Hierom vind je de mannenafdeling vaak op de eerste etage en de vrouwenafdeling op de begane grond Beeld Getty Images
Hierom vind je de mannenafdeling vaak op de eerste etage en de vrouwenafdeling op de begane grondBeeld Getty Images

Hierom vind je de mannenafdeling vaak op de eerste etage en de vrouwenafdeling op de begane grond

In de categorie ‘belangrijke levensvragen’ vragen wij ons tijdens een dagje winkelen regelmatig af waarom mannen altijd met de (rol)trap moeten, terwijl vrouwen kunnen shoppen op de begane grond. De podcast Alledaagse Vragen geeft antwoord.

Leonie CollombonGetty Images

Loop je een gemiddelde kledingwinkel in, dan stuit je direct op de vrouwencollectie. Mannen moeten vaak met de roltrap naar boven, net als vaders en moeders die voor hun kinderen shoppen. Of hier een reden achter zit? Zeker! En die is logischer dan je misschien denkt.

Ander koopgedrag

Volgens Paul te Grotenhuis van brancheorganisatie INRetail heeft het allemaal met een ander koopgedrag te maken. In NPO Radio1-podcast Alledaagse Vragen vertelt hij het volgende: “Vrouwen shoppen door inspiratie te zoeken in verschillende winkels. De ondernemer wil daar op inspelen met een mooie etalage en spannende doorkijkjes in de winkel. Hierdoor wil de ondernemer op de begane grond de damesafdeling plaatsen. De consument wordt verleid en geprikkeld door de etalage om naar binnen te komen.” Volgens Te Grotenhuis shoppen mannen veel doelgerichter, waardoor ze minder snel verleid worden. Zij weten over het algemeen beter waarvoor ze komen en hebben die inspirerende etalages dus minder nodig.

Kinderafdeling

Ook de kinderafdeling zit vaak op de eerste etage, en dat is te verklaren met diezelfde logica. Het is namelijk in de meeste gevallen de vrouw die kleding voor de kinderen koopt: ook zij hoeven niet verleid te worden door etalages en shoppen eerder doelgericht. Duidelijk!

Winkel jij te vaak? Carola weet wat een shopverslaving inhoudt en vertelt er als ervaringsdeskundige over:

Bron: Alledaagse Vragen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden