Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon – deel 37: "Lars is een case, een geval, een nummer"

Lars, die wegens ernstige gedragsproblemen anderhalf jaar in een instelling woonde, is terug in zijn geboortestad Amsterdam. Hij woont bij een groep voor begeleid wonen en zit een paar maanden op het ROC, tot hij daar wordt weggestuurd. Het is coronatijd, maar het lukt Lars niet om thuis te blijven, hij hangt veel op straat. Omdat hij bijna achttien is, komen de hulptroepen opnieuw bij elkaar om te kijken hoe het verder moet.

Er staat een belangrijk overleg gepland op de woongroep van Lars. Met Sabine, onze gezinsmanager van Jeugdzorg, Sherida, de zorgcoördinator van de begeleid-wonen-organisatie en Winfred, de mentor van Lars. Omdat Lars binnenkort achttien wordt, moet hij kiezen: doorgaan met begeleiding door Jeugdzorg of hulp accepteren vanuit de gemeente. Lars zegt dat hij eigenlijk niet veel wil, behalve met rust gelaten worden. Sabine en Sherida proberen Lars bij het gesprek te betrekken. Het gaat moeizaam. Ze zijn beide jong en hebben iets meisjesachtigs. Sherida is zwanger van haar eerste. Sabine heeft geen kinderen voor zover ik weet. Twee jongedames die zich dagelijks bekommeren over het lot van probleemjongeren. Ze zijn aardig. Betrokken. Bedoelen het goed. Maar doordringen tot Lars is een vak apart.

Advertentie

Twee opties

Niets kiezen is geen verstandige keuze, legt Sabine uit. “Wanneer je achttien wordt, zijn er twee opties: of je krijgt geen enkele vorm van hulp vanuit de gemeente – dat betekent geen onderdak, begeleiding of andere voorziening – of je accepteert een woonplek met hulp voor begeleiding naar zelfstandigheid.” Ze spreekt rustig. We kijken allemaal naar Lars. Die zit er onbewogen en stuurs bij. Ook mij kijkt hij niet aan. Uiteindelijk zegt hij dat hij ‘toch wel begeleiding van de gemeente accepteert’.

Een nummer

Sabine, zichtbaar opgelucht dat Lars toch iets gekozen heeft, legt de verdere gang van zaken uit, waarbij allerlei namen vallen van gemeentelijke platforms die de situatie rondom Lars verder moeten beoordelen. Ik snap er geen snars van, behalve dat het om een potje geld en dus verantwoordelijkheid gaat die wordt doorgeschoven. Zolang er geen andere woonopties in zicht zijn, blijft Lars bij de woongroep waar hij sinds december vorig jaar zit. Lars, die voelt dat er ruimte komt op dit gebied, zegt dat hij ‘anders zelf wel iets regelt met een vriend samen’. Dat lijkt me helemaal geen goed idee, dus ik wens dat er snel huisvesting uit de lucht komt vallen voor mijn koekoeksjong. Sabine benadrukt nogmaals dat als Lars niet meewerkt, de aanmelding bij de gemeente vervalt en dit traject niet meer voor hem openstaat. “De gemeente ziet het dan als weigering van hulp door een volwassene en dan sta je er alleen voor”, zegt ze terwijl ze opstaat. Na ruim een uur op hem inpraten is het tijd om afscheid te nemen. De vrouwen bedanken elkaar voor de samenwerking. “Veel geluk en tot een volgende case”, zegt Sabine tegen Sherida. Een case, dat is wat Lars is. Een geval. Een nummer.

Puber puinhoop

Op je achttiende ziet je leven er van de ene op de andere dag heel anders uit dan ervoor. Er wordt volwassen gedrag van je verwacht. Op ieder gebied. Ook als ‘zorgenkind’. Je moet je eigen zorgverzekering regelen en je hebt recht op een onderwijstoelage. Ook in de rechtspraak is de slagboom achter je gevallen. Geen kinderrechter meer die begrip heeft voor een moeilijke jeugd, vanaf nu val je onder het volwassenenstrafrecht. Dus Lars moet geen domme dingen doen. Tegen wie zeg ik dat eigenlijk? In zijn hoofd is het nog net zo’n boze-puber-puinhoop als altijd.

Jongerenadviseur

Gelukkig heeft Lars nog leerplicht. Ik krijg de naam door van een jongerenadviseur van het jongerenpunt Werk & Opleiding. Zij moet ervoor zorgen dat Lars weer een opleiding gaat doen. Ik moet ervan zuchten. Weer een nieuwe naam in het netwerk rondom Lars. Er verstrijken weken zonder dat er iets gebeurt. Ik besluit de gemeentelijke begeleider zelf te bellen en tref een vrouw met een stem als een misthoorn. Jarenlang werkte ze als leerplichtambtenaar, nu helpt ze ontspoorde kinderen zichzelf op de rit te krijgen. Al gauw merk ik dat ze heel weinig weet over Lars en water precies aan de hand is met hem. Wederom verbaas ik me over de slechte communicatie tussen alle instanties. In een half uur tijd probeer ik drie jaar zorgenzoon samen te vatten. Ik wil het goed uitleggen, zorg dat ik geen klaagzang houd, maar toch genoeg benadruk dat het niet echt lekker gaat met Lars en hij serieuze begeleiding nodig heeft. De vrouw besluit hem zelf te bellen en contact met mij te houden. In de weken die volgen, stuurt ze welgeteld twee mails, erna hoor ik nooit meer iets van haar. Ik begrijp van Winfred dat ze Lars uiteindelijk wel gesproken heeft.

Turquoise zee

De zomer staat voor de deur. De lockdownregels zijn versoepeld. Hoewel het wordt afgeraden naar het buitenland te gaan, trek ik de stoute schoenen aan en boek uiteindelijk een weekje Lanzarote voor Bente en mij. Ik moet er even uit, draai te veel rondjes in mijn hoofd. Een vriendin reist met haar zestienjarige dochter een paar dagen eerder af, we treffen elkaar in een appartementencomplex aan een turquoisekleurige zee. Lanzarote klinkt heel chique, maar blijkt een kaal vulkanisch eiland dat haar hoogtijdagen beleefde in de jaren zeventig. Het ligt vlakbij Marokko en iets van dat oosterse sfeertje is overgewaaid naar dit desolate eiland. De grond is terrakleurig en kurkdroog, overal staan gigantische palmen en alle gebouwen zijn spierwit. Zo stel ik me Saoedi-Arabië ook een beetje voor. Het heeft wel wat. Het eiland staat bekend om haar marinepark, waar walvissen en dolfijnen wonen.

Flatje

In een huurautootje tuffen we over het eiland en maken met zijn vieren uitstapjes. We doen een vulkaanexpeditie langs het legendarische vulkaanpark Timanfaya dat door uitbarstingen in vorige eeuwen complete dorpen wegvaagde en een groot deel van het eiland veranderde in een maanlandschap. We bezoeken elke dag een ander strandje, het ene nog idyllischer dan het andere. Hier geen hippe strandtenten, maar families die topless picknicken op het strand met zelf meegebrachte etenswaar. Bente en haar vriendin gaan een dagje duiken, de moeders snorkelen er achteraan. Ook maken we een lange wandeling, terwijl de tieners met hun telefoon op bed liggen. ‘s Avonds koken we zelf en gaan erna kaarten. Net als in de jaren zeventig. Nul glamour of vertier, maar best relaxed. Ook Bente vindt het wel prima, al zegt ze aan het einde dat ze volgend jaar niet meer met mij op vakantie wil. Na een weekje landen we weer in de snoeihete hoofdstad. Lars leeft nog gelukkig. Over drie weken wordt hij achttien jaar. En krijgt van de gemeente een flatje voor zijn verjaardag. Waar hij helemaal alleen komt te wonen. Ik houd mijn hart vast.

Volgende week: Lars vliegt uit

Lars (18) is een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

5 manieren om een online kaart éxtra persoonlijk te maken

Van een kaart in de brievenbus wordt iedereen blij. Je maakt ‘m nog leuker én persoonlijker door er zelf eentje online te ontwerpen, bijvoorbeeld met een mooie foto of een eigen tekst. 

Libelle samen met Greetz

Advertentie

Bij een verjaardag, verhuizing of geboorte hoort natuurlijk een kaart. Maar het is ook een leuke manier om iemand te verrassen of bedanken, of om te laten weten: ik denk aan jou. Stuur bijvoorbeeld zomaar eens een kaart met een foto van een mooie herinnering, van die onvergetelijke vakantie of een ander speciaal moment. Van zo’n persoonlijke kaart is er maar één!

5x extra speciaal

Zo maak je een online kaart extra persoonlijk:

  • Plaats een mooie foto van jullie samen of van een gedeelde herinnering op de voorkant.
  • Heb je te veel leuke foto’s om uit te kiezen? Stel dan een collagekaart samen met je favorieten.
  • Een kaart wordt extra persoonlijk met de naam en leeftijd van de jarige én feestelijke stickers aan de binnenkant.
  • Ga voor groot, groter, grootst! Kies voor een kaart in een groter formaat voor een éxtra grote glimlach.
  • En een felicitatie in dialect is weer eens wat anders: fan herte lokwinske!

Goed voor een glimlach

Hoe speciaal het kan zijn om een persoonlijke kaart te ontvangen, merkte Martin (59) toen hij een fotokaart van zijn zoon Dennis ontving: “Wauw, wat gaaf!, was het eerste wat ik dacht toen ik de envelop opende. Bij het zien van de foto van ons samen op de voorkant schoot ik vol. Het ontroert mij dat Dennis de moeite heeft genomen om zelf online een kaart te maken om mij te bedanken dat ik er voor hem ben. Hoewel het vroeger wat minder ging, is het nu gelukkig goed tussen ons. Ik vind het een supermooie kaart en zijn tekst raakt me. Ik heb de kaart een mooi plekje gegeven. Elke keer dat ik ernaar kijk, krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Bedankt Dennis!”


De kaart die Martin van zijn zoon ontving en 3 andere Greetz-kaarten die je kan personaliseren

Met Greetz

Een persoonlijke kaart met een foto of naam op de voorkant maak en verstuur je met Greetz, met volop keuze uit designs en formaten. Als je de kaart voor 22.00 uur bestelt, wordt hij de volgende dag bezorgd. Bezorging inplannen voor een later moment kan ook, op elke dag van de week. Tot en met donderdag 29 april krijg je bij alle kaarten een gratis postzegel.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan Markle sprak koningin Elizabeth voor de uitvaart van prins Philip

Dat Meghan Markle niet bij de uitvaart van prins Philip aanwezig was, betekent niet dat de hertogin niet klaarstond voor koningin Elizabeth. Bronnen melden aan People Magazine dat Meghan in de dagen voor het afscheid van Philip contact opnam met de oma van Harry.

De trip naar Engeland was voor Harry om meerdere redenen lastig. Niet alleen moest hij afscheid nemen van zijn opa, ook moest hij Meghan en Archie achterlaten in Los Angeles. Ook zette hij voor het eerst in meer dan een jaar tijd voet op Engelse bodem.

Advertentie

Meghan Markle sprak met Queen Elizabeth

Sinds Megxit en het roemruchtige interview met Oprah Winfrey is de relatie van Harry en Meghan met het Britse koningshuis bekoeld. De banden worden inmiddels weer aangehaald en met Elizabeth in het bijzonder heeft het paar altijd contact gehouden. Daarom is het niet verwonderlijk dat Meghan Elizabeth tijdens deze moeilijke periode steun biedt.

“Meghan sprak met Harry vlak voor de begrafenis van zijn opa”, vertelt de bron. Ze zou hem op het hart hebben gedrukt dat het goed gaat met haar en hun zoon en dat hij zich echt geen zorgen hoeft te maken. “Meghan en Archie hebben eerder die week ook met de Queen gesproken.” Harry liet eerder al weten dat hij zijn opa en oma regelmatig sprak via een Zoom-sessie. Op die manier konden ze de kleine Archie zien opgroeien.

Meghan was niet bij de uitvaart

De dokter van Meghan vond het onverantwoord als ze op dit moment in haar zwangerschap in het vliegtuig naar Engeland zou stappen. Ze is in de zomer uitgerekend van haar tweede kindje. Om die reden was Harry genoodzaakt om in zijn eentje naar zijn thuisland af te reizen en daar dagen in quarantaine te verblijven, zodat hij de uitvaart kon bijwonen.

Alle details over de uitvaart kun je hier nog eens rustig teruglezen.

Goede band

Sinds de allereerste ontmoeting hebben Meghan en Elizabeth een goede band, zo liet Meghan weten in haar Oprah-interview. Het is zelfs de koningin die Meghan vertelde dat ze haar acteercarrière voort kon blijven zetten als ze geen koninklijke verplichtingen wilde uitvoeren. Desalniettemin stopte Meghan met haar grote rol in de hitserie Suits nadat ze zich met Harry verloofde.

De Britse journalist Andrew Morton vertelt in een podcast: “Ze kregen de ruimte en kregen ook verschillende voorstellen om in andere landen te gaan wonen om vanuit daar werkzaam te zijn als ambassadeurs voor de jeugd. De koningin heeft ze de mogelijkheid gegeven om naar een plek te gaan waar ze zelf graag wilden zijn. Daarnaast heeft ze tegen Meghan gezegd dat ze door kon gaan met haar acteercarrière als ze het niet zag zitten om aan de slag te gaan als fulltime royal. Die keuze lag bij haar.”

Hoe het er nu voorstaat met de Britse royals in Amerika vertelt royaltyverslaggever Rick in onderstaande video.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Esther (56): "Je moet zuinig zijn op je huid"

Sophie (18) vindt haar moeder Esther (56) een knappe verschijning die ook nog eens vol passie haar werk in de ouderenzorg doet.

Libelle samen met L’Oréal Paris

Advertentie

Sophie: “Mijn moeder levert een bijdrage aan een gelukkiger leven voor ouderen met een zorgvraag. Ze bedenkt bijvoorbeeld nieuwe woon-zorgconcepten voor mensen met dementie en zit altijd vol creatieve ideeën. Het is een drukke baan, maar ik zie met hoeveel liefde ze dit werk doet. Ik vind dat ze er heel goed uitziet, er is nog geen rimpel te ontdekken. Mijn vriendinnen geloven het vaak niet als ik vertel dat mijn moeder 56 jaar is. Ze wordt ook altijd jonger geschat. Op tijd beginnen met smeren is haar geheim, zei ze laatst, dus dat doe ik nu ook. Omdat ze het belangrijk vindt dat mijn zusje en ik onze huid ook goed verzorgen, verrast ze ons regelmatig met een lekkere crème of tonic. Ik hoop dat ik ze ook heb, die goede genen.”

De juiste verzorging

Esther: “Ik ben blij en trots dat Sophie zo lief over mij praat, ondanks dat ik vaak druk ben met mijn werk in de ouderenzorg. Omdat ik dementie van dichtbij heb meegemaakt, mijn vader had het ook, vind ik het extra waardevol om in deze fase iets voor iemand te kunnen betekenen. Toen ik zo oud was als Sophie leerde ik van mijn moeder dat je zuinig moet zijn op je huid. Iedere ochtend en avond crème gebruiken en altijd je make-up verwijderen. Ik werd op mijn 38ste moeder van Sophie en drie jaar later werd haar zusje geboren. Een jong gezin houdt me jong, denk ik, maar ik heb ook de goede genen van mijn moeder geërfd. Ik vind het leuk om er goed uit te zien en mezelf te verzorgen, dus gebruik ik goede producten. Ik hoop dat ik dat aan mijn dochters door kan geven.”

Stevigere huid

Net zo’n mooie huid als Esther? Na de overgang kan de huid aan stevigheid verliezen. Van dagelijks smeren met L’Oréal Paris Age Perfect Collageen Expert, verrijkt met geconcentreerde Collageen Aminozuur fracties, wordt de huid zichtbaar strakker en steviger.*

  1. Verstevigt
  2. Hydrateert
  3. Vermindert pigmentvlekken

* Klinische test op 42 vrouwen na 4 weken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Rachel had als 15-jarige oppas sex met André Hazes: "Ellen was niet thuis"

Toen Rachel Hazes 15 jaar was, werkte ze als oppas voor de toen 34-jarige André en zijn toenmalige vriendin Ellen Wolf. Op een avond kwam André haar slaapkamer binnen en hadden de twee sex. Dat vertelt Rachel woensdagavond in de docuserie Kleine jongen. 

In de docuserie die ter ere van André Hazes is gemaakt, vertelt Rachel Hazes uitgebreid over de beginjaren van haar relatie met André.

Advertentie

Een beetje verliefd

De twee leerden elkaar kennen toen ze 12 jaar was, vertelt ze. Rachel ging regelmatig met haar vader mee naar een Rotterdams café waar André Hazes optrad. Haar vader was namelijk groot fan van de volkszanger. “André ging toen Een beetje verliefd zingen en toen haalde hij mij naar voren”, herinnert ze zich nog van die tijd. “Hij wilde dat samen met mij zingen. Eigenlijk heel apart, want je weet amper met 12 jaar wat je zingt.”

Oppas

De twee leerden elkaar kennen en enkele jaren later ging de toen 15-jarige Rachel aan het werk als oppas bij André thuis. De zanger woonde destijds samen met zijn vrouw Ellen Wolf met wie hij een zoon had: Melvin. Rachel paste op hem. “Daar gebeurden wel een paar dingen die eigenlijk niet door de beugel konden”, geeft Rachel toe.

Sex

Zo was Rachel op een avond naar bed gegaan toen zij op Melvin paste. “Ellen was niet thuis”, herinnert Rachel zich van die avond. Op een gegeven moment kwam André, die 19 jaar ouder was, haar slaapkamer binnen. “Toen hebben we ook wel echt sex gehad. De eerste keer.” André was voor Rachel de eerste met wie ze sex had. Daarvoor was ze namelijk nog helemaal niet bezig met sex, geeft ze toe. “We hebben het samen gedaan, maar het overviel mij wel. Ik had niet de intentie om met André naar bed te gaan. Misschien ooit een keertje, ofzo, maar toen ik 15 was, speelde dat echt nog niet bij mij. Het is me echt overkomen.”

Breuk

André wilde wel meer na die avond, volgens Rachel. Hij belde haar en verklaarde haar de liefde. Maar zijn partner Ellen bleek het allemaal te horen. “Dat was geen fijne situatie. Zij dacht natuurlijk: hij heeft een ander, maar ze had nooit verwacht dat ik dat was. Toen heb ik er echt wel voor gekozen om even uit beeld te gaan bij André.”

Relatie

De afstand duurde vijf jaar. Toen de twee elkaar daarna weer zagen tijdens een concert van André in Rotterdam, gaf hij aan dat Rachel hem eens moest bellen. Dat deed ze en de twee kregen toen toch een relatie. En de rest is geschiedenis.

Rachel en haar ex-partner Mike gingen na drie maanden uit elkaar. Hoe zat dat precies?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Npo3, AD. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien