Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Met een kleurspoeling je haar verven? Dit moet je weten voor je begint

Wil je eens wat anders met je haar, maar durf je een definitieve nieuwe haarkleur nog niet aan? Een kleurspoeling kan de oplossing zijn. Wij vertellen je alles wat je moet weten over een kleurspoeling.

Advertentie

Wat is een kleurspoeling?

Een kleurspoeling kun je zien als shampoo met een kleur erin. Je maakt je haar er niet donkerder of lichter mee, maar je voegt er juist pigment aan toe. Je kunt ’m dus niet inzetten om bijvoorbeeld van bruin haar naar blond te gaan, maar je kunt wel warmere of koelere tinten creëren.

Kleur corrigeren

Een kleurspoeling wordt ook wel toner genoemd. Bij de kapper wordt het ook wel ingezet om de kleur van je haar na het verven te corrigeren. Zo wordt een kleurspoeling bijvoorbeeld vaak gebruikt om bij geblondeerd haar de gele gloed te verminderen. Ook als haar na een zonvakantie rood of groen is uitgeslagen, kan dit worden verholpen met een spoeling. Maar kleurspoelingen zijn er ook in allerlei hippe kleuren, zoals lila en roze.

Verschil tussen kleuren en kleurspoeling

Houdbaarheid

Kleurspoeling gaat minder lang mee dan verf. Als je je haren verft, is de kleur blijvend en moet je wachten tot die is uitgegroeid. Kleurspoeling vervaagt. Hoelang kleurspoeling blijft zitten hangt af van de spoeling. Dit kan 3 wasbeurten, 10 wasbeurten maar ook 30 wasbeurten zijn. Uiteindelijk zal de kleur helemaal verdwijnen.

Daarnaast is kleurspoeling minder schadelijk dan verf, omdat het spul minder agressief is. Toch kan het soms beter zijn voor je haar om voor verf te kiezen. Als je bijvoorbeeld blond bent, maar je wilt voor een langere periode bruin haar, is het slimmer om het in één keer bruin te verven en de uitgroei bij te houden, dan om je haar continu te blijven behandelen met kleurspoeling.

Verzorging na verven

Als je voor een lichtere kleur gaat, bijvoorbeeld van bruin naar blond, dan is dit met kleurspoeling niet mogelijk. Hier is verf met waterstofperoxide voor nodig, die je haren bleekt. Dit agressieve middel beschadigt je haar, waardoor je haar naderhand meer intensieve verzorging nodig heeft om te herstellen.

Zelf aan de slag met kleurspoeling

Wil je zelf aan de slag gaan? Bedenkt dan eerst goed voor welke kleur je wilt gaan. Op de verpakkingen van kleurspoeling zie je vaak in afbeeldingen uitgebeeld hoe de kleur pakt op verschillende basiskleuren. Bestudeer dit goed voordat je een kleurspoeling aanschaft.

Oude kleding en handschoentjes

Lees daarnaast altijd de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door. Houd je vooral goed aan de inwerktijd die daarin vermeld staat. Laat de verf niet te lang, maar ook niet te kort in je haar zitten. De kleur pakt dan anders uit. Daarnaast is het slim om oude kleding te dragen tijdens het behandelen van je haar. Een handdoek verschuift snel, dus ga liever voor een oud, wijd shirt. Kies er eentje die je makkelijk over je hoofd aan en uit kunt trekken, ook als er verf in je haar zit. Daarnaast is het slim om beschermende handschoentjes te dragen, deze zijn vaak bijgevoegd.

Was je haar nooit voordat je een kleurspoeling gaat gebruiken, dan pakt het minder goed. Om vlekken op je huid te voorkomen kun je je haarlijn en oren insmeren met vaseline. Knoei je alsnog op je huid? Dan kun je dit weghalen met een wattenschijfje en reinigingsmelk.

Begin bovenaan

Bij het aanbrengen van de spoeling begin je met de aanzet. Daarna verf je pas de lengte van je haar. Je kunt een kam gebruiken om het spul door je lokken te verdelen. Hierna laat je het inwerken. Zodra de inwerktijd voorbij is, spoel je het uit met lauwwarm water. Neem hier goed de tijd voor, je wilt niet dat er nog kleurspoeling achterblijft. Een tip: leg ’s avonds een handdoek op je kussen, want je haar kan nog een beetje afgeven.

Natuurlijke kleurspoeling

Er zijn verschillende merken natuurlijke kleurspoeling op de markt. Deze merken claimen dat natuurlijke kleurspoelingen helemaal niet schadelijk zijn voor het haar, maar het haar juist verzorgen. Ze zijn plantaardig en bevatten geen chemicaliën, ammoniak of parabenen. Er zijn vaak voedende ingrediënten en vitamines aan toegevoegd. Er zijn meestal wel meerdere behandelingen nodig om tot de gewenste kleur te komen.

Grijs haar

Wil je je grijze haren verdoezelen? Als je pas net wat grijze haren krijgt, dan kan een kleurspoeling volstaan om dit te camoufleren. Is meer dan 50% van je haren grijs? Dan voldoet een kleurspoeling niet meer en heb je echt een permanente kleuring nodig. Verf pakt vaak juist op grijs haar moeilijker, omdat het stugger is. Als je grijs bent kun je wel een kleurspoeling gebruiken om de gele gloed uit je haren te laten verdwijnen. Hier bestaat ook zilvershampoo voor.

Zelf je haar verven? Zó voorkom je dat haarverf vlekt op je huid:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bronnen: ByChristiana, Harpers Bazaar, Libelle.be, Etos. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

6 vragen van onze lezeressen over de CoronaMelder-app beantwoord

Uit een poll onder onze Instagram-volgers blijkt dat 62% de CoronaMelder-app nog niet heeft gedownload. 38% heeft de app wel gedownload en dat is belangrijk, want deze app draagt bij aan het tegen gaan van de verspreiding van het coronavirus. Dus elke download telt. In dit artikel beantwoorden we jullie meestgestelde vragen over het gebruik en de veiligheid van de app.

In opdracht van de Rijksoverheid

Advertentie

1. Weet de app altijd waar je bent?

Nee! De app weet zelfs nooit waar je bent, want CoronaMelder werkt niet met locatiegegevens (GPS). De app gebruikt bluetooth om te zien of je in de buurt bent van een andere app-gebruiker. Om de app te kunnen gebruiken, hoef je ook geen persoonlijke gegevens in te vullen. De app weet dus niet wie je bent en niet waar je bent.

2. Krijg je een melding als je bij iemand in de buurt bent geweest die corona heeft of moet je daarvoor de app openen?

Je krijgt een melding als je bij een app-gebruiker in de buurt bent geweest die later corona bleek te hebben én dit samen met de GGD doorgaf via de app. Hiervoor hoef je de app niet te openen. Om die meldingen te kunnen ontvangen, moet je bij de installatie van de app wél toestemming geven om meldingen te kunnen ontvangen.

Heb je CoronaMelder al een tijd op je mobiel staan, maar nog nooit een melding gehad? Ook dan doet de app gewoon zijn werk. Je krijgt alleen een melding als je bij iemand in de buurt bent geweest die later corona bleek te hebben en dit doorgaf via de app.

3. Wat moet je doen als je een melding krijgt?

Als je een melding krijgt, ben je dicht bij iemand geweest die later corona bleek te hebben. Raak dan niet in paniek: het is niet zeker dat jij dan ook corona hebt. Je hebt extra kans gelopen op besmetting. Als je klikt op de melding, opent de CoronaMelder-app en kun je je laten testen. Ook als je geen klachten hebt. Alle informatie daarvoor staat in de tekst van de melding.

4. Gaat je batterij snel leeg als je de app gebruikt?

Nee! CoronaMelder gebruikt Bluetooth Low Energy (lage energie-bluetooth). Dit is een speciale vorm van bluetooth die op de achtergrond van je mobiel werkt en weinig stroom gebruikt. Hoeveel procent van je batterij de app precies gebruikt, verschilt per telefoon.

5. Wat is het nut van de app als er al bron- en contactonderzoek wordt gedaan?  

CoronaMelder is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Dankzij de app worden mensen die nog geen klachten hebben eerder gewaarschuwd. De app waarschuwt gebruikers die langere tijd in de buurt zijn geweest van iemand die achteraf corona blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie je in de buurt was en die je niet kent. Belangrijk, zeker nu we door de versoepelingen weer meer met mensen in contact komen.

6. Wat moet ik doen met de app als ik zelf positief getest ben op corona?

Als je zelf het coronavirus krijgt, kun je dit (vrijwillig) samen met de GGD in de app doorgeven. De app waarschuwt dan app-gebruikers bij wie jij onlangs langere tijd in de buurt bent geweest. Daardoor weten ze dat ze mogelijk besmet zijn en kunnen ze maatregelen nemen om te voorkomen dat ze anderen besmetten. In de melding staat alleen wanneer ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Niet wie dit is en waar ze die persoon zijn tegengekomen.

Elke download telt

Sinds de lancering van CoronaMelder hebben al meer dan 4,8 miljoen mensen de app gedownload en gaven ruim 160.000 mensen via de app door dat ze besmet waren. Dankzij de app worden mensen die nog geen klachten hebben eerder gewaarschuwd. Dus elke download telt. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. Je kunt de app snel en gemakkelijk downloaden in de App Store of de Google Play Store.

Meer weten over CoronaMelder? Ga naar www.coronamelder.nl of bel gratis met een van de medewerkers van de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met déze leuke haarband is koningin Máxima vandaag gespot (en nu wil jij ‘m ook)

Koningin Máxima (49) loopt in de mode vaak voorop. Zo ook deze week waarin ze verschijnt in een prachtige ton sur ton-outfit met bijpassende haarband.

Máxima was dinsdagochtend aanwezig bij de viering van muziekonderwijs op basisscholen in Limburg en Noord-Brabant. Naar aanleiding van de campagne 50 Dagen Muziek van Méér Muziek in de Klas presenteerden de provincies initiatieven om meer muziekonderwijs in het lesprogramma van de basisschool op te nemen. Aangezien koningin Máxima erevoorzitter is van Méér Muziek in de Klas was ze ook aanwezig bij deze viering in Roermond.

Advertentie

Midirok met glitters

Voor de gelegenheid droeg ze een feestelijke outfit met een beige, zalmkleurige midirok met glitteraccenten. Deze rok droeg de koningin eerder in 2019, bij de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs toen Máxima werd vergezeld door prinses Beatrix. Toen combineerde Máxima de rok met een zijden blouse met grote strik van Natan. Dit keer ging ze opnieuw voor ton sur ton, maar dan met een eenvoudige blouse, dus zonder toeters en bellen.

Haartrend

Heur haar droeg ze los met een prachtige haardecoratie met bloemen van Fabienne Delvigne. De haarband kennen we nog van een staatsbezoek aan Qatar in 2011. Wat ons betreft heeft ze een slimme keuze gemaakt de haarband na precies tien jaar opnieuw te dragen, want wát een leuke trend voor dit voorjaar. En het staat haar fantastisch!

Koningin Máxima tijdens de viering van muziekonderwijs:

Maxima haarband

Prinses Beatrix samen met Koningin Máxima tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in 2019:

Koningin Máxima tijdens het staatsbezoek aan Qatar in 2011:

Maxima haarband

Máxima ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. Dit geeft onze koningin jaarlijks uit aan haar garderobe:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Modekoningin Máxima. Beeld: Brunopress, ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met déze leuke haarband is koningin Máxima vandaag gespot (en nu wil jij ‘m ook)

Koningin Máxima (49) loopt in de mode vaak voorop. Zo ook deze week waarin ze verschijnt in een prachtige ton sur ton-outfit met bijpassende haarband.

Máxima was dinsdagochtend aanwezig bij de viering van muziekonderwijs op basisscholen in Limburg en Noord-Brabant. Naar aanleiding van de campagne 50 Dagen Muziek van Méér Muziek in de Klas presenteerden de provincies initiatieven om meer muziekonderwijs in het lesprogramma van de basisschool op te nemen. Aangezien koningin Máxima erevoorzitter is van Méér Muziek in de Klas was ze ook aanwezig bij deze viering in Roermond.

Advertentie

Midirok met glitters

Voor de gelegenheid droeg ze een feestelijke outfit met een beige, zalmkleurige midirok met glitteraccenten. Deze rok droeg de koningin eerder in 2019, bij de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs toen Máxima werd vergezeld door prinses Beatrix. Toen combineerde Máxima de rok met een zijden blouse met grote strik van Natan. Dit keer ging ze opnieuw voor ton sur ton, maar dan met een eenvoudige blouse, dus zonder toeters en bellen.

Haartrend

Heur haar droeg ze los met een prachtige haardecoratie met bloemen van Fabienne Delvigne. De haarband kennen we nog van een staatsbezoek aan Qatar in 2011. Wat ons betreft heeft ze een slimme keuze gemaakt de haarband na precies tien jaar opnieuw te dragen, want wát een leuke trend voor dit voorjaar. En het staat haar fantastisch!

Koningin Máxima tijdens de viering van muziekonderwijs:

Maxima haarband

Prinses Beatrix samen met Koningin Máxima tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in 2019:

Koningin Máxima tijdens het staatsbezoek aan Qatar in 2011:

Maxima haarband

Máxima ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. Dit geeft onze koningin jaarlijks uit aan haar garderobe:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Modekoningin Máxima. Beeld: Brunopress, ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Vaccinatie in het gele boekje: waarom noteert de ene GGD het wel en de andere niet?

Het gele vaccinatieboekje is een officieel meertalig vaccinatieregistratiesysteem. Het wordt al jaren gebruikt om reisvaccinaties te registeren. Dat werkt heel goed, waarom gebruiken veel GGD’s het gele boekje dan nu niet ook voor de coronavaccinatie?

We hebben al een boekje waarin heel eenvoudig vaccinaties kunnen worden geregistreerd, en tóch weigert een aantal GGD’s om het gele boekje in te vullen na de coronavaccinatie. Dat zou volgens de SDU (Staatsdrukkerij en -uitgeverij) vooral zo zijn in de regio’s Haaglanden, Drenthe en Noord- en Oost-Gelderland.

Advertentie

GGD’s weigeren gele boekje in te vullen

Volgens de koepelorganisatie GGD-GHOR mogen de GGD’s zelf bepalen of ze het boekje invullen. Het papierenbewijs dat je krijgt na vaccinatie zou volgens de organisatie belangrijker zijn. Beide vaccinatiebewijzen worden overigens niet gezien als officieel vaccinatiebewijs. Dat bestaat nog niet omdat je in Nederland nergens hoeft te laten zien of je gevaccineerd bent, valt te lezen op de website van de Rijksoverheid. Voor het reizen naar andere landen wordt nu een vaccinatiebewijs ontwikkeld dat niet vervalst kan worden.

Europees vaccinatiebewijs is onderweg

Het Europese vaccinatiebewijs (in een app) laat nog even op zich wachten. Daarom erkennen landen als Duitsland, Oostenrijk en IJsland het gele boekje nu wel als officieel vaccinatiebewijs, maar ook veel landen (nog) niet. Dat gaat waarschijnlijk ook niet meer veranderen. Het ministerie van VWS zegt tegen de NOS: “Niet elke Nederlander bezit zo’n boekje, laat staan andere Europeanen. Bovendien wil de EU een vaccinatiebewijs met een interoperabele, digitaal leesbare QR-code. Het gele boekje voldoet daar niet aan.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS.nl, Rijksoverheid.nl

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien