Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 33: "Het gaat zelfs zover dat ik de 112 alarmeringen check om te zien waar alle narigheid zich afspeelt"

Wegens ernstige gedragsproblemen wordt Lars op zijn vijftiende uit huis geplaatst en belandt in een instelling. Na anderhalf jaar is hij terug in zijn geboortestad Amsterdam en woont bij een begeleid wonen groep. Hij staat nog vaak bij zijn moeder voor de deur. De Raad van Kinderbescherming heeft een onderzoek ingesteld en eist een Ondertoezichtstelling voor Lars en zijn zusje.

Het loopt niet echt lekker met Lars op de woongroep. Hij houdt zich afzijdig van de andere jongeren, gaat zelden mee boodschappen doen en komt thuis op zelfbedachte tijden, bij voorkeur midden in de nacht. Zijn mentor, Winfred met het ronde buikje, kan ‘m ternauwernood aan. Ook op school gaat het niet denderend; Lars zegt zich te ergeren aan het lage niveau van zijn klasgenoten en is er vaker niet dan wel. Corona helpt ook niet echt mee, online lessen volgen is niet zijn ding, zegt hij. Ik baal; corona speelt Lars in de kaart om zich van verplichtingen te onttrekken.

Advertentie

Miep Bewaar

Van de Raad van Kinderbescherming komt een mail met de datum voor de zitting omtrent de Ondertoezichtstelling. Deze staat gepland voor eind april. In verband met corona gebeurt dit telefonisch. Een rechtszaak per telefoon, dat is weer eens iets anders. Maar zover is het nog niet, eerst ontvangen we het complete dossier waarin de gegevens van het raadsonderzoek zijn opgenomen en waarin de eis van de Raad met grote letters staat aangegeven: een jaar lang OTS voor Bente en voor Lars tot aan zijn achttiende verjaardag. Wat over vier-en-een-halve maand al het geval is. De voorbereidingen van deze beschikking duren dus langer dan de maatregel. Unbelievable.

Harm en ik krijgen een week de tijd om inhoudelijk op het rapport te reageren. Ik scan de volgeschreven pagina’s. Er staat ook een tijdlijn in, waarin de jonge jaren, de school carrières en de latere ontwikkelingen van mijn pubers summier in staan beschreven. Ik voel hoe een gloed over mijn wangen trekt. Jaartallen kloppen niet, het is nogal ongenuanceerd en er ontbreken veel belangrijke details. Gestrest fiets ik de volgende dag naar mijn kantoor. In mijn tas zit behalve het rapport een stapel dikke multomappen met onderzoekuitslagen van de instelling, school paperassen van beide kinderen en heel veel rechtbankverslagen. Voor heel even ben ik blij met mijn verzameldrift. Miep Bewaar, dit is je kans. Nooit iets weggooien waarvan je vermoedt dat het je nog van pas zal komen.

23 pagina’s

Drie dagen lang ploeter ik het document door. Ik streep, vul aan, corrigeer, schuif met teksten. Wat echt niet klopt in rood, aanvullingen in geel. 23 pagina’s telt het hele geval. Het is enorm veel werk. Maar dit is mijn enige kans om te zorgen dat de kinderrechter de waarheid onder ogen krijgt, dat het geen half verhaal is maar een heel, zorgvuldig aangevuld door de moeder die als enige weet hoe de dagelijkse werkelijkheid was met de ‘onhandelbare probleemjongere’ en ‘het getraumatiseerde zusje’. De moeder die alle gesprekken voerde met juffen op school, met de hulpverleners, therapeuten, mentoren, gedragswetenschappers. Die altijd achter haar kinderen is blijven staan en zich niet liet meeslepen door alle slappe adviezen, vage onderzoeken, nieuwe adviezen en tegenstrijdige rapporten. Moeders weten namelijk als enige hoe het echt zit. Uiteindelijk kom ik bij de laatste pagina. Ik ben tevreden. Laat die rechtszaak maar komen.

Anoniem

Ondertussen raast het dagelijkse leven voort. Lars krijgt een ernstige aanvaring met mentor Winfred. Bijna loopt het uit de hand, maar doordat Winfred altijd de rust zelve is, kalmeert het heethoofd Lars op tijd. De gezinsmanager van Jeugdzorg ziet haar kans schoon om nog even de regels op een rij te zetten. Lars mag alleen in het weekend langskomen bij zijn moeder, hij moet 24 uur per dag bereikbaar zijn, hij blijft zijn opleiding volgen en als hij langer dan een dag niets van zich heeft laten horen, wordt hij opgegeven als vermist. Dat het maar even duidelijk is.

Lars is inmiddels zo handig, dat hij feilloos weet wat hij kan doen wat hij wil zonder de regels echt te overtreden. Ik maak me dag en nacht zorgen. Iedere keer als ik een politie sirene hoor, denk ik: waar is Lars op dit moment. Het gaat zelfs zover dat ik de 112 alarmeringen.nl check om te zien waar alle narigheid zich afspeelt. Mijn telefoon houd ik angstvallig in de gaten; wie is de beller? Ik sta vermeld in het bel-me-niet-register dus als het woordje ‘anoniem’ oplicht in mijn scherm, is de kans groot dat het foute boel is. Maar vooralsnog blijft het stil op de anonieme lijn. Lars zwerft ergens onder de radar.

Gelukt

Tijd voor een oudergesprek met de mentor van de school van Bente. Moest ik vóór corona bijna 45 minuten fietsen voor zoiets, nu kan het gewoon telefonisch. Ongeveer het enige voordeel van deze nare virusziekte die ons land lam gelegd heeft. De straten zijn stil, de mensen zitten binnen. Doen spelletjes, kijken de hele dag Netflix of vrijen zich een ongeluk. Helaas niet in mijn huis; spelletjes doet niemand, er is geen geliefde voor handen en Lars schuift nog gewoon in en uit, zowel bij zijn woongroep als bij mij. Duimen dat hij geen corona meebrengt.

Bente heeft een nieuwe mentor, een stuk pittiger en betrokken dan de vorige. Het is een goed gesprek. Ze vertelt dat het op alle vlakken beter gaat met Bente. Ze lijkt eindelijk door te hebben dat ze om over te gaan er echt hard aan moet trekken nu. Ze leert beter voor haar toetsen en het feit dat ze twee keer in de week naar haar oom gaat om huiswerk te maken, begint zijn vruchten af te werpen. Af en toe is ze nog dwars, maar het gaat beter. Ik ben blij met deze positieve feedback; eindelijk eens weer een goed geluid. Zelf vind ik ook dat het stukken beter gaat met mijn dwarse slungelige dochter die mij inmiddels letterlijk boven het hoofd gegroeid is. Ik weet het zeker: deze gaat veilig aan de overkant komen. In ieder geval een kind dat straks gelukt is.

Volgende week: Bellen met de kinderrechter

Lars (18) is een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

'MAFS'-drama: Lars woedend om pikante uitspraken Lizzy

Dinsdagavond was in de laatste aflevering van Married at First Sight te zien dat Lars en Lizzy na het nodige drama in de weken daarvoor besloten om te gaan scheiden. De twee leken goed uit elkaar te gaan, maar pikante uitspraken van Lizzy zorgen woensdag opnieuw voor ruzie.

In het online programma Louisa laat ze weer lachen gaat realityster Louisa Janssen langs bij Lizzy in Eindhoven. Ook kandidaat Danny is van de partij en samen bespreken ze de gebeurtenissen van de afgelopen maanden.

Advertentie

Lizzy vertelt eerlijk over Lars

Louisa stelt in het programma zeer directe vragen aan haar gasten en ook Lizzy moet eraan geloven. Want wat vond ze nou eigenlijk echt van Lars? Voordat ze elkaar bij het altaar zagen, gaf Lizzy aan dat ze niet opzoek was naar een slungel. Louisa heeft dus zo haar twijfels. Lizzy antwoordt daarop: “Toen hij in het pak stond, vond ik hem wel knap. Daarna was het iets minder mijn type, laat ik het zo zeggen.”

Tegen de regels

Ze geeft toe dat het meer voelde als vrienden onderling. Ze hoopte dat het verliefde gevoel meer zou komen als ze intiem met elkaar zouden zijn, maar Lizzy geeft in het gesprek toe dat het tegenviel tussen de lakens.

Deze opmerkingen schoten bij Lars in het verkeerde keelgat. Op Instagram schrijft hij: “Ik heb inmiddels gezien dat Lizzy zich uitgelaten heeft over onze weken samen. Dit is tegen de afspraken in die alle kandidaten die meedoen aan ‘mafs’ hebben gemaakt. Ik zal me inhoudelijk niet uitlaten over de periode van het huwelijk en over Lizzy. Ik vind haar actie dan ook respectloos.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lars Scheve (@laaars)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTLBoulevard. Beeld: RTL

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze groep pleit voor een vrije dag wanneer de horeca heropent

Wat ga jij doen als de horeca weer opent? Een koffie op het terras? Een uitebreide lunch? Óf moet je misschien gewoon werken?

Bij de vorige heropening in de zomer leek het wel Oud en Nieuw: het werd gevierd met confetti en op andere plekken werd afgeteld. De afzetlinten, waarmee de terrassen wekenlang waren afgezet, werden ceremonieel doorgeknipt. Om er dit keer net zo erg van te genieten pleit de actiegroep HorecaVrij voor een nationale feestdag waarop iedereen vrij is om van de horeca gebruik te maken.

Advertentie

Heropeningsdag horeca

Het afgelopen jaar mocht de horeca in Nederland in totaal maar vijf maanden open zijn. Ondanks de steunmaatregelen heeft dit geleid tot grote verliezen – en natuurlijk een groot gemis voor iedereen. Maar we hanteren de maatregelen natuurlijk niet voor niets. Als het goed is, kunnen we daardoor wél genieten van de terrassen tijdens goed weer, na (op het moment van schrijven) 212 gesloten dagen.

“De heropeningsdag moet voelen als één groot feest en voor de huidige generaties als een bevrijding. We hangen letterlijk de vlag uit en laten Nederland groen kleuren. Hoe mooi is het om de saamhorigheid van de horeca op zo’n manier terug te zien?”, vertelt de initiatiefnemer Ad Schaap van HorecaVrij. De groep wil minimaal 100.000 handtekeningen op hun website verzamelen om het voorstel onder de aandacht te brengen. Denk jij dat het lukt?

Tot die tijd zullen we nog maar in de tuin moeten met dit zelfgemaakte drankje:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: HorecaVrij. Beeld: ANP.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Maxime deelt sneak peek nieuw programma en Monique neemt het op voor Mick

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Maxime en Montana Meiland zijn bezig met leuke nieuwe dingen. Ook vriend Leroy draagt zijn steentje bij:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Froukje de Both grijpt het mooie lenteweer aan om even lekker de tuin in te gaan:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Froukje de Both (@froukjedeboth)

De zomer komt steeds dichterbij, dus Sylvie Meis werkt weer hard aan haar ‘summer body’:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sylvie Meis (@sylviemeis)

De familie Roelvink is niet zo van de kleinigheidjes. Dave verraste zijn moeder op haar verjaardag met een nieuwe auto:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dave Roelvink (@daveroelvink)

Monique Smit neemt het op voor haar vriend Mick, die meedeed aan Married at first sight. En ze gaat meteen voor hem opzoek naar een nieuwe liefde…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Monique Smit (@moniquesmit_insta)

 A haring a day… moet Douwe Bob gedacht hebben. Hij begon er woensdag zelfs zijn dag mee:

Als oppasoma moet je je aandacht er altijd bijhouden, weet ook Natasja Froger inmiddels:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Natasja Froger (@natasjafroger)

Irene Moors showt trots haar nieuwe click&collect-outfits uit haar favoriete winkel:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Irene Moors (@irene_moors)

Bas Smit is onder de indruk van het Zeeuwse uitzicht en zijn gezin:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bas Smit (@bassmit)

 

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Talpa, Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

James Worthy: "Ik praat nu zo'n 2 maanden met de boodschappen", zei het meisje

James Worthy (40) is schrijver, journalist en columnist. Hij is getrouwd met Artie en vader van James (7). Voor Libelle schrijft James columns waarin liefde centraal staat: voor zijn ouders, zijn gezin en het leven. Geestig, soms hartverscheurend, maar bovenal eerlijk en ontroerend. Deze keer schrijft James over een romantisch onderonsje tussen twee mensen in de supermarkt.

In de supermarkt is een jongen tegen een fles schoonmaakmiddel aan het praten. Hij heeft de fles vast. Op de voorkant staat: ‘Maak deel uit van de schoonmaakrevolutie!’ “Ik doe mee”, zegt hij tegen de fles. In de supermarkt is een meisje met een theezakje aan het praten. Ze heeft het zakje uit de doos gehaald. ‘Waar heb je vannacht over gedroomd?’ staat er op het lipje.

Advertentie

Kwal

“Ik droomde dat ik op vakantie was. Ik lag op een strand. Het zand was zo heet dat je naar de zee moest rénnen als je wilde zwemmen. Toen ik in het water stond, schreeuwde een man dat hij een kwal had gezien. Iedereen rende uit het water. Ik niet. Ik nam een duik en zocht naar de kwal. Uiteindelijk zag ik de kwal in het zeewater dansen. Het was een prachtig beest. Kleurrijk en toch doorzichtig. Wist je dat de meeste kwallen eerst mannelijk zijn, dan tweeslachtig en dat ze als vrouw eindigen? Maar de kwal kwam dus steeds dichterbij. Ik was niet bang. Ze vroeg aan me waarom ik niet bang voor haar was. Omdat je tegen me praat, zei ik.”

De jongen die tegen schoonmaakmiddelen praat, loopt langs het meisje dat met de thee aan het praten is. Hij kijkt naar haar. Naar hoe ze het theezakje vasthoudt. Er zit zo veel liefde in haar vingers. “Sorry dat ik jullie stoor, maar ik word hier zo gelukkig van. Ik dacht dat ik de enige was.”

“De enige wat?” vraagt het meisje.

“Nou, ik had net een heel gesprek met dit schoonmaakmiddel”, hij haalt de fles uit zijn mandje. Het meisje leest de boodschap die in grote letters op de verpakking staat.

“Vertel eens wat meer over die revolutie,” zegt ze.

“Wat precies het plan is, weet ik nog niet, maar ik draaide zojuist de dop van de fles af en toen kon ik de revolutie ruiken. De revolutie ruikt naar dennenbomen. Wil je de revolutie ruiken?”

Hij draait de dop van de fles en zij schuift voor heel even haar mondkapje naar beneden. Ze sluit haar ogen tijdens het ruiken.

“De revolutie ruikt overheerlijk. Mag ik meedoen?” vraagt ze.

“Graag. De omverwerping van het gezag gaat ongetwijfeld makkelijker met z’n tweeën. Sinds wanneer doe jij dit eigenlijk? Dat praten met de boodschappen?”

“Ik denk dat ik het nu zo’n twee maanden doe. Ik wilde wel eerder beginnen, maar deze crisis is ook een soort wedstrijdje in wat een mens mag voelen en niet. Ik voelde me ziekelijk eenzaam, maar in het journaal hoorde ik alleen maar over de eenzaamheid van ouderen. Ik schaamde me voor mijn gevoelens en maakte mezelf wijs dat ik er zelf voor had gekozen.”

Sekslijn

“Je hoeft je nergens voor te schamen. Ik bel soms een sekslijn om gewoon een stem te horen die niet de mijne is. Of ik bel een dierenarts op en dan vertel ik over de klachten die mijn kat heeft, maar ik heb geen kat.”

“Op de verpakking van mijn favoriete merk hagelslag staat een gratis telefoonnummer. Als je vragen of opmerkingen over hun hagelslag hebt, kan je dat nummer bellen. Ik bel dat nummer drie keer per dag.”

“Waar praat je dan over met die hagelslagmensen?” vraagt hij.

“Gisteren hadden we het over dieren. Dat bedrijf maakt tegenwoordig tijgervlokken, zebra hagelslag, beer hagelslag, panda hagelslag en krokovlokken. Ik belde om te zeggen dat ik hun keuzes een beetje veilig en ongeïnspireerd vind. Waarom altijd zebra’s en panda’s? Waarom altijd mooie dieren? Waarom gaan ze nooit voor kwallen?”

“Omdat kwallen ons strandplezier volledig kunnen vergallen?”

“Dat zei die hagelslagmevrouw dus ook. Maar wat als kwallen alleen maar zo boos op ons zijn, omdat we nooit een hagelslagsoort naar ze hebben vernoemd?”

“Dat klinkt nog best plausibel. Wat zei die mevrouw?”

“Weinig. Ze was overduidelijk nog niet klaar voor de revolutie. Ik heet Aurora trouwens. Wie ben jij?”

“Ik ben Gustav.”

“Met een f of met een v?” vraagt ze.

“Dat maakt niet uit, ik ben al blij als iemand gewoon mijn naam zegt. Fout of niet.”

Ze pakt een nieuw theezakje uit haar boodschappenmand en geeft deze aan Gustav.

“Er staat een vraag op het lipje. Wat is jouw vraag?”

“Het theezakje vraagt wat mijn allergrootste droom is.”

“En? Wat is jouw allergrootste droom?”

“Dat dit het einde van onze eenzaamheid is. Dat vandaag de laatste dag was dat de producten in de supermarkt meer interesse in ons toonden dan de mensen om ons heen.”

“Dat is een mooie droom.”

“Lang leve de revolutie, Aurora.”

“Lang leve de revolutie, Guus.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: James Worthy. Foto: Ilja Keizer.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien