Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 43: “Wat moet ik met mijn leven? Ik heb alles verprutst”

Lars, die wegens ernstige gedragsproblemen anderhalf jaar in een instelling woonde, is terug in zijn geboortestad Amsterdam. Nadat hij een paar maanden bij een begeleid wonen groep heeft gewoond, krijgt hij voor zijn achttiende verjaardag een eigen flatje toegewezen. Met camerabewaking. Tijd om op eigen benen te leren staan, vindt Jeugdzorg. Dan wordt hij gearresteerd wegens verboden wapenbezit. Na een spannend weekend wordt hij vrijgelaten. Zijn flatje moet hij uit, hij krijgt er een hotelstudio buiten de stad voor in de plaats.

De hotelstudio van Lars ligt vlakbij een idyllisch watertje. In een woonwijk in een dorp buiten Amsterdam. Ik rijd met Lars en een paar tassen kleding en schoenen vanuit ons huis naar zijn nieuwe onderkomen. Binnenkomen mag ik helaas niet, ik moet buiten in de auto wachten. Hij stapt uit en draagt de tassen naar binnen. Ik staar naar een kolonie ganzen die luid gakkend over het grasveld tegenover het hotel paradeert. “Kutbeesten”, vindt Lars.

Advertentie

Big Mac

Beng! Het portier slaat met een klap dicht. Lars zit weer naast me, met een andere broek en andere schoenen aan. “Ik heb honger,” zegt hij met bozige stem. Vanuit mijn ooghoeken werp ik een blik op hem. Hij ziet er donker en ongelukkig uit. “Ik ben een ezel,” zegt hij ineens uit het niets. “Ik heb de verkeerde mensen vertrouwd. Godverdomme.” Hij is woedend nu en slaat met zijn vlakke hand op het dashboard. “Rustig aan”, probeer ik met kalmerende stem. Ik herinner me die keer, twee jaar terug, hij woonde toen nog in de instelling, dat hij ook naast me in de auto zat en boos werd. Zijn voet, die hij toen op het dashboard had gelegd, schopte tegen het raam. Er schoot direct een grote barst in. Maar gelukkig gebeurt dat nu niet. “Houd je mond”, zegt hij tegen mij. “Niet praten.” Ik koers richting McDonalds, daar knapt hij meestal wel van op. Terwijl Lars een Big Mac menu naar binnen werkt en ik van een cappuccino nip, rijden we terug naar huis. Behalve zijn gesmak is het verder stil.

Tranen

Een week later. Ik heb een wandelafspraak met vriendinnen. Iets doen in de buitenlucht is de enige manier om elkaar te blijven zien. Lars is al de hele morgen onrustig. Hij ijsbeert door de kamer, loopt de trap op en af. Ik houd hem scherp in de gaten. Meestal komt er dan iets. Vlak voor ik de deur uit moet om naar de afgesproken plek te fietsen, gaat Lars ineens los. “Ik weet het niet meer ma”, zegt hij. “Wat moet ik met mijn leven? Ik heb alles verprutst. Iedereen is tegen mij.” Hij kijkt me wanhopig aan. Tranen staan in zijn ogen. My goodness, ik heb hem jaren niet zien huilen. Wat moet ik doen? Mijn wandelafspraak afzeggen? Ik bel mijn vriendinnen om te zeggen dat ik wat later ben omdat ik even na moet denken. “Geeft niets, we snappen het als je niet mee wilt”, zeggen ze. Ik had me verheugd op de wandeling, even lekker eruit met de wind door mijn hoofd. “Lieverd, zal ik thuisblijven bij jou?” bied ik Lars aan. Hij haalt zijn schouders op. “Nee, dat hoeft niet”, zegt hij met een dunne stem. Ik heb zin om mijn armen om hem heen te slaan en hem te wiegen. Net als vroeger. Maar hij wil niet dat ik bij hem kom zitten. “Ma, niet doen!” zegt hij en duwt me weg. Om erop te laten volgen: “Ga gewoon.” Ik twijfel. Al weet ik dat als ik thuis blijf, hij met een half uur de deur uitgaat. En dan zit ik gewoon te zitten. Ik trek mijn jas uit en sla de deur achter me dicht.

De wandeling is heerlijk, we lopen door het natuurgebied Meijendel, in de duinen bij Wassenaar. Het is er prachtig. Wolken vliegen boven onze hoofden. De route meandert door de duinen. We kijken een poosje uit over zee. Het zilveren water glinstert, meeuwen krijsen. Mijn vriendinnen babbelen honderduit. Ik probeer gezellig mee te doen. Maar moet toch steeds aan Lars denken. Zo ongelukkig en zoekend. Wanneer vindt hij nou toch de weg?

Schoolboeken

Lars heeft toetsweken op zijn nieuwe school. Die in dezelfde straat zit als zijn oude middelbare, waar hij als twaalfjarig mannetje is begonnen. Maar na drie jaar wegens wangedrag helaas van af gestuurd werd. Dus in drie jaar tijd is hij zo’n driehonderd meter opgeschoven met zijn school. En twee niveaus naar beneden gezakt, van het vwo naar de mavo. Dat maakt mij niets uit. Als hij maar een diploma haalt, dan kan hij in ieder geval verder. Maar als je drie jaar uit het schoolritme bent, is het wel weer even wennen. De discipline van het leren is hij kwijt. En op zijn nieuwe stek lukt het ook niet goed met huiswerk maken. Hij mist steeds een deel van zijn schoolboeken. De ene helft ligt in zijn hotelkamer, de andere helft ligt bij mij thuis. “Mag ik bij jou leren?” vraagt hij me op een dag. “Dat is goed”, zeg ik hem. En daar zit hij dan, aan tafel tegenover mij en mijn laptop. Het is een bijzonder gevoel, de jongen die ik twee jaar lang nauwelijks gezien heb, die zat opgeborgen in een instelling, zit hier in mijn huis. Boven een paar schoolboeken. Ernaast liggen schriften met aantekeningen. Hij lijkt zowaar serieus bezig. Tussen het typen door, gluur ik af en toe naar hem. Zijn korte opgeschoren blonde haar. Zijn mooie ogen. Zijn volle mond. Het gezicht dat ik zo goed ken. En zo liefheb. Zijn blik dwaalt voortdurend naar zijn telefoon, dat voor hem op tafel ligt. Het minste of geringste appje, snapje of piepje trekt hem vanuit zijn boeken naar het scherm. Langer dan 20 minuten duurt het studeren niet. De concentratie is op. “Ma, ik ga”, zegt hij. En foetsie is hij weer.

Ondertoezichtstelling opgeheven

Voor Bente is er trouwens goed nieuws. Vanuit de Raad van Kinderbescherming komt er een mail met de conclusie dat het eerdere verzoek om verlenging van de Ondertoezichtstelling voor een half jaar, is afgewezen door de kinderrechter. Omdat het goed gaat op school; ze spijbelt nooit meer, gaat eens per week bij haar oom huiswerk maken en eten en gaat ook regelmatig met haar vader mee naar zijn boerderij in Twente. Jeugdzorg blijft nog wel verbonden aan ons gezin, om een oogje in het zeil te houden. Waarschijnlijk om te bekijken of ik de boel wel aan kan en of de besognes rondom Lars, de ontwikkeling van zijn zusje niet tegenhouden. Ik ben blij en trots op Bente. Ze heeft zich toch maar mooi door alle drama’s heen weten te laveren. Straks heeft ze haar diploma nog eerder dan haar broer…

Volgend week: Wordt Lars fotomodel?

Lars (18) is een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

8x dateleed: "Eerste date had hij voor de gezelligheid zijn moeder meegenomen"

Het klinkt zo mooi: liefde op het eerste gezicht. Bij de meeste mensen is er toch net iets meer nodig dan die verpletterende oogopslag. Maar na deze dates is een volgend afspraakje wel erg ver weg.

Advertentie

Speeddate

Aafje (37): “Wat moet je met een man die je na een paar keer chatten voor het eerst in levenden lijve ziet, bij de handdruk een condoom in je hand propt en zegt: ‘Jij mag het initiatief nemen, ik heb geen zin in #metoo-toestanden.’ Ik heb hem het condoom meteen teruggegeven. De date duurde alles bij elkaar nog geen minuut.”

Krentenkakker

Meryam (48): “Tinderdate, we gingen samen naar de film. Hij had de kaartjes gekocht, ik betaalde de borrel en snackplank vooraf en het snaaiwerk voor tijdens de film. Daaraan was ik meer kwijt dan hij aan de kaartjes, maar toen ik aan het einde van de avond zei dat ik een tweede date niet zag zitten, stuurde hij wel een Tikkie voor mijn kaartje. Hij wilde zijn ‘investering’ terug.”

Moederskind

Madelon (39): “Eerste date. Hij had voor de gezelligheid zijn moeder meegenomen naar het koffietentje. Ze bleef erbij en hoorde me uit: waar ik werkte, of ik ‘netjes’ was, waarom ik een tattoo had. Uit alles bleek dat ze me te min vond voor haar prins. Hij zat erbij en keek ernaar.”

BN’er

Angelica (58): “Eerste date in het Americain in Amsterdam. Hij was erg knap en anderhalf uur non-stop aan het woord zonder ook maar één vraag aan mij te stellen. Hij vond zichzelf gewéldig, dat was duidelijk. Toen hij niet lang daarna een BN’er werd, kreeg hij eindelijk het publiek dat wel geduldig naar hem luisterde. Ik ben na die avond afgehaakt. Was hij heel verbaasd over, hij had ‘een topavond’ gehad.”

Lekker larpen

Vere (38): “Hij beloofde ‘een dagje in de natuur’. Hij bleek een LARP’er (Live Action Role Play) te zijn. Ik heb uren op een boomstam naar volwassen mannen zitten kijken die volledig verkleed Game of Thrones naspeelden. Voortaan toch even doorvragen.”

Stoer of stalker?

Tracey (42): “Hij behoorde tot mijn kennissenkring, maar ik had zijn avances afgewimpeld, want hij was mijn type niet. Hij heeft toen een fake-account aangemaakt op de datingsite waar ik ook op zat en zijn profiel zo ingevuld dat we enorm matchten. Ik verheugde me op de eerste date, tot ik hem zag zitten. Rode roos op tafel, grijns van oor tot oor. Alsof ik alsnog als een blok voor hem zou vallen. Hij snapt nog steeds niet waarom ik boos was, zelf vond hij het een geniale zet.”

Cheers!

Kim (44): “De man was leuk, welbespraakt en charmant en bood aan me naar huis te rijden. Eenmaal in de auto bleek waarom: ik moest blazen om zíjn alcoholslot te ontgrendelen. Hoe haal je het in je hoofd om twee bellen wijn te drinken als je gepakt bent voor iets wat een alcoholslot oplevert?”

Get a room

Carolijn (49): “We zaten te eten in een restaurant toen een vrouw op het raam bonsde, enthousiast zwaaide en binnenstormde. Het bleek zijn ex te zijn. Ze kwam bij onze tafel staan kletsen, snoepte intussen de helft van zijn bord leeg, nam een slok van zijn wijn en ging nog net niet op zijn schoot zitten. Aangezien hij geen seconde zijn best deed om haar duidelijk te maken dat we een date hadden, heb ik haar mijn stoel aangeboden en ben weggegaan. Nooit meer iets van gehoord.”

Ga je op date? Zó voorkom je dat het een domper wordt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

8x dateleed: "Eerste date had hij voor de gezelligheid zijn moeder meegenomen"

Het klinkt zo mooi: liefde op het eerste gezicht. Bij de meeste mensen is er toch net iets meer nodig dan die verpletterende oogopslag. Maar na deze dates is een volgend afspraakje wel erg ver weg.

Advertentie

Speeddate

Aafje (37): “Wat moet je met een man die je na een paar keer chatten voor het eerst in levenden lijve ziet, bij de handdruk een condoom in je hand propt en zegt: ‘Jij mag het initiatief nemen, ik heb geen zin in #metoo-toestanden.’ Ik heb hem het condoom meteen teruggegeven. De date duurde alles bij elkaar nog geen minuut.”

Krentenkakker

Meryam (48): “Tinderdate, we gingen samen naar de film. Hij had de kaartjes gekocht, ik betaalde de borrel en snackplank vooraf en het snaaiwerk voor tijdens de film. Daaraan was ik meer kwijt dan hij aan de kaartjes, maar toen ik aan het einde van de avond zei dat ik een tweede date niet zag zitten, stuurde hij wel een Tikkie voor mijn kaartje. Hij wilde zijn ‘investering’ terug.”

Moederskind

Madelon (39): “Eerste date. Hij had voor de gezelligheid zijn moeder meegenomen naar het koffietentje. Ze bleef erbij en hoorde me uit: waar ik werkte, of ik ‘netjes’ was, waarom ik een tattoo had. Uit alles bleek dat ze me te min vond voor haar prins. Hij zat erbij en keek ernaar.”

BN’er

Angelica (58): “Eerste date in het Americain in Amsterdam. Hij was erg knap en anderhalf uur non-stop aan het woord zonder ook maar één vraag aan mij te stellen. Hij vond zichzelf gewéldig, dat was duidelijk. Toen hij niet lang daarna een BN’er werd, kreeg hij eindelijk het publiek dat wel geduldig naar hem luisterde. Ik ben na die avond afgehaakt. Was hij heel verbaasd over, hij had ‘een topavond’ gehad.”

Lekker larpen

Vere (38): “Hij beloofde ‘een dagje in de natuur’. Hij bleek een LARP’er (Live Action Role Play) te zijn. Ik heb uren op een boomstam naar volwassen mannen zitten kijken die volledig verkleed Game of Thrones naspeelden. Voortaan toch even doorvragen.”

Stoer of stalker?

Tracey (42): “Hij behoorde tot mijn kennissenkring, maar ik had zijn avances afgewimpeld, want hij was mijn type niet. Hij heeft toen een fake-account aangemaakt op de datingsite waar ik ook op zat en zijn profiel zo ingevuld dat we enorm matchten. Ik verheugde me op de eerste date, tot ik hem zag zitten. Rode roos op tafel, grijns van oor tot oor. Alsof ik alsnog als een blok voor hem zou vallen. Hij snapt nog steeds niet waarom ik boos was, zelf vond hij het een geniale zet.”

Cheers!

Kim (44): “De man was leuk, welbespraakt en charmant en bood aan me naar huis te rijden. Eenmaal in de auto bleek waarom: ik moest blazen om zíjn alcoholslot te ontgrendelen. Hoe haal je het in je hoofd om twee bellen wijn te drinken als je gepakt bent voor iets wat een alcoholslot oplevert?”

Get a room

Carolijn (49): “We zaten te eten in een restaurant toen een vrouw op het raam bonsde, enthousiast zwaaide en binnenstormde. Het bleek zijn ex te zijn. Ze kwam bij onze tafel staan kletsen, snoepte intussen de helft van zijn bord leeg, nam een slok van zijn wijn en ging nog net niet op zijn schoot zitten. Aangezien hij geen seconde zijn best deed om haar duidelijk te maken dat we een date hadden, heb ik haar mijn stoel aangeboden en ben weggegaan. Nooit meer iets van gehoord.”

Ga je op date? Zó voorkom je dat het een domper wordt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

'Make up your mind'-kijkers lyrisch over Peter R. de Vries als drag queen

Zaterdagavond hulden zeven mannelijke BN’ers zich in extravagante outfits voor het eenmalige programma Make up your mind. In het programma is het aan een jury om te raden welke mannen er schuilgaan onder de drag queen-outfits en lagen make-up. Vooral Peter R. de Vries als Emma Beautycase wist een behoorlijke indruk achter te laten. 

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten. 

Advertentie

Make up your mind

Het eenmalige programma Make up your mind wist zaterdagavond 1,2 miljoen kijkers te trekken. En zij zijn laaiend enthousiast. Op Twitter regent het positieve reacties.

In het programma gaan zeven mannelijke BN’ers de strijd aan om de beste drag queen te worden. Een jury moet niet alleen bepalen wie de beste perfomances geeft, maar ook is het aan hen om te raden welke mannen er schuilgaan onder de extravagante jurken en lagen make-up. En dat is moeilijker dan je denkt.

Deelnemers

Uiteindelijk onthullen alle zeven heren zich en dat zorgt voor verbazing bij de jury en de kijkers. Zo had niemand verwacht dat Barry Atsma schuilging onder de knalroze lokken van Bobbi BamBam. Ook Wolter Kroes wist menig kijker te verrassen met zijn wilde look als Miss Contessa. De prachtige make-up en strakke billen van Dolly Detox bleken van Jim Bakkum en ook Barry Stevens als Britney Royale wist een behoorlijke indruk achter te laten.

Verder deden nog Domien Verschuren mee, die een bloedmooie vrouw bleek als The Mean Queen. ook Dominic Seldig als GG String en Tygo Gernandt als Lady Garga mochten er wezen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door William Rutten (@williamrutten)

Peter R. de Vries

Wie vooral een onuitwisbare indruk achter wist te laten, was Peter R. de Vries. Niemand had verwacht de misdaadverslaggever zo vol in de make-up tegen te komen. Peter deed niet mee aan het programma als deelnemer, maar reikte de prijs uit aan de beste drag queen van het stel. Dat deed hij als zijn alter ego: Emma Beautycase. En daar waren de kijkers erg positief over.

Symbool voor de toekomst

Het programma wist niet alleen massa’s kijkers te entertainen, het wist ook een gevoelige snaar te raken. Zo vertelde Barry Stevens wat het programma voor hem betekende. “In Engeland was homoseksualiteit en travestie toen ik een jaar of 14 jaar was zo bitter. Je werd in de gevangenis gestopt. Alles was verboden. Je was een crimineel”, begint de choreograaf zijn verhaal. “Ik ben in 1962 natuurlijk hier naartoe gevlucht. Maar om hier in zo’n programma te staan. Ik vind het zo meesterlijk. Dat ik met mijn leeftijd van 77 jaar een symbool voor de toekomst mag zijn. Ik hoop dat we eindelijk eens een keer bevrijd kunnen zijn met zijn allen.”

Heel seizoen

De kijkers reageren ontroerd en enthousiast op zijn woorden en het programma. Op Twitter stromen de positieve reacties binnen en wordt er zelfs een petitie gehouden om een heel seizoen van Make up your mind te maken.

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Twitter. Beeld: Rtl.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

'Make up your mind'-kijkers lyrisch over Peter R. de Vries als drag queen

Zaterdagavond hulden zeven mannelijke BN’ers zich in extravagante outfits voor het eenmalige programma Make up your mind. In het programma is het aan een jury om te raden welke mannen er schuilgaan onder de drag queen-outfits en lagen make-up. Vooral Peter R. de Vries als Emma Beautycase wist een behoorlijke indruk achter te laten. 

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten. 

Advertentie

Make up your mind

Het eenmalige programma Make up your mind wist zaterdagavond 1,2 miljoen kijkers te trekken. En zij zijn laaiend enthousiast. Op Twitter regent het positieve reacties.

In het programma gaan zeven mannelijke BN’ers de strijd aan om de beste drag queen te worden. Een jury moet niet alleen bepalen wie de beste perfomances geeft, maar ook is het aan hen om te raden welke mannen er schuilgaan onder de extravagante jurken en lagen make-up. En dat is moeilijker dan je denkt.

Deelnemers

Uiteindelijk onthullen alle zeven heren zich en dat zorgt voor verbazing bij de jury en de kijkers. Zo had niemand verwacht dat Barry Atsma schuilging onder de knalroze lokken van Bobbi BamBam. Ook Wolter Kroes wist menig kijker te verrassen met zijn wilde look als Miss Contessa. De prachtige make-up en strakke billen van Dolly Detox bleken van Jim Bakkum en ook Barry Stevens als Britney Royale wist een behoorlijke indruk achter te laten.

Verder deden nog Domien Verschuren mee, die een bloedmooie vrouw bleek als The Mean Queen. ook Dominic Seldig als GG String en Tygo Gernandt als Lady Garga mochten er wezen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door William Rutten (@williamrutten)

Peter R. de Vries

Wie vooral een onuitwisbare indruk achter wist te laten, was Peter R. de Vries. Niemand had verwacht de misdaadverslaggever zo vol in de make-up tegen te komen. Peter deed niet mee aan het programma als deelnemer, maar reikte de prijs uit aan de beste drag queen van het stel. Dat deed hij als zijn alter ego: Emma Beautycase. En daar waren de kijkers erg positief over.

Symbool voor de toekomst

Het programma wist niet alleen massa’s kijkers te entertainen, het wist ook een gevoelige snaar te raken. Zo vertelde Barry Stevens wat het programma voor hem betekende. “In Engeland was homoseksualiteit en travestie toen ik een jaar of 14 jaar was zo bitter. Je werd in de gevangenis gestopt. Alles was verboden. Je was een crimineel”, begint de choreograaf zijn verhaal. “Ik ben in 1962 natuurlijk hier naartoe gevlucht. Maar om hier in zo’n programma te staan. Ik vind het zo meesterlijk. Dat ik met mijn leeftijd van 77 jaar een symbool voor de toekomst mag zijn. Ik hoop dat we eindelijk eens een keer bevrijd kunnen zijn met zijn allen.”

Heel seizoen

De kijkers reageren ontroerd en enthousiast op zijn woorden en het programma. Op Twitter stromen de positieve reacties binnen en wordt er zelfs een petitie gehouden om een heel seizoen van Make up your mind te maken.

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Twitter. Beeld: Rtl.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien