Interview – Sara Kroos
Je maakt op allerlei manieren gebruik van social media. Waar zet je het allemaal voor in?
“Ik twitter heel graag. Als mensen me een berichtje sturen, reageer ik bijna altijd. Het is wat je vroeger een beetje had bij de groenteboer, maar dan via social media. Ter voorbereiding op mijn laatste voorstelling heb ik opgetreden in huiskamers. Via Twitter, e-mail en de nieuwsbrief op mijn website konden mensen zich aanmelden voor een optreden aan huis. We selecteerden een aantal adressen en dan speelde ik met twee muzikanten drie kwartier bij mensen thuis met hun familie en vrienden erbij. We vonden deze actie zo leuk, dat mensen zich dit voorjaar weer via social media kunnen opgeven voor huiskameroptredens. Als een grap in een woonkamer overkomt, dan komt hij ook aan in het theater.
Voor mijn theatershows leg ik bij de kassa altijd twee vrijkaarten klaar onder een gekke naam, zoals meneer B. Ver of mevrouw Z. Me R. Bij. Via Twitter geef ik die naam door en wie het eerst de kaarten ophaalt, kan gratis mijn voorstelling zien. Laatst werden de vrijkaarten opgehaald door twee meiden van zestien, met een bomberjack, tatoeages en piercings. Ze waren nog nooit in een theater geweest en vonden het fantastisch. Ook kwam een keer een vrouw kaarten ophalen van wie de man net ontslagen was. Hoewel ze het even niet zo breed had, kon ze toch een avondje naar het theater. Ik vind het ontzettend leuk om met die vrijkaarten via Twitter ook mensen te raken die ik anders nooit zou bereiken.
Voor mijn radioprogramma maak ik elke week een liedje met mijn luisteraars.
Ik vraag hen mij een zin over een bepaald thema te sms’en, twitteren of door te geven via Facebook. Die regels pas ik eventueel iets aan en zet ze op rijm. Aan het einde van het programma zing ik het lied onder begeleiding van een muzikant. Het leukste regeltje wint vrijkaarten of een cd van de artiest die op dat moment in de uitzending is.”
Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve kanten van social media?
“Ik vind het leuk om toegankelijk te zijn en contact te maken met mensen. Mensen geven eerlijk hun mening op social media, want het is toch een beetje anoniem. Voor try-outs is hun reactie helemaal belangrijk, want dan kan ik er bij het samenstellen van een optreden rekening mee houden of iets aanslaat of niet. Het is vooral leuk om ’s avonds na mijn show publieksreacties te lezen. Maar ik zal bijvoorbeeld niet zo snel een compliment dat ik via Twitter heb ontvangen, doorsturen naar iedereen, daar ben ik te nuchter voor. Ik reageer ook niet op negatieve reacties. Ik heb gelukkig nog nooit meegemaakt dat het te ver ging. Op Twitter en Facebook gaat het er wat dat betreft erg vriendelijk aan toe. Anonieme bedreigingen vind ik echt een negatieve kant van sociale media.”
Als je zou moeten kiezen tussen persoonlijk contact en de sociale media, waar gaat dan je voorkeur naar uit?
“Ik kan daar niet tussen kiezen. Wat dat betreft ben ik typisch iemand van deze tijd. Ik vind het zowel leuk om met vrienden af te spreken, samen te eten en uit te gaan, als om contact te leggen met mensen via social media. Ik weet dat sommigen verslaafd kunnen raken aan social media, maar dat ben ik absoluut niet. Ik regel veel via mijn mobieltje voor mijn werk, ik bel, twitter en sms, maar ik heb er ook geen enkele moeite mee om hem uit te zetten. Als ik vrienden privé wil spreken of als er iets aan de hand is, dan bel ik even. Het contact dat je hebt als je iemand aankijkt in een gesprek, daar kan geen e-mail, Facebook of Twitter tegenop. Met mijn crew heb ik ook de afspraak dat de mobieltjes uitgaan als we voor een optreden samen ergens eten. Soms zie ik stelletjes in een restaurant de hele avond met hun mobieltje bezig zijn. Zo’n digitaal medium vervangt toch niet dat je met je partner aan tafel lekker zit te eten?”
Lees het gehele interview in de Libelle Nieuwscafe krant