Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Dít is waarom je grotere wallen krijgt naarmate je ouder wordt

Herkenbaar? Hoe ouder je wordt, hoe groter je wallen lijken te worden. Vooral ’s ochtends kunnen die vervelende dingen opeens erg groot lijken.

Fijn is het niet, maar gelukkig wél doodnormaal.

Advertentie

Wallen
Dermatoloog dr. Peter Velthuis, ook de medisch directeur van Velthuis Kliniek, vertelt tegen de Volkskrant wat wallen nu eigenlijk precies zijn. Volgens hem is het een soort stootkussentje tussen de oogkas en oogbol. Velthuis: “Je oogbol heeft weke dele nodig om te kunnen draaien ten opzichte van de kas. Daarnaast biedt het ook bescherming aan je oog.” De grootte van je wal is in verhouding met je oogkas. Wanneer je een kleinere oogkas hebt, heeft je vetweefsel minder ruimte en zal er dus wat dikker uit komen te zien.

Oorzaak
Dan de oorzaak. Aanleg en ouderdom spelen een grote rol in het hebben van wallen. Wanneer je ouder wordt, kan het bindweefselschotje gaan verslappen door huidveroudering. Het bindweefselschotje zorgt er juist voor dat het vet onder je ogen op z’n plaats blijft zitten. Het resultaat wanneer deze verslapt? Het vet zakt naar voren, wat eruitziet als een wal. Ook kan door huidveroudering het volume van je jukbeenderen verminderen, wat voor overbodig vet en huid zorgt. Wanneer je een kleine oogkas hebt, is de kans groter dat je op latere leeftijd met wallen te maken krijgt.

’s Ochtends
Maar hoe komt het dan dat wallen ’s ochtends groter zijn? Volgens Charles Slomin, een Amerikaanse ophtalmonoloog, heeft dat alles te maken met knipperen. Wanneer we knipperen, maken onze spieren een melkende beweging. Als je slaapt, gebeurt dit natuurlijk niet, waardoor het vocht uit het onderhuidse weefsel minder goed wordt afgevoerd.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Jan Magazine. Beeld: iStock

Speel hier de woordzoeker van maandag 17 februari

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien