Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 6: "Ik krijg een telefoontje. Lars is gevonden op straat, dronken"

Wegens ernstige gedragsproblemen is Lars in mei 2018 op de gesloten afdeling van een instelling geplaatst. Zijn moeder vertelt hoe het leuke gezin door de jaren heen langzaam ontwrichtte.

“Als Lars twee jaar oud is, krijgt hij gezelschap van een zusje, Bente. Een totaal ander kind. Rustig en nogal eenkennig naar mij. Een ietwat nurkse baby. Lars is heel blij met zijn speelkameraadje, al moet hij wel wennen aan het feit dat hij de aandacht moet delen.

Advertentie

Blond gezin

We zijn een leuk blond Hollands gezin. Met een vrij traditionele rolverdeling. Een hardwerkende vader met een drukke, leidinggevende functie bij een internationaal bedrijf, waarvoor hij gemiddeld tien dagen per maand op reis moet. Een redderende moeder met een fulltimefunctie bij een uitgeverij die na de komst van Bente als freelancer verdergaat. Brengt en haalt de kinderen naar en van de crèche, doet de boodschappen en zeult, met een baby om haar nek en een peuter aan de hand, alle tassen de trappen op van het huurhuis in Amsterdam. Wast en kookt, werkt tussen de luiers door aan een piepklein bureautje midden in de kamer.

Want blijven werken wil ik per se. Anders word ik een afhankelijke huisvrouw en zak ik geestelijk weg tussen de fruithapjes en slaapjes. Maar Lars maakt het mij niet makkelijk. Door zijn slechte slapen zit ik bijna iedere ochtend om 5.00 uur in de woonkamer. Of beter gezegd, ligt ik soezend op de bank, terwijl hij met grote ogen naar zijn favoriete videoseries kijkt; hij is achtereenvolgens hartstochtelijk verliefd op Nijntje Pluis, Pippi Langkous, Lars de ijsbeer en Simba de leeuwenzoon.

Au pair

Het leven raast door. We verhuizen naar een mooi groot huis, dat eerst nog flink verbouwd moet worden. Tegels, badkamer, keuken en meubilair uitzoeken, kinderkamers inrichten, kinderen opvoeden, werken. Gelukkig zijn er nog vriendinnen; bijna iedere vrijdagavond ga ik met ze aan de zwier. Eindelijk even me-time. Ik beschik inmiddels over een flinke schare oppasdames. Studentes veelal. Ik probeer zoveel mogelijk dezelfde te laten komen. Als mijn hoeveelheid freelancewerk toeneemt en mijn geliefde nog vaker op reis moet, besluiten we een au pair in te schakelen. Maja uit Slovenië is een vrolijke, pittige jongedame die met name een klik heeft met Bente. ‘s Avonds zit ik aan tafel vaker tegenover haar dan tegenover mijn eigen man.

Snauwen

Gelukkig hebben we de vakanties nog. Die gaan bijna altijd naar een ver buitenland en zijn prachtig. Maar van een leien dakje gaan ze nooit. Lars is en blijft een druktemaker, luistert slecht en zorgt voor irritatie tussen zijn vader en mij.

Ik zie ook wel dat Lars zich niet goed gedraagt. Hij wordt steeds onaardiger naar ons, snauwt en schreeuwt. Niemand mag hem helpen met schoolwerk. “Neeeeeeeeeee, ga weg!” roept hij als ik naast hem ga zitten ter voorbereiding van zijn spreekbeurt. Om mij dan toch weer terug te commanderen omdat hij er alleen niet uitkomt. Op zijn negende wordt hij van de naschoolse opvang gestuurd; hij verstoort de rust in de groep te veel. De diagnose ADHD verklaart veel, maar baart ook zorgen. De puberteit komt eraan en de middelbare school wacht. Ik wil het onder controle hebben voor hij echt onhandelbaar wordt.

Veertien

Het eerste jaar op het lyceum gaat het boven verwachting goed. Lars is ijverig, gaat naar huiswerkbegeleiding en wordt in een selectie-elftal geplaatst op de voetbalclub. Eind tweede klas vwo wordt zijn gedrag echter steeds recalcitranter.

Hij loopt weg uit het surfklasje waar hij iedere zomer met zijn zusje Bente naartoe gaat. De surfleraar wil hem wegens negatief gedrag ook niet meer terug hebben. Vier dagen na zijn veertiende verjaardag, in 2016, die hij met een vriendje van school viert, krijg ik ‘s avonds een telefoontje. Lars is gevonden op straat, dronken. Hij is naar het huis van het vriendje gebracht en daar tref ik een ontredderde moeder; in plaats van te gaan zwemmen zoals het verjaarsgezelschap haar beloofd had, is het verjaarsgezelschap gaan drinken en blowen. Ik leg een zacht kreunende Lars op de achterbank van de auto en rijd verdwaasd naar huis.

Blowen en hondsbrutaal

Ik hoop vurig dat Lars geschrokken is van het voorval, maar helaas gaat zijn gedrag per maand verder achteruit. Hij verdwijnt steeds vaker met vrienden op straat, wil niet zeggen waar hij naartoe gaat en begint te blowen. In zijn zak vind ik aanstekers en zakjes wiet die ik in de prullenbak kieper. Zijn taalgebruik ondergaat ook een metamorfose. Hij vloekt, tiert, is megagrof in zijn mond en hondsbrutaal thuis. Met name tegen zijn vader. Die trekt dat nauwelijks en gaat voortdurend in de tegenaanval. De sfeer in huis is steeds vaker grimmig; ik zie een kind worstelend met zichzelf en een vader die ‘gewoon’ gedrag eist. Ik probeer te bemiddelen, spreek Lars vermanend toe en vraag zijn vader geduldiger te zijn. Lars is niet gewoon, hij heeft een gedragsstoornis. We krijgen er ruzie door. Steeds vaker. Had Lars maar een zichtbare afwijking, denk ik vaak, dan wist je meteen: dit kind is anders.”

Volgende keer: over de schoolcarrière van Lars: van vwo tot mbo. En een ontploft huwelijk.

Dit is de zesde aflevering van een serie columns over Lars, een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen en zorgt ervoor dat hij naast de maatschappij komt te staan. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist.

Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zóveel calorieën verbrand je wanneer je een scheet laat

Het is niet echt een charmant gespreksonderwerp en gaat geregeld gepaard met schaamte, maar toch doen we het allemaal: scheetjes laten. Meer dan eens per dag, zelfs. Verband je eigenlijk dan ook calorieën, wanneer je een scheet laat?

Op internet gaat er een bewering rond dat je per scheet maar liefst 68 calorieën verbrandt. Maar helaas is dát niet waar.

Advertentie

Afvallen?

Allereerst: een gemiddeld mens heeft zo’n 0,5 tot 1,5 liter gas in zijn lijf, en laat per dag gemiddeld tien tot twintig scheten. Nu zou je denken dat je met dat gas ook wat calorieën kwijt zou kunnen raken, maar zo zit de vork niet in de steel. Dat meldt arts Spencer Nadolsky, auteur van The Fat Loss Prescription.

Twintig scheten per dag

Nadolsky verklaart dat je nauwelijks iets verbrandt met het laten van een scheet, en dat het écht alleen overtollig gas is wat uit je lichaam ontsnapt. ‘Mensen kunnen tot 20 keer per dag scheten laten en dat wordt nog steeds in het ‘normale’ bereik beschouwd voor scheten per dag,’ legt hij uit. Je zorgen maken als er je weer eens een scheetje ontsnapt, is dus nergens goed voor.

Fabeltje

Maar wanneer je zoals beweerd wordt meer dan 60 calorieën per scheet zou verbranden, zou je door al dat gas gemiddeld tot 1.340 calorieën per dag verbranden. Dat klinkt misschien geweldig, maar de realiteit zou zijn dat je dan in enkele dagen meerdere kilo’s zou verliezen zonder enige inspanning te leveren. Een paar dagen zou dat geen kwaad kunnen, maar maanden achtereen zeker wel. Jezelf ‘dun’ scheten? Dat is dus echt een fabeltje.

Ook honden laten scheten. Stinken die van jouw viervoeter wel héél erg? Dít is waarom.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Healthline. Womenshealth. Beeld: Getty

 

 

 

 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps: dít gebeurt er met je huid als je vaak in bad gaat

Vind jij niets lekkerder dan de dag te eindigen met een lekker warm bad? Dan hebben we goed en slecht nieuws. Het werkt hartstikke ontspannend, maar is niet zo goed voor je huid. En dat zit zo.

Uit onderzoek van psycholoog Neil Morris uit 2002 blijkt dat in bad gaan psychologisch gezien heel goed is. Je maakt namelijk meer serotonine aan als je in bad gaat, en dat is ons gelukshormoon. Ook neemt je stressniveau af als je jezelf even onderdompelt in het warme water. Daarbij zou je ook nog eens afvallen door in bad te gaan. De bloedvaten in je huid worden namelijk wijder, waardoor je hartslag en energie toenemen zonder dat je je inspant. Daardoor verbrandt je met in bad liggen meer calorieën dan wanneer je op de bank ligt.

Advertentie

Nadelen

Dat klinkt allemaal hartstikke fijn, maar er zijn ook nadelen aan zo’n warm bad. Het warme water is niet zo goed voor je huid. Dat komt enerzijds doordat het warme water op je huid verdampt. Ook water uit je huid wordt hierbij verdampt. Hierdoor verlies je vocht en huidvetten uit je huid, waardoor je snel een droge huid kunt krijgen.

Ook het zeepsop in een bad heeft geen positief effect op je huid. Dit sop zorgt er net als het warme water namelijk voor dat je belangrijke huidvetten verliest. Ook dit draagt er dus aan bij dat je huid droger wordt.

Oplossing

Moet je dan nooit meer in bad gaan? Nee, zo erg is het niet. Wel is het aan te raden om je badmomenten te beperken en je niet dagelijks onder te dompelen in het warme sopwater. Ook is het beter voor je huid om niet al te lang in bad te blijven liggen en badproducten te gebruiken op basis van olie. Na het bad kun je jezelf het best insmeren met een vette body butter. Zo voorkom je dat je huid uitdroogt.

Heb jij vaker last van een droge huid? Dan heeft onze visagist een handige tip voor je.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nu.nl. Beeld: Getty Images. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Veelzijdig én vegan: dit kan je allemaal doen met castille zeep

Nu het weer warmer wordt en de zon geregeld vrolijk schijnt, is het tijd voor de grote schoonmaak. Ieder stofje valt immers meer op in zonnig daglicht. Om het je wat gemakkelijker te maken, raden we aan castille zeep in te slaan. Dit is namelijk voor héél veel klusjes te gebruiken.

Van dweilen tot poetsen, dít kun je er allemaal mee doen.

Advertentie

Wat is castille zeep?

Allereerst: wat is castille zeep eigenlijk? In de meeste zepen zitten veel chemische middelen verwerkt, maar dat is bij deze zeep niet het geval. Het is een zeep zonder dierlijke vetten en palmolie, die gemaakt wordt van onder andere verzeepte kokos- en zonnebloemolie. Castille zeep is vrij van SLS, SLES, parabenen, phenoxyethanol, oppervlakteactieve stoffen, PEG en propylene glycol. De naam dankt de zeep aan de plaats waar het voor ’t eerst gemaakt werd, namelijk het Spaanse Castilla.

Huis poetsen

Een allesreiniger, een schoonmaakmiddel voor de toilet en weer een ander voor het afnemen van het aanrecht; wanneer je castille zeep in huis haalt zijn al die losse flessen niet meer nodig. Je kunt het namelijk gebruiken om het héle huis mee te poetsen. Maak er een handige schoonmaakspray van door 60 milliliter castille zeep en 900 milliliter warm water te mengen. Even schudden, en poetsen maar.

Vloer dweilen

En datzelfde geldt voor het dweilen van je vloer: ook daar schaf je meestal een speciaal schoonmaakmiddel voor aan. En da’s niet langer nodig met dit wondermiddel, want door een flinke scheut van de zeep aan een emmer warm water toe te voegen, maak je in een handomdraai je eigen middel om de vloer mee te schrobben.

Make-up kwasten schoonmaken

Nog zo’n klusje wat je waarschijnlijk maar blijft uitstellen is het schoonmaken van je make-up kwasten. De speciale reinigingsmiddelen die je ervoor gebruiken kunt zijn vaak best prijzig én heb je niet altijd in huis. Ook hier komt castille om de hoek kijken: meng simpelweg wat warm water en een beetje castille zeep, en daar is je eigengemaakte cleanser.

Tegels schrobben

Niet alleen je huis, maar ook je tuin mag lenteklaar gemaakt worden. Met castille zeep kun je heel gemakkelijk de groene aanslag van je tuintegels verwijderen, door ook hiervoor een eigengemaakt mengsel te maken. Voeg 118 milliliter castille zeep toe aan een grote emmer warm water, en klaar is Kees.

Verzorgingsproduct

Tot slot: je kunt het ook gebruiken om je make-up te verwijderen en zelfs gewoon gebruiken in bad en onder de douche. En kunnen jouw voeten wel een pedicure gebruiken? Maak dan je eigen scrub! Zo doe je dat: vermeng met 128 gram suiker, 1 eetlepel castille zeep, 2 eetlepels kokosolie en een paar druppels pepermuntolie en daar is je eigengemaakte voetenscrub.

Het filter van je afzuigkap schoonmaken? Gebruik dan dít middeltje

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Tipsenweetjes. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren scrollen: 'MAFS' Monique heeft reünie en Fred van Leer deelt hilarische herinnering

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Advertentie

Annemarie Keizer

Annemarie Keizer begint haar weekend goed met het ultieme ‘zaterdag recept’: “het zonnetje en een bos tulpen van de markt!”. Dat ziet er heerlijk uit.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door AnneMarie Keizer (@mrskeizer)

Katja Schuurman

Katje Schuurman weet ook een heerlijk sfeertje te creëren dit weekend. Zij besloot lekker een ‘fikkie’ te stoken in de achtertuin om gezellig bij te zitten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman)

Bridget Maasland

Bridget Maasland spendeert dit weekend met haar zoon. En wat lijken de twee op elkaar, hè?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland)

Miljuschka Witzenhausen

Miljuschka deelt op Instagram een wel heel toepasselijk receptje. Een molshooptaart! Dat ziet er overheerlijk uit. Ga jij het maken voor de laatste aflevering van Wie is de mol??

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka)


Jim Bakkum

Jim heeft een heuse feestweek voor de boeg en blikt alvast even vooruit met zijn twee dochters. Kleine meisjes worden groot!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door J I M B A K K U M (@jimbakkum)

Fred van Leer

Fred kwam deze hilarische video van een paar jaar geleden tegen in zijn telefoon. “Laten we in ieder geval blijven lachen”, plaatst hij bij de grappige beelden. Met deze video moet dat zeker lukken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Fred van Leer (@fredvanleer)

Milou Rietjens

Je kunt het meisje uit het boerenleven halen, maar het boerenleven niet uit het meisje. Dat bewijst Milou maar weer eens met deze stoere foto.

Leco van Zadelhoff

Leco geniet volop van het lenteweer en gaat zelfs het water op met zijn vriend én hond. We hopen maar dat er niemand in het koude water valt!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

Monique van Zessen

Married at first sight-Monique heeft dit weekend genoten van een reünie met een heel bijzonder groepje. Allerlei (oud-)deelnemers van het programma lijken elkaar gevonden te hebben.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Monique van Zessen (@moonv6)

Fred van Leer zat onlangs bij Libelle op de bank. Wij vroegen hem naar zijn katers, leugens en modeblunders. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: NT Visuals. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien