvangen, merkte Martin (59) toen hij een fotokaart van zijn zoon Dennis ontving: “Wauw, wat gaaf!, was het eerste wat ik dacht toen ik de envelop opende. Bij het zien van de foto van ons samen op de voorkant schoot ik vol. Het ontroert mij dat Dennis de moeite heeft genomen om zelf online een kaart te maken om mij te bedanken dat ik er voor hem ben. Hoewel het vroeger wat minder ging, is het nu gelukkig goed tussen ons. Ik vind het een supermooie kaart en zijn tekst raakt me. Ik heb de kaart een mooi plekje gegeven. Elke keer dat ik ernaar kijk, krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Bedankt Dennis!”


De kaart die Martin van zijn zoon ontving en 3 andere Greetz-kaarten die je kan personaliseren

Met Greetz

Een persoonlijke kaart met een foto of naam op de voorkant maak en verstuur je met Greetz, met volop keuze uit designs en formaten. Als je de kaart voor 22.00 uur bestelt, wordt hij de volgende dag bezorgd. Bezorging inplannen voor een later moment kan ook, op elke dag van de week. Tot en met donderdag 29 april krijg je bij alle kaarten een gratis postzegel.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Weduwnaar ex-vrouw André Hazes uit kritiek op docu: "Geld verdiend over de rug van Ellen"

Opnieuw doet de André Hazes-documentaire Kleine jongen: het echte leven van André Hazes stof opwaaien. Vorige week was Roxeanne Hazes niet te spreken over de beelden die zonder haar toestemming zijn gebruikt voor de reeks, nu is het de weduwnaar van André’s eerste vrouw Ellen Wolf die van zich laat horen.

Op Facebook doet Joppe zijn beklag over de documentaire en vooral de werkwijze van de productiemaatschappij.

Advertentie

Meer kritiek op documentaire André Hazes

“Vanavond in deel twee van Kleine jongen worden beelden en filmpjes vertoond van Ellen”, schreef hij gisteravond. “Als nabestaanden zijn wij nooit gevraagd of geïnformeerd om goedkeuring of deelname.” Joppe omschrijft ook hoe zij zich niet kunnen vinden in de partij waar het geldelijk gewin van de documentaire naartoe gaat. “En wij vinden dat er geld wordt verdiend over de rug van onze dierbare Ellen.” Daarom zochten de nabestaanden contact met AVROTROS en de productiemaatschappij, “om de uitzending te stoppen of de deelname van Ellen te schrappen.”

De familie kreeg geen reactie op het officiële verzoekschrift. “Nogmaals: wij distantiëren ons ten zeerste en doen een beroep op Rachel om de opbrengsten van deze serie te doneren aan de Jellinek-kliniek en aan de opvang van kinderen die seksueel misbruikt zijn in hun leven.”

Vanavond in deel twee van Kleine Jongen worden beelden en filmpjes vertoond van Ellen. Als nabestaanden zijn wij nooit…

Geplaatst door Joppe de Ree op Woensdag 21 april 2021

Ook aan Roxeanne geen toestemming gevraagd

Via haar management liet Roxeanne eerder aan de producent van de André Hazes-documentaire (Vincent TV producties) weten dat ze niet akkoord ging met het gebruik van haar beelden in de reeks. ‘Het kwetst me dat deze wens is genegeerd en dat dit in de komende afleveringen naar alle waarschijnlijkheid nog vaker gebeurt’, schreef ze na de eerste aflevering. ‘Aangezien ik niets anders van mijn vader heb dan herinneringen, had ik deze beelden graag privé gehouden en op een zelfgekozen moment willen bekijken en aan mijn kind laten zien.’

In een reactie aan NU.nl heeft AVROTROS laten weten dat de intro van de documentairereeks wordt aangepast. “Zijn dochter Roxeanne heeft besloten geen actieve rol te spelen in deze documentaire en dat is haar goed recht”, luidt het statement. “De privébeelden waaraan Roxeanne refereert, zitten om die reden dus ook niet in de documentaire.” Wat ze doen met het dringende verzoek van de nabestaanden van Ellen, moet dus nog blijken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief! 

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Esther (56): "Je moet zuinig zijn op je huid"

Sophie (18) vindt haar moeder Esther (56) een knappe verschijning die ook nog eens vol passie haar werk in de ouderenzorg doet.

Libelle samen met L’Oréal Paris

Advertentie

Sophie: “Mijn moeder levert een bijdrage aan een gelukkiger leven voor ouderen met een zorgvraag. Ze bedenkt bijvoorbeeld nieuwe woon-zorgconcepten voor mensen met dementie en zit altijd vol creatieve ideeën. Het is een drukke baan, maar ik zie met hoeveel liefde ze dit werk doet. Ik vind dat ze er heel goed uitziet, er is nog geen rimpel te ontdekken. Mijn vriendinnen geloven het vaak niet als ik vertel dat mijn moeder 56 jaar is. Ze wordt ook altijd jonger geschat. Op tijd beginnen met smeren is haar geheim, zei ze laatst, dus dat doe ik nu ook. Omdat ze het belangrijk vindt dat mijn zusje en ik onze huid ook goed verzorgen, verrast ze ons regelmatig met een lekkere crème of tonic. Ik hoop dat ik ze ook heb, die goede genen.”

De juiste verzorging

Esther: “Ik ben blij en trots dat Sophie zo lief over mij praat, ondanks dat ik vaak druk ben met mijn werk in de ouderenzorg. Omdat ik dementie van dichtbij heb meegemaakt, mijn vader had het ook, vind ik het extra waardevol om in deze fase iets voor iemand te kunnen betekenen. Toen ik zo oud was als Sophie leerde ik van mijn moeder dat je zuinig moet zijn op je huid. Iedere ochtend en avond crème gebruiken en altijd je make-up verwijderen. Ik werd op mijn 38ste moeder van Sophie en drie jaar later werd haar zusje geboren. Een jong gezin houdt me jong, denk ik, maar ik heb ook de goede genen van mijn moeder geërfd. Ik vind het leuk om er goed uit te zien en mezelf te verzorgen, dus gebruik ik goede producten. Ik hoop dat ik dat aan mijn dochters door kan geven.”

Stevigere huid

Net zo’n mooie huid als Esther? Na de overgang kan de huid aan stevigheid verliezen. Van dagelijks smeren met L’Oréal Paris Age Perfect Collageen Expert, verrijkt met geconcentreerde Collageen Aminozuur fracties, wordt de huid zichtbaar strakker en steviger.*

  1. Verstevigt
  2. Hydrateert
  3. Vermindert pigmentvlekken

* Klinische test op 42 vrouwen na 4 weken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: hoe gezond is koffie met collageenpoeder?

Collageenproducten duiken steeds vaker op. Het zou namelijk wonderen doen voor je huid. Meestal zitten deze eiwitten dan ook in huidverzorging, maar tegenwoordig stoppen steeds meer mensen ook collageenpoeder in hun koffie.

Een mooie, gladde huid zonder oneffenheden willen we allemaal wel. Maar werkt collageenpoeder echt? En is het gezond?

Advertentie

Rimpels

Collageen is een eiwit dat zich overal in het lichaam bevindt. Het zorgt dat je lichaam sterk blijft en zit voornamelijk in botten, spieren, gewrichten en pezen. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam steeds minder snel collageen aan, waardoor je huidelasticiteit minder en de huid slapper en dunner wordt. Het gevolg? Er ontstaan langzaamaan rimpels, je botten en gewrichten verzwakken en je haar wordt dunner. Dit kan erger worden als je rookt, veel suiker eet en/of je huid veel blootstelt aan de zon.

Types collageen

De overgrote meerderheid van het collageen in ons lichaam bestaat uit drie soorten: type 1 dat je huid sterker maakt, type 2 dat je gewrichten sterker maakt en type 3 dat voor elasticiteit in weefsel zorgt. Uit onderzoek is gebleken dat collageen dat oraal wordt ingenomen, zoals in je koffie, vaak type II is en dus de kans op ontstekingen verkleint en je gewrichten versterkt. Vier van de vijf patiënten met artrose die dagelijks 40 mg niet-gedenatureerd collageen type II slikten, zagen hun pijn met gemiddeld 26% afnemen.

Huid en haar

Het slikken van collageensupplementen kan dus gunstig uitpakken als je last hebt van je gewrichten. Maar volgens Adam Friedman, universitair hoofddocent dermatologie aan de George Washington University, biedt collageenpoeder weer géén voordelen voor huid en haar. “Het collageen wordt verteerd door je maagdarmkanaal, omdat het niet is gebouwd om de enorme pH-veranderingen in de darmen te overleven.”

Hydratatie

Toch blijkt uit weer een ander onderzoek met verschillende proefpersonen dat collageen dat oraal wordt ingenomen, dus zoals de poeder in je koffie, wel degelijk voordelen heeft voor de huid. Zo zorgde het collageenpoeder voor een toename van de hydratatie van je huid. Kortom: het is niet precies duidelijk wat collageenpoeder met het lichaam doet. Maar het doet waarschijnlijk meer goed dan kwaad, dus het is zeker het proberen waard.

Libelle’s Susan probeert collageen lichttherapie voor een strakkere huid:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Science alert, Good housekeeping. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien