Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Zorgenzoon - deel 6: "Ik krijg een telefoontje. Lars is gevonden op straat, dronken"

Wegens ernstige gedragsproblemen is Lars in mei 2018 op de gesloten afdeling van een instelling geplaatst. Zijn moeder vertelt hoe het leuke gezin door de jaren heen langzaam ontwrichtte.

“Als Lars twee jaar oud is, krijgt hij gezelschap van een zusje, Bente. Een totaal ander kind. Rustig en nogal eenkennig naar mij. Een ietwat nurkse baby. Lars is heel blij met zijn speelkameraadje, al moet hij wel wennen aan het feit dat hij de aandacht moet delen.

Advertentie

Blond gezin

We zijn een leuk blond Hollands gezin. Met een vrij traditionele rolverdeling. Een hardwerkende vader met een drukke, leidinggevende functie bij een internationaal bedrijf, waarvoor hij gemiddeld tien dagen per maand op reis moet. Een redderende moeder met een fulltimefunctie bij een uitgeverij die na de komst van Bente als freelancer verdergaat. Brengt en haalt de kinderen naar en van de crèche, doet de boodschappen en zeult, met een baby om haar nek en een peuter aan de hand, alle tassen de trappen op van het huurhuis in Amsterdam. Wast en kookt, werkt tussen de luiers door aan een piepklein bureautje midden in de kamer.

Want blijven werken wil ik per se. Anders word ik een afhankelijke huisvrouw en zak ik geestelijk weg tussen de fruithapjes en slaapjes. Maar Lars maakt het mij niet makkelijk. Door zijn slechte slapen zit ik bijna iedere ochtend om 5.00 uur in de woonkamer. Of beter gezegd, ligt ik soezend op de bank, terwijl hij met grote ogen naar zijn favoriete videoseries kijkt; hij is achtereenvolgens hartstochtelijk verliefd op Nijntje Pluis, Pippi Langkous, Lars de ijsbeer en Simba de leeuwenzoon.

Au pair

Het leven raast door. We verhuizen naar een mooi groot huis, dat eerst nog flink verbouwd moet worden. Tegels, badkamer, keuken en meubilair uitzoeken, kinderkamers inrichten, kinderen opvoeden, werken. Gelukkig zijn er nog vriendinnen; bijna iedere vrijdagavond ga ik met ze aan de zwier. Eindelijk even me-time. Ik beschik inmiddels over een flinke schare oppasdames. Studentes veelal. Ik probeer zoveel mogelijk dezelfde te laten komen. Als mijn hoeveelheid freelancewerk toeneemt en mijn geliefde nog vaker op reis moet, besluiten we een au pair in te schakelen. Maja uit Slovenië is een vrolijke, pittige jongedame die met name een klik heeft met Bente. ‘s Avonds zit ik aan tafel vaker tegenover haar dan tegenover mijn eigen man.

Snauwen

Gelukkig hebben we de vakanties nog. Die gaan bijna altijd naar een ver buitenland en zijn prachtig. Maar van een leien dakje gaan ze nooit. Lars is en blijft een druktemaker, luistert slecht en zorgt voor irritatie tussen zijn vader en mij.

Ik zie ook wel dat Lars zich niet goed gedraagt. Hij wordt steeds onaardiger naar ons, snauwt en schreeuwt. Niemand mag hem helpen met schoolwerk. “Neeeeeeeeeee, ga weg!” roept hij als ik naast hem ga zitten ter voorbereiding van zijn spreekbeurt. Om mij dan toch weer terug te commanderen omdat hij er alleen niet uitkomt. Op zijn negende wordt hij van de naschoolse opvang gestuurd; hij verstoort de rust in de groep te veel. De diagnose ADHD verklaart veel, maar baart ook zorgen. De puberteit komt eraan en de middelbare school wacht. Ik wil het onder controle hebben voor hij echt onhandelbaar wordt.

Veertien

Het eerste jaar op het lyceum gaat het boven verwachting goed. Lars is ijverig, gaat naar huiswerkbegeleiding en wordt in een selectie-elftal geplaatst op de voetbalclub. Eind tweede klas vwo wordt zijn gedrag echter steeds recalcitranter.

Hij loopt weg uit het surfklasje waar hij iedere zomer met zijn zusje Bente naartoe gaat. De surfleraar wil hem wegens negatief gedrag ook niet meer terug hebben. Vier dagen na zijn veertiende verjaardag, in 2016, die hij met een vriendje van school viert, krijg ik ‘s avonds een telefoontje. Lars is gevonden op straat, dronken. Hij is naar het huis van het vriendje gebracht en daar tref ik een ontredderde moeder; in plaats van te gaan zwemmen zoals het verjaarsgezelschap haar beloofd had, is het verjaarsgezelschap gaan drinken en blowen. Ik leg een zacht kreunende Lars op de achterbank van de auto en rijd verdwaasd naar huis.

Blowen en hondsbrutaal

Ik hoop vurig dat Lars geschrokken is van het voorval, maar helaas gaat zijn gedrag per maand verder achteruit. Hij verdwijnt steeds vaker met vrienden op straat, wil niet zeggen waar hij naartoe gaat en begint te blowen. In zijn zak vind ik aanstekers en zakjes wiet die ik in de prullenbak kieper. Zijn taalgebruik ondergaat ook een metamorfose. Hij vloekt, tiert, is megagrof in zijn mond en hondsbrutaal thuis. Met name tegen zijn vader. Die trekt dat nauwelijks en gaat voortdurend in de tegenaanval. De sfeer in huis is steeds vaker grimmig; ik zie een kind worstelend met zichzelf en een vader die ‘gewoon’ gedrag eist. Ik probeer te bemiddelen, spreek Lars vermanend toe en vraag zijn vader geduldiger te zijn. Lars is niet gewoon, hij heeft een gedragsstoornis. We krijgen er ruzie door. Steeds vaker. Had Lars maar een zichtbare afwijking, denk ik vaak, dan wist je meteen: dit kind is anders.”

Volgende keer: over de schoolcarrière van Lars: van vwo tot mbo. En een ontploft huwelijk.

Dit is de zesde aflevering van een serie columns over Lars, een jongen met ADHD en licht autisme. Zijn gedragsstoornis brengt hem regelmatig in de problemen en zorgt ervoor dat hij naast de maatschappij komt te staan. Zijn moeder, Febe van Otterlo, is freelance journalist.

Om privacyredenen zijn de namen in deze column gefingeerd. De naam Febe van Otterlo is een pseudoniem.

Lees meer

Libelle Legt Uit: zijn superfoods écht gezond?

Ze zijn goed voor je hart, je krijgt er meer energie van of je valt ervan af: superfoods beloven wonderen voor onze gezondheid. Maar maken ze die ook waar? En hoe zit het met de duurzaamheid?

Mogen we even voorstellen: de gojibes, afkomstig uit Azië en in Tibet ‘geluksbes’ genoemd. Ziet eruit als een rood-roze rozijn en schijnt een geneeskrachtige werking te hebben. En ken je maca al, een Peruaans knolgewas vol vitaminen en mineralen waarvan de tot poeder gemal

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien