Interview met opvoeddeskundige
Van haar boek Het puberende brein werden 75.000 exemplaren verkocht. Nu is er een nieuw boek, Het sociale brein van pubers, waarin Eveline Crone bijvoorbeeld uitlegt waarom de hersenen van pubers zo gevoelig zijn voor sociale status en waarom het vormen en aangaan van vriendschappen zo belangrijk voor hen is.
De jonge hoogleraar zette in 2005 aan de Universiteit Leiden het Brain & Development laboratorium op, waar onderzoek wordt gedaan naar de ontwikkeling van de hersenen van adolescenten en ze deelt haar onderzoeksresultaten in haar populaire boeken graag met het grote publiek.
Eveline Crone: “Hersenonderzoek is een relatief nieuw vakgebied”, vertelt ze. “Pas sinds 2000 kunnen we MRI-scans doen en sinds die tijd zijn we veel meer te weten gekomen over de werking van de hersenen van adolescenten. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Ik zie mezelf niet als opvoeddeskundige en ik waag me bijvoorbeeld niet aan opvoedtips. Maar weten hoe de hersenen van onze kinderen werken, kan ouders wel handvatten bieden. Ik geef veel lezingen en ik merk dat ouders vaak gerustgesteld worden door de kennis die ik ze geef. Het helpt hen hun puber beter te begrijpen en geeft antwoord op het waarom van bepaald gedrag. Vaak zeggen ouders na een lezing: ‘Goh, mijn kind is dus toch normaal’.”
Heel boos of heel blij
In het laboratorium wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen in de hersenen van kinderen vanaf zes jaar, maar haar boeken gaan vooral over pubers. “Voor veel ouders is de puberteit een lastige fase. Tussen de zes en tien jaar gebeurt er op sociaal gebied niet zoveel met de hersenen van kinderen. In die periode gaan de hersenen vooral beter functioneren, waardoor kinderen beter informatie kunnen filteren, moeilijke rekensommen kunnen maken en een tekst begrijpen.
Maar daarna verandert er veel, wat zich uit in allerlei nieuw gedrag. Een kind wil bijvoorbeeld opeens veel minder delen met zijn ouders, trekt zich terug, kan heel boos zijn of heel blij, doet risicovolle dingen. Ouders weten soms niet goed hoe ze daar mee om moeten gaan, merk ik uit de reacties die ik krijg tijdens mijn lezingen. Dat kan ik me heel goed voorstellen. Hoewel mijn dochter nog maar vier is, weet ik hoe gehecht je bent aan je kind. Dan is het moeilijk als je kind opeens afstand neemt.”
Veel gedrag is volgens Eveline Crone verklaarbaar vanuit de hersenen, al benadrukt ze dat ook omgevingsfactoren natuurlijk een rol spelen. “Ik breng slechts een diepere interpretatielaag aan.” Neem bijvoorbeeld het feit dat een puber het ene moment vrolijk aan tafel kan zitten en nog geen half uur later stampvoetend door het huis loopt.
Dat heeft er volgens Crone mee te maken dat de balans tussen de werking van verschillende hersengebieden snel kan omslaan van de ene naar de andere kant. De communicatie tussen de verschillende gebieden verloopt nog niet optimaal, waardoor hun stemming snel kan veranderen.
Ook ontdekte Crone dat de hersenen van pubers gevoeliger zijn dan die van volwassenen en snel op prikkels reageren. Het pleziergebied is bijvoorbeeld gevoeliger, waardoor ze heel blij kunnen zijn en meer dan volwassenen positief reageren op bijvoorbeeld het zien van een blij gezicht, maar ze zijn ook sneller uit hun doen.
Wij mogen 15 exemplaren weggeven van het boek Het sociale brein van pubers. Vul snel het winformulier in! Deze actie loopt tot 21 juni 2012 Deze actie is inmiddels afgelopen. Kijk voor meer winacties op libelle.nl/winnen
Lees het gehele interview in de Libelle Nieuwscafe-krant die bij Libelle 24 zit.