Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 36: "Begeeft Lars zich in deze heftige criminele kringen?"

Wegens ernstige gedragsproblemen wordt Lars op zijn vijftiende uit huis geplaatst en belandt in een instelling. Na anderhalf jaar is hij terug in zijn geboortestad Amsterdam, woont bij een begeleid wonen groep en zit op het ROC. Maar het is corona en aan online lessen doet Lars niet. Hij wordt van school gestuurd en hangt nog meer rond op straat.

Mei breekt aan. De dagen zijn warm. De wereld ziet er zonovergoten uit. Hoewel corona nog voortwoekert, dalen de besmettingscijfers en worden er versoepelingsmaatregelen aangekondigd. De wereld lijkt weer een beetje op te fleuren. Er komt extra financiële steun voor ondernemers en na de meivakantie openen de scholen hun deuren weer. Heerlijk, even een beetje lucht.

Advertentie

Straattaal

Lars waart nog dag en nacht door de straten en komt ieder weekend langs. Soms gaat dat aardig, maar meestal is hij gehaast, gestrest, vaag en voornamelijk bezig met zijn telefoon. Als ik hem hoor bellen, kan ik hem nauwelijks verstaan. ‘Waobenje? Osso?’ is de meest gehoorde uitspraak. Hij spreekt dit uit met een volleerd Surinaamse tongval. Er vallen meer woorden die ik niet ken. ‘Donnie, barkie, waggie, kieren’. Ik google ze op het Straatwoordenboek.nl. Zo leer ik dat osso thuis betekent, een donnie een tientje is, een barkie is 100 euro, een waggie is een auto en kieren betekent eten. Mijn zoon beheerst de straattaal tot in de puntjes. Voor de grap doe ik met wat vriendinnen een wedstrijdje straatwoorden raden. Ik win glansrijk. De dames zijn onder de indruk. Ik lach maar een beetje mee.

Achttien jaar

Toch gaat het niet alleen verkeerd, vindt zijn mentor Winfred, alias Balou de Beer (vanwege zijn gezellige berenbuikje). “Lars is vaker positief op de groep aanwezig, clasht niet meer zo vaak met de andere bewoners. Of met mij.” stelt de man. Ik geloof hem maar matig. Nu Lars geroyeerd is van het ROC, heeft hij nog meer tijd om op straat rond te hangen. Met lede ogen zie ik augustus dichterbij komen, de maand waarin Lars achttien jaar oud wordt. En Jeugdzorg haar handen van hem aftrekt. De Ondertoezichtstelling, die na maanden onderzoek en geschrijf van lijvige rapporten met veel bombarie werd afgegeven, zal dan ook als vanzelf worden opgeheven. Wat was dat in 2014 een stomme beslissing om Jeugdzorg naar de gemeenten over te hevelen in plaats van onder overheidsbeleid te laten en beter te reguleren. Nu is het de grote molensteen om de nek van iedere gemeente en correspondeert het beleid onderling totaal niet.

Zitzak

Ondertussen raast het leven voort. Ik werk, kook, was, strijk, poets, loop hard, maak racefietstochten met mijn eveneens gescheiden vriendin die tot mijn grote vreugde vlakbij woont op een knusse woonboot. Haar dochters zijn het huis al uit, studeren. Ooit gingen we met onze gezinnen samen op vakantie naar Ibiza, werd Lars van acht jaar verliefd op haar dochter van twaalf. Ach, those golden years.

We praten eindeloos op het dek van haar boot, gezeten in grote zitzakken, drinken koffie in het zonnetje. Ik durf voorzichtig naar de zomervakantie te kijken. Graag zou ik naar Ibiza gaan, met Bente. Heerlijk een beetje rondtuffen in een huurautootje met het dakkie naar beneden, van strandje naar strandje. Lunchen met de voeten in het zand, vis op het bord, een parelend wijntje in het glas. Maar Bente wil niet alleen met mij op vakantie, ze is bijna zestien en wil graag met een vriendin mee. Gelukkig ken ik nog een leuke gescheiden moeder wiens dochter goed klikt met de mijne. Alleen wil deze stuurse jongedame niet naar Ibiza, hoewel ze er nog nooit geweest is. Maar allee, er zijn nog veel meer leuke bestemmingen, mega veel interessante last minutes en stapels lege hotels die snakken naar gasten dus we spreken af nog even verder te zoeken.

Aangehouden

Mijn vakantiemijmeringen worden ruw verstoord door een telefoontje van Winfred alias Balou de Beer. Lars is door de politie aangehouden omdat hij samen met een vriend op een scooter reed, zonder scooterrijbewijs. En ze hadden een tasje met verdacht gereedschap bij zich, zoals een setje steeksleutels en een breekijzer. Scooter en tools zijn in beslag genomen, Lars is na verhoor heengezonden. Verdorie! Wanneer gaat hij nu eens inzien dat hij rechtsomkeert moet maken en een andere levensroute moet kiezen? Was hij nog maar vijf jaar en kon ik hem onder mijn arm meenemen. Weg, ver weg van alle narigheid.

Drugsdealer

Wanneer ik in diverse media een paar keer achter elkaar artikelen lees over het snel stijgende aantal jonge criminelen die door netwerken worden ingezet om drugs of gestolen goederen te dealen, overvallen te plegen of zelfs mensen neer te schieten, word ik mega ongerust. ‘Criminele organisaties werven de jongeren op straat, in coffeeshops, in horecagelegenheden maar ook via social media. Vaak gebeurt dit door zogenoemde ‘buurtprinsen’. Dat zijn oudere jongens die een voorbeeld zijn voor de jongsten, met dure kleding en mooie horloges en auto’s. De jonge jongens zijn hiervan onder de indruk en willen ook dat snelle geld,’ lees ik. Aan het woord is een woordvoerder van het RIEC Midden Nederland. De organisatie is zeer bezorgd over de inzet van kinderen en jongeren voor drugshandel in 39 gemeenten in de provincies Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. ‘Veel schoolgaande pubers beginnen een side-carriere als drugsdealer. Waarom zou je vakkenvuller worden als je in een weekend 2.000 euro kunt verdienen? Daarnaast is het stoer. Het wordt geromantiseerd in series en rapmuziek. Het gebruik van drugs is ook steeds normaler geworden. Jongeren durven het risico te nemen.’

Drank & drugs

Ik denk aan het liedje van Lil’ Kleine en Ronnie Flex uit 2015, Drank & Drugs. Lars, toen twaalf jaar oud, zong dat uit volle borst mee, samen met de kinderen van mijn beste vriendin. Toen lachten we er om. Hoewel het was me al wel opgevallen dat Lars in een toilettas een flink stapeltje papiergeld had liggen, gaat er nu een schok door me heen. Ik had wel het vermoeden dat hij dingen doet die niet fris zijn, maar het zal toch niet zo zijn dat Lars zich in deze heftige criminele kringen begeeft?

‘s Nachts lig ik veel wakker. Ik luister naar de geluiden op straat. Scootertjes die overdag maar vooral ook ‘s nachts door de kleine straatjes scheuren. Buren die ruzie maken en naar elkaar schreeuwen. En dan, net wanneer ik in slaap dreig te vallen, gaan de vogels alweer zingen. Wanneer krijg ik nou eens rust.

Volgende week: Lars neemt afscheid van Jeugdzorg

Lars (18) is een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mark Bryan (61) draagt rokken en hakken: "Ik ben nog steeds dezelfde vader en echtgenoot"

De Amerikaanse Mark Bryan (61) is getrouwd, hetero, vader, robotingenieur én een groot liefhebber van rokken en hakken. Op Instagram deelt hij foto’s van de outfits die hij dagelijks draagt.

Op het platform heeft Mark meer dan 400.000 volgers. Op zijn profiel staat: “Ik ben een getrouwde, heteroman die houdt van Porsche’s. En ik ben iemand die het leuk vindt om rokken en hakken op te nemen in zijn dagelijkse garderobe.”

Advertentie

Mark draagt rokken en hakken

Mark begon drie jaar geleden met het dragen van hakken. Eerst een simpele hak onder een broek. Steeds ging hij een stapje verder. Nu gaat hij gerust de deur uit in een strakke kokerrok met torenhoge naaldhakken. En daar loopt hij beter op dan de gemiddelde vrouw.

Kleding zonder gender

Mark is Amerikaans maar woont momenteel in Duitsland. Een baan in de mode heeft Mark niet; hij werkt als robotingenieur. Wel heeft hij een mening over mode. Hij vindt namelijk dat kleding en schoenen geen ‘genderstempel’ zouden moeten hebben.

Reacties

Als je hem vraagt hoe zijn omgeving op zijn outfits reageert, vertelt hij dat het 95% van de mensen niks uit maakt wat hij draagt. En over die andere 5% zegt hij: “Die negeer ik gewoon. Het is mijn tijd niet waard om het aan hen uit te leggen.” Over zijn vrouw en kinderen zegt hij dat zijn kledingstijl geen negatieve invloed op ze heeft: “Ik ben nog steeds dezelfde vader en echtgenoot.”

Naaister

Mark voelt zich trots in zijn kleding, laat hij weten. En hoe hij komt aan rokken in zijn maat? Daar heeft hij een trucje voor. Hij koopt pakken met een broek en laat dan van die broek een rok maken. Zo heeft hij een rok die perfect bij zijn jasje past. “Ik heb daar een heel talentvolle naaister voor gevonden!”, laat hij weten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mark Bryan (@markbryan911)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mark Bryan (@markbryan911)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mark Bryan (@markbryan911)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mark Bryan (@markbryan911)

Transgenders Emma en Eva trouwden eerder als man, nu als vrouw

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Talkshow M. Beeld: Instagram @MarkBryan911

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mark Bryan (61) draagt rokken en hakken: "Ik ben nog steeds dezelfde vader en echtgenoot"

De Amerikaanse Mark Bryan (61) is getrouwd, hetero, vader, robotingenieur én een groot liefhebber van rokken en hakken. Op Instagram deelt hij foto’s van de outfits die hij dagelijks draagt.

Op het platform heeft Mark meer dan 400.000 volgers. Op zijn profiel staat: “Ik ben een getrouwde, heteroman die houdt van Porsche’s. En ik ben iemand die het leuk vindt om rokken en hakken op te nemen in zijn dagelijkse garderobe.”

Advertentie

Mark draagt rokken en hakken

Mark begon drie jaar geleden met het dragen van hakken. Eerst een simpele hak onder een broek. Steeds ging hij een stapje verder. Nu gaat hij gerust de deur uit in een strakke kokerrok met torenhoge naaldhakken. En daar loopt hij beter op dan de gemiddelde vrouw.

Kleding zonder gender

Mark is Amerikaans maar woont momenteel in Duitsland. Een baan in de mode heeft Mark niet; hij werkt als robotingenieur. Wel heeft hij een mening over mode. Hij vindt namelijk dat kleding en schoenen geen ‘genderstempel’ zouden moeten hebben.

Reacties

Als je hem vraagt hoe zijn omgeving op zijn outfits reageert, vertelt hij dat het 95% van de mensen niks uit maakt wat hij draagt. En over die andere 5% zegt hij: “Die negeer ik gewoon. Het is mijn tijd niet waard om het aan hen uit te leggen.” Over zijn vrouw en kinderen zegt hij dat zijn kledingstijl geen negatieve invloed op ze heeft: “Ik ben nog steeds dezelfde vader en echtgenoot.”

Naaister

Mark voelt zich trots in zijn kleding, laat hij weten. En hoe hij komt aan rokken in zijn maat? Daar heeft hij een trucje voor. Hij koopt pakken met een broek en laat dan van die broek een rok maken. Zo heeft hij een rok die perfect bij zijn jasje past. “Ik heb daar een heel talentvolle naaister voor gevonden!”, laat hij weten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mark Bryan (@markbryan911)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mark Bryan (@markbryan911)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mark Bryan (@markbryan911)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mark Bryan (@markbryan911)

Transgenders Emma en Eva trouwden eerder als man, nu als vrouw

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Talkshow M. Beeld: Instagram @MarkBryan911

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met dit model doorbreekt deze webshop opnieuw een taboe

Asos oogst veel lof voor de manier waarop de Britse webshop samenwerkt met het model Natasha Ghouri. De Britse werd doof geboren en draagt een gehoorapparaat. De winkel koos ervoor om het gehoorapparaat gewoon in beeld te brengen bij het fotograferen van de oorbellen.

Asos timmert al tijden hard aan de weg als het gaat om diversiteit. Zo maakt de shop gebruik van modellen in alle soorten en maten en kiest de winkel er regelmatig voor om foto’s niet te bewerken. Daar ontvangt het bedrijf doorgaans veel lof voor en ook nu is het weer raak.

Advertentie

Model met gehoorapparaat

Natasha Ghouri heeft een cochleair implantaat (CI) waardoor ze geluiden kan horen. Dat Asos juist haar heeft gevraagd om oorbellen te showen voor hun webshop én daarbij foto’s gebruikt waarop haar gehoorapparaat gewoon te zien is, wordt geprezen.

Enthousiaste reacties

Op social media wordt razend enthousiast gereageerd. Vooral mensen die zelf een gehoorapparaat hebben, voelen zich eindelijk gerepresenteerd. Ook reageren moeders van kinderen met een CI vol dankbaarheid. Een van hen laat weten: “Dit is fantastisch om te zien… Mijn dochter is ook doof sinds haar geboorte en heeft eveneens een CI. Heel inspirerend, Asos.”

Natasha Ghouri laat van zich horen

Het model zelf laat op Instagram weten: “Bedankt voor al jullie lieve reacties. Wow! Het is misschien maar een oor, maar het betekent zoveel meer. Ik ben zo ontzettend trots om mijn community te representeren. Veel liefde voor Asos, waar ze taboe’s doorbreken en mensen inspireren”.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tasha Ghouri (@tashaghouri)

Lief: dove baby Annabelle hoort haar moeder voor het eerst

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: Asos

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met dit model doorbreekt deze webshop opnieuw een taboe

Asos oogst veel lof voor de manier waarop de Britse webshop samenwerkt met het model Natasha Ghouri. De Britse werd doof geboren en draagt een gehoorapparaat. De winkel koos ervoor om het gehoorapparaat gewoon in beeld te brengen bij het fotograferen van de oorbellen.

Asos timmert al tijden hard aan de weg als het gaat om diversiteit. Zo maakt de shop gebruik van modellen in alle soorten en maten en kiest de winkel er regelmatig voor om foto’s niet te bewerken. Daar ontvangt het bedrijf doorgaans veel lof voor en ook nu is het weer raak.

Advertentie

Model met gehoorapparaat

Natasha Ghouri heeft een cochleair implantaat (CI) waardoor ze geluiden kan horen. Dat Asos juist haar heeft gevraagd om oorbellen te showen voor hun webshop én daarbij foto’s gebruikt waarop haar gehoorapparaat gewoon te zien is, wordt geprezen.

Enthousiaste reacties

Op social media wordt razend enthousiast gereageerd. Vooral mensen die zelf een gehoorapparaat hebben, voelen zich eindelijk gerepresenteerd. Ook reageren moeders van kinderen met een CI vol dankbaarheid. Een van hen laat weten: “Dit is fantastisch om te zien… Mijn dochter is ook doof sinds haar geboorte en heeft eveneens een CI. Heel inspirerend, Asos.”

Natasha Ghouri laat van zich horen

Het model zelf laat op Instagram weten: “Bedankt voor al jullie lieve reacties. Wow! Het is misschien maar een oor, maar het betekent zoveel meer. Ik ben zo ontzettend trots om mijn community te representeren. Veel liefde voor Asos, waar ze taboe’s doorbreken en mensen inspireren”.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tasha Ghouri (@tashaghouri)

Lief: dove baby Annabelle hoort haar moeder voor het eerst

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: Asos

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien