Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Daisy steunde haar man Maarten bij zijn zwemtocht voor het goede doel

Daisy van der Weijden (34) is getrouwd met Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden. Maandag voltooide hij de Elfstedenzwemtocht die hij een jaar eerder vroegtijdig moest staken. Daisy was zijn rots in de branding.

“Het was het meest hectische jaar dat we samen hebben meegemaakt. We begonnen in januari al af te tellen naar augustus, want in die maand stond de Elfstedenzwemtocht gepland die we drie jaar eerder hadden bedacht. Met die tweehonderd kilometer lange tocht wilde Maarten geld inzamelen voor kankeronderzoek. Hij is zelf genezen verklaard van leukemie en wilde iets terugdoen voor andere patiënten met kanker.”

Advertentie

Psychologische support
“Maarten zou begeleid worden door een arts en een coach en vijf anderen. Ik kreeg de psychologische taak om Maarten het water in te praten, mocht zich het moment voordoen waarop hij niet wilde doorzwemmen. Als zijn vrouw ken ik Maarten natuurlijk het beste. In juni was ik dus aanwezig bij zijn trainingstocht van Amsterdam naar Leeuwarden, zo’n honderdtwintig kilometer. Twee dagen lang voer ik op een soort vlot naast hem, dat was heftig. Maarten stak in het pikkedonker het IJsselmeer over terwijl het licht van de lamp op mijn vlot onvoldoende bleek om hem te kunnen zien. Ik hoorde alleen zijn zwemslagen. Later die nacht begon hij te hallucineren, hij zag roze waterfietsen en praatte over verborgen kastelen. Hij bleek toen bijna onderkoeld te zijn, zijn lichaamstemperatuur was 35,1 graden. Gelukkig kon ik zijn arts te allen tijde bellen, maar ik schrok van Maartens situatie. Daardoor wist ik wel wat ik tijdens zijn Elfstedentocht kon verwachten.”

Hij wilde niet meer
“Bij de start op 18 augustus ging Maarten ervan uit dat de tweede nacht het dieptepunt zou worden. Dan zou hij mij nodig hebben om hem aan te sporen verder te gaan. De eerste nacht ging ik dus slapen, maar ik werd wakker gemaakt; Maarten zat op de kant en wilde niet meer verder. Hij was somber, dacht dat hij de afstand niet ging halen in de geplande drie dagen en had spierpijn. ‘Ik wil niet langer lijden, Daisy’, zei hij. Dat kwam binnen. Ik heb hem op het vlot in dat krappe tentje een knuffel gegeven, maar ik moest hem ook weer loslaten en hem het water in praten. Ik wist niet of het me zou lukken, Maarten is een sterke persoonlijkheid. Maar ik bleek over meer overredingskracht te beschikken dan ik had dacht. Eerst heb ik zijn lijden erkend, ik zei dat het inderdaad een koude, zware, lange tocht was. Vervolgens vertelde ik hem dat er gigantisch veel geld binnenkwam voor kankeronderzoek. Ik zei: ‘Als je nu stopt, ben je niks meer waard voor de kankerpatiënt. Dan stopt de geldstroom. Je moet door.’ Dat was het verschrikkelijkste dat ik ooit heb gedaan, want ik zag hem creperen. Hij brak, ik ook, we hebben samen gehuild. Hij is verder gezwommen nadat ik hem had beloofd dat hij er wel een jaar over mocht doen om Leeuwarden te halen, en dat hij alles zou krijgen wat hij wilde. Vroeg hij drie uur later om pizza met champignons! Het was zondagochtend, we waren net voor Bolsward, dus ik dacht: ‘lekker gast, waar haal ik die nu vandaan?’ Maar dankzij onze vrijwilligers en social media werden er korte tijd later maar liefst twaalf pizza’s bezorgd. Geweldig.”

Oververmoeid
“Na 55 uur, op 163 kilometer, moest Maarten opgeven. Hij kon niet meer, hij had alles gegeven, het was klaar. We zijn met de ambulance naar het ziekenhuis gegaan. Uit zijn bloedwaarden bleek dat het goed met hem ging, hij was alleen uitgeput. Na een paar uur slaap zijn we naar Leeuwarden gegaan, waar bekend werd gemaakt hoeveel geld er was ingezameld. We stonden op een podium, die mensenmassa, het was bizar. Helemaal voor Maarten, die had zich tijdens het zwemmen niet gerealiseerd dat het publiek soms vier rijen dik langs de waterkant stond.”

Soort bevalling
“Dat de zwemtocht zoveel geld voor kankeronderzoek heeft opgeleverd is fantastisch. Maar ik heb mijn man, de vader van mijn kinderen, het afgelopen jaar nauwelijks gezien. Voor de tocht werd hij volledig in beslag genomen door de voorbereidingen, daarna had hij tijd nodig om mentaal te herstellen. Hij kon twee maanden weinig prikkels verdragen. Sinds de herfstvakantie is de situatie grotendeels genormaliseerd. Voor het eerst waren we als gezin weer echt samen.”

Wereldreis
“Nu Maarten weer ruimte in zijn hoofd heeft, wil ik die graag vullen met mijn doel, haha. Ik zou heel graag samen met hem en onze dochters een wereldreis maken. Het is een wens die ik twee jaar geleden al heb uitgesproken tegenover Maarten en onlangs heb ik die wens herhaald. Een reactie heb ik nog niet gekregen. Maarten moet bewerkt worden, wil hij met ermee instemmen. Hij is nogal een huismus. De geboorte van onze kindjes is onze mooiste ervaring, maar deze zwemtocht is onze meest intense ervaring samen. Het was een soort bevalling voor Maarten, en hij heeft er meer en langer voor moeten lijden dan ik tijdens mijn bevallingen.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interviews: Astrid Theunissen. Fotografie: Ester Gebuis

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry doet vernietigende uitspraken over opvoeding: "M'n vader behandelde mij zoals hij behandeld werd"

Prins Harry legt enkele maanden na het Oprah-interview opnieuw een bom onder het Britse koningshuis. In de podcast Armchair expert – waar hij te gast is om zijn nieuwe mental health-programma The me you can’t see te promoten – doet hij vernietigende uitspraken over zijn opvoeding waarmee hij zijn vader flink in de verlegenheid kan brengen.

Geestelijke gezondheid is een onderwerp dat prins Harry nauw aan het hart ligt. Zeker omdat het één van de redenen is waarom hij besloot om te stoppen met zijn baan als werkende royal. Nu hij niet langer onder het juk van het Britse koningshuis moet doorgaan, spreekt hij vrijuit over de ‘trauma’s’ uit zijn jeugd.

Advertentie

Prins Harry kritisch over opvoeding

Zo vertelt de hertog van Sussex in gesprek met podcasthost Dax Shepard dat hij naar Californië is verhuisd om ‘de cyclus van pijn te doorbreken’ als lid van het koningshuis. Er moest iets veranderen voor zijn kinderen, zo legt hij gedurende de 90 minuten die de podcast telt uit.

Harry suggereert in het gesprek dat zijn vader Charles zou hebben geleden onder de opvoeding van Queen Elizabeth en prins Philip. Charles heeft hem vervolgens behandeld zoals hijzelf behandeld werd. Iets wat de hertog ook wel ‘genetische pijn’ noemt.

Niet met de vinger wijzen

“Ik denk niet dat we met de vinger moeten wijzen of iemand de schuld moeten geven”, voegt prins Harry eraan toe. “Maar zeker als het op ouderschap aankomt, als ik een bepaalde vorm van pijn of lijden heb ervaren die misschien mijn vader of ouders hebben ervaren, dan ga ik ervoor zorgen dat ik die cyclus doorbreek en het niet doorgeef [aan mijn kinderen]. (…) Wij als ouders moeten ons uiterste best doen om te zeggen: weet je wat, dat is mij overkomen. Ik ga ervoor zorgen dat het jou niet overkomt.”

Lees ook:
“Prins Harry heeft spijt van interview met Oprah”

Wens om te stoppen

Harry maakt verder duidelijk dat hij letterlijk afstand nodig heeft om de (mentale) gezondheid van zijn familie en van zichzelf op één te zetten. Hij heeft zijn gezin naar een miljoenenvilla in Californië moeten verhuizen om onder de druk van zijn familie en de media uit te komen. Harry loopt naar eigen zeggen weer met een opgeheven hoofd rond, maar dat betekent niet dat hij het verleden al vergeten is.

Zijn vertrek uit ‘The Firm’, zoals het bedrijf van de koninklijke familie wordt genoemd, komt namelijk niet uit de lucht vallen. De prins wilde al stoppen toen hij begin twintig was. “Ik wil dit werk niet doen. Kijk wat het met mijn moeder heeft gedaan. Hoe kan ik ooit settelen met een vrouw en kinderen als ik weet dat het weer gaat gebeuren?”

Trauma en therapie

Je herinnert je misschien het incident van Harry in Vegas nog wel. Hij speelde poedelnaakt biljard tijdens een uit de hand gelopen feestje. Voor zijn wilde feestgedrag heeft de prins een verklaring: het komt door de trauma’s die hij als kind opliep. Uiteindelijk is het Meghan die ziet hoe boos Harry is, en ze adviseert hem om in therapie te gaan.

“Toen ik begon met therapie was het alsof de bubbel barste. Ik haalde mijn hoofd uit het zand en dacht: je hebt een bevoorrechte positie, stop met zeuren en stop met denken wat je anders wil – je kunt er niet onderuit komen. Hoe ga je deze dingen anders doen, hoe ga je je moeder trots maken en je platform gebruiken om echt verandering teweeg te brengen? Nu ik erop terugkijk realiseer ik me dat anderen mensen helpen, mij hielp.”

Begin 2020 deden Harry en Meghan een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Royaltyverslaggever Rick praat je bij.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Amalia leende déze torenhoge, iconische pumps van Máxima voor verjaardagsconcert

Het was een plaatje: de koninklijke familie die samen met prinses Beatrix afgelopen woensdag alvast de 50ste verjaardag van koningin Máxima vierden in Koninklijk Theater Carré. Alle ogen waren gericht op de outfits van de prinsessen, waarbij vooral de schoenkeuze van Amalia opviel.

Dat ze dit jaar 18 kaarsen op haar verjaardagstaart mag uitblazen en daarmee officieel volwassen wordt, blijkt. De prinses zet haar beste modebeentje voor op de speciale avond voor haar moeder en is voor de gelegenheid in de kast van Máxima gedoken.

Advertentie

Prinses Amalia op Louboutins

Prinses Amalia laat zien dat ze een echte dame wordt en kiest voor de bijzondere gelegenheid torenhoge Louboutins uit. Je weet wel, de iconische pump met een hak van maar liefst 12 centimeter en die speciale, rode zool. Het staat haar prachtig.

prinses amalia louboutin

De pumps van Christian Louboutin staan er niet bekend om dat ze erg comfortabel zitten – de kans is immers vrij groot dat je je enkels erdoor verzwikt. Toch loopt Amalia erop weg alsof het niks is. Ondanks het gebrek aan comfort zijn de schoenen erg geliefd onder menig celebrity en dus ook het Nederlandse koningshuis. Hoewel Máxima vrijwel nooit met de iconische pump gezien wordt, vindt Amalia dit de perfecte schoen om haar outfit (een galajurk van Needle & Thread) af te maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Queen Maxima (@queenmaxima_fashion)

Prinses Elisabeth van België (19) moet vol aan de bak in het leger. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen kroonprinses? Amalia is de eerste vrouwelijke royal in Nederland die wordt opgeroepen voor de militaire dienstplicht. Haar vader koning Willem-Alexander heeft, tijdens de verplichte dienstplicht, ook in het leger gezeten. Treedt Amalia in zijn voetsporen of kiest ze toch voor iets anders? Royaltyvlogger Rick Evers heeft het antwoord.

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien