Yvette van Boven: "Champagne in de Noordoostpolder, dat verwacht je toch niet?"

Vanaf 14 december keert Yvette van Boven terug op televisie. In haar nieuwe programma De Streken van Van Boven maakt ze een culinaire roadtrip door Nederland.
Samen met haar hond Hughie en een auto vol keukengerei gaat Yvette in De Streken van Van Boven in verschillende streken in ons land op zoek naar Hollandse lekkernijen. Overal waar zij komt, van boerenerven tot in de haven, maakt ze met de producten uit die streek de heerlijkste gerechten. Daar willen we meer over (w)eten! Even bellen met Yvette.
Hoe was het om De Streken van Van Boven te maken?
“Het was heel leuk om in streken van Nederland te komen die ik nog niet kende. Er zijn zoveel verschillende streken in de Nederlandse provincies waar bijzondere dingen gebeuren. In die streken gingen we op zoek naar bijzondere ingrediënten, streekproducten en -gerechten. De ene keer heel traditioneel en dan andere keer juist heel vernieuwend. In Nijmegen waren we bijvoorbeeld in het Voedselbos, een aangelegd bos waar je alles wat er groeit kunt eten. Dat vond ik waanzinnig. De afwisseling van nostalgie en vernieuwing maakt het heel boeiend. Zo kwamen we er ook achter dat er champagne wordt verbouwd in de Noordoostpolder. Dat verwacht je toch niet?”
Welke streek en welk product was jouw favoriet?
“Ik wilde heel graag naar de Weerribben voor de karnemelk, daar wordt het nog echt gemaakt. Maar toen bleek daar ook ook een nog werkende eendenkooi te zijn waar eenden met een oud systeem in gevangen worden. Die aflevering nam uiteindelijk nóg een andere wending. Via die eendenkooi kwamen we uit bij Eric Wiegel, een vriend van de eigenaar van die eendenkooi. Hij wilde weten waar zijn vlees vandaan kwam en nam daarom zelf koeien. Dat werden er iets meer dan gedacht, ze vonden een kudde van zestien brandrode runderen. Omdat ze op veegebied staan, zijn dat heel kleine koetjes. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een flinke farm waar de koeien altijd buiten zijn en heerlijk gras eten. Ik kwam voor karnemelk, maar ging met biefstuk naar huis. Ik ben niet zo’n vleeseter, maar dát vlees was niet normaal meer.”
Met welk streekgerecht ben jij zelf opgegroeid?
“Ik ben opgegroeid in Ierland, maar ik ben op mijn tiende naar Nederland verhuisd. Mijn ouders zijn Limburgers dus bij mijn opa en oma in Limburg aten we altijd vlaai en worstenbroodjes. Ik houd heel erg van vlaai, die liefde is nooit overgegaan. Daarna ben ik via Haarlem in Den Haag en Scheveningen terechtgekomen. Daar hebben we ook een aflevering gemaakt. Scheveningen is echt een aparte streek binnen Den Haag. Een eigen volk, eigen dialect en een eigen klederdracht. Een dórp met eigen gerechten, dat is niet te geloven. Ik ben dol op haring en eigenlijk alles uit de zee. En dat het me is gelukt om Scheveningse klederdracht te dragen, maakte het helemaal fantastisch.”
De Streken van Van Boven is vanaf maandag 14 december elke werkdag om 19.30 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Beeld: AVROTROS.