Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Afvallen is een modeverschijnsel

Afvallen is een modeverschijnsel. Tenminste, slank zijn is iets wat al heel lang als schoonheidsideaal wordt gezien. Terwijl er ook een tijd was, dat mensen graag dik waren omdat dat aangaf dat je rijk genoeg was om eten te kopen. Net als dat het mooi was om een witte huid te hebben – je hoefde niet te werken in de zon als een arbeider, maar kon adellijk door de priëlen van je hoftuin paraderen en bleef zo van zonlicht verstoken…

In de media zien we tegenwoordig zeer dunne modellen (soms dankzij photoshop) waardoor we dat als ideaalbeeld nastreven. Dit leidt vaak tot een ongezond voedingspatroon met veel tekorten. Ondanks dat streven zijn er steeds meer mensen met overgewicht, onder andere doordat we steeds meer lightproducten zijn gaan gebruiken en te weinig vet eten: Onderzoek wijst uit dat suiker aan onze hersenen tijdig een signaal geeft ‘er is genoeg’ maar dat lightproducten dat signaal niet aanzetten… dan ga je dus ongemerkt meer eten! Van vetten eten we juist weer te weinig: ons lichaam gebruikt vetten om te verbranden en als bouwsteen voor o.a. hormonen en celmembranen. Het gaat hier wel om goede vetten uit vis, (biologisch)vlees, noten, olijfolie en kokosvet en niet om chips, gebak en mayonaise natuurlijk.

Advertentie

Veel mensen willen afvallen en kiezen voor een dieet. Het lukt om af te vallen, maar helaas komen ze ook weer aan. Een volgend dieet gaat net zo en op die manier ontstaat het jojo-effect. Het lichaam gaat  tijdens een dieet waarbij je te weinig energie inneemt als overlevingsstrategie ‘sparen’, om bij een volgende periode van tekorten voldoende voorraad te hebben. Als je weer ‘gewoon’ gaat eten kom je door het sparen meer aan dan voor je dieet… Het is beter om minder koolhydraten (brood, aardappelen, pasta, rijst) te eten en structureel veel groente, fruit, vis, vlees noten en ei, dan om een dieet te volgen. En daarnaast is het goed om veel te bewegen.

Ik herken het zelf ook; aan het begin van het jaar hebben wij veel verjaardagen en feestelijkheden en daarnaast heb ik niet hardgelopen in verband met gladheid en sneeuw… Toch kies ik niet voor een dieet. Ik ontbijt met fruit en maak voor de lunch heerlijke salades of soep (je kunt gezond ook heel lekker maken!) en kies als snoep vooral pure chocola of notenballetjes. Daarnaast wordt het beter weer, dus ik kan weer hardlopen, wandelen, fietsen en rennen door de speeltuin.

Elsewine

Lees meer over ‘Het nieuwe afvallen’

Volg Libelle Lijnt Lekker op Facebook.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien