Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Zimra Geurts heeft het ASIA-syndroom, nu waarschuwt ze vrouwen voor borstimplantaten

Hoor je de naam Zimra Geurts (29), dan gaat er misschien wel een belletje rinkelen. Ze werkte als fotomodel en schitterde in 2013 in Expeditie RobinsonOndertussen is het al jaren stil rondom Zimra, nu maakt ze bekend waarom. Ze heeft het ASIA-syndroom: een nog vrij onbekende ziekte waarbij vrouwen vermoeidheids- en pijnklachten krijgen die in verband worden gebracht met siliconen borstprothesen.

Libelle’s Renée sprak met Zimra’s moeder Larraine over de ziekte van haar dochter. Hoe was het voor haar om haar dochter zo te zien?

Advertentie

Toen Zimra 3,5 jaar geleden de eerste symptomen voelde, werd ze weggestuurd met de diagnose burn-out. Nadat het de eerste maanden alleen maar slechter en slechter ging, werd al vrij snel duidelijk dat er meer aan de hand was. Toch duurde het nog jaren voordat er een arts was die bij haar het ASIA-syndroom constateerde. Door haar verhaal nu te delen, hoopt Zimra meer aandacht voor de ziekte te genereren. Eén ding is namelijk zeker: het kan superfout gaan als je besluit een borstvergroting te doen.

Van een burn-out naar het ASIA-syndroom

Zimra was niet alleen vermoeid, haar lichaam takelde ook langzaam af. Gewone dingen als wandelen, fietsen of zelfs koken werden te veel. “Je zag dat ze fysiek steeds slechter werd”, vertelt haar moeder Larraine. “Toen begonnen de afspraken bij het ziekenhuis om te kijken wat er aan de hand was. Ze constateerden dat het een burn-out was, maar na een paar maanden werd het alleen maar erger.” Ze werd er radeloos van dat ze maar niet konden achterhalen wat er met haar dochter aan de hand was.

Dokters konden haar niet helpen, terwijl ze ondertussen bijna al haar kracht verloor, niet zelfstandig naar de wc kon en zelfs alleen nog maar soep kon eten. Communiceren lukte niet, waardoor ze een halfjaar niet kon praten. Regelmatig stond de ambulance voor de deur omdat ze een aanval kreeg. Ze kwamen in het ziekenhuis niet verder dan de diagnose ME/CVS, oftewel chronische vermoeidheid. Volgens de internist van dienst was Zimra het ‘meest extreme geval dat hij ooit gezien had’.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

De afgelopen jaren is Zimra ernstig ziek geweest. Dit begon met een diagnose ‘burnout’ maar na ernstige achteruitgang werd al snel duidelijk dat er meer aan de hand was. Na een hele lange weg zijn we er eindelijk achter gekomen dat Zimra ernstig ziek bleek door haar borstimplantaten, het ASIA-syndroom. Haar implantaten zijn toen met spoed verwijderd en sindsdien is zij revaliderend en gaat in hele kleine stappen vooruit. Zij kiest ervoor om dit nu te delen, omdat zij hoopt dat er zo meer aandacht komt voor dit ziektebeeld en hier ook andere vrouwen mee te helpen. Zimra is er zeer ernstig ziek van geworden, zij heeft 9 maanden in bed gelegen en intensieve zorg nodig gehad. Wij hebben met de hulp van @tegendraads.eindhoven de website www.zimraasia.nl gebouwd (link in bio). Hier lees je het volledige verhaal van de tijd die Zimra de afgelopen jaren achter de rug heeft en vind je meer informatie over het ASIA-syndroom. De borstimplantaten waar Zimra zo ziek van is geworden worden hier ook geveild voor het goede doel @womenforwomen 💞 Zimra hoopt dat het ASIA-syndroom en de negatieve effecten van plastische chirurgie hierdoor beter onder de aandacht komen, mocht je dit bericht willen delen of mensen willen taggen, heel graag 🙂❤ Website gebouwd door @tim_vanmol @woutdewit

Een bericht gedeeld door Zimra Geurts (@zimrageurtsss) op

Het verlossende antwoord

“Uiteindelijk kwamen we via haar zwager in contact met een plastisch chirurg. De borstimplantaten die Zimra acht jaar daarvoor in België liet plaatsen, bleken niet goed te zijn. Dokter Van Selms, toen nog werkzaam in het OLVG, constateerde het ASIA-syndroom.” Hij herkende Zimra’s klachten en wist meteen dat het aan de implantaten lag. Ondanks dat Zimra in de jaren hiervoor al drie keer door de medische molen was gegaan, had niemand ooit één woord gerept over het syndroom.

Van Selms was stomverbaasd over Zimra’s situatie toen hij haar voor het eerst zag. “Stel je voor: een ogenschijnlijk gezond meisje, zittend in een rolstoel, niet in staat om te staan of te praten, waardoor haar vriend het woord moest doen. Het onderzoek naar haar borsten leverde niet veel bijzonders op. Toch stelde ik haar voor om de protheses met kapsel operatief onder narcose te laten verwijderen, om zeker te zijn dat we het ASIA-syndroom niet zouden missen. Haar laatste hoop.”

De operatie

Larraine: “De dokter zag haar achteruitgaan. Dit ging fout. Ze kon helemaal niks meer, zelfs niet praten. Hij schrok zo dat hij haar meteen wilde helpen.” In januari 2019 ging Zimra onder het mes om de protheses te laten verwijderen. Dat was overigens niet zonder risico: haar conditie was inmiddels zo verslechterd dat Larraine vreesde voor het leven van haar dochter. “Ik ben heel erg bang geweest dat ze dood zou gaan. We hadden geen andere keuze meer dan haar laten opereren.”

24/7 zorg

Voor de operatie zorgden Larraine, haar jongste dochter en Zimra’s partner dag en nacht voor Zimra. Ze probeerden alles om haar beter te krijgen. Van de rust opzoeken in een vakantiehuisje tot intrekken bij Zimra om haar iedere vijftien minuten zorg te bieden. “Ik had een fulltimebaan en zorgde tegelijkertijd voor Zimra”, vertelt Larraine. “Ze was bedlegerig en kon dus niks.”

Na de operatie werd thuiszorg ingeschakeld. Ze schrokken toen ze haar voor het eerst zagen. “Dit hadden ze nog nooit meegemaakt. Helemaal niet bij zo’n jonge vrouw.” Door het verwijderen van de implantaten en de zorg die Zimra kreeg, ging het stapsgewijs beter met haar. “Ze gaven tips aan Zimra zodat ze langzaam weer een beetje voor zichzelf kon zorgen. Dat kan ze nu, maar het gaat nog wel langzaam.”

Hoe gaat het nu?

Twee weken na de operatie merkten ze al een kleine, maar goede vooruitgang. Inmiddels lukt het om kleine stukjes te wandelen. “Maar wat duurt het lang. Het is nu eind 2020 en ze is nog steeds aan het revalideren. Ik weet niet of Zimra ooit nog de oude wordt.”

Door het coronavirus heeft Larraine haar dochter inmiddels maanden niet gezien, ondanks dat ze bij elkaar in de buurt wonen. Een paar maanden geleden liep Zimra namelijk een zware longontsteking op, waarna het erg slecht met haar ging. “Nu is ze een beetje opgeknapt. We hebben gelukkig elke dag contact met elkaar en het gaat de goede kant op.”

Het goede doel

Zimra had nooit zo’n enorme strijd hoeven leveren als het ASIA-syndroom eerder was geconstateerd. Daarom wil ze nu aandacht genereren voor de ziekte, omdat meer vrouwen rondlopen met vergelijkbare klachten terwijl ze niet precies weten wat er aan de hand is.

De borstimplantaten die haar zo ziek hebben gemaakt, veilt ze nu voor het goede doel. De opbrengsten gaan naar de stichting Women for Women, die zich momenteel inzet in de strijd tegen het coronavirus. Wil je Zimra’s complete verhaal horen en meer lezen over de actie voor het goede doel? Klik dan hier.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Renée Mulckhuijse. Beeld: Brunopress

Lees meer

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien