Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon deel 31 - Hij zei: “Wat mij is overkomen, gun ik niemand”

Wegens ernstige gedragsproblemen werd Lars op zijn vijftiende in een instelling. Na anderhalf jaar is hij terug in zijn geboortestad Amsterdam en woont u in een kamer in een begeleid Wonen groep. Hij staat nog vaak bij zijn moeder voor de deur. De Raad van Kinderbescherming heeft een onderzoek ingesteld. De hele familie wordt om beurten ontboden.

Op de laatste donderdag van de maand januari moeten ook mijn kinderen zich melden bij het grote grijze gebouw waar de Raad van Kinderbescherming zetelt. Bente moet eerst, Lars komt direct na haar. Ik vind het vreselijk voor hen dat zij dit moeten ondergaan. Dat zij een jeugd hebben die niet zorgeloos en vrolijk is, maar geplaveid met hobbels en gaten. Schuldig voel ik me ook, dat wij als ouders dit alles niet hebben weten te voorkomen. Ik weet ook dat het geen zin heeft om te weeklagen, want het is zoals het is. Ik bied Bente aan om haar te brengen, maar ze wil er niet van horen. “Nee hoor, hoezo, ik ga alleen,” zegt ze vastberaden. Als het tijd is om naar het gesprek te gaan, meldt zich plots een van haar beste vriendinnetjes, Jamie. “Ik ga gezellig mee,” zegt ze. Ik ben ontroerd. Wat fijn dat Bente steun heeft bij deze vervelende gebeurtenis. Dat ze niet bij het gesprek mag zitten, vindt ze niet erg zegt ze. “Ik wacht gewoon op de gang tot het klaar is.” Samen gaan ze de deur uit. Wat zijn kinderen toch ook veerkrachtig, zelfs van een naar verhoor door Hele Strenge Mensen weten ze een gezellig uitje te maken.

Advertentie

Chocomel

Ze blijven heel lang weg. Wel tweeënhalf uur. Nerveus loop ik door het huis. Hoe kan dat nou, zo lang zal het toch niet duren. Dan hoor ik geluid in de gang beneden. Vrolijk pratende stemmen. “Hoi ma,” roept Bente. “Hoe was het?” informeer ik gespannen. “Oh prima hoor,” antwoordt ze. “We hebben nog gewacht tot Lars ook klaar was.” “Ik viel bijna in slaap op de bank,” vertelt Jamie. “En heb wel vier kopjes chocomel uit de machine gehaald.” “Zo nu gaan we gamen,” zegt Bente. Vrolijk kwebbelend vertrekt het duo naar zolder. Waar Lars is, weten ze niet. Ik ben een beetje opgelucht. Omdat deze vervelende dag al een heel eind voorbij is. En er niemand neerslachtig is. Ik stap op de fiets om boodschappen te gaan doen voor het avondeten.

Wanneer ik de volgende dag de gezinsmanager nog even kort spreek, vertelt deze dat Lars in het gesprek vooral heeft aangegeven dat Bente bij haar moeder moest blijven wonen. “Wat mij is overkomen, gun ik niemand,” zo heeft hij klaarblijkelijk gezegd. “Uit huis geplaatst worden is afschuwelijk.”

Gestolen cadeau

Het wordt februari. Een harde winterzon zorgt voor een zilveren randje op de koude dagen. Valentijnsdag dient zich aan. Er waren tijden dat dit best een grappige dag was, waarop ik wel eens een kaartje onder mijn kussen vond. Of bloemen op mijn bureau. Al was het maar van een vriendin. De afgelopen jaren was het een dag als alle andere. Maar nu val ik onverwacht in de prijzen. Lars stapt binnen. “Hier,” zegt hij. Ik hoor een lichte trots in zijn stem. Hij overhandigt mij een parfumflesje. Givenchy staat er op het zwarte etiket. Er zit geen dop op. En er is al wat uit. Het ruikt een beetje kruidig. Ik ben overdonderd. Dat hij dit cadeau niet zelf gekocht heeft, is wel duidelijk. Maar ik ben toch ontroerd. Een cadeau van je kind is altijd geweldig. Ook als het gestolen is.

Taalfouten

Twee weken na het raadsberaad krijg ik een mail waarin ik een samenvatting teruglees van hetgeen ik gezegd heb. Puntsgewijs lees ik mijn eigen opmerkingen terug. Het verslag is opgesteld in telegramstijl, in bijna kinderlijke taalgebruik. Wat de tegenstelling met de heftige lading vreemd maakt. ‘Bent kan Lars af en toe sarren. Soms slaat Lars Bente. Als moeder aangeeft dat ze moeten stoppen dan doen ze dit ook.’ en ‘Bente mist het gezinsleven en haar vader.’ ‘Lars spreekt veel straattaal. Als Lars boven met zijn vrienden belt, kan moeder hem niet verstaan.’ Het wemelt van de stijl- en taalfouten. Zinnen waarin woorden ontbreken of die halverwege ineens ophouden. Dat stoort mij mateloos, dat er geen spellingcontrole over de tekst is gehaald. Alsof het er niet toe doet hoe het er staat, als er maar wat staat. Gelukkig zijn al mijn toevoegingen inhoudelijk wel goed weergegeven. En deze zin vind ik fijn: ‘De band tussen moeder en Bente is bijzonder.’ Ook al weet ik dat het mijn eigen woorden zijn.

Mijn eindconclusie, dat Bente is opgebloeid, het veel beter doet op school en thuis kan blijven wonen, in tegenstelling tot Lars die ik een geborgen plek op een begeleid wonen groep gun, klopt gelukkig ook. Ik corrigeer de vele spelfouten, reageer her en der nog met wat opmerkingen en stuur dan het hele verslag retour. Voor het grote eindverslag, waarin de opmerkingen van zowel Harm alsook die van de kinderen zijn meegenomen, moeten we nog even wachten tot maart.

Kuren in de Bohemen

Eerst is de voorjaarsvakantie aan de beurt. Bente gaat mee skiën met de vader van zijn beste vriendin. Harm gaat ook een paar dagen mee. Een revolutionaire ontwikkeling, dat Bente toenadering van hem accepteert. Ik gun het beiden enorm dat ze hun onderlinge band weer kunnen opbouwen.

Ik ga niet skiën maar vertrek met een vriendin naar de Bohemen in Tsjechië. Het dorpje Mariánské Lázně, ook wel Mariënbad genoemd, is een beroemd kuuroord. Vooral in de Slavische landen. De stad is ontstaan aan het einde van de 18e eeuw, toen de onherbergzame vallei van het Slavkov-bos werd veranderd in een levendige stad met parken, colonnades, charmante paviljoens en wandelpaden. Monniken ontdekten er een bron en bouwden er een klooster. Toen artsen vaststelden dat het bronwater geneeskrachtig was, kwam de stroom bezoekers op gang. Met name de rijken kwamen er om te baden en behandelingen te ondergaan. Goethe was vaste klant, de Russische schrijver Alexander Gontsjarov werkte er aan zijn roman Oblomow en Richard Wagner deed er inspiratie op voor Lohengrin.

Thelma en Louise

Mijn vriendin, ook gescheiden, en ik rijden met een goed gevulde proviand mand en in onze koffers onze mooiste jurkjes, richting het beloofde kuurparadijs. We voelen ons oud en versleten en kunnen allebei wel een oppepper gebruiken. Het leven heeft ons goed te pakken gehad. Gelukkig ging zij scheiden toen hun kinderen het huis uit gingen. Dat had ik ook wel gewild. Maar soms gaat het lot er met je vandoor.

Als Thelma en Louise scheuren we richting Bohemen. Het is net zo ver rijden als Oostenrijk. We zingen liedjes, praten over het leven, de verloren liefde. Ook al kennen we elkaars verhalen allang. Het blijft boeiend te mijmeren over dat wat eens was. En te dromen over wat hopelijk nog komt.

Ons hotel Mariánské Lázně overtreft onze stoutste dromen. Het is groot, majesteus, vijf sterren. Het Amstel hotel verbleekt erbij. En de grap is: het is er spotgoedkoop. Het wemelt van de Russen en Polen. Iedereen komt hier om voor een mooi prijsje zich te laten oplappen. Wie wil, kan in een verderop gelegen kliniek ook cosmetisch chirurgie ondergaan We verkennen het hotel. Kroonluchters verlichten de lange hotelgangen, waarop een dik rood tapijt ligt. We wandelen langs kamers met intrigerende teksten als Ober Schwester en Gasbad. Het personeel draagt witte zusterkostuums, compleet met kapjes. Alsof we in een tijdmachine 100 jaar terug zijn gekatapulteerd. Onze kamer heeft prachtige goudkleurige draperie gordijnen en een hemelbed. We maken een vreugdedansje. Een perfect uitje voor gescheiden vrouwen op leeftijd. Even geen kinderen, geen verdriet, geen angst.

Koekoeksjong

Drie dagen lang worden we gemasseerd, ingesmeerd, badderen we in gasbelletjes, lezen eindeloos in bed en dineren in onze mooie jurkjes in de grote eetzaal. Dan moeten we toch onze bad bubbel verlaten. En koersen we terug naar de wilde wereld in Amsterdam. Waar Lars al na een uur voor de deur staat. Hij ziet wit en is mager. Ik gooi mijn logeertas in de gang en stap op de fiets richting supermarkt. Voedertijd voor het koekoeksjong.

Volgende week: De Raad van Kinderbescherming spreekt.

Lars (18) is een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Klusjes die je in maart kunt doen om je tuin lenteklaar te maken

Geen klus zo leuk als een buitenklus. In je eigen tuin aan de slag en dan genieten van het resultaat. Alles over voorzaaien, terugsnoeien, afscheuren en opbinden. Lees wat jij kunt doen om je tuin in maart voorjaarsproof te maken. 

Advertentie

Het feest kan beginnen

 • Zet een eyecatcher op het terras of de buitentafel. Denk aan bloeiende vaste planten, siergras of bodembedekkers. Eenjarigen zijn ook leuk maar wat minder duurzaam omdat je ze elk jaar moet vervangen.Vul de pot met een laag hydrokorrels zodat de grond niet snel uitdroogt.  Langzaam werkende mestkorrels geven de plant voldoende voeding voor enkele weken.
 • Zodra de temperatuur boven de 6 graden uitkomt, begint gras te groeien en kan het worden gemaaid. De geur van gemaaid gras brengt je meteen in lentestemming. En het gazon ziet er weer strak uit.
 • Hang nestkastjes op. Vogels zoeken al vroeg in het voorjaar een nestelplek. De beste plekken zijn uit de volle zon, beschut tegen de wind en met de vliegopening gericht op het noordoosten.

3x voorzaaien

 • Kattensnor. Geen tuin kan zonder deze vrolijke donkerroze bloeier. De lange meeldraden lijken op een kattensnor. Cleome hassleriana ‘Violet Queen’ wordt ca. 120 cm hoog en houdt van een zonnige, voedzame plek. Bloeit vanaf juli tot begin van de herfst.
 • Siertabak Nicotiana x sanderae ‘Fragrant Cloud’ heeft grote witte bloemen die in het donker oplichten en ’s avonds zalig ruiken. Hoogte ca. 90 cm. Kan in de zon en halfschaduw. Bloeit de hele zomer. Ookmooi voor in een grote pot ophet terras.
 • Lupine. Een verfijnde bijdrage aan de tuin levert Lupinus cruickshankii ‘Sunrise’. Prachtig blauwwit met geel; ook mooi in een boeket. Zo’n 100 cm hoog, bloeit van juni tot september.

Blote wortels & loofknotten

 • Schoon de borders elke week een beetje op, dan is alles op orde als het warm weer wordt. Knip verdorde bloemstengels af en verwijder onkruid. Tot eind maart kunnen wilgen, elzen en leibomen nog worden geknot.
 • Wil je een haag met blote wortels planten? Het kan alleen nog deze maand. Als het blad eenmaal uitloopt slaan ze moeilijker aan. Het is plant- én verplanttijd (als het niet vriest). Houd de wortelkluit zo groot mogelijk als je verplant. Geef na het verplanten organische mest en veel water. De slakken komen weer in actie. Bescherm de hosta’s met een schelpenlaagje rondom of met een koperen band; slakken hebben daar een hekel aan.
 • Draai het loof van uitgebloeide narcissen en andere bollen in een knotje. Dan kun je er omheen maaien of planten, terwijl het loof de tijd krijgt om af te sterven. Verticuteer het gras. Met een verticuteerhark trek je zo het mos eruit én breng je lucht in het gazon waardoor de wortels beter kunnen groeien.

Moestuin? Dit lukt altijd

Maart is de start van het moestuinseizoen. Voor wie een moestuin te veel gedoe vindt, zijn er makkelijke groenten die altijd lukken. Denk aan sla, tuinbonen, peultjes. Dat zijn Europese oergewassen die het in ons klimaat goed doen. Dus geen Zuid-Amerikanen die je moet pamperen. Houd het simpel: kies maximaal vijf soorten. Makkelijk zijn de vroege aardappelen (eind maart poten). Die doen het zelfs in een emmer of ruime pot. Straks oogsten en dezelfde dag eten: super lekker. Daar kan geen gekochte aardappel tegenop!

Bestel de fijne tuin special van Libelle!

1

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst : Renée Kwak Beeld: Istock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít kun je maken met een overgebleven restje crème fraîche

Je kent het vast wel: voor een recept heb je een eetlepel nodig van een bepaald ingrediënt. Vervolgens staat het net zolang in de koelkast tot het over de datum is. Deze keer tippen we wat je kunt doen met een overgebleven restje crème fraîche.

Crème fraîche is zo’n typisch product waar altijd wel wat van overblijft. Weggooien is zonde, want je kunt er namelijk een hoop lekkere dingen meemaken.

Advertentie

Dipsaus voor de nacho’s

Als je een bakje chips of nacho’s pakt, kun je er natuurlijk ook een klein schaaltje met dipsaus bij maken. Meng het overgebleven restje crème fraîche met uienpoeder, knoflookpoeder, (gedroogde) peterselie, paprikapoeder, citroen, zout en peper. Binnen een handomdraai staat er een heerlijke dipsaus voor je neus.

Op een boterham

Breng de crème fraîche een beetje op smaak met peper, zout, citroen en een beetje dille. Heerlijk op een geroosterde boterham met gerookte zalm en een paar plakjes komkommer. De crème fraîche kun je eventueel ook vervangen door roomkaas.

Gepofte aardappel

Als je een weekmenu maakt, kun je slim plannen. Heb je voor een pasta twee eetlepels crème fraîche nodig? Dan maak je de volgende dag een gepofte aardappel met crème fraîche, bieslook, (vegetarische) spekjes en kaas. Hier kun je de crème fraîche eventueel vervangen door zure room.

Door de soep

Een overgebleven restje crème fraîche leent zich perfect voor vrijwel iedere soep. Denk aan: tomaten-, courgette-, pompoen-, spinazie, broccoli- en champignonsoep.

Kleine, zoete pizza

Dit is het perfecte toetje voor één persoon. Strijk een laagje crème fraîche over wat bladerdeeg uit en beleg het met aardbeien die je doormidden hebt gesneden. Meng in een kleine kom suiker met vanillesuiker en strooi dit over de aardbeien op de pizza. Bak het vervolgens zo’n vijftien minuten in een oven op 190 graden.

Cherrytomaatjes over? Gebruik ze voor deze lekkere plaattaart:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Pinterest. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Tupperware stopt per direct met verkoop in Nederland

Slecht nieuws voor de Tupperware-fans: het bedrijf stop vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. Tupperware staat bekend om het onverwoestbare keukengerei en de plasticartikelen

Via Facebook heeft Tupperware Nederland laten weten dat ze per 1 maart stoppen met de verkoop. “Deze beslissing is niet lichtzinnig genomen, maar is gedreven door de noodzaak om de aandacht te richten op het herstel van onze basisactiviteiten en voor de groei op lange termijn van het merk Tupperware wereldwijd.”

Advertentie

Daling

Een medewerker van een distributeur van het bedrijf heeft aan RTL Z vertelt dat zij net hadden gehoord dat het hoofdkantoor in de Verenigde Staten ‘de stekker uit Nederland heeft getrokken’. In een mail vertelt het bedrijf dat ze een daling van verkopen in Nederland zien. “De beslissing om te stoppen in Nederland is genomen op basis van marktanalyses met betrekking tot de levensvatbaarheid op lange termijn in Nederland.”

Dit betekent ook dat er een einde komt aan de beroemde Tupperwareparty’s. Hierbij kwam er een verkoper aan huis die de huishoudspulletjes demonstreerden en verkocht.

Tupperware

Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938 tijdens de Grote Depressie in Amerika. Nadat Earl zijn hoveniersbedrijf verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic. Thuis sloeg hij aan het knutselen. Sinds de jaren ’60 verkoopt Tupperware ook in Europa.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD, RTL. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó krijg je die rode aanslag van pastasaus uit je Tupperwarebakjes

Als je een restje pasta arrabiata over hebt, gaat dat natuurlijk direct een Tupperwarebakje in zodat je het kunt bewaren in de koelkast of vriezer. Het grote nadeel is alleen die rode aanslag die je er bijna niet meer uitkrijgt.

Vaak trekt de kleur van de pastasaus in het bakje als je het niet eerst laat afkoelen, maar direct in het bakje giet. Een andere oorzaak kan zijn dat je Tupperware niet magnetronbestendig is. De kleur smelt dan in het plastic. Warm het eten liever op in een pan of in een glazen of keramieken bak.

Advertentie

Vaatwasser

Is het kwaad al geschied? Dan is het bakje in de vaatwasser stoppen of met de hand afwassen vaak niet voldoende om van die rode waas af te komen. Je kunt de bakjes prima blijven gebruiken, maar om de een of andere reden oogt het niet zo fris. Gelukkig is er voor dit probleem een handige schoonmaaktruc.

Hiervoor heb je nodig:

 • 3 tot 4 eetlepels suiker
 • Flinke dot afwasmiddel
 • 5 grote ijsblokjes
 • Water

Dit moet je doen:

 • Doe de suiker in het Tupperwarebakje dat je wilt schoonmaken. Schenk daar afwasmiddel overheen en doe vervolgens de ijsblokjes in het bakje. Schenk er daarna een laagje water bij zodat de ijsblokjes bijna helemaal onder water staan.
 • Doe de deksel op het bakje en schudt het heen en weer. Laat het vervolgens even staan tot de ijsblokjes zijn gesmolten.
 • Giet het bakje leeg en zet het in de vaatwasser of was het met de hand af. De rode waas is nu als het goed is verdwenen.

TikTok-hack

Ook op TikTok gaat er momenteel een hack rond. In het onderstaande filmpje is te zien hoe TikTok-gebruiker @adikempler het bakje schoonmaakt. Dit doet ze door het te vullen met warm water, een beetje afwasmiddel en in stukjes gescheurde keukenrol. Vervolgens schud je 45 seconden tot een minuut hard met het bakje. In de video is te zien dat de aanslag als sneeuw voor de zon is verdwenen.

@adikemplerThis hack has saved so many of my Tupperware friends. Try it!!!! ##fyp ##cookingvideos ##cookinghacks ##lifehacks ##hacks ##stainremover ##foryou ##foryoupage♬ original sound – adikempler

Deze handige truc met een citroen helpt ook om rode aanslag te verwijderen: 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Kookfans. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien