Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 4: "Jaloers bekijk ik een langsfietsende knaap. Hij heeft het wel gered"

Wegens ernstige gedragsproblemen is Lars (15) opgenomen op de gesloten afdeling van een jeugdinstelling. Zijn moeder bezoekt hem wekelijks. Dat verloopt de ene week prettiger dan de andere.

Een paar zondagen na de rechtszaak koers ik wederom richting het oosten van het land. Waar het leven beheerst en rustig is. Het is moederdag. Godsamme, het is bijna 1,5 uur rijden. De zon schijnt nog altijd lekker door. Wederom verbaas ik me over de beeldschone natuur van deze omgeving.

Advertentie

Eigenlijk boft Lars. Wonen temidden van al dat sappige frisse groen. Maar daar ziet hij geen snars van. Want zijn leven speelt zich voorlopig nog af achter gesloten deuren. Onder begeleiding mag hij binnenkort naar school. Een potje voetballen gebeurt met potige types langs de zijlijn. En alleen tussen 18.00 en 19.00 uur heeft hij een uurtje voor zichzelf op zijn kamertje.

Armen als kabeltouwen

Ook dit gesprek met mij vindt onder zes ogen plaats. We zitten in een piepklein driehoekig kamertje. Het stinkt er naar zweet. Lars heeft slechte zin. “Leugenaar,” steekt hij bozig van wal. “Waarom noem jij je moeder een leugenaar?” vraagt Frans, de begeleider van vandaag. Hij is enorm gespierd. Armen als kabeltouwen. Een kaal hoofd. Totaal afgetraind. Deze man laat niemand ontsnappen.

“Omdat ze liegt. Door haar zit ik hier. Ze liegt over alles. We zouden gaan verhuizen. Voor de zomer. Maar ze heeft er nog niets aan gedaan.” Frans springt bijna uit zijn stoel. “Wat is dat voor toon,” zegt hij. “Of jullie gaan verhuizen is haar zaak, niet de jouwe. Je gaat je aanpassen vriend, want dit kan niet. Je moeder komt hier helemaal vanuit Amsterdam naar toe rijden om bij jou op bezoek te komen. Dus dan gedraag je je beleefd.” Hij verheft zijn stem steeds meer. Hij raast flink door. Het wordt een complete preek. Ook slaat hij met zijn hand op het kleine tafeltje wat in het midden staat.

Ik zie Lars zijn onmacht en frustratie groeien. Waarschijnlijk heeft hij zijn goede gedrag de hele week volgehouden maar nu hij mij ziet, komt alles weer boven. Zijn uitbarstingen, het verdriet, de mislukte wisselingen van school. “Jouw moeder houdt heus van jou,” schreeuwt Frans nu. Ik voel mijn tranen prikken. Ik had me zo verheugd op een klein momentje van ontspanning met Lars; had zin om hem te knuffelen. Ik zie dat het hem de grootste moeite kost om zich in te houden. Frans raast door. Wat mij betreft mag het wel een tandje minder.

Kopje thee

Uiteindelijk stelt Frans een time-out voor. Hij stuurt Lars naar de keuken om een kopje thee voor mij te halen en gaat direct achter hem aan als Lars de deur uitloopt. Als-ie hem maar geen klap geeft, denk ik nog. Maar dat mag ik niet denken. Lars keert terug met een kopje thee. Nors zet hij het voor mij neer. We proberen het nog een keertje. Lars zit voorovergebogen, tuurt naar de grond. Zijn hoofd heeft hij tussen zijn handen.

Frans geeft hem een compliment voor het feit dat hij zich toch heeft weten te bedwingen. “Mooi jongen,” zegt hij. Van een echt gesprek komt het niet meer. Na een uurtje sta ik op. Lars wil me niet aankijken en verdwijnt direct naar zijn kamer. Frans begeleidt me naar de uitgang. “Ik was niet echt boos,” zegt hij, “Het was een rollenspel. Zo kunnen wij zijn gedrag bekijken en hem direct corrigeren.”

Ik knik wat verbouwereerd en loop terug naar de auto. Een Volkswagen met rood leren bekleding. Rijdt als een tierelier. Geleend van de buurvrouw schuin rechts aan de overkant. Omdat ik geen auto heb. Vrienden en buren weten hoe de vlag ervoor hangt en bieden hun vehikels aan. Ik heb een mooie carpoolclub bij elkaar gesprokkeld.

Verdrietig rijd ik over de mooiste weg van Nederland. De ingang van Natuurpark De Hoge Veluwe ligt zowat naast Lars zijn onderkomen. De bloesems bloeien nog even mooi, het jonge graan in de weilanden wuift in de wind, vogels kwetteren.

Alles gaat door

Het is raar hoe de wereld doorgaat. De was moet gedraaid, de boodschappen gedaan. Als ik naar mijn werk fiets, zie ik lachende mensen in het park. Een jongen van de leeftijd van Lars fietst mij tegemoet. Over zijn schouder heeft hij een voetbaltas geslingerd. Het is dezelfde club als waar Lars bij speelde. In de selectie. Tot hij uit het team gezet werd omdat hij te vaak niet meer kwam opdagen. Te veel geblowd de avond ervoor. Bijna jaloers bekijk ik de langsfietsende knaap. Hij heeft het wel gered, denk ik. De mijne is wegens slecht functioneren voorlopig uit de scenes van het normale dagelijks leven geknipt.

Volgende keer: De jonge jaren van Lars. Hoe een blij druk mannetje uitgroeit tot een puber die niet meer aan te sturen is.

Dit is de 4e aflevering van een serie columns over Lars, een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen en zorgt ervoor dat hij naast de maatschappij komt te staan. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist.

Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Wie is de mol?' noemen eerste deel finale 'slaapverwekkend'

Na de Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 27 februari, zijn de kijkers eigenlijk niet veel wijzer geworden over wie nu toch de mol is. Ze zijn dan ook een tikje teleurgesteld in de finale.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Langdradige monoloog

Net als ieder seizoen wordt ook dit jaar pas in de allerlaatste aflevering bekendgemaakt wie de mol is. Toch konden de kijkers dat niet waarderen.

Dit seizoen staan Rocky, Charlotte en Renée in de finale. De aflevering begint met twee opdrachten, waarbij ze voor de laatste keer de pot kunnen spekken met wat extra geld. Daarna volgt een langdradige monoloog van Rik van de Westelaken, waarin hij per finalist uitlegt waarom ze een goede mol zouden zijn en wat dan hun tactiek zou zijn geweest. En zoals altijd eindigt de aflevering met een executie.

Meer van verwacht

Ondanks dat Charlotte aan het eind van de aflevering een rood scherm kreeg en dus verliezend finalist blijkt, vonden de kijkers het een saaie aflevering. Bij een finale verwacht je natuurlijk een spectaculaire aflevering, maar niets blijkt minder waar. Op Twitter laten kijkers weten dat ze er meer van hadden verwacht. Vooral de monoloog van Rik vinden ze slaapverwekkend. “Maak mij over een kwartiertje maar wakker”, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert met: “Iedereen die WIDM nog gaat terugkijken: doe maar niet. Heel saai!” Bovendien zaten niet veel mensen op Charlotte en hebben ze eigenlijk niks aan de onthulling van de verliezend finalist.

Kortom: kijkers moeten nog even geduld hebben, want volgende week wordt tijdens de echte finale pas écht bekend wie de mol is.

Pen jij elk seizoen fanatiek mee met de WIDM-afleveringen om de mol te onthullen? Noteer alle opvallende acties in je eigen Molboekje 2021:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wie is de mol?, Twitter. Beeld: Avrotros

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít vindt prins Harry nu echt van de populaire serie 'The crown'

Prins Harry vertelt in een gesprek met vriend en talkshowhost James Corden hoe hij denkt over The crown, de populaire Netflix-serie over het leven van de Britse koninklijke familie.

Vanwege de waanzinnige kostuums, koninklijke juwelen en prachtige decors is The crown absoluut het kijken waard. Niet voor niets dat de serie rondom Queen Elizabeth bij iedereen zo geliefd is. Maar wat vinden de royals er zelf eigenlijk van?

Advertentie

Koninklijk leven

“Het is duidelijk fictie”, zegt Harry tijdens de bekende carpool karaoke. “Ze doen niet alsof ze ons zijn, maar wat je ziet is wel losjes op de waarheid gebaseerd. Heel accuraat is de serie niet, maar die geeft wel een idee van hoe het leven van de koninklijke familie eruitziet. En welke druk je ervaart als je taken altijd voorrang moet geven boven je familie.”

Roddelpers

De prins heeft daarom veel meer respect voor de fictieve serie The crown dan voor de verhalen die de roddelpers over hem en zijn geliefden schrijft: “In die artikelen wordt alles als een feit gepresenteerd. Daar heb ik echt problemen mee.”

Megxit

In de uitzending van de talkshow van James Corden was de prins ook openhartig over alle media-aandacht rondom de ‘Megxit’. Vorige week bevestigde Buckingham Palace namelijk dat Harry en Meghan ‘niet meer zouden terugkeren als werkende leden van de koninklijke familie’. Sindsdien wordt er veel over hem en zijn vrouw geschreven. Het koppel woont momenteel in Los Angeles en verwachten een tweede kindje.

Meghan dook zelf ook nog even op in de carpool karaoke. Tijdens het FaceTimen onthulde ze zelfs de liefkozende bijnaam voor haar man.

Bekijk hieronder de ‘carpool karaoke’ van James Corden en prins Harry:

Dít is wat koningin Máxima vindt van de populaire serie The Crown:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: James Corden. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: slaap je nu echt beter met rood licht?

Het blauwe licht van schermen is slecht voor je nachtrust, terwijl je van rood licht juist slaperig wordt en sneller in slaap valt. Maar slaap je ook echt beter?

Voor een goede nachtrust is het verstandig om zeker twee uur voor het slapengaan geen televisie meer te kijken en je smartphone en tablet aan de kant te leggen. Het blauwe licht uit schermen onderdrukt de productie van het slaapopwekkende hormoon melatonine. Hierdoor duurt het langer om in slaap te komen.

Advertentie

Blauw of rood

Uit onderzoek blijkt dat dat rood licht in slaap vallen juist makkelijker maakt. Proefpersonen werden eerst vijf minuten in het donker gezet. Vervolgens keken ze de ene keer vijf minuten in rood licht en de andere keer in blauw licht. Vervolgens werd het opnieuw vijf minuten donker. Daarna volgde een taak in het donker: ze moesten zo snel mogelijk op een knop te drukken bij het horen van een toon. Deze reactietest kregen de deelnemers ook voor de lichtbehandeling.

Minder alert

Wat bleek? Bij blauw reageerden de proefpersonen voor en na de lichtbehandeling even snel, terwijl als ze rood licht zagen ze een paar milliseconden trager waren. Ook was hun hartslag tijdens de taak na de rode lichtbehandeling hoger, wat aangeeft dat het ze meer moeite kostte. Rood licht maakt dus minder alert, wat in principe handig is als je wil slapen.

Oogpupillen

Tijdens het onderzoek werd ook naar de pupillen gekeken. Toen de deelnemers na de blootstelling aan blauw licht weer in het donker zaten, bleef hun pupil nog een tijdje kleiner. Bij rood licht was dit juist andersom. Hun oogpupillen bleven na de lichtbehandeling vergroot. “Voor ons een aanwijzing dat rood licht mogelijk iets doet met de pigmentcellen die de biologische klok aansturen”, zegt slaaponderzoeker Wisse van der Meijden.

Meer onderzoek nodig

Maar hoe bruikbaar is een wat roder licht voor slapelozen? Om daar antwoord op te kunnen geven, moeten de wetenschappers nog meer onderzoek doen. Van der Meijden: “Wij deden het slaapexperiment overdag. Van blauw licht weten we dat het juist ’s avonds schadelijk effect heeft, via de onderdrukking van melatonine. Voor rood licht kan het voor het effect ook uitmaken op welk tijdstip je blootgesteld bent. We moeten dus nog een keer ’s avonds testen.”

Slaapproblemen? Pien en Juul delen 10 tips voor een heerlijke nachtrust:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nemo kennislink, Healthline. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien