Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: welke stoffen kun je met deze hitte het beste dragen?

Het kan met deze tropische temperaturen best lastig zijn om goede kledingstukken uit te kiezen. Want in welke outfit heb je het minst last van de warme? Zwart absorbeert hitte. Dat weten we. Maar hoe zit het met stofjes?

Soms praten we namelijk over ‘zweetstofjes’, maar welke zijn dat nu eigenlijk? Wendy Luyckx, woordvoerder van Creamoda, legt het haarfijn aan HLN uit.

Advertentie

Katoen
“Katoen is een stof die ademt”, en dat is natuurlijk fijn tijdens de hitte. Maar ben je eenmaal bezweet, dan heb je minder geluk: “Katoen droogt traag en blijft langer nat als je erin gezweet hebt.”

Linnen, zijde en viscose
“Zowel linnen, zijde als viscose voelen fris aan.” De stofjes ademen en voelen zacht aan voor de huid. “Linnen is dé stof bij uitstek in de lente- en zomercollecties.” Nadelen? Het kreukt, maar dat nemen we graag voor lief.

Bamboestof
Tegenwoordig vinden we steeds vaker van zogeheten bamboestof in de winkels. Dit is een duurzame stof. Bamboe heeft weinig water en pesticiden nodig. De kleding voelt zacht, heeft een subtiele glans, droogt snel en kan op lage temperaturen gewassen worden. Ideaal voor een beetje verkoeling dus. Maar het vinden van deze kleding is lastig: “Voorlopig blijft het gebruik ervan toch beperkt tot de marge van duurzame merken.” Daarnaast kreukt het volgens Luyckx: “Als je zweet zal het zelfs nog meer plooien, dus daar moet je wel rekening mee houden.”

Synthetische stoffen
“Sportkleding is vaak gemaakt van synthetische materialen, waarbij de garen anders gesponnen worden zodat ze zweet doorlaten.” Niet voor niets wordt het voor sportkleding gebruikt en betekent het dus dat de garen het zweet doorlaten. Daarnaast is het kreukvrij. Maar van synthetische stoffen weten we ook dat ze niet fijn zijn bij warm weer omdat ze geen vocht opnemen. “Zo blijft zweet op je huid liggen, waardoor je lichaam nat en vochtig blijft aanvoelen. Het zweet blijft erin hangen, waardoor je gaat stinken.” Die slaan we dus liever even over…

Conclusie
Ademend katoen, fris linnen en verkoelende bamboe, it is.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Gezinsvlogger Doortje heeft nog wat tips zodat je (klein)kinderen de warme nachten doorkomen:

 

Bron: HLN. Beeld: iStock

Annemiek: “Ik zie haar nog zitten met haar bollende buikje, stralend van geluk”

dochter - Libelle

Premium

Annemiek haar dochter werd jong moeder en heeft een druk leven. Soms maakt Annemiek zich zorgen, redt haar dochter het allemaal wel? 

Annemiek (49): “Mijn dochter kreeg op haar 21ste haar eerste kind en 1,5 jaar later haar tweede. Dat was een bewuste keuze van haar en haar man. ‘We zijn nu jong en kunnen alles aan’, zei ze. ‘Als de kinderen de deur uit zijn, hebben wij nog een heel leven voor ons!’

Ik zie haar nog zitten met haar bollende buikje, stralend van geluk

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien