Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Zó zorg je ervoor dat je hond stopt met blaffen als de deurbel gaat

Jij weet natuurlijk dat je hond geen kwade bedoelingen hebt, maar dat geblaf om de deurbel kan wel hartstikke vervelend zijn voor jou en degene die aanbelt. Hoe fijn zou het dan ook zijn als je je hond dit kan afleren?

Hier een paar handige tips.

Advertentie

Waarom dat geblaf?
Dat blaffen om de deurbel doet je hond natuurlijk niet zomaar. De deurbel kondigt de komst van een nieuwe bezoeker aan, iets wat je hond al heel snel doorheeft. De bel prikkelt een oeroud instinct: het vertelt je hond dat hij in actie moet komen als er ‘indringers’ in ‘hun gebied’ willen komen. Het geblaf heeft niet per se met agressiviteit te maken. Het oeroude waakinstinct zorgt bij de meeste honden hooguit voor wat opwinding.

Dít moet je vooral niet doen
Gaat de deurbel? Zorg er dan voor dat je zo rustig mogelijk blijft. Ga bijvoorbeeld niet opgewonden meeblaffen en trek je hond ook niet aan zijn halsband. Hiermee ontneem je je hond het gevoel van controle dat hij denkt te hebben over de situatie en zorgt alleen maar voor meer opwinding, stress en soms zelf agressie.

Stap 1
Probeer je hond langzaam aan het commando ‘plaats’ te leren. Dit is een vast plekje (het liefst niet in de buurt van je deur) waar je hond naartoe moet gaan als de deurbel gaat. Beloon je hond elke keer als hij naar je commando luistert en naar zijn plaats gaat. Als je het gevoel hebt dat je hond het commando kent kun je naast zijn plaats gaan staan en hem opnieuw het commando geven. Laat iemand aanbellen, maar doe de deur niet open. Blijft je hond niet op zijn plek? Geef hem dan opnieuw. Negeer hem verder tot hij stopt met blaffen en beloon hem. Herhaal deze oefening een paar keer zonder de deur daadwerkelijk te openen nadat er wordt aangebeld.

Stap 2
De volgende stap is bijna hetzelfde als de vorige stap, met een klein verschil in de volgorde. Laat namelijk eerst de deurbel klinken en geef je hond meteen het commando ‘plaats’. Zet door en begeleid je hond naar zijn plaats en beloon hem als hij op zijn plaats zit of ligt én stil is.

Stap 3
Bij deze stap komt er ook daadwerkelijk iemand binnen. Probeer hierbij zoveel mogelijk de controle over het gedrag van je hond te houden. Blijf tussen je hond en het bezoek staan en vraag je bezoek om je hond te negeren. Laat je zo min mogelijk afleiden door de situatie maar concentreer je op de training en beloon je hond als hij stil is.

Extra tip
Werken bovenstaande tips niet? Dan kan het misschien ook nog helpen om de deurbel te vervangen voor eentje met een andere klank. De kans is groot dat het nieuwe gedrag van sneller aangeleerd kan worden, omdat je hond het nieuwe geluid nog niet kent.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Pets Place. Beeld: iStock

Roos Schlikker: “Wie thuiswerkt, heeft de uitgelezen kans om op de raarste momenten iets te doen”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (44) heeft 2 zonen, een man, een vader op leeftijd, vriendinnen en o ja, ook zichzelf om voor te zorgen.

Nu we vanwege corona weer zijn weggejaagd uit de kantoortuinen, lopen velen tegen problemen aan. Was het begin dit jaar nog wel geinig, zoomen met collega’s, eindelijk zien dat de directeur ook maar gewoon in een rommelig rijtjeshuisje woont, lunchen met het gezin en intussen wat werkmails schrijven, inmiddels is de lol eraf. Want misschien waren er in maart nog mensen die de lockdown als mogelijkheid zagen om het een beetje kalmer aan te doen, inmiddels

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien