Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 5: "‘Een stralend kind’ vond men hem op de lagere school. Maar wel ‘apart’"

Wegens ernstige gedragsproblemen is Lars in mei 2018 op de gesloten afdeling van een instelling geplaatst. Zijn moeder blikt terug op zijn baby- en kinderjaren.

Het regent pijpenstelen als ik na een snikhete zomerdag in augustus 2002 midden in de nacht thuiskom uit het ziekenhuis. Ik zit in een rolstoel, mijn pasgeboren zoon Lars ligt in de maxicosi. Had ik mij voorbereid op een uren durende bevalling, hij katapulteerde zichzelf met behulp van een zogenoemde weeënstorm de wereld in. Patsboem, met een knal in het heelal. Op zijn hoofd plakte een vlies. Wat betekent dat ook alweer?

Advertentie

Ik kijk naar een slapend dun pukkelig wezentje onder een fonkelnieuwe deken uit een hippe babywinkel. Ook wij ouders slapen die eerste nacht behoorlijk. Jeetje, hebben wij zomaar geluk en is onze zoon een voorbeeldige baby die ‘s nachts niet huilt?

Huilbaby

Mijn hoop houdt precies één dag stand. Lars huilt dag en nacht. Niks is goed, behalve wanneer hij even melk mag drinken en dan van vermoeidheid weer indut. In de box houdt hij het geen vijf minuten alleen vol. Hij huilt en huilt. Als ik ga koken, hangt hij in de draagzak op mijn buik, omdat ik anders nooit een maaltijd op tafel krijg. Als ik mijn armen helemaal om het sabbelende pakketje heen vouw, kan ik nog net met één hand in de pan roeren. Ik ga met Lars naar babymassage, in de hoop hem een beetje te kunnen kalmeren. Alle baby’s in het klasje vallen in slaap door de strelende bewegingen. Behalve Lars, die blijft maar met zijn beentjes trappelen. De massagejuf kijkt mij meewarig aan.

Stralend kind

Is hij ‘s nachts een druktemaker, overdag is Lars een enthousiaste baby. Grote diepblauwe ogen, een smile van oor tot oor. Iedereen die in de wandelwagen kijkt, smelt ter plekke. En zolang hij mee mag waar dan ook naartoe, is hij blij en is er geen vuiltje aan de lucht. Maar zodra hij alleen in een bedje moet liggen, is het hommeles. Ik leg een matras naast zijn ledikantje en lig ‘s avonds naast hem op de grond. Ik aai eindeloos over zijn blonde bolletje, zing zelfverzonnen liedjes.

Op de crèche gaat het goed; de juffies zijn gek op hem. Er wordt bijna gevochten om wie hem mag begeleiden. ‘Een stralend kind’ zegt men op de lagere school. Al vinden ze hem daar wel ‘apart’; hij doet nooit precies wat er gevraagd wordt. Omdat hij niet goed luistert, moet hij een gehoortest doen bij de huisarts. Maar er mankeert niets aan zijn gehoor.

Woedeaanvallen

Lars heeft ook een levendige fantasie. Op het obsessieve af. Zo gelooft hij in draken en verzint hij een fantasiedier dat sterker en groter is dan alle andere. Het is ontroerend en ontzagwekkend tegelijkertijd. Op school kan hij goed meekomen. Hij heeft prima rapporten. Met vriendjes is het wel lastig. Hij switcht om de paar maanden van ‘beste vriend’. Zelden komt er ook een jongetje mee naar huis. En voor veel verjaardagen wordt hij niet uitgenodigd. Thuis is hij een handenbindertje, zoals dat heet.

Rustig geconcentreerd een werkje doen, een surprise knutselen of een paasdoos maken, ontaardt steevast in woedeaanvallen. Dan begint hij te schreeuwen of rent weg. Met Lars in een net hotel logeren is ook niet te doen. Hij maakt zoveel herrie dat andere gasten verstoord opkijken. Is er een zwembad in de buurt, dan drijft hij met zijn bommetjes andere zwemmers tot wanhoop met een boze badmeester op de koop toe. Wij zijn altijd de ouders met het herriekind. Omdat hij continu onrustig is en slecht kan ontspannen, meld ik hem aan voor speltherapie en voor meditatie voor kinderen. Na een halfjaar zegt de therapeut: “Ik kom niet verder met hem, ga maar eens naar de huisarts, misschien moet hij een pilletje.” Een pilletje? Wat zou hij hebben dan? De meditatiejuf is echter lovend over Lars; hij doet braaf de ontspanningsoefeningen en valt dan steevast in slaap. “Je zou eens naar een orthomoleculair therapeut of homeopaat moeten,” zegt ze, “die kan een diepere laag bereiken.”

ADHD

2011. De avond voor kerstavond zitten we bij een academisch centrum voor kinderen, jongeren en gezinnen die psychische hulp nodig hebben. Lars is een paar weken terug onderzocht en nu volgt de uitslag. “Wij hebben vastgesteld dat uw kind een vrij ernstige vorm van ADHD heeft,” zegt de psycholoog met een serieus gezicht. Ik ben er niet van onder de indruk. Iedereen heeft tegenwoordig toch wel een beetje ADHD? Ze raadt ons een cursus aan, voor ouders van kinderen met dezelfde diagnose. Ik hoop op een serieuze voorlichtingsmiddag met do’s en dont’s, maar er volgen een paar kringgesprekken met andere ouders. Ik hoor verhalen over kinderen die niet meekomen op school, niks kunnen of willen. Dan valt het met Lars nog mee, denk ik. Hij is aanhankelijk, zit nog graag op schoot en blinkt uit in sport. Thank God kan hij goed leren, zeggen zijn vader en ik regelmatig tegen elkaar. Wanneer hij in groep acht 550 scoort voor zijn Cito-toets, zijn we opgelucht. Nu kan hij tenminste naar een goede school. De juffrouw raadt ons aan het rustig aan te doen; geen prestigieuze school, liever wat zachter en relaxter. Maar Lars en zijn vader zijn trots op de 100% score en kiezen voor een groot lyceum voor vwo-gymnasium. Met versterkt Engels als extra keuzevak. Ik twijfel maar kan niet op tegen de mannen die het zo zeker weten.

Volgende keer: hoe een leuke familie verandert in een probleemgezin.

Dit is de vierde aflevering van een serie columns over Lars, een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen en zorgt ervoor dat hij naast de maatschappij komt te staan. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist.

Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry en Meghan 'openhartig' over spanning in familie in gesprek met Oprah

Dat prins Harry en Meghan Markle op 7 maart aanschuiven bij Oprah voor een groot interview kan je bijna niet ontgaan zijn. Het interview wordt voor de uitzending al breed uitgemeten in de media, maar hoeveel gaat het stel nou echt vertellen?

Een bron dichtbij het stel vertelt tegen zender E! wat we kunnen verwachten van het interview. Als we deze bron mogen geloven, belooft dat een waar spektakel te worden waarin gevoelige onderwerpen niet gemeden worden. Ja, ze gaan het zeker over hun relatie met de Britse koninklijke familie hebben.

Advertentie

Openhartig interview Mehghan & Harry

De bron vertelt: “Er is veel spanning tussen het stel en de koninklijke familie. In het interview zullen ze vertellen waar ze doorheen zijn gegaan. Meghan en Harry zijn opgelucht dat ze nu ver weg van alles zijn.” Omdat het stel ervoor heeft gekozen om definitief hun koninklijke werk neer te leggen, hoeven zij zich volgens deze persoon niet in te houden en zullen ze dus heel openhartig zijn. “Ze zullen heel open zijn over het effect van alle aandacht op hun mentale gezondheid en eigenlijk hun hele leven.” Of ze het ook zullen hebben over de relatie van prins Harry met zijn broer is niet bekend. Die situatie zou momenteel nog heel gespannen zijn.

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Elle.com. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Maxime deelt sneak peek nieuw programma en Monique neemt het op voor Mick

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Maxime en Montana Meiland zijn bezig met leuke nieuwe dingen. Ook vriend Leroy draagt zijn steentje bij:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Froukje de Both grijpt het mooie lenteweer aan om even lekker de tuin in te gaan:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Froukje de Both (@froukjedeboth)

De zomer komt steeds dichterbij, dus Sylvie Meis werkt weer hard aan haar ‘summer body’:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sylvie Meis (@sylviemeis)

De familie Roelvink is niet zo van de kleinigheidjes. Dave verraste zijn moeder op haar verjaardag met een nieuwe auto:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dave Roelvink (@daveroelvink)

Monique Smit neemt het op voor haar vriend Mick, die meedeed aan Married at first sight. En ze gaat meteen voor hem opzoek naar een nieuwe liefde…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Monique Smit (@moniquesmit_insta)

 A haring a day… moet Douwe Bob gedacht hebben. Hij begon er woensdag zelfs zijn dag mee:

Als oppasoma moet je je aandacht er altijd bijhouden, weet ook Natasja Froger inmiddels:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Natasja Froger (@natasjafroger)

Irene Moors showt trots haar nieuwe click&collect-outfits uit haar favoriete winkel:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Irene Moors (@irene_moors)

Bas Smit is onder de indruk van het Zeeuwse uitzicht en zijn gezin:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bas Smit (@bassmit)

 

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Talpa, Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo bewaar je een halve avocado buiten de koelkast zonder dat de vrucht bruin wordt

Een avocado kun je nadat je ‘m open hebt gesneden helaas niet goed bewaren. De overgebleven helft wordt dan snel bruin en een stuk minder aantrekkelijk om nog te eten. Dat kun je met een simpel trucje oplossen.

Gooi je te vaak avocado weg omdat de overgebleven helft er niet zo smakelijk meer uitziet? Perfect rijp moet je ‘m eigenlijk meteen opeten, maar vaak heb je niet de hele vrucht nodig. In een zakje of aluminiumfolie in de koelkast lukt het niet om ‘m groen te houden, maar met dit trucje wel.

Advertentie

Avocado bewaren

Afgelopen zomer plaatste TikTok-gebruiker @KMag1 een video waarin ze liet zien hoe zij een halve avocado perfect groen houdt buiten de koelkast tot wel 24 uur na het verwijderen van de pit. Dat deed ze in drie stappen:

  1. Snijd de vrucht doormidden.
  2. Leg de helft met de pit in een (plastic) bakje gevuld met water met de pit naar beneden.
  3. Bewaar de avocado in het water tot je de vrucht weer nodig hebt. Zo blijft het 24 uur goed.

Buiten de koelkast

Op deze manier kun je avocado gewoon buiten de koelkast bewaren zonder dat het bruin wordt. De volgende dag zal de vrucht nog precies zo groen zijn als toen je ‘m opensneed en zelfs nog wat romiger dan de dag ervoor. Het water doet ook niets met de smaak. De bovenkant van de avocado is natuurlijk wel vrij nat geworden. Dat kun je oplossen door het droog te deppen met keukenpapier.

BEKIJK OOK: Zo kun je zien of je avocado (over)rijp is:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Insider.com. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan Markle draagt jurk in populaire modeprint voor de lente

De regenjassen uit haar Britse garderobe heeft Meghan Markle in het zonnige Californië niet meer nodig. Dikke jassen en truien zijn ingeruild voor vrolijke lente-jurken met zomerse prints.

Prins Harry en Meghan Markle waren dinsdag te zien in een livestream van Spotify, hun eerste publieke optreden nadat ze bekendmaakte dat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje. De twee zaten er stralend bij en vooral de prachtige jurk van Meghan viel meteen op.

Advertentie

Meghan Markle in jurk met citroenprint

Vanuit hun huis in Montecito in het Amerikaanse Californië deden de twee mee aan de livestream. Voor deze gelegenheid droeg Meghan een blauw A-lijnjurk van Oscar de la Renta met citroenprint, een van de populaire prints voor deze lente. Een perfect jurk om te dragen met een kleine babybuik. Maar de print is eigenlijk in alle varianten even leuk:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amy Monaghan (@studiosherbet)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door YOLKE (@yolkegirl)


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Redonline.co.uk. Beeld: Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien