Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 39: "Zo heb ik mijn kinderen toch niet opgevoed?"

Lars, die wegens ernstige gedragsproblemen anderhalf jaar in een instelling woonde, is terug in zijn geboortestad Amsterdam. Hij woont acht maanden bij een begeleid wonen groep. Dan komt zijn achttiende verjaardag in zicht. De gemeente heeft een flat voor hem klaarstaan. Tijd om op eigen benen te leren staan, vindt men. Zijn moeder ziet alles met lede ogen aan.

Lars woont nu twee weken ‘op kamers’. Toch staat hij door de week nog regelmatig voor de deur. Zowel overdag als ‘s nachts. Want ‘anders moet hij helemaal naar daar’ zoals hij het zelf omschrijft. Hij vertelt niet veel over zijn flatje. Koken doet hij er in ieder geval nooit. Waar hij van leeft, is me een raadsel. Zijn medebewoner heeft hij ook nog nooit ontmoet. “Die is er nooit, ma”, antwoordt hij mij als ik hem ernaar vraag.

Advertentie

Privacy

Het zint me niets dat Lars helemaal in zijn uppie woont, tig hoog in een buitenwijk van de stad. Wat zou daar allemaal gebeuren? Dat er camerabewaking is, stelt me enigszins gerust. Al zint Lars dat zelf helemaal niet.

“Het is een inbreuk op mijn privacy,” moppert hij. Waardoor mijn achterdocht nog iets verder wordt aangewakkerd. Gelukkig gebeuren er ook positieve dingen. Wanneer Lars op een middag met zijn jas aan in de kamer staat, zijn Louis Vuitton muts diep over zijn oren getrokken zegt hij: “Ma, ik wil naar school.”

Ik kan mijn oren nauwelijks geloven. “Top plan!” roep ik hem achterna als hij de trap naar beneden afloopt.

Boete

Ondertussen valt het ene proces verbaal na het andere op de mat. In no time liggen er acht stuks. Allemaal voor Lars. Ze zijn voor rijden zonder scooterrijbewijs, het negeren van een stopteken van de politie en voor het rijden op een scooter over het fietspad. Al met al gaat het totaalbedrag richting de duizend euro.

“Belachelijk dat ze overal een bekeuring voor geven,” vindt Lars als ik hem erop aanspreek. “Ik teken gewoon bezwaar aan.” Hij meent het serieus.

Boven de wet

Ik verbaas me erover dat veel jongeren denken dat ze boven de wet kunnen staan. Weg respect voor de overheid, voor de regels. ‘Fuck het systeem, ik doe wat ik wil’ lijkt een hele normale houding geworden. Bente wordt ook al steeds laconieker. Sinds ik een keer gebeld heb naar het pizza bezorgadres waarvoor ze werkt, wil ze niet meer zeggen waar ze naartoe gaat als ze de deur uitgaat. “Want anders ga je me controleren en zet je me voor schut.”

Alleen

Ik vraag me af waar die rare houding vandaan komt. Zo heb ik mijn kinderen in ieder geval niet opgevoed. Dat er geen man in huis meer is om te helpen opvoeden en grenzen stellen, zal zeker een rol spelen. Daar baal ik ook wel van, dat ik altijd alles alleen moet doen. Alleen moet beslissen. Alleen moet regelen. Harm houd ik weliswaar van de dagelijkse gang van zaken op de hoogte, hij hoeft niet te dealen met de problemen en confronterende grote monden van zijn eigen dwarse en opstandige pubers. De scheldpartijen. De woede uitbarstingen. Die zijn allemaal voor mij.

Verantwoordelijkheid

Ik wil zo graag Lars bijsturen. Hem aanmoedigen. Hem weerhouden van domme acties. Maar ik kan het niet voor hem doen. Hij moet zelf verantwoordelijkheid leren nemen voor zijn leven. Voor zijn acties en beslissingen. Dus ik houd me in en betaal zijn bekeuringen niet. Ik stop ze in een map. Bij de andere facturen van de verzekering. Er komen vanzelf aanmaningen.

Op date

Nog even over mannen gesproken. Na drie jaar met een gebroken hart te hebben rondgelopen en naar geen man te hebben omgekeken, lijkt het me toch wel aardig om eens iets te proberen. Wanneer een aantrekkelijk heerschap, die ik via een vriendin ken, mij belt om een keer iets leuks te doen, stem ik zowaar toe. Vooruit, op date kan geen kwaad. We spreken af op een vrijdagmiddag naar de film te gaan. Het is weliswaar corona, maar met een aantal vrije stoelen ertussen, is een bioscoopbezoek mogelijk. Nog wel. Daar zit ik dan. Naast een wildvreemde man. In het donker. De kinderen vertel ik niets, die zijn panisch als het over mama en de liefde gaat. Stel je voor dat ze een vriend krijgt. Dat mag niet gebeuren.

Zenuwen

We kijken de film af en gaan daarna naar het café. Iets anders kan ik zo snel niet verzinnen. Een biertje helpt wel om de zenuwen wat tot bedaren te brengen. Het is een maf café, gevestigd in een pand uit de 17e eeuw. Er zitten veel stamgasten die er uitzien of ze er ook al eeuwen zitten. Mijn filmman en ik aanschouwen het gebeuren en kletsen. Over zijn leven, zijn werk, mijn leven en mijn werk. Dan is het 20.00 uur ‘s avonds.

“Ik moet naar huis,” hoor ik mezelf zeggen. “Koken voor de kinderen.”

De film man zegt dat hij dat jammer vindt, hij had wel uit eten gewild. Ik ben gevleid, maar houd toch voet bij stuk. Een middag lang iets doen met een man vind ik al heel mooi. Nu wil ik naar huis. Opgelucht dat ik het er zonder gedoe toch aardig vanaf gebracht heb, fiets ik huiswaarts.

Yes We Can

Een week later ben ik op bezoek bij mijn zus en haar zwager. Ze hebben iemand uitgenodigd die als begeleider werkt bij Yes We Can Clinics. In deze jeugdkliniek worden jaarlijks 900 jongeren tussen de 13 en 23 jaar behandeld voor hun psychische problemen, verslaving of gedragsproblemen. Hij praat anderhalf uur op mij in. Ik voel me niet op mijn gemak. Ik leg uit dat Lars, voordat hij in de instelling belandde, al een keer met ons naar een open dag van Yes We Can geweest is. Omdat wij ook vonden dat er iets moest gebeuren. Maar toen het op een intakegesprek aan kwam, gaf Lars niet thuis. Hij wilde niet. En wie niet wil, wordt niet toegelaten. Gedwongen opnames vinden alleen plaats in psychiatrische inrichtingen. Maar niet bij internaten of klinieken. Ook al is het wellicht een goed idee. Jongeren moeten zelf de noodzaak van behandeling inzien, anders heeft het geen zin. Hoe goed mijn zus en haar man het ook bedoelen, ik voel me voor het blok gezet. Alsof ze willen zeggen: ‘Jij bedoelt het misschien goed, maar het gaat niet goed. Luister maar naar ons. Je krijgt van ons hierbij een brevet van onvermogen.’ Ik baal wanneer ik naar huis rijd. Voel me lullig. Die Yes We Can meneer vindt mij vast ondankbaar.

Naar school

De volgende dag vertelt Lars me dat hij is aangenomen op een school; dagonderwijs voor volwassenen. Dat heeft hij helemaal zelf geregeld. Zonder begeleider, zonder ouders. Ik ben beretrots. Mijn zorgenzoon gaat binnenkort weer naar school. Geen speciaal onderwijs, geen passend onderwijs, maar een hele normale school voor grote mensen die om wat voor reden dan ook nog geen diploma hebben behaald. Ik weet dat het een hele uitdaging wordt. En dat het misschien wel niet gaat lukken. Maar hij gaat. Omdat hij het zelf wil. Dat is het enige wat nu telt.

Volgende week: Open doen! Politie!

Lars (18) is een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Esther (56): "Je moet zuinig zijn op je huid"

Sophie (18) vindt haar moeder Esther (56) een knappe verschijning die ook nog eens vol passie haar werk in de ouderenzorg doet.

Libelle samen met L’Oréal Paris

Advertentie

Sophie: “Mijn moeder levert een bijdrage aan een gelukkiger leven voor ouderen met een zorgvraag. Ze bedenkt bijvoorbeeld nieuwe woon-zorgconcepten voor mensen met dementie en zit altijd vol creatieve ideeën. Het is een drukke baan, maar ik zie met hoeveel liefde ze dit werk doet. Ik vind dat ze er heel goed uitziet, er is nog geen rimpel te ontdekken. Mijn vriendinnen geloven het vaak niet als ik vertel dat mijn moeder 56 jaar is. Ze wordt ook altijd jonger geschat. Op tijd beginnen met smeren is haar geheim, zei ze laatst, dus dat doe ik nu ook. Omdat ze het belangrijk vindt dat mijn zusje en ik onze huid ook goed verzorgen, verrast ze ons regelmatig met een lekkere crème of tonic. Ik hoop dat ik ze ook heb, die goede genen.”

De juiste verzorging

Esther: “Ik ben blij en trots dat Sophie zo lief over mij praat, ondanks dat ik vaak druk ben met mijn werk in de ouderenzorg. Omdat ik dementie van dichtbij heb meegemaakt, mijn vader had het ook, vind ik het extra waardevol om in deze fase iets voor iemand te kunnen betekenen. Toen ik zo oud was als Sophie leerde ik van mijn moeder dat je zuinig moet zijn op je huid. Iedere ochtend en avond crème gebruiken en altijd je make-up verwijderen. Ik werd op mijn 38ste moeder van Sophie en drie jaar later werd haar zusje geboren. Een jong gezin houdt me jong, denk ik, maar ik heb ook de goede genen van mijn moeder geërfd. Ik vind het leuk om er goed uit te zien en mezelf te verzorgen, dus gebruik ik goede producten. Ik hoop dat ik dat aan mijn dochters door kan geven.”

Stevigere huid

Net zo’n mooie huid als Esther? Na de overgang kan de huid aan stevigheid verliezen. Van dagelijks smeren met L’Oréal Paris Age Perfect Collageen Expert, verrijkt met geconcentreerde Collageen Aminozuur fracties, wordt de huid zichtbaar strakker en steviger.*

  1. Verstevigt
  2. Hydrateert
  3. Vermindert pigmentvlekken

* Klinische test op 42 vrouwen na 4 weken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Stinkt het in huis? Controleer deze 5 plekken dan eens

Dat je huis 24/7 ruikt naar de geur van je favoriete kaars of geurstokjes, is de wens van velen. Maar in werkelijkheid krijg je op wekelijkse basis te maken met etensluchten, de geur van je huisdier of een eigenaardig luchtje uit de badkamer. 

Het kan in huis nu eenmaal niet altijd ruiken alsof het de cosmetica-afdeling van een luxe warenhuis is. Maar wat je wél kunt doen als je huis ‘stinkt’, is de volgende dingen controleren. Zo kom je vast in de kortste keren van onaangename geurtjes af.

Advertentie

Wat te doen als je huis stinkt?

De oorzaak van de vieze geur in huis vind je misschien op een onverwachte plek. Van het beddengoed tot de vaatwasser: het kan geen kwaad om de volgende mogelijke probleemgebieden even te checken als je last hebt van ongewenste luchtjes.

1. Prullenbak

Laten we beginnen met een logisch probleemgebied: de prullenbak. Van kruimels tot een laagje vocht dat er in achterblijft: vaak is een prullenbak het probleem als het thuis niet meer zo lekker ruikt. Wat je kunt doen is je vuilniszak dagelijks in de afvalbak gooien en regelmatig de prullenbak goed schoonmaken met een sopje. Strooi vervolgens bakpoeder op de bodem, et voilà: van nare geuren heb jij geen last meer in huis.

2. Bed

Beddengoed kan een van de redenen zijn waarom het in je slaapkamer niet fris meer ruikt. Gedurende de nacht transpireer je en laten we niet vergeten dat je ook haren en huidcellen verliest. De tent laten doorluchten is aan te raden, net als je beddengoed wekelijks wassen. Je kunt onzuiverheden krijgen als je je beddengoed niet regelmatig verschoont. Net als de kans om een infectie op te lopen of een allergie te ontwikkelen.

Lees ook:
Draait jouw beddengoed in elkaar in de droger? Zo los je dat op

3. Honden-/kattenmand

Huisdieren zijn onderdeel van je gezin, maar net zoals mensen kunnen ook zij stinken. Als ze haren verliezen, krijgen bacteriën de kans om zich te verspreiden. Onderhoud de vacht van je geliefde viervoeter en maak wekelijks hun mand en kleed goed schoon. Regelmatig stofzuigen om de haren op te zuigen is ook belangrijk.

Als het in huis naar urine ruikt, is het zaak om te achterhalen waar je huisdier precies geplast heeft voordat er schimmel ontstaat. Hieronder zie je hoe je de plek het snelst schoonmaakt.

4. Vaatwasser

De vaatwasser is een broedplaats voor schimmel en vieze luchtjes. Als je vindt dat je huis stinkt, kun je de vaatwasser eens checken. Maak het filter leeg na een draaibeurt, geef de vaatwasser eens per twee maanden een goede schoonmaakbeurt en let ook op de randen van de vaatwasser. Haal hier regelmatig een sopdoek langs om vuil en achtergebleven etensresten te verwijderen zodat het niet gaat stinken.

5. Wasmand

Je weet vast wel dat het niet verstandig is om natte kleding (of handdoeken) al in de wasmand te gooien, maar wie weet is het toch de reden waarom er een rare geur in de badkamer hangt. Op vochtige plekken hebben bacteriën nu eenmaal meer de kans om zich te verspreiden en daardoor ruikt het niet meer fris in huis. Gooi natte kleding of direct in de wasmachine, of laat het eerst drogen op een plek waar het niet vochtig wordt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Real simple, Bond cleaning. Beeld: Getty Images

huis stinkt

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

5 manieren om een online kaart éxtra persoonlijk te maken

Van een kaart in de brievenbus wordt iedereen blij. Je maakt ‘m nog leuker én persoonlijker door er zelf eentje online te ontwerpen, bijvoorbeeld met een mooie foto of een eigen tekst. 

Libelle samen met Greetz

Advertentie

Bij een verjaardag, verhuizing of geboorte hoort natuurlijk een kaart. Maar het is ook een leuke manier om iemand te verrassen of bedanken, of om te laten weten: ik denk aan jou. Stuur bijvoorbeeld zomaar eens een kaart met een foto van een mooie herinnering, van die onvergetelijke vakantie of een ander speciaal moment. Van zo’n persoonlijke kaart is er maar één!

5x extra speciaal

Zo maak je een online kaart extra persoonlijk:

  • Plaats een mooie foto van jullie samen of van een gedeelde herinnering op de voorkant.
  • Heb je te veel leuke foto’s om uit te kiezen? Stel dan een collagekaart samen met je favorieten.
  • Een kaart wordt extra persoonlijk met de naam en leeftijd van de jarige én feestelijke stickers aan de binnenkant.
  • Ga voor groot, groter, grootst! Kies voor een kaart in een groter formaat voor een éxtra grote glimlach.
  • En een felicitatie in dialect is weer eens wat anders: fan herte lokwinske!

Goed voor een glimlach

Hoe speciaal het kan zijn om een persoonlijke kaart te ontvangen, merkte Martin (59) toen hij een fotokaart van zijn zoon Dennis ontving: “Wauw, wat gaaf!, was het eerste wat ik dacht toen ik de envelop opende. Bij het zien van de foto van ons samen op de voorkant schoot ik vol. Het ontroert mij dat Dennis de moeite heeft genomen om zelf online een kaart te maken om mij te bedanken dat ik er voor hem ben. Hoewel het vroeger wat minder ging, is het nu gelukkig goed tussen ons. Ik vind het een supermooie kaart en zijn tekst raakt me. Ik heb de kaart een mooi plekje gegeven. Elke keer dat ik ernaar kijk, krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Bedankt Dennis!”


De kaart die Martin van zijn zoon ontving en 3 andere Greetz-kaarten die je kan personaliseren

Met Greetz

Een persoonlijke kaart met een foto of naam op de voorkant maak en verstuur je met Greetz, met volop keuze uit designs en formaten. Als je de kaart voor 22.00 uur bestelt, wordt hij de volgende dag bezorgd. Bezorging inplannen voor een later moment kan ook, op elke dag van de week. Tot en met donderdag 29 april krijg je bij alle kaarten een gratis postzegel.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Winnen: het boek 'Onderweg' over Francine's pelgrimstocht van 580 kilometer

Journalist Francine Postma had stiekem genoeg van het drukke gezinsleven. Dus trok ze haar wandelschoenen aan en vertrok ze voor een pelgrimstocht van 580 kilometer. Daar schreef ze het boek Onderweg over.

Wat doe je als je uitgeput bent en stiekem genoeg hebt van je gezin? Je kunt bij de pakken neer gaan zitten of je besluit een lange wandeling te maken. Francine Postma deed het laatste, want er moest iets veranderen in haar leven. Ze liep gedurende 5 weken in haar eentje het St. Olavspad, het bijna 600 kilometer lange pelgrimspad van Zweden naar Noorwegen. Onderweg ontmoette ze verschillende mensen met wie ze uiteenlopende gesprekken voerde. Maar ze kwam vooral zichzelf tegen.

Advertentie

 

Win: Onderweg van Francine Postma

Libelle mag 10x het boek Onderweg (€ 20 Uitgeverij Fjord) weggeven. Meedoen? Vul dan onderstaand formulier in.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien