Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 10: "Lars is ontsnapt en ik moet naar het buitenland"

Wegens ernstige gedragsproblemen is Lars in mei 2018 op de gesloten afdeling van een instelling geplaatst. Hij heeft maar een wens: er zo snel mogelijk weer uit komen. Dus loopt hij weg.

Op een zomerse vrijdagmiddag eind augustus gaat de telefoon. Een begeleider van de instelling informeert hoe het mij gaat. “Prima,” antwoord ik, verwonderd over zijn vraag. “Ik heb helaas niet zulk goed nieuws, Lars is weggelopen tijdens het boodschappen doen,” laat hij er zacht op volgen. Lichte paniek maakt zich van mij meester. Verdorie, had ik het toch goed voorvoeld. “En nu?” vraag ik bezorgd. “We hebben een telex uitgestuurd naar alle politiebureaus in Nederland, met een signalement van Lars en het verzoek naar hem uit te kijken. Maar we verwachten niet dat hij ver zal komen, hij heeft geen telefoon of geld bij zich en ook geen identiteitsbewijs.” De man doet zijn best geruststellend te klinken. Ik wist het, ik wist het, schiet het door mijn hoofd. Alles klopt, de opgewektheid van Lars tijdens het bezoek van vorige week, de tas met meegegeven kleding. Ik weet nog een ding zeker: als Lars iets in zijn hoofd heeft, gaat het gebeuren ook. Het gaat hem zeker lukken om de provincie waar hij al een zomer opgesloten zit, te verlaten en naar het westen te reizen. Hij gaat naar mij toekomen. En dat komt slecht uit, want ik moet morgen op reis voor mijn werk. Vier dagen naar het buitenland. Shit.

Advertentie

In dubio

In mijn hoofd speel ik de mogelijke scenario’s af. Ik moet mijn reis cancelen, ik moet thuisblijven en helpen om Lars te zoeken. Stel dat hij gewond raakt. Als ik in het buitenland zit, kan ik niet binnen een uur ter plekke zijn als hij gevonden wordt. Aan de andere kant: Ik had me erg verheugd op de trip en bovendien, als ik thuis blijf word ik gek van de ongerustheid, doe geen oog dicht en zit dag en nacht voor het raam om te kijken of hij al komt. Ik word gek van mijn eigen gepieker, kan wel huilen. Maar huilen helpt niet. Ik overleg met Harm, die mij aanraadt wel te gaan. “Je kunt niets doen, ga gewoon,” is het enige wat hij zegt.

Ik pak mijn tas maar blijf twijfelen. ‘s Nachts doe ik geen oog dicht. Waar zou Lars nu zijn? Hoor ik iets bij de deur? Gestommel? Geroep? Maar het blijft doodstil. Ook het scherm van mijn telefoon blijft donker. De volgende ochtend staat de taxi naar Schiphol voor de deur. Mijn vriendin met wie ik samen reis, kijkt me ernstig aan. “Wat je ook beslist, ik respecteer het,” zegt ze. Ik zucht nog een keer en stap dan toch met mijn koffertje bij haar in de auto. “Afspraak is afspraak,” zeg ik tegen haar. Het klinkt fermer dan ik me voel. Met een knoop in mijn maag stijg ik op. Lars, houd vol, doe niets doms, bid ik. Eenmaal op de plek van bestemming, moet ik mezelf dwingen mijn aandacht bij het programma te houden. Al gebeurt er nog zoveel leuks, is het hotel (een cruiseschip) fantastisch, ontmoet ik gekke mensen, zie ik bijzondere steden en vloeit de wijn rijkelijk, ik dwaal steeds met mijn gedachten af. Naar Lars. Waar zou hij nou toch zijn? Ik heb nog een paar keer gebeld met de instelling, maar niemand heeft meer iets van hem vernomen. Mijn vriendin leeft enorm mee, doet haar best mij op te vrolijken en mij af te leiden met een glaasje bubbels en grappige verhalen. Ik ben haar intens dankbaar. In mijn eentje thuis was ik vast gek geworden.

Na drie dagen zit de trip erop. We stappen weer in de gereedstaande taxi die ons naar het vliegveld brengt. Mijn telefoon gaat. Het is Harm. “Lars is bij mij,” zegt hij. “Hij heeft eerst bij vrienden gezeten, het toen bij jou geprobeerd maar omdat jij niet thuis was, is hij naar mij gekomen. Vannacht om half een stond hij onder mijn raam. Met een grote grijns. Hij ligt nu in bed en slaapt. Ik ga kijken of ik hem straks zelf terug kan brengen.”

Mijn god, Lars is terecht. En ongedeerd. Maar hoe nu verder? Want Lars laat zich vast niet zomaar terugbrengen, nu hij aan zijn vrijheid geroken heeft. Dat wordt nog wat.

Opgepakt

Een stuk opgeluchter dan op de heenreis stap ik in het vliegtuig. Helaas ben ik nu een paar uur onbereikbaar, dus ik moet het nu wel even loslaten allemaal. Wanneer ik halverwege de middag mijn eigen huis binnenstap, belt Harm. Nadat Lars ontwaakt was en had ontbeten, had Harm hem gezegd dat hij hem terug naar de instelling zou brengen. Waarop Lars begon te schreeuwen dat hij daar niet aan zou meewerken om vervolgens direct de trap af te stormen. Harm had gezegd: ‘als je wegloopt, bel ik de politie.’ Maar Lars liet zich niet weerhouden en was de deur uitgerend. Waarop Harm zijn dreigement direct ten uitvoer bracht en 112 had gebeld. Op advies van Harm waren de agenten naar de dichtstbijzijnde metro gereden. Bingo, daar liep de voortvluchtige. Lars was aangehouden en liet zich gelukkig zonder tegenstribbelen door de agenten in het busje zetten. Die vervolgens linea recta richting het oosten van het land koersten om daar het opgeduikdelde vrachtje achter de slagboom achter te laten.

Dus nu zit Lars weer veilig verstopt in het frisse groen. En ga ik iedere zondagmiddag bij hem op bezoek. “Het was me bijna gelukt ma,” zegt hij zuchtend.

Volgende week: Een Time Out in Groningen

Dit is de negende aflevering van een serie columns over Lars (17), een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Aha! Dít kan de betekenis zijn van de jokerkaart in 'Wie is de mol?'

Na de Wie is de mol?-finale van zaterdagavond zijn er nog maar twee mensen in het spel. Maar wie van hen is de mol? Als dít de theorie achter die steeds terugkerende jokerkaart is, is dat Renée. 

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Jokerkaart

Regelmatig komt er een jokerkaart langs in Wie is de mol?. In de eerste aflevering zagen we deze al, toen kandidaten in ruil voor geld een joker zouden krijgen. Sommigen van hen tuinden in de streek van de mol en ontvingen geen waardevolle joker, maar een jokerkaart voor maar liefst €250.

Charlotte

Af en toe kwam de kaart weer terug. Zo zagen we in de aflevering van vorige week nog dat er een puzzel werd gelegd met een plaatje van diezelfde joker. En ook in de finale van Wie is de mol? komt de jokerkaart weer ter sprake. Volgens presentator Rik van de Westelaken had Charlotte Nijs in de eerste aflevering namelijk al eens dé hint naar de mol in haar handen. Daarmee had hij het over de envelop met de jokerkaart, die Charlotte in aflevering één kocht.

Rocky

Maar wat betekent die jokerkaart? Daarover zijn door het seizoen heen verschillende theorieën ontstaan. Zo dachten veel kijkers eerst dat de joker een verwijzing was naar Splinter met zijn extravagante kledingkeuzes. Ook wordt er een link gevonden tussen de kleurrijke kledingkeuzes van Rocky en de kleurrijke joker. Daarbij zouden de letters van het woord ‘joker’ ook het woord ‘rokej’ kunnen maken. Is dat een hint naar Rocky als mol?

Renée

Misschien, maar nu is er een nieuwe theorie opgedoken die wel heel waterdicht lijkt te zijn. De joker op de steeds terugkerende kaart zou naar Renée wijzen. Renée wilde namelijk als klein meisje heel graag clown worden. Ze ging bij Circus Riboet om te oefenen als clown, maar zette haar clownscarrière uiteindelijk niet door. Wel lijkt ze in haar leven nog eens een verwijzing naar het clownsleven te hebben gemaakt. Ze schreef namelijk een filmscenario onder de naam Valéry Boutade. En het Franse ‘boutade’ betekent dan weer ‘gegrap’ of – jawel – ‘gejoker’. Zou deze kaart een regelrechte hint naar Renée zijn?

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Twitter, Omroep Gelderland. Beeld: Avrotros.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 28 februari: "Vissen, geef jezelf een shotje endorfine"

De tarotkaart die voor zondag 28 februari is getrokken is ‘Schildknaap van Pentakels’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: men krijgt kansen. Een concrete, solide aanbieding die ook bij iemand past. Men kan er iets mee. Liefde: gelegenheid om blijvende ervaringen op te doen. Men geniet van een duurzame relatie. Werk: er komt een voorstel voor een nieuwe baan, andere functie en/of hogere verdiensten.

Advertentie

Ram

Home is where the heart is. Jij hebt het vandaag thuis gezellig met je dierbare(n). Je toont meer begrip dan anders voor je medemens. Vertaal dit in goede gesprekken over de toekomst – samen.

Stier

Zet in op iets bijzonders vandaag, iets dat je graag wilt bereiken of waarnaar je verlangt. Schroom niet voor rode wangen. Jezelf blootgeven is eng, spijt van iets dat je niet deed, is erger.

Tweelingen

Laat onzekerheden je niet tegenhouden om ‘ja’ te zeggen tegen iets of iemand. Die baan of relatie die net een maatje te groot is voor je, daagt uit om het beste in jezelf te wekken.

Kreeft

Je wilt graag bevestiging van anderen – en die krijg je waarschijnlijk ook. Toch is tevreden zijn met jezelf het alle belangrijkste. Ga vandaag voor jezelf, ook als je anderen teleur moet stellen.

Leeuw

Een erotische sfeer is gemakkelijk op te roepen vandaag. Trek je samen terug en je krijgt het gevoel eeuwig in bed te willen liggen. Let wel op: dromen kunnen bedrog blijken.

Maagd

Elke visie – ook al lijkt die voor jou raar – kan een leuke eyeopener voor je zijn. Zoek dus vooral contact met mensen die je uitdagen. Je leert snel, dus ook een goede dag voor studie.

Weegschaal

Op jezelf zijn is geen aanrader vandaag: samen is het motto. Vraag iemand om hulp en je merkt dat jouw dankbaarheid de ander voedt. Alsof je een plant nieuwe aarde en water geeft.

Schorpioen

Ontmoetingen zijn goud. De ‘Een-persoon-op-visite’ regel werkt in je voordeel, het geeft je de kans op diepgaande gesprekken. Hoe zijn jullie veranderd ten opzichte van vroeger?

Boogschutter

Mis je het verliefde gevoel van vroeger? Roep het weer op door iets te ondernemen wat de vlinders deed kriebelen. Waarop viel je bij je partner? Single: wat waardeer je aan jezelf?

Steenbok

Easy like Sunday morning. Deze Commodores-tune past helemaal in je straatje nu. Als je al actief bent, heeft het te maken met klusjes in huis, of sporten. Gezellig en nuttig gaan samen.

Waterman

Doe je moeite om echt naar anderen te luisteren – en stel je je oordeel uit? Dan is dit een topdag. Is er iets dat je aan je leven wilt veranderen, dan zaai je hiervoor vandaag de zaadjes.

Vissen

Artistiek bezig zijn krijgt vandaag een fysieke uitlaatklep. Heb je een partner, dan genieten jullie enorm van elkaars lichaam. Single: geef jezelf een shotje endorfine en sla de hand aan jezelf.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Partij Kiezen met Libelle: het fotoalbum van Esther Ouwehand (PvdD)

Op 17 maart mogen we weer stemmen. Om in de sfeer te komen, geven we je de komende tijd een beeld van de mens áchter de politicus. Deze keer: Esther Ouwehand (PvdD).

We kennen Esther Ouwehand (44) als politicus, maar wie is ze als mens? Hoe was haar jeugd, wie zijn haar dierbaren? Libelle zocht het voor je uit.

Advertentie

Vijf feitjes over Esther Ouwehand:

Opleiding: Beleid, Organisatie en Communicatie (niet afgerond)
Favoriete Netflix-serie: The Crown
Muzieksmaak: Rock en metal
Vakantieland: Engeland
Favoriete wereldkeuken: de Indiase keuken

Fotoalbum

De politicus mag dan wel lijsttrekker zijn van de Partij voor de Dieren, ze heeft er zelf geen. “Ik ben er nooit, dat kan ik ze niet aandoen.” Dit aandoenlijke beeld van een piepjonge Esther is dan ook niet bij haar thuis. “Mijn ouders wilden geen dieren. Mijn familie in Volendam had een huis vol beesten. Daar op bezoek gaan was altijd groot feest.”

politicus - Esther Ouwehand als kind

Wie Esther nog uit haar tijd in Katwijk kent, weet dat ze de hardste muziek draaide tijdens jongerenbijeenkomsten. “Ik was vrijwilliger in een jongerencentrum, een enclave en poppodium voor alternatieve jongeren.” De politicus zat in het bestuur van het jongerencentrum.

politicus - plaatjes draaien

Over muziek gesproken: Esther draaide niet alleen vroeger harde platen, ze kan vandaag de dag nog steeds genieten van festivals als Roadburn (metalfestival) in Tilburg. Op deze foto zie je haar met Daan de Neef van de VVD en Hendrik-Jan Derksen. “Hij heeft enorm bijgedragen aan de emancipatie van homojongeren op het platteland. In traditionele gemeenschappen kunnen zij moeilijk voor hun geaardheid uitkomen en zo heeft hij op het Zwarte Cross festival, waar veel boerenjongeren op afkomen, gaybars geïntroduceerd.” Esther noemt metalmensen dan ook de liefste van de wereld.

politicus - roadburn Esther

Ook al heeft Esther zelf geen huisdieren, ze is een echte dierenvriend. Samen met haar nichtje gaat ze geregeld naar dieren kijken. “Ik heb nooit een kinderwens gehad, maar ben wel blij met mijn rol als tante. De zwangerschap van mijn zus heb ik van dichtbij meegemaakt, onwijs ontroerend.”

politicus - Esther en nichtje

Esther is een echte activiste, vandaar dat ze zich inzet voor de dieren. Hier zie je haar met een egel. “Foto’s zoals deze, bij de Egelopvang in Roosendaal, maken duidelijk wat ik doe en waarom ik het doe.”

politicus - egeltje

Hoewel vrouwen steeds vaker een hogere of belangrijkere functie kunnen krijgen, is deze foto met Marianne Thieme een redelijk unieke. “Wij zaten tien jaar als enige vrouwenfractie in de Kamer. Uniek, want wat voor veel mannen vanzelfsprekend is, is voor vrouwen nog altijd moeilijk laveren.”

politicus - Esther en Marianne

Een andere vrouw waar Esther lovend over is, is klimaatactiviste Greta Thunberg (18). “Ze laat zich door alle haatreacties niet uit het veld slaan, heel inspirerend voor vrouwen.” Ook al is ze nog jong, volgens Esther laat Greta goed zien dat je nooit te klein bent om het verschil te kunnen maken.

politicus - Greta 2018

Nog een lief dierenkiekje: hier zie je Esther bij de Ezelsociëteit in Zeist. Die vereniging zorgt voor afgedankte ezels.

politicus - ezelsocieteit

Het klimaat is niet alleen belangrijk voor mensen, maar ook voor dieren. Vandaar dat Esther fan is van treinreizen. Zo is Esther vorig jaar nog per interrail naar Wales gereisd. “Je kunt tegenwoordig per trein overal naartoe.”

politicus- interrailvakantie

Esther heeft Prinsjesdag vaker meegemaakt, maar de afgelopen editie was voor haar de eerste als fractievoorzitter én lijsttrekker. In plaats van een klassieke, zwierige jurk koos de politicus voor een krijtstreeppak. “Het is gemaakt door een Turkse kleermaakster, Mediha Kaplan, en draagt uit dat het tijd is voor iets nieuws.”

politicus - Prinsjesdag

Partij Kiezen met Libelle… Columniste Ebru Umar legde de politicus de vragen voor. Wordt het ja? Of wordt het nee? De pingpongbatjes geven het antwoord.

Doe de Libelle Kieswijzer.


Tekst: Ebru Umar. Beeld: privé.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Wie is de mol?' noemen eerste deel finale 'slaapverwekkend'

Na de Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 27 februari, zijn de kijkers eigenlijk niet veel wijzer geworden over wie nu toch de mol is. Ze zijn dan ook een tikje teleurgesteld in de finale.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Langdradige monoloog

Net als ieder seizoen wordt ook dit jaar pas in de allerlaatste aflevering bekendgemaakt wie de mol is. Toch konden de kijkers dat niet waarderen.

Dit seizoen staan Rocky, Charlotte en Renée in de finale. De aflevering begint met twee opdrachten, waarbij ze voor de laatste keer de pot kunnen spekken met wat extra geld. Daarna volgt een langdradige monoloog van Rik van de Westelaken, waarin hij per finalist uitlegt waarom ze een goede mol zouden zijn en wat dan hun tactiek zou zijn geweest. En zoals altijd eindigt de aflevering met een executie.

Meer van verwacht

Ondanks dat Charlotte aan het eind van de aflevering een rood scherm kreeg en dus verliezend finalist blijkt, vonden de kijkers het een saaie aflevering. Bij een finale verwacht je natuurlijk een spectaculaire aflevering, maar niets blijkt minder waar. Op Twitter laten kijkers weten dat ze er meer van hadden verwacht. Vooral de monoloog van Rik vinden ze slaapverwekkend. “Maak mij over een kwartiertje maar wakker”, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert met: “Iedereen die WIDM nog gaat terugkijken: doe maar niet. Heel saai!” Bovendien zaten niet veel mensen op Charlotte en hebben ze eigenlijk niks aan de onthulling van de verliezend finalist.

Kortom: kijkers moeten nog even geduld hebben, want volgende week wordt tijdens de echte finale pas écht bekend wie de mol is.

Pen jij elk seizoen fanatiek mee met de WIDM-afleveringen om de mol te onthullen? Noteer alle opvallende acties in je eigen Molboekje 2021:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wie is de mol?, Twitter. Beeld: Avrotros

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien