Laatste kans in Nederland: Whitney – a Tribute by Glennis Grace

Zoek binnen:

Speciaal voor Libelle ontworpen door Iris Maree: de Libelle Tas van vegan leer

Libelle bestaat dit jaar 85 jaar en dat gaan we natuurlijk vieren. Maar dan wel met een cadeau dat past bij de tijdgeest, waarin het belang van mens, dier en milieu voorop staat. Iris Maree uit Amsterdam ontwierp de Libelle Tas, gemaakt van vegan leer.

“Steeds meer mensen gaan bewuster leven, denken na over wat ze eten, wat ze dragen, waar ze kopen”.”Ik maak tassen die er prachtig uitzien, goed zijn voor de wereld en die bereikbaar zijn voor veel vrouwen”.“Als kind was ik al een fanatiek voorvechter voor dierenwelzijn. Ik maakte me druk om filmpjes op de televisie waarin zeehondjes werden doodgeknuppeld en schreeuwde ‘moordenaar’ in een chique bontwinkel in Hilversum.

Advertentie

Ik nam me heilig voor later iets tegen dierenleed te gaan doen.”35 jaar later heeft Iris Maree (45) een tassenlabel van vegan leer. Leer dat geen leer is, maar er wel zo uitziet. Sterker nog, qua looks doen haar ontwerpen denken aan de beroemde maar dieronvriendelijke exemplaren van Mulberry, het klassieke Engelse label of het ingetogen Franse design-label APC. De collectie van Iris ligt in winkels in Frankrijk, Japan, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Amerika en ja, ook steeds vaker in Nederland. Sinds Georgina Verbaan vorig jaar haar atelier in de Amsterdamse binnenstad binnenstapte, een tas kocht en er een Instagram-post van maakte, willen steeds meer winkels Iris’ duurzame beauties in hun schap hebben.

Van mijn vader heb ik leren ondernemen
Iris groeide op in Baarn, haar vader had een groothandel in bouwmaterialen. “Van hem heb ik leren ondernemen”, legt Iris uit. De creativiteit heeft ze van haar moeder. “Zij was altijd aan het naaien, kleien en werkte in de tuin.” Na haar studie Cultuur en Beleid aan de Hogeschool van Amsterdam wist Iris het aanvankelijk niet zo goed. Ze studeerde nog even aan Academie Artemis, runde samen met haar vriend een strandtent in Brazilië om uiteindelijk bij een bedrijf te gaan werken dat gespecialiseerd was in promotieartikelen.

Na een paar jaar ging ze werken bij het accessoirelabel ZAZ (Zusjes aan Zee) en mocht Iris mee naar de internationale modebeurzen. “Dat vond ik leuk, ik hield van mode en wilde erin verder.” Ze besloot voor zichzelf te beginnen en startte samen met haar man en haar zus een eigen bedrijf in promotieartikelen, gericht op vrouwen. Ze bedacht promotiecadeau’s voor damesbladen en cosmeticamerken zoals tassen, accessoires en kleding. Ze ontwierp diverse kledingstukken die internationaal aansloegen, zoals een bikini die tijdens de Olympische Spelen in Athene in 2004 bij de Griekse Elle zat. “We bedachten, ontwierpen en produceerden fashion items voor Vogue, Elle en andere internationale titels en werkten samen met Isabel Marant, Zadig & Voltaire en Sonia Rykiel.”

Heel erg leuk vond ze het, maar dat er voor de productie van alle hippe hebbedingetjes onnodig veel kilometers leer van onschuldig gedode dieren gebruikt werd, stoorde haar. “Regelmatig stond ik op een markt in Azië, waar de lappen leer achteloos in rijen naast elkaar hingen, alsof het om wegwerpartikelen ging. Om over de milieuvervuilende industrie eromheen nog maar te zwijgen. Daar wilde ik niet meer aan meewerken.”

Vrouw met een missie
Om haar eigen creativiteit meer ruimte te geven, wilde ze een eigen tassenlabel opzetten, waar geen dierenleed aan te pas hoefde te komen. “Zonder tas kun je als vrouw nu eenmaal niet. Maar klakkeloos blijven shoppen, is niet meer van deze tijd. Wat Stella McCartney doet, is fantastisch. Alleen voor velen onbetaalbaar. Dat werd mijn missie. Een tassenlabel lanceren dat er prachtig uitziet, goed voor de wereld is en bereikbaar voor veel vrouwen.”

Dat was vier jaar geleden. Ze experimenteerde met materialen en productieprocessen en uiteindelijk vond ze de ultieme combinatie: een blend van katoen en polyestervezel, voorzien van een duurzame coating die zorgt voor kleur en reliëf. In het buitenland zijn haar tassen al een hit, in Nederland moeten we nog even wennen. Iris: “Gek is dat toch. Mensen vinden de ontwerpen mooi, maar als ze horen dat het geen echt leer is, hangen ze het soms verschrikt terug. Hoe kan dat nou, zeggen ze dan, zo mooi en toch niet echt? Gelukkig maken we momenteel een omwenteling door. Steeds meer mensen gaan bewuster leven, denken na over wat ze eten, wat ze dragen, waar ze kopen.”

Mooi en praktisch
Inmiddels bestaat de collectie uit acht modellen, luisterend naar namen die verwijzen naar de natuur, zoals Hummingbird, Dew en Toucan. De Dew is nu haar persoonlijke favoriet “Vanwege het model, de kleuren en omdat hij heel fijn in gebruik is. Deze is dan ook het uitgangspunt voor het ontwerp van de Libelle Tas, een mooie en ook praktische tas. Want dat is het makkelijke: mijn tassen slijten niet, verkleuren niet en met een vochtig doekje zijn ze in een handomdraai weer als nieuw.”

Iris, is moeder van drie kinderen en probeert haar kinderen zo ‘groen’ mogelijk op te voeden. “Wij eten geen vlees, mijn kinderen zo min mogelijk en dat bont not done is, is gewoon een feit. Ik probeer niemand iets op te leggen, ook mijn kinderen niet. Eigenlijk hoeft dat ook niet. Door social media en Instagram weet iedereen op jonge leeftijd al heel goed wat er speelt. Belachelijk vond mijn oudste dochter het dat modehuizen en beroemdheden nu pas opkomen tegen bont, maar wel tassen van leer maken en dierenhuid blijven dragen. En ze heeft gelijk.”

Hebben? Je krijgt de Libelle Tas nu bij een Libelle abonnement voor maar 15,50 euro per maand. 

Tekst: Elleke van Duin. Beeld: Libelle

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien