Stap voor stap

De beste voetverzorging

null Beeld

Zin in een wandeling? Dan zoek je natuurlijk een mooie route en een leuke lunchplek uit. Maar stap één is toch echt goede voetverzorging. Eelt eraf, korte nagels, lekker in de crème: zo maak je ze wandel-klaar.

Last van...

• Vermoeide voeten

Het is een open deur, maar: neem rust. Bij voorkeur door de voeten wat hoger te leggen, dat bevordert de bloedcirculatie en zorgt dat het zware gevoel afneemt. Wat ook helpt, is een lauwwarm voetbad met wat Epsom-zout. Dit bevat veel magnesium en zo’n badje verzacht stijve spieren. Badder maximaal tien minuten, anders wordt de huid week en gevoeliger voor blaren en irritaties.

• Blaren

Ze ontstaan door druk of wrijving, meestal door te strakke schoenen of door een combinatie van te warme (synthetische) sokken en schoenen. Start dus met goed passend schoeisel. Toch een blaar? Als hij gesloten is, laat ’m dan dicht. De blaar geneest vanzelf. Eventueel kan er ter bescherming een pleister op. Is-ie open? Maak de wond schoon, dek af met steriel verband en zorg dat dit niet kan verschuiven. Vervang het verband elke dag tot de blaar genezen is.

• Verdikt eelt

Dit krijg je door wrijving of veel druk. Bij een droge huid of veel transpireren bij de voeten is de kans op eelt ook groter. Zorg voor goed passende schoenen. Als dat niet genoeg helpt, gebruik dan een speciale eeltvijl en vijl eelt weg op een droge huid (niet net na de douche). Breng daarna (voeten)crème aan om de huid soepel te houden. Laat hardnekkig eelt liever weghalen bij de pedicure. Dit voorkomt ook het ontstaan van likdoorns: eelt dat naar binnen groeit en erg pijnlijk kan zijn.

• Ingegroeide teennagel

Meestal gebeurt dit bij de grote teen. De zijkant van de nagel drukt in de huid en eenmaal ingegroeid zit het puntje van de nagel in het nagelbed. Dit doet pijn en kan gaan ontsteken. Voorkom ingroeien door de nagels recht af te knippen.

• Peesontsteking

Te veel van de voeten gevraagd? Dat kan leiden tot scheurtjes in de pezen. Neem rust en koel de zwelling na het wandelen. Ander schoeisel of op maat gemaakte zooltjes kunnen de pijn verlichten. Loop niet door met langdurige en/of serieuze voetklachten, maar ga naar een professionele medisch pedicure (provoet.nl), naar de huisarts of de fysiotherapeut.

null Beeld

Wie de sok past…

Perfect passende wandelschoenen en toch voetklachten? Misschien ligt het aan de sokken. Goede wandelsokken zijn naadloos, nemen vocht op en gaan wrijving en huidirritatie tegen. Ze werken zelfs een beetje schokdempend. Falke en Stox hebben een uitgebreide collectie.

null Beeld

Kijk, een berkentakje

Chronisch verwijde haarvaatjes op onderbenen en voeten – poëtisch ‘berkentakjes’ genoemd – ontstaan door het verslappen van vaatwandjes, hormoonschommelingen, erfelijke aanleg of een staand beroep. Soms zijn ze de oorzaak van dieper gelegen spataderen. Maar in veel gevallen zitten de berkentakjes alleen aan de oppervlakte en is het een puur cosmetisch probleem. De bloedsomloop is veelal nog goed. Deze kleine vaatjes zijn goed en veilig te verwijderen met laser. Kijk voor meer informatie op velthuiskliniek.nl.

Strikdiploma

Iets eenvoudigs als het goed strikken van veters kan een wereld van verschil maken voor het loopcomfort. Het kan blaren en afknelling voorkomen. Op wandel.nl zijn diverse veterstriktechnieken voor uiteenlopende voetklachten te vinden.

null Beeld
null Beeld
 1. Eeltvijl
  Er zijn goedkopere opties, maar deze vijl heeft niet voor niets Pro in z’n naam. Verwijdert doeltreffend dik eelt. O.P.I Pro Spa Foot File € 49,95
 2. Voetenwonder
  De crème bevat 25% ureum, effectief tegen langdurig eelt. Calendula helpt overbelaste voeten herstellen. Kneipp Eeltcrème Calendula € 8,49/100 ml
 3. Badje
  Magnesium verzacht spierpijn en stijfheid en bevordert de nachtrust, zelfs na alleen een voetenbadje. Rituals Magnesium Bath Crystals € 13,90/400 g
 4. Verkwikkend
  De rozemarijn in deze crème werkt verkwikkend. Bevat daarnaast kokosolie, eucalyptus en pepermunt. Benamôr Alecrim Foot Cream € 14,90/90 ml (babassu.nl)
null Beeld

Klaar voor de start

1 Haal overtollig (dik) eelt weg van de voeten

2 Knip en vijl de teennagels

3 Smeer de voeten in met verzorgende crème (en neem die mee!)

 • Fotografie: Getty Images, Stocksy, Sanne Tulp Styling: Ilona Jongepier
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden