Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 8: "Help, daar komen de hulptroepen"

Wegens ernstige gedragsproblemen is Lars in mei 2018 op de gesloten afdeling van een instelling geplaatst. Twee jaar wanhopig zoeken naar de juiste hulp heeft niet mogen baten.

Lars zit nu een maand in de instelling. Wanneer ik eind mei met de zorgcoördinator bel om te vragen wanneer de beloofde therapiesessies beginnen, krijg ik te horen dat het bijna zomervakantie is. Therapie staat voor september pas op de agenda. Bovendien moet Lars eerst goed psychisch onderzocht worden. Huh? Lars zit hier toch om geholpen te worden? Ik denk aan de lange stoet hulptroepen die reeds de revue passeerden.

Advertentie

Autistisch spectrum

Zoals die dag in september 2016, wanneer ik na een zoveelste escalatie in paniek aanbel bij een klein centrum voor gedragstherapie, een paar straten achter ons huis. We worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Een kordate, maar lieve dame neemt ons gezin onder de loep. Hoe is de onderlinge verstandhouding, hoe liggen de familieverhoudingen, wat voor ritme heeft ons huishouden? Lars wordt nog een keer door de psychologische mangel gehaald. Dit keer duikt naast ADHD ook de diagnose ‘Asperger’ op, een term die tegenwoordig geschaard wordt onder de verzamelnaam ‘stoornis in het autistisch spectrum’. Ook dat nog.

Geweldloos verzet

Lars krijgt medicijnen voorgeschreven. Medikinet, opdat hij zich beter kan concentreren op school; wellicht dat zijn opvliegendheid ook wat getemperd wordt. Hij krijgt er zenuwtics van in zijn gezicht en buikpijn. Via onze nieuwe psycholoog krijgen we ook een gedragscoach aan huis, die met ons gezin een traject van Geweldloos Verzet aangaat. ‘Grenzen stellen vanuit liefde’, betekent dit. Kerngedachte: door middel van structuur en duidelijkheid ‘nee’ leren zeggen tegen je kind terwijl je tegelijkertijd laat weten dat je er wel altijd voor hem of haar bent. Als ouder moet je betrouwbaar zijn: Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. En ook: ‘het ijzer smeden als het koud is’, geen belangrijke dingen bespreken als je kind witheet is. Het klinkt prachtig en ik geloof erin. Maar de praktijk blijkt minder makkelijk. Ik vind het moeilijk om ‘nee’ te zeggen, mijn partner verliest nog even snel zijn geduld als eerst. Wanneer tussen Kerst en Oud en Nieuw diverse escalaties plaatsvinden, waarbij vader en zoon bijna slaags raken, worden we voor onze eigen veiligheid doorverwezen naar een landelijke GGZ-instelling.

Van psych naar psych

Hier wacht een nieuwe psychiater, met assistent. Lars wordt wekelijks op audiëntie verwacht. Hij gaat vaker niet dan wel. Evaluatiegesprekken leren mij dat Lars vooral steen en been klaagt over zijn ouders die het verkeerd doen en hem niet begrijpen. Na een half jaar neem ik het heft in eigen handen en neem contact op met een kleinschalige gezinsondersteunende instantie, gespecialiseerd in probleemjongeren. De eerste contacten zijn prettig, er komt een systeemtherapeut voor ons ouders en zowel Lars als zijn zusje Bente krijgen een eigen coach toegewezen.

Maatschappelijk werkster en een bokstrainer

Lars heeft al snel aardig contact met zijn coach, zusje Bente wil echter nergens van weten en houdt haar coach op afstand. Niemand mag in haar buurt komen. Zij is veel thuis en zit stil op de bank, haar blik op haar telefoon gericht of op de televisie. Op school gaat het niet goed; zij kan het vaak niet opbrengen om te gaan. Niet verwonderlijk dat ze haar cito toets verprutst. Gelukkig zijn de juf en de schoolleiding vol begrip en steun. De huisarts verwijst haar door naar een psycholoog; een uur lang kijkt Bente voor zich uit en zwijgt. ‘Ze is er nog niet aan toe’, zegt de psycholoog. Volgens haar kan een bevriende maatschappelijk werkster meer bereiken. Daar komt Leonie, een struise roodharige vrouw met het hart op de tong. Ze neemt al gauw een coach mee, met jarenlange ervaring in een jeugdgevangenis en tbs-kliniek. Een imposante gast met een baardje en doordringende ogen. Ook is er een coole bokstrainer in ons leven gekomen, die iedere week met Lars gaat boksen om hem te ontladen. Ik ben onder de indruk van mijn nieuwe sociale netwerk.

Help, daar komt Jeugdzorg

De zomer verstrijkt. Lars is veel buiten, wil niet met mij en zijn zusje mee op vakantie en blijft thuis. Zijn vader past op hem. Wanneer deze belt om te melden dat Lars op een nacht niet thuis is gekomen, weet ik dat het de verkeerde kant op gaat. Strak van de stress lig ik in mijn bed in Griekenland. Waar is hij? Wat is er gebeurd?

Na deze eerste nacht van afwezigheid volgen er nog vele. Inmiddels is Jeugdzorg gealarmeerd. Want als ouders niet weten waar hun kind uithangt, is de veiligheid van het kind in gevaar en moet er van hogerhand worden ingegrepen. Verschrikkelijk. Jeugdzorg is toch voor asociale gezinnen? Er wordt een gezinsmanager aangesteld die onderzoek komt doen naar de gezinssituatie. Ik probeer door haar ogen te kijken en zie een mooi groot huis waarin een verscheurd gezin woont; een ontredderde moeder, een ontspoord kind en een kind dat murw is van verdriet. Het zijn moeizame gesprekken. Het duurt maanden voor haar onderzoek af is en er een verslag komt. Dat Lars inmiddels met onfrisse jongens omgaat, is ons wel duidelijk. Zijn spreektaal is straatniveau, zijn gedrag idem dito. Grof, voorzien van veel scheldwoorden waarin het woord kanker overheerst en met een merkwaardig accent; alsof hij tot een rapgroep is toegetreden.

2018. Lars is behalve opstandig, ook vaak woedend. Schreeuwt, snauwt, dreigt. Scheldt mij uit. Hij slaat. Loopt binnen wanneer het hem uitkomt, luistert naar niets of niemand. Hij intimideert mij en nog erger, zijn zusje. Wanhopig vraag ik het universum om een wonder. Jeugdzorg geeft aan dat Lars inmiddels bovenaan de wachtlijst is gezet voor een plekje in een jeugdinstelling. Op een stralende dag in mei gaat het mis. In een woedeaanval slaat hij mijn laptop stuk en staat dreigend voor mij. Ik kan niet meer. Hij moet het huis uit.

Op maandagmiddag 7 mei wordt Lars in een busje van de ‘Dienst Justitiële Inrichtingen’ naar de instelling gebracht.

Volgende keer: Lars loopt weg

Dit is de achtste aflevering van een serie columns over Lars (17), een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist. Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Klusjes die je in maart kunt doen om je tuin lenteklaar te maken

Geen klus zo leuk als een buitenklus. In je eigen tuin aan de slag en dan genieten van het resultaat. Alles over voorzaaien, terugsnoeien, afscheuren en opbinden. Lees wat jij kunt doen om je tuin in maart voorjaarsproof te maken. 

Advertentie

Het feest kan beginnen

 • Zet een eyecatcher op het terras of de buitentafel. Denk aan bloeiende vaste planten, siergras of bodembedekkers. Eenjarigen zijn ook leuk maar wat minder duurzaam omdat je ze elk jaar moet vervangen.Vul de pot met een laag hydrokorrels zodat de grond niet snel uitdroogt.  Langzaam werkende mestkorrels geven de plant voldoende voeding voor enkele weken.
 • Zodra de temperatuur boven de 6 graden uitkomt, begint gras te groeien en kan het worden gemaaid. De geur van gemaaid gras brengt je meteen in lentestemming. En het gazon ziet er weer strak uit.
 • Hang nestkastjes op. Vogels zoeken al vroeg in het voorjaar een nestelplek. De beste plekken zijn uit de volle zon, beschut tegen de wind en met de vliegopening gericht op het noordoosten.

3x voorzaaien

 • Kattensnor. Geen tuin kan zonder deze vrolijke donkerroze bloeier. De lange meeldraden lijken op een kattensnor. Cleome hassleriana ‘Violet Queen’ wordt ca. 120 cm hoog en houdt van een zonnige, voedzame plek. Bloeit vanaf juli tot begin van de herfst.
 • Siertabak Nicotiana x sanderae ‘Fragrant Cloud’ heeft grote witte bloemen die in het donker oplichten en ’s avonds zalig ruiken. Hoogte ca. 90 cm. Kan in de zon en halfschaduw. Bloeit de hele zomer. Ookmooi voor in een grote pot ophet terras.
 • Lupine. Een verfijnde bijdrage aan de tuin levert Lupinus cruickshankii ‘Sunrise’. Prachtig blauwwit met geel; ook mooi in een boeket. Zo’n 100 cm hoog, bloeit van juni tot september.

Blote wortels & loofknotten

 • Schoon de borders elke week een beetje op, dan is alles op orde als het warm weer wordt. Knip verdorde bloemstengels af en verwijder onkruid. Tot eind maart kunnen wilgen, elzen en leibomen nog worden geknot.
 • Wil je een haag met blote wortels planten? Het kan alleen nog deze maand. Als het blad eenmaal uitloopt slaan ze moeilijker aan. Het is plant- én verplanttijd (als het niet vriest). Houd de wortelkluit zo groot mogelijk als je verplant. Geef na het verplanten organische mest en veel water. De slakken komen weer in actie. Bescherm de hosta’s met een schelpenlaagje rondom of met een koperen band; slakken hebben daar een hekel aan.
 • Draai het loof van uitgebloeide narcissen en andere bollen in een knotje. Dan kun je er omheen maaien of planten, terwijl het loof de tijd krijgt om af te sterven. Verticuteer het gras. Met een verticuteerhark trek je zo het mos eruit én breng je lucht in het gazon waardoor de wortels beter kunnen groeien.

Moestuin? Dit lukt altijd

Maart is de start van het moestuinseizoen. Voor wie een moestuin te veel gedoe vindt, zijn er makkelijke groenten die altijd lukken. Denk aan sla, tuinbonen, peultjes. Dat zijn Europese oergewassen die het in ons klimaat goed doen. Dus geen Zuid-Amerikanen die je moet pamperen. Houd het simpel: kies maximaal vijf soorten. Makkelijk zijn de vroege aardappelen (eind maart poten). Die doen het zelfs in een emmer of ruime pot. Straks oogsten en dezelfde dag eten: super lekker. Daar kan geen gekochte aardappel tegenop!

Bestel de fijne tuin special van Libelle!

1

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst : Renée Kwak Beeld: Istock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít kun je maken met een overgebleven restje crème fraîche

Je kent het vast wel: voor een recept heb je een eetlepel nodig van een bepaald ingrediënt. Vervolgens staat het net zolang in de koelkast tot het over de datum is. Deze keer tippen we wat je kunt doen met een overgebleven restje crème fraîche.

Crème fraîche is zo’n typisch product waar altijd wel wat van overblijft. Weggooien is zonde, want je kunt er namelijk een hoop lekkere dingen meemaken.

Advertentie

Dipsaus voor de nacho’s

Als je een bakje chips of nacho’s pakt, kun je er natuurlijk ook een klein schaaltje met dipsaus bij maken. Meng het overgebleven restje crème fraîche met uienpoeder, knoflookpoeder, (gedroogde) peterselie, paprikapoeder, citroen, zout en peper. Binnen een handomdraai staat er een heerlijke dipsaus voor je neus.

Op een boterham

Breng de crème fraîche een beetje op smaak met peper, zout, citroen en een beetje dille. Heerlijk op een geroosterde boterham met gerookte zalm en een paar plakjes komkommer. De crème fraîche kun je eventueel ook vervangen door roomkaas.

Gepofte aardappel

Als je een weekmenu maakt, kun je slim plannen. Heb je voor een pasta twee eetlepels crème fraîche nodig? Dan maak je de volgende dag een gepofte aardappel met crème fraîche, bieslook, (vegetarische) spekjes en kaas. Hier kun je de crème fraîche eventueel vervangen door zure room.

Door de soep

Een overgebleven restje crème fraîche leent zich perfect voor vrijwel iedere soep. Denk aan: tomaten-, courgette-, pompoen-, spinazie, broccoli- en champignonsoep.

Kleine, zoete pizza

Dit is het perfecte toetje voor één persoon. Strijk een laagje crème fraîche over wat bladerdeeg uit en beleg het met aardbeien die je doormidden hebt gesneden. Meng in een kleine kom suiker met vanillesuiker en strooi dit over de aardbeien op de pizza. Bak het vervolgens zo’n vijftien minuten in een oven op 190 graden.

Cherrytomaatjes over? Gebruik ze voor deze lekkere plaattaart:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Pinterest. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Tupperware stopt per direct met verkoop in Nederland

Slecht nieuws voor de Tupperware-fans: het bedrijf stop vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. Tupperware staat bekend om het onverwoestbare keukengerei en de plasticartikelen

Via Facebook heeft Tupperware Nederland laten weten dat ze per 1 maart stoppen met de verkoop. “Deze beslissing is niet lichtzinnig genomen, maar is gedreven door de noodzaak om de aandacht te richten op het herstel van onze basisactiviteiten en voor de groei op lange termijn van het merk Tupperware wereldwijd.”

Advertentie

Daling

Een medewerker van een distributeur van het bedrijf heeft aan RTL Z vertelt dat zij net hadden gehoord dat het hoofdkantoor in de Verenigde Staten ‘de stekker uit Nederland heeft getrokken’. In een mail vertelt het bedrijf dat ze een daling van verkopen in Nederland zien. “De beslissing om te stoppen in Nederland is genomen op basis van marktanalyses met betrekking tot de levensvatbaarheid op lange termijn in Nederland.”

Dit betekent ook dat er een einde komt aan de beroemde Tupperwareparty’s. Hierbij kwam er een verkoper aan huis die de huishoudspulletjes demonstreerden en verkocht.

Tupperware

Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938 tijdens de Grote Depressie in Amerika. Nadat Earl zijn hoveniersbedrijf verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic. Thuis sloeg hij aan het knutselen. Sinds de jaren ’60 verkoopt Tupperware ook in Europa.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD, RTL. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zó krijg je die rode aanslag van pastasaus uit je Tupperwarebakjes

Als je een restje pasta arrabiata over hebt, gaat dat natuurlijk direct een Tupperwarebakje in zodat je het kunt bewaren in de koelkast of vriezer. Het grote nadeel is alleen die rode aanslag die je er bijna niet meer uitkrijgt.

Vaak trekt de kleur van de pastasaus in het bakje als je het niet eerst laat afkoelen, maar direct in het bakje giet. Een andere oorzaak kan zijn dat je Tupperware niet magnetronbestendig is. De kleur smelt dan in het plastic. Warm het eten liever op in een pan of in een glazen of keramieken bak.

Advertentie

Vaatwasser

Is het kwaad al geschied? Dan is het bakje in de vaatwasser stoppen of met de hand afwassen vaak niet voldoende om van die rode waas af te komen. Je kunt de bakjes prima blijven gebruiken, maar om de een of andere reden oogt het niet zo fris. Gelukkig is er voor dit probleem een handige schoonmaaktruc.

Hiervoor heb je nodig:

 • 3 tot 4 eetlepels suiker
 • Flinke dot afwasmiddel
 • 5 grote ijsblokjes
 • Water

Dit moet je doen:

 • Doe de suiker in het Tupperwarebakje dat je wilt schoonmaken. Schenk daar afwasmiddel overheen en doe vervolgens de ijsblokjes in het bakje. Schenk er daarna een laagje water bij zodat de ijsblokjes bijna helemaal onder water staan.
 • Doe de deksel op het bakje en schudt het heen en weer. Laat het vervolgens even staan tot de ijsblokjes zijn gesmolten.
 • Giet het bakje leeg en zet het in de vaatwasser of was het met de hand af. De rode waas is nu als het goed is verdwenen.

TikTok-hack

Ook op TikTok gaat er momenteel een hack rond. In het onderstaande filmpje is te zien hoe TikTok-gebruiker @adikempler het bakje schoonmaakt. Dit doet ze door het te vullen met warm water, een beetje afwasmiddel en in stukjes gescheurde keukenrol. Vervolgens schud je 45 seconden tot een minuut hard met het bakje. In de video is te zien dat de aanslag als sneeuw voor de zon is verdwenen.

@adikemplerThis hack has saved so many of my Tupperware friends. Try it!!!! ##fyp ##cookingvideos ##cookinghacks ##lifehacks ##hacks ##stainremover ##foryou ##foryoupage♬ original sound – adikempler

Deze handige truc met een citroen helpt ook om rode aanslag te verwijderen: 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Kookfans. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien