Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 38: "Ik vind het helemaal geen goed idee dat hij op zichzelf gaat wonen"

Lars, die wegens ernstige gedragsproblemen anderhalf jaar in een instelling woonde, is terug in zijn geboortestad Amsterdam. Hij woont acht maanden bij een begeleid wonen groep. Dan komt zijn achttiende verjaardag in zicht. De gemeente heeft een flat voor hem klaarstaan. Tijd om op eigen benen te leren staan, vindt men. Zijn moeder ziet alles met lede ogen aan.

Een week voordat Lars achttien wordt, krijgt hij bericht dat er een flat voor hem beschikbaar is. In Geuzenveld. Lars weet niet goed wat hij ervan moet vinden. Aan de ene kant vindt hij het reuze interessant, een eigen huis. Aan de andere kant vindt hij het wel allenig. En best ver van het centrum. Wat ik vind, vraagt niemand. Ik vind het helemaal geen goed idee. Lars kan nauwelijks een ei bakken, hij is altijd alles kwijt, kan totaal niet alleen zijn en loopt in zeven sloten tegelijk. Bovendien is Geuzenveld niet bepaald een veilige wijk voor een kwetsbaar kind dat in dubieuze kringen verkeert. Er is veel criminaliteit.

Advertentie

Ik heb Winfred er van tevoren een paar keer op aangesproken, maar de groep voor begeleid wonen is niet geïnteresseerd in mijn bezwaren en zwartkijkerij. “Wij denken dat Lars er klaar voor is.”

De flat

Dus regel ik transport voor het bed van Lars, want hij wil graag zijn eigen bed meenemen. Ik help hem zijn spullen inpakken. Een paar sporttassen met kleding, wat toiletspullen. Ook laad ik een shopper in met keukengerei dat ik nog snel gekocht heb. Of je nu gaat studeren of een probleemjongere bent die zelfstandig moet leren wonen, je hebt toch bestek nodig. Theekoppen, glazen. Ik stop er ook mijn kantoorservies bij, dat al een paar maanden niet meer in gebruik is. Al met al een heuse uitzet voor mijn lieve, stoute puberman.

Het vrachtwagentje rijdt voor, de spullen gaan erin, Lars rijdt mee. Ik tuf er in mijn eigen auto achteraan. Bij een halfhoog modern flatgebouw houden we halt. Ik kijk om me heen. De omgeving ziet er vriendelijk uit. Naast het flatgebouw staat nog eenzelfde en daarnaast ligt een vijver. Aan de andere kant zit een bibliotheek. Aan de overkant een klein winkelcentrum. Gevaarlijk of vies kan ik het hier niet noemen. Ik sleur de tassen in de lift en we zoeven omhoog.

Mijlpaal

De woning bevindt zich op de zevende en tevens bovenste etage. Nieuwsgierig stappen we binnen. De flat is ruim. Superruim zelfs. Een jong stel zou hier een moord voor doen, voor zo’n huis met riant uitzicht. Lars deelt de flat met een andere jongere die op zichzelf moet leren wonen. Een hele rustige, aardige jongen, zo is mij van tevoren verzekerd. Hij is nu niet thuis. De flat heeft een prima keuken, een badkamer en de jongens hebben allebei een kleine slaapkamer. Lars zet de tassen kleren op de grond en klikt samen met Winfred het bed in elkaar. Ik wil hem helpen het bed op te maken en de kleren in de kast te leggen, maar Lars houdt me tegen. “Laat maar ma, dat doe ik later wel.” Hij wil naar buiten, de stad weer in.

Ik rijd naar huis. Afgelopen uur ging in een flits voorbij, maar was wel een mijlpaal in mijn leven. In een uur tijd woont mijn kind ineens op zichzelf. Alleen, zonder begeleiding, zonder familie, zonder bezorgde moeder en jonger zusje. Nu moet hij het echt zelf doen. Ik ben er verre van gerust op. Maar tegensputteren heeft geen zin en doemdenken ook niet. Ik kan alleen maar zorgen dat ik altijd in de buurt ben.

Achttien jaar

Een week later. Het is een zomerse zaterdag in augustus. De dag waarop Lars achttien jaar wordt. Ik heb een stapel cadeaus klaar staan. Een T-shirt van Hugo Boss, een trainingsbroek en een designer parfum dat maar op twee adressen in de stad verkocht wordt. Plus een dikke vette taart. Met aardbeien, daar houdt hij zo van. Hoe vreemdig en moeilijk het allemaal ook is, ik houd zielsveel van mijn zorgenkind. En ben apetrots dat hij achttien wordt.

Ik denk nog even terug aan het moment achttien jaar geleden, waarop hij middenin de nacht rond half drie met een weeënstorm de wereld in stuiterde. Toen al. Hij was heel dun en behoorlijk lelijk. Op zijn hoofdje zat een vlies. Mijn vlies. Daar hoort een uitdrukking bij: met de helm op geboren worden. ‘In het volksgeloof werden dergelijke kinderen geacht een gelukskind of ziener te zijn. Wie ‘met de helm geboren’ is werd geacht het tweede gezicht te hebben’, staat er op Wikipedia.

Druk

Gevoelig is hij zeker. Lars voelde altijd al feilloos stemmingen aan. Zowel positief als negatief. En stress. Tussen zijn ruziënde ouders bijvoorbeeld. Alleen kon hij er niet mee omgaan. Hij werd er boos van. En kreeg er zelf stress van. Daarom is het ook zo’n chaos in zijn blonde hoofd. Hij kan dingen niet goed uit elkaar houden, vindt het moeilijk om hoofd- en bijzaken te onderscheiden, kan slecht tegen druk. Druk van buitenaf, druk van school, druk door zijn vrienden. Peer pressure. Want het is al zo druk in zijn eigen hersenpan. Dus doet hij maar wat. En schiet alle kanten op. ADHD met een snufje autisme heet het officieel.

Cadeau

Terug naar de jarige job. Hij rukt mijn cadeaus open, spuit kwistig met het parfum en schuift ongedurig een stuk taart naar binnen. Bente heeft geen cadeau voor haar grote broer, want, zo zegt ze, ‘hij koopt ook nooit wat voor mij’. Tja, daar zit wat in. Na dit feestelijke moment, dat welgeteld tien minuten duurt, overheerst de onrust alweer. “Ik ga naar buiten, ma”, zegt hij en is al bij de deur. “Wat wil je vanavond eten?” roep ik hem na. Ik wil iets speciaals maken. Een achttienjarige waardig. “Kweenie, ik zie je straks”, mompelt hij.

Feestvarken

De hele middag houd ik hoop dat Lars straks opgewekt aan mijn bereide verjaarsdis verschijnt. Aan het einde van de middag valt hij even binnen. “Ik eet niet thuis”, zegt hij. Dat zat erin. Toch ben ik een beetje teleurgesteld. Dat hij met zijn achttien jaar nog steeds niet denkt: ik blijf even thuis voor mijn moeder. De deurbel gaat. Ik kijk uit het raam. Er staat een klontje jongeren voor mijn voordeur. Lars stormt naar buiten. En wordt hardhandig gefeliciteerd. De troep loopt de straat uit, slaat de hoek om. Nu maar weer duimen dat het feestvarken ongedeerd in zijn bed beland. In zijn nieuwe flatje aan de andere kant van de stad.

Volgende week: Lars gaat weer naar school

Lars (18) is een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Tekenbeet? Zo herken je het en dit kun je ertegen doen

Nu de temperaturen langzaam oplopen en we dus weer meer genieten van (coronaproof) buiten zijn, ligt de kans op een tekenbeet weer op de loer. Ben je gebeten door een teek? Wij leggen je uit welke stappen je dan moet ondernemen en wat je juist níet moet doen.

Het allerbelangrijkste is de teek zo snel mogelijk verwijderen.

Advertentie

Tekenbeet herkennen

Allereerst: hoe ziet een tekenbeet er eigenlijk precies uit? Een teek is klein, waardoor je het beestje dus ook snel over het hoofd kunt zien. Ze zijn maar 1 tot 3 millimeter groot. Wanneer je een dag in de natuur hebt doorgebracht, is het daarom ook aan te raden om de warme plekken van je lichaam (zoals je knieholtes, oksels en achter je oren) goed te controleren. Want opvallen, dat doen ze niet snel. Dit is pas het geval na enkele dagen, wanneer de teek zich vol heeft gezogen met bloed en hij dus wat is opgezwollen.

Teek verwijderen

Wanneer je gebeten bent door een teek, is snel verwijderen van groot belang. Hoe langer ze in de huid zitten, hoe groter de kans is dat ’t beestje ziekteverwekkers overdraagt. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie met de ziekte van Lyme bij zich. Zó verwijder je een teek veilig:

 • Gebruik geen jodium, alcohol of ander ontsmettingsmiddel, maar alleen een speciale tekentang. Deze zijn gewoon te koop bij de drogist.
 • “Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter”, meldt RIVM.
 • Hierna kun je de huid wel ontsmetten.

Klachten na tekenbeet

Noteer de datum van verwijdering, zodat je bij mogelijke klachten kunt zien hoe lang de beet geleden is. Een klein rood plekje op de huid is normaal, dit is slechts een irritatie. Maar er kan ook een rode kring op de huid ontstaan, tot wel drie maanden na de beet. Het is dus erg belangrijk de huid goed in de gaten te houden. Ontstaat er een kleine rode vlek die uitmondt in een grote rode kring? Dan is het raadzaam direct naar de huisarts te gaan. In dit geval kan er namelijk sprake zijn van de ziekte van Lyme.

Ziekte van Lyme

Tekenradar vertelt: “Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen als ze zelf besmet zijn met de Borrelia bacterie. Als de teek zich vol zuigt met bloed, kunnen lymebacteriën via het speeksel van de teek in zijn gastheer komen. De teek draagt de bacterie niet meteen over nadat hij zich vastbijt.” Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dus is dat de teek de ziekte overdraagt. De kans dat je toch Lyme krijgt is echter klein, dit is volgens de website namelijk maar 1-3%.

Symptomen

Mensen met de ziekte van Lyme ervaren vaak klachten die vergelijkbaar zijn met de griep, zoals koorts of een koortsig gevoel, zweten, rillingen, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren en keelpijn. Andere veelgehoorde klachten zijn:

  • Gebrek aan eetlust
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Buikpijn
  • Een vergrote lever of milt
  • Hoesten
  • Moeite met concentreren
  • Duizeligheid
  • Licht in het hoofd bij opstaan
  • Kortademigheid
  • Stekende pijnen
  • Vindvliesonsteking van het oog (conjunctivitis)

Voornamelijk vermoeidheid is een klacht die in zowel en vroeg als een laat stadium van de ziekte vaak genoemd wordt.

Behandelen

Vermoedt de huisarts dat je de ziekte van Lyme hebt? Dan wordt er antibiotica voorgeschreven, voor meestal een periode van wel twee tot drie weken. Als de ziekte in een later stadium wordt vastgesteld wordt deze ook behandeld met antibiotica. Maar hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt, hoe beter deze te behandelen is.

Door de coronacrisis zijn we veel meer dan gebruikelijk in de natuur te vinden. Het enige nadeel? De kans om gebeten te worden door een teek. Dr. Rutger legt uit wat je kunt doen als je gebeten bent:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM. Tekenbeetziekten. Tekenradar. Beeld: Getty

tekenbeet Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Tekenbeet? Zo herken je het en dit kun je ertegen doen

Nu de temperaturen langzaam oplopen en we dus weer meer genieten van (coronaproof) buiten zijn, ligt de kans op een tekenbeet weer op de loer. Ben je gebeten door een teek? Wij leggen je uit welke stappen je dan moet ondernemen en wat je juist níet moet doen.

Het allerbelangrijkste is de teek zo snel mogelijk verwijderen.

Advertentie

Tekenbeet herkennen

Allereerst: hoe ziet een tekenbeet er eigenlijk precies uit? Een teek is klein, waardoor je het beestje dus ook snel over het hoofd kunt zien. Ze zijn maar 1 tot 3 millimeter groot. Wanneer je een dag in de natuur hebt doorgebracht, is het daarom ook aan te raden om de warme plekken van je lichaam (zoals je knieholtes, oksels en achter je oren) goed te controleren. Want opvallen, dat doen ze niet snel. Dit is pas het geval na enkele dagen, wanneer de teek zich vol heeft gezogen met bloed en hij dus wat is opgezwollen.

Teek verwijderen

Wanneer je gebeten bent door een teek, is snel verwijderen van groot belang. Hoe langer ze in de huid zitten, hoe groter de kans is dat ’t beestje ziekteverwekkers overdraagt. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie met de ziekte van Lyme bij zich. Zó verwijder je een teek veilig:

 • Gebruik geen jodium, alcohol of ander ontsmettingsmiddel, maar alleen een speciale tekentang. Deze zijn gewoon te koop bij de drogist.
 • “Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter”, meldt RIVM.
 • Hierna kun je de huid wel ontsmetten.

Klachten na tekenbeet

Noteer de datum van verwijdering, zodat je bij mogelijke klachten kunt zien hoe lang de beet geleden is. Een klein rood plekje op de huid is normaal, dit is slechts een irritatie. Maar er kan ook een rode kring op de huid ontstaan, tot wel drie maanden na de beet. Het is dus erg belangrijk de huid goed in de gaten te houden. Ontstaat er een kleine rode vlek die uitmondt in een grote rode kring? Dan is het raadzaam direct naar de huisarts te gaan. In dit geval kan er namelijk sprake zijn van de ziekte van Lyme.

Ziekte van Lyme

Tekenradar vertelt: “Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen als ze zelf besmet zijn met de Borrelia bacterie. Als de teek zich vol zuigt met bloed, kunnen lymebacteriën via het speeksel van de teek in zijn gastheer komen. De teek draagt de bacterie niet meteen over nadat hij zich vastbijt.” Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dus is dat de teek de ziekte overdraagt. De kans dat je toch Lyme krijgt is echter klein, dit is volgens de website namelijk maar 1-3%.

Symptomen

Mensen met de ziekte van Lyme ervaren vaak klachten die vergelijkbaar zijn met de griep, zoals koorts of een koortsig gevoel, zweten, rillingen, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren en keelpijn. Andere veelgehoorde klachten zijn:

  • Gebrek aan eetlust
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Buikpijn
  • Een vergrote lever of milt
  • Hoesten
  • Moeite met concentreren
  • Duizeligheid
  • Licht in het hoofd bij opstaan
  • Kortademigheid
  • Stekende pijnen
  • Vindvliesonsteking van het oog (conjunctivitis)

Voornamelijk vermoeidheid is een klacht die in zowel en vroeg als een laat stadium van de ziekte vaak genoemd wordt.

Behandelen

Vermoedt de huisarts dat je de ziekte van Lyme hebt? Dan wordt er antibiotica voorgeschreven, voor meestal een periode van wel twee tot drie weken. Als de ziekte in een later stadium wordt vastgesteld wordt deze ook behandeld met antibiotica. Maar hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt, hoe beter deze te behandelen is.

Door de coronacrisis zijn we veel meer dan gebruikelijk in de natuur te vinden. Het enige nadeel? De kans om gebeten te worden door een teek. Dr. Rutger legt uit wat je kunt doen als je gebeten bent:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM. Tekenbeetziekten. Tekenradar. Beeld: Getty

tekenbeet Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

'Kleine jongen' van André Hazes gaat over déze zoon

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, schreef André Hazes (1951-2004) Kleine jongen niet over zijn jongste zoon André jr (27). Het nummer gaat over zijn oudste zoon Melvin.

Het kán ook helemaal niet want het lied kwam uit in 1990, en toen was zoon André jr (1994) nog helemaal niet geboren.

Advertentie

De kinderen van André Hazes

André Hazes en zijn zus Roxeanne (28) staan volop in de schijnwerpers, waardoor sommigen denken dat André Hazes maar twee kinderen had. Maar het zijn er vier: hij kreeg eerst zijn dochter Nathalie, nu 48 jaar en zoon Melvin, nu 39 jaar. En over die laatste gaat dus het liedje Kleine jongen.

Nathalie en Melvin

Nathalie en Melvin zijn niet van Rachel. André kreeg Nathalie tijdens zijn eerste huwelijk met Annie Dijkstra. Met haar was hij van 1974 tot 1979 getrouwd. In 1981 trouwde André met Ellen Wolf (1958-2005), een jaar later kregen ze Melvin. Iets meer dan een jaar nadat André in 1990 scheidde van Ellen, trouwde hij met zijn derde, veel jongere vrouw Rachel, ooit de oppas van zijn twee oudste kinderen.

Kleine jongen

Het liedje Kleine jongen is voor Melvin geschreven, en dus niet voor zijn twaalf jaar jongere halfbroertje André. Melvin zou inmiddels zijn naam hebben veranderd, omdat hij niks met de familie te maken wil hebben. Doordat hij geheel buiten de spotlights leeft, zijn er ook geen recente foto’s van hem te vinden.

Een oude foto van Melvin:

André jr had niks met het nummer

In een interview met Libelle vertelde André Hazes jr dat hij lange tijd niks met het nummer Kleine jongen had, omdat het niet over hem gaat. Dat veranderde toen hij zelf een zoon kreeg: “Ik had nooit iets met dit nummer, maar dat is veranderd nu ik zelf vader ben. Ik begrijp opeens zó goed wat hij bedoelde.”

Zelf vader

“Ik werd vader op mijn 22e. Toen werd mijn kind geboren, een zoon, en toen was het in één keer duidelijk. Dat liedje begrijp je, je voelt het aan alle kanten en dan is het ook nog eens van je eigen vader, zijn opa”, legde hij uit.

Fan bewijst dat je ook te veel van André Hazes kunt genieten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Radio 2, Story, Flair. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

'Kleine jongen' van André Hazes gaat over déze zoon

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, schreef André Hazes (1951-2004) Kleine jongen niet over zijn jongste zoon André jr (27). Het nummer gaat over zijn oudste zoon Melvin.

Het kán ook helemaal niet want het lied kwam uit in 1990, en toen was zoon André jr (1994) nog helemaal niet geboren.

Advertentie

De kinderen van André Hazes

André Hazes en zijn zus Roxeanne (28) staan volop in de schijnwerpers, waardoor sommigen denken dat André Hazes maar twee kinderen had. Maar het zijn er vier: hij kreeg eerst zijn dochter Nathalie, nu 48 jaar en zoon Melvin, nu 39 jaar. En over die laatste gaat dus het liedje Kleine jongen.

Nathalie en Melvin

Nathalie en Melvin zijn niet van Rachel. André kreeg Nathalie tijdens zijn eerste huwelijk met Annie Dijkstra. Met haar was hij van 1974 tot 1979 getrouwd. In 1981 trouwde André met Ellen Wolf (1958-2005), een jaar later kregen ze Melvin. Iets meer dan een jaar nadat André in 1990 scheidde van Ellen, trouwde hij met zijn derde, veel jongere vrouw Rachel, ooit de oppas van zijn twee oudste kinderen.

Kleine jongen

Het liedje Kleine jongen is voor Melvin geschreven, en dus niet voor zijn twaalf jaar jongere halfbroertje André. Melvin zou inmiddels zijn naam hebben veranderd, omdat hij niks met de familie te maken wil hebben. Doordat hij geheel buiten de spotlights leeft, zijn er ook geen recente foto’s van hem te vinden.

Een oude foto van Melvin:

André jr had niks met het nummer

In een interview met Libelle vertelde André Hazes jr dat hij lange tijd niks met het nummer Kleine jongen had, omdat het niet over hem gaat. Dat veranderde toen hij zelf een zoon kreeg: “Ik had nooit iets met dit nummer, maar dat is veranderd nu ik zelf vader ben. Ik begrijp opeens zó goed wat hij bedoelde.”

Zelf vader

“Ik werd vader op mijn 22e. Toen werd mijn kind geboren, een zoon, en toen was het in één keer duidelijk. Dat liedje begrijp je, je voelt het aan alle kanten en dan is het ook nog eens van je eigen vader, zijn opa”, legde hij uit.

Fan bewijst dat je ook te veel van André Hazes kunt genieten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Radio 2, Story, Flair. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien