Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zonder werk door corona: "Daar gáát mijn bedrijf, dacht ik toen we geen zorg meer konden bieden"

Door de coronacrisis steeg de werkloosheid de afgelopen periode met 3,6% naar ruim 330.000 werklozen. Libelle spreekt met mensen die zonder werk kwamen te zitten door het coronavirus. Zo ook Eve van Dijk. Haar bureau voor mantelzorgondersteuning kwam volledig stil te liggen toen de intelligente lockdown inging. Geen van haar cliënten kon nog bezocht worden.

Eve (60): “Corona was al een tijdje in Nederland toen ik me pas realiseerde wat dit voor mijn bedrijf betekende. Stukje bij beetje kwam het besef dat, wanneer we echt in lockdown zouden moeten, onze cliënten niet meer door mijn team bezocht konden worden. Langzamerhand zijn we dat aan mensen gaan vertellen en op een gegeven moment was het zo ver: we konden de zorg niet meer aanbieden. ‘Daar gáát mijn bedrijf’, dacht ik direct toen ik merkte dat ik door de coronacrisis niet meer aan de slag kon. Maar niet alleen voor mijzelf, ook voor alle mantelzorgers was dat ontzettend vervelend. Wij bieden ze een stukje ontspanning, wat zij in hun situatie zó hard nodig hebben.”

Advertentie

Mantelzorgen

“Dat weet ik zelf ook. In 2014 werden mijn man en ik mantelzorger voor zijn moeder. Dat deden we met liefde, maar we liepen regelmatig tegen dingen aan. Ik realiseerde me hoe fijn het zou zijn om iemand te hebben die af en toe even wat werk uit handen neemt. Iemand die je dierbare gezelschap houdt, zodat je zelf even de ontspanning kunt opzoeken. Ik was in die tijd op zoek naar ander werk en besloot zelf een bureau voor mantelzorgondersteuning op te zetten dat deze dienst aanbiedt. Het liep als een trein en er bleek veel vraag naar te zijn. Maar door de coronacrisis konden we ineens niets meer.”

Onderbreking

“Dat was moeilijk. Juist omdat het mensen zo goed kan doen om af en toe even uit hun rol als mantelzorger te kunnen stappen. Zo is er een mevrouw wiens man alzheimer heeft. Zij wil graag een keer per week iets voor haarzelf doen, maar wil haar man niet 3 uur alleen laten. Dan komt iemand uit mijn team langs om bij haar man te zijn. Ze praten, wandelen, luisteren naar muziek. Gewoon iets leuks. Ondertussen heeft zij als mantelzorger even pauze en kan ze in haar eentje iets leuks doen om te ontspannen. Voor dat soort mensen is het enorm heftig om ineens zonder onderbreking zorg voor iemand te dragen nu mijn team niet langs kan komen.”

Inkomen tekort

“Ook voor mijn team was het geen pretje. Omdat mijn bedrijf als bemiddelingsbureau werkt, zijn de mensen die voor mij werken niet in loondienst. Zij kwamen dan ook helemaal niet in aanmerking voor een toeslag en sommigen kwamen hierdoor flink wat inkomen tekort.”

Alles voor niets

“Gelukkig kon ik zelf als ondernemer een beroep doen op een tijdelijke financiële overbruggingsregeling van de overheid. Dat was heel fijn, maar de situatie brengt toch enorm veel zorgen met zich mee. Het voelde alsof al mijn werk van de afgelopen jaren voor niets was geweest. Ik had zo veel energie in mijn bedrijf gestoken en nu kwam ineens deze klap. Toch heb ik geprobeerd die gedachte zo snel mogelijk weg te wuiven en mezelf ervan te overtuigen dat het goedkomt.”

Spannend

“Op het moment is het nog wel spannend. Er komt weinig binnen, maar alle kosten lopen door. Abonnementen, de website, noem maar op. Om zo’n situatie in de toekomst te voorkomen ben ik aan het nadenken over de vorm van mijn bedrijf. Misschien moet ik wel samenwerkingen aangaan met gemeentes? Me aansluiten bij andere instellingen? Of contracten sluiten met verzekeraars? Maar wil ik dat nog? Ik word bijna 60 en zal echt niet meer zo heel lang dit bedrijf runnen. En tegen de tijd dat alle veranderingen zijn doorgevoerd, ben ik misschien al wel klaar om te stoppen.”

Wandelen

“Om een beetje rust te vinden in al die onrustige gedachtes, ben ik in deze periode vooral veel aan het wandelen. Veel meer kan ik niet doen. Gelukkig zie ik om me heen dat de maatschappij langzaam weer wat normaler wordt. Verzorgingshuizen gaan weer open en stukje bij beetje kunnen we weer bij mensen, ook de kwetsbare, over de vloer komen. Ik hoop dan ook dat we gauw weer mantelzorgers een rustmomentje kunnen gunnen door hun wat zorg uit handen te nemen. En dat mijn team op gepaste afstand weer bij onze cliënten op bezoek kan komen.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Slaap je slecht? Het zou zomaar aan je slaapkamer kunnen liggen

Op tijd naar bed gaan, geen alcohol drinken voor het slapengaan en weinig koffie drinken: het zijn allemaal dingen die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Maar wat als al deze tips niet werken? Het zou zomaar kunnen dat de inrichting van je slaapkamer dan de grote boosdoener is.

Deze vijf tips zorgen voor een rustgevende slaapkamer.

Advertentie

Geef je muur een ander kleurtje

De kleuren in je slaapkamer kunnen een grote invloed hebben op je nachtrust, dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Nationaal Sleep Foundation. Zo zouden de meeste tinten blauw een kalmerend effect hebben op je gemoedstand en brein, waardoor je ontspannen in slaap valt. Heb je liever geen blauwe muur? Een koele, neutrale kleur zoals grijs of zilver werkt ook.

Minder licht

Neem de verlichting in je slaapkamer eens onder de loep. Heb je veel grote lampen in je kamer? En geven deze een heel fel licht? Een overdaad aan fel licht kan er namelijk voor zorgen dat je moeilijker in slaap valt. Koop daarom een dimmer voor op je lampen of kies voor een klein leeslampje dat weinig licht geeft op je nachtkastje.

Zorg voor goede raamverduistering

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je slaapkamer zo donker mogelijk is. Zorg daarom voor een goede raamverduistering. Koop bijvoorbeeld een verduisterend (rol)gordijn. De kans is groot dat je ineens veel beter slaapt.

Andere lakens

Wanneer je nieuwe lakens koopt is het belangrijk dat je op de stof let. Mijd stoffen uit synthetische materialen zoals polyester of nylon, die je lichaamswarmte vasthouden. Kies in plaats daarvan voor een stof die beter ademt én zacht is, zoals bijvoorbeeld 100% katoen.

Vervang je kussen

Wanneer je op een slecht kussen slaapt kun je last krijgen van hoofd-schouder- en rugklachten. Een goed kussen is daarom essentieel voor een goede nachtrust. Zorg er daarom voor dat je een op een comfortabel kussen slaapt met een goede neksteun.

Déze zelfgemaakte thee zorgt voor een goede nachtrust:

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be. Beeld: Shutterstock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met dít stuk fruit kun je uitstekend de badkuip poetsen

We hebben vaak een kast vol met schoonmaakmiddelen staan, terwijl een hoop dingen uit je keukenkastje – of in dit geval je fruitschaal – ook zijn geschikt. Met een grapefruit kun je namelijk hartstikke goed je badkuip poetsen.

Ligt er toevallig nog een grapefruit in de keuken die net niet meer lekker genoeg is voor een sapje? Gooi ‘m dan niet weg. In combinatie met zout zorg je voor een blinkende badkuip én een heerlijk ruikende badkamer.

Advertentie

Grapefruit en zout

Strooi royaal zout over een halve grapefruit en maak de badkuip vervolgens nat met water. Strooi een beetje zou over de bodem en gebruik de halve grapefruit om het bad te schrobben. Zorg dat je tijdens het schrobben in de grapefruit knijpt, zodat het sap eruit komt. Het zuur helpt de zeepresten en andere vlekken weg te krijgen en het zout zorgt voor een scrubeffect. Tot slot kun je de badkuip schoonspoelen met lauwwarm water.

Klaar met de badkuip poetsen? Met dit alledaagse middeltje worden de badkamertegels weer stralend wit

Wil jij meer lifehacks? Dat kan! Je kunt nu via je telefoon, tablet of Google Home (slimme speaker) praten met Libelle. Open de Google Assistent app op je telefoon en zeg: ‘Hé Google, praat met Libelle!’ Weten hoe je dat precies doet? Klik hier!

Libelle Voice

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Eindelijk weten we het: dít is de mol van 'Wie is de mol?' 2021

Wekenlang hebben we onszelf afgevraagd wie de mol is. Zaterdagavond werd er tijdens de finale van WIDM eindelijk duidelijk wie dit jaar de saboteur onder de kandidaten was.

Pas op, dit artikel kan spoilers over de aflevering bevatten.

Advertentie

Finale Wie is de mol?

Alle deelnemers van het seizoen kwamen samen voor de finale. Rik praat nog even met ze na over het seizoen. Hoe hebben zij het ervaren? En wie waren hun mollen? Verder was er dit jaar géén live publiek aanwezig vanwege het coronavirus.

Om erachter te komen wie dan echt dé mol van dit seizoen is, gaan we terug naar Tsjechië. Daar praat Rik nog één keer tegen de twee finalisten: voetbalster Rocky Hehakaija en actrice Renée Fokker. Wie van de twee zal vandaag haar ware identiteit onthullen? En na lang kijken met zweethandjes, werden de kijkers uit hun lijden verlost: Renée Fokker is de mol. Dit maakt Rocky automatisch de winnaar.

Reacties

Op Twitter zijn de reacties over de mol wisselend. Hoewel een deel het goed had geraden, zijn er ook mensen die het niet hadden zien aankomen. Zo schrijft iemand: “Het leek mij te doorzichtig om een actrice te kiezen als mol, dus ik heb Renee nooit verdacht.”


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Avrotros.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton gespot in betaalbare oorbellen van déze winkelketen

De outfits van royals bewonderen vinden we heerlijk en het is extra leuk als er iets tussen zit dat ook geschikt is voor onze portemonnee. Kate Middleton verscheen vrijdag in een online meeting waar ze oorbellen van slecht vijf pond droeg.

De oorbellen die Kate droeg zijn klassieke, zilveren ringen van de Britse winkelketen Accessorize. Women & Home laat weten dat deze oorbellen slechts vijf pond kosten. Eerder zagen we Kate al eens in een jurkje van Zara en van & Other Stories.

Advertentie

Meeting

De meeting waar Kate en William aanwezig waren was een belangrijke, maar ook een heftige afspraak. In 2019 lanceerden Kate en William namelijk de crisislijn Shout en daarom gingen ze vrijdag online in gesprek met de jonge Jack en zijn ouders.

Ergste nachtmerrie

Jack kampte met depressieve gevoelens en zelfmoordgedachtes. Hij stond op een hoge brug toen hij besloot om contact op te nemen met Shout. In de meeting vertelt Kate tegen de moeder van Jack dat ze zich niet kan voorstellen hoe dit moet zijn geweest voor haar. “Het is de ergste nachtmerrie van elke ouder.”

Deze vier items neemt Kate Middleton altijd mee in haar handtas:


Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Bel 113 of gratis: 0800-0113. Ook kun je gaan naar de website van 113 Zelfmoordpreventie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women & Home. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien