Feitjes en fabels: dit doet het dragen van een bh voor je borsten Beeld Getty Images/Refinery29 RF
Feitjes en fabels: dit doet het dragen van een bh voor je borstenBeeld Getty Images/Refinery29 RF

bh dragen

Feiten en fabels: dit doet het dragen van een bh voor je borsten

Een bh dragen, de een zweert erbij en de ander trekt het ding direct bij thuiskomst uit. Je moet uiteraard doen waar je je lekker bij voelt, maar heeft het dragen van een bh voordelen of is het juist beter om het ding uit te laten? We zochten het voor je uit.

Jasmijn DraaismaGetty Images/Refinery29 RF

Fabel: zonder bh krijg je hangende borsten

Een van de meest gehoorde bezwaren is toch wel dat borsten zouden gaan hangen zonder de steun van een bh. Hier is helemaal geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn veel redenen waardoor de borsten kunnen gaan hangen volgens Marco Klinge, hoofd plastische chirurgie van het opleidingsinstituut van de universiteit van Milaan. Het kan genetisch bepaald zijn, worden veroorzaakt door veranderingen in gewicht, ouder worden en hormonen.

Fabel?: een bh veroorzaakt hangende borsten

Overigens wordt er ook beweerd dat het dragen van een bh juist zou zorgen voor hangende borsten. De Franse sportarts Jean-Denis Rouillon deed hier onderzoek naar, waaruit bleek dat het dragen van een bh de borstspieren kan verzwakken. Zonder bh zou je je spieren trainen om harder te werken. Het onderzoek was niet breed genoeg om deze conclusies te bevestigen. Zo waren de deelneemsters allemaal tussen de 18 en 35 jaar.

Fabel: van een bh krijg je borstkanker

De American Cancer Society deed onderzoek naar het verband tussen het dragen van een bh en borstkanker. Zij concluderen dat er geen verband is en dat het al dan niet dragen van een bh geen effect heeft op de ontwikkeling van borstkanker.

Feit: slapen in je bh is niet goed voor je

’s Nachts kun je de bh beter uitlaten, het kan je slaapritme namelijk negatief beïnvloeden Doordat de bh strak om het lichaam zit, verhoogt de lichaamstemperatuur en maak je minder melatonine aan. Daardoor slaap je minder diep of minder goed door.

Feit: de verkeerde maat zorgt voor fysieke klachten

De verkeerde maat bh kan voor problemen zorgen. Zo kan het onder meer nek- en schouderklachten veroorzaken.

Feit: een goede sport-bh voorkomt klachten

Bij het sporten is het extra belangrijk om een goed exemplaar te dragen want een goede, stevige sport-bh kan pijnlijke borsten verminderen. Vooral vrouwen met grotere borsten hebben hier baat bij.

Fabel: je hebt je hele leven dezelfde bh-maat

Je borsten veranderen je hele leven en de maat van je bh dus ook. Zo veranderen je borsten na het krijgen van kinderen maar ook door gewichtsschommelingen of de menopauze. Regelmatig (laten) meten dus. Welke maat je hebt, bereken je vrij makkelijk.

Om de proef op de som te nemen droeg Libelle's Jasmijn een een week geen bh en dat leverde verrassende resultaten op:

De redactie van Libelle doet haar uiterste best om de informatie zo volledig en nauwkeurig mogelijk samen te stellen en te onderhouden, maar staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en actualiteit van de informatie op Libelle.nl.

De informatie op Libelle is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. De inhoud is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies bij klachten of ter voorkoming daarvan. Bij twijfel, adviseren wij je altijd om naar je huisarts te gaan.

Bron: American Cancer Society, Medical news today

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden