Anastasia nu met € 15,- voordeel naar de voorpremières!

Zoek binnen:

De Dag Nadat - we ons zoontje uit huis lieten plaatsen

Hier kun je lezen hoe het verderging nadat het zwaar autistische zoontje (5) van Christel (51) voorgoed in een instelling voor gehandicapte kinderen ging wonen.

“Chris is op een zaterdag vertrokken en in de week daarna bleek de enorme impact die hij op ons gezin had. We hadden de goede beslissing genomen, er was weer rust in huis. Het leek alsof we weer een gewoon gezin waren geworden, maar mijn emoties negeerde ik. Na een week werd ik op zondag wakker en was ik onredelijk boos op iedereen, mijn man kon niets goed doen en aan de ontbijttafel begon ik zonder reden onbedaarlijk te huilen. Mijn oudste zoon kwam naar me toe om te troosten en opeens begreep ik wat er aan de hand was: ik miste Chris.”

Advertentie

Meer ruimte 
“Het is inmiddels vijf jaar geleden dat Chris is verhuisd en het gemis blijft. Toch heeft het ons ook veel gebracht. Onze andere drie kinderen, van wie er twee net als Chris autisme en een verstandelijke handicap hebben, krijgen nu de aandacht die ze nodig hebben. De moeilijkste beslissing van mijn leven is de goede gebleken. Met Chris gaat het goed. Iedereen in het tehuis is dol op hem. Op bezoek gaan is echter niet altijd makkelijk. Want je zit er niet alleen met Chris, maar ook met de andere zwaar gehandicapte bewoners. Onze oudste zoon gaat daardoor steeds minder vaak mee.”

Schuldgevoel
“Om het gemis van mijn zoon te verwerken, ben ik een boek aan het schrijven. Om mij heen zie ik ouders die dezelfde problemen als wij ervaren, het schuldgevoel om je kind uit huis te plaatsen en hoe je daarna invulling geeft aan je leven met dit kind. Niemand kan uitleggen wat dit voor invloed heeft op jezelf, je relatie en je gezin. Het loslaten van je kind, de relatie met de zorgverleners die jouw kind nu grootbrengen en hoe je daarmee omgaat. Toen Chris nog thuis woonde leefde ik met de dag en het heeft lang geduurd voor ik weer plannen voor de toekomst kon maken. Mijn emoties heb ik nog steeds niet onder controle, maar ik kan weer genieten van mijn kinderen en gezin.”

De leukste artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland

Beeld: iStock 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien