Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Zo deden moeders dat toen…

Tips uit (bijna) vervlogen tijden kunnen soms nog verrassend relevant zijn. En zo niet, dan vormen ze in elk geval kostelijk leesvoer. Caroline Griep neemt deze week tips van ‘moeders van toen’ door.

Moederdag is geen dag om op te ruimen. Daarom deel ik deze week iets anders met jullie. Ik vond namelijk laatst het boekje ‘De beste tips uit Libelle weet ‘t’, een rubriek die in de jaren zeventig bijna net zo oud was als Libelle zelf.

Advertentie

Elke week kregen de lezeressen een ‘hele massa zeer nuttige tips en leuke ideetjes voorgeschoteld’, lees ik in het voorwoord. Ik heb me er kostelijk mee geamuseerd. Wat is er veel veranderd in die veertig jaar… Moeders aan het woord!

Een paar van deze adviezen over ‘duizendenéén’ onderwerpen:

  • Voordat Ikea overal een opbergoplossing voor had: hebt u ook zo’n hekel aan rondslingerende laarzen onder in een kast? Span onder een kastplank een lijntje en hang laarzen en basketbalschoenen met wasknijpers op. Zo wordt de boel veel overzichtelijker en blijven de laarzen mooier in model.
  • Voordat er voor ieder wasvraagstuk een middeltje was: gebruik shampoo om ’n erg vette kraag van een overhemd schoon te krijgen. ’t Lijkt ervoor gemaakt.
  • Voordat alles kant-en-klaar verkrijgbaar was (en ook voor de wasdroger er was): patat-frites bakken gaat vlugger als u de aardappelstaafjes eerst droog draait in een theedoek in de centrifuge. Laat de gebakken frites uitlekken in een vergiet met keukenpapier.
  • Voordat er felgekleurde bekertjes waren: merk op een kinderverjaardagsfeest de glazen met nagellak. De meeste kinderen vinden het prachtig als ze een glas met hun eigen naam erop krijgen. Spaart tijdens het feest een boel afwas! Daarna hebt u de lak er met een beetje remover of aceton snel af.
  • Nog altijd goed om te weten: zet tulpen en narcissen liever niet samen in een vaas. Deze bloemen verdragen elkaar niet. De narcissen geven een slijmachtig vocht af dat geen enkele bloem iets doet, maar dat puur vergif is voor de tulp!

Meer tips van Caroline? Je vindt ze op Griepruimtop.nl en op Carolines Facebookpagina.

Femke: “Ik neem me subiet voor om vanaf morgen de boel de boel te laten”

huishouden

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week is ze geïrriteerd over haar rol in het huishouden.

“Zullen we elkaar vertellen waar we goed in zijn?” We oefenen het al een tijdje, maar Nathan blijft het moeilijk vinden om zijn sterke punten op te sommen. Nu begint hij er zelf mee. “Ik ben goed in verhalen vertellen. Ik ben goed in lego bouwen. Ik ken alle automerken.” Hij gaat verbazingwekkend snel, deze avond. “Nu jij”, zegt hij plotseling. Mijn gedachten

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien