Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Kan het kwaad om je haren nooit meer wassen of vaak droogshampoo te gebruiken?

In de chaos die coronacrisis heet lijken we nóg minder vaak onze haren te wassen. We zitten immers veel thuis; hét perfecte moment om je haren te trainen. En als je dan toch al op weg bent, haal je het misschien ook nog in je hoofd om maar helemaal te stoppen met het wassen van je haren.

Dermatoloog Thomas Maselis legt aan HLN uit of dat nu juist bevordelijk of slecht is voor je haarbos.

Advertentie

Anders dan vroeger

Volgens hem is de gulden middenweg tussen schoon zijn en overdreven reinigen de beste keuze. “Vroeger werd aangeraden om je haren maximaal 1 keer per week te wassen. Omdat toen nog ossengalzeep en andere detergenten gebruikt werden, die de haren beschadigden of stroef maakten. De shampoos van vandaag doen dat niet meer, waardoor je je haardos dus regelmatiger kan wassen.”

Volgens Maselis is 2 keer per week wassen met shampoo de juiste hoeveelheid. “En als je coupe tussendoor wat opfrissing nodig heeft, bijvoorbeeld nadat je gesport hebt, kan je het spoelen met water.”

Te vaak wassen

“Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar water droogt je huid uit. Als je je haren dus te frequent wast, neem je te veel huidsmeer weg en droogt je hoofdhuid uit. Om dezelfde reden doen mensen met een droge huid er goed aan om hun haren te föhnen na het wassen. Want als ze hun haren aan de lucht laten drogen, blijft de hoofdhuid te lang vochtig, waardoor ze nog meer gaat uitdrogen.”

Maar of het verkeerd is om je haren nooit meer te wassen? “Absoluut niet”, vertelt de dermatoloog aan de Belgische website. “De enige reden waarom je je haren wel zou wassen is vanuit hygiënisch standpunt, zodat je geen nare geurtjes verspreidt.”

Droogshampoo

Het gebruik van droogshampoo is volgens deze dermatoloog ook geen probleem. “Droogshampoo is een stof die het vet van het haar absorbeert en in een soort poederkristalvormen bewaart. De huidsmeer blijft dus op je lokken zitten, maar ze tonen wel minder vettig. Het kan dus zeker geen kwaad als je af en toe of zelfs regelmatig droogshampoo gebruikt. Met wat water kan je het er makkelijk opnieuw uitspoelen. Sommigen kunnen wel last krijgen van jeuk, zij gebruiken het daarom beter niet te vaak.”

Veel kappers zijn voorlopig nog gesloten óf hebben een ellenlange wachtlijst. Ben je toch echt toe aan een knipbeurt? Visagist Carmen laat zien hoe je je eigen haar kunt knippen:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN. Beeld: iStock

Lees meer

Iris tegen Hugo: “Bij elke speech van Rutte rolden de tranen over m’n wangen”

Hugo Borst Libelle

Hugo Borst en Iris Koppe zijn beiden schrijvers maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden én gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, politiek, sex, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen en geven openhartig antwoord.

I: "Ik zeg het niet graag, maar je had gelijk."
H: "Waarin nu weer?"
I: "Die tent op het dakterras was een aanfluiting."
H: "Hahaha."
I: "Kijk, hij paste prima. Qua wind en regen viel het ook wel mee. We hadden hem met scheer

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien