Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Last van haarverlies? Het kan aan één van deze hormonen liggen

Naast leeftijd, stress en genen, zijn hormonen één van de grootste boosdoeners als het gaat om haarverlies. Mocht je plotseling grote plukken haar in je borstel vinden, dan zou het dus zomaar aan één van deze 4 hormonen kunnen liggen.

1. Testosteron
Wist je dat testosteron één van de belangrijkste hormonen is die haarverlies kan veroorzaken? Zo is er een bepaald type testosteron, dihydrotestosteron , ook wel DHT genoemd, dat er vooral bij mannen voor kan zorgen dat de haarzakjes krimpen. Eén van de beste manieren om je testosteron weer in balans te brengen is door meer vezelrijke voeding te eten zoals fruit, groenten en volle granen.

Advertentie

2. Het schildklierhormoon
Bij vrouwen is vaak het schildklierhormoon de grote boosdoener. Merk je dat je huid vaak droog is, je broze nagels hebt, vermoeid bent én haar verliest? Dan zou het kunnen dat je last hebt van hypothyreoïdie, oftewel een traagwerkende schildklier. Als je last hebt van deze symptomen dan is het goed om voedsel te eten dat je schildklier stimuleert. Denk bijvoorbeeld aan zeewier met jodium, groene groenten en ijzerrijke voeding zoals noten.

3. Insuline
Hoge insulineniveaus zijn één van de bekendste oorzaken van het polycystisch ovariumsyndroom (PCOS), een aandoening waarbij er cysten gevormd worden op je eierstokken. Het is bekend dat PCOS wordt aangestuurd door chronisch verhoogde insulineniveaus, die onder andere haarverlies, acne en gewichtstoename veroorzaken. Als last hebt van dit type haaruitval dan is het verstandig om je suikerinname te beperken. Ook kun je proberen om af en toe te vasten. Eet bijvoorbeeld 2 of 3 dagen per week je laatste maaltijd vóór 17.00 uur terwijl je nog wel op je vaste tijdstip ontbijt. Insuline reageert vooral in de ochtend en wordt meer resistent naarmate de avond valt. Door je maaltijden overdag zwaarder te maken, kun je je insulineniveaus beter onder controle houden.

4. Oestrogeen
Ook een oestrogeenonbalans kan een oorzaak zijn van haaruitval. Zo hebben veel vrouwen bijvoorbeeld na de geboorte van hun kind last van haarverlies. Tijdens een zwangerschap stijgt het oestrogeengehalte, waarna het opnieuw daalt na de bevalling. Ook vrouwen in de menopauze krijgen vaak te maken met haarverlies omdat de oestrogeenspiegels dan ook dalen. Als je hier last van hebt dan kan het helpen om vaker voor plantaardige vezelrijke voeding te gaan en minder suiker te eten. Probeer ook zo min mogelijk make-up, verzorgingsproducten en medicijnen met parabenen, ftalaten en andere hormoonverstorende stoffen te gebruiken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Maike heeft de Katwijkse ziekte: “Ik ben eigenlijk een tikkende tijdbom”

Katwijkse

Premium

Maike Varkevisser (30) heeft de Katwijkse ziekte, een aandoening waardoor uiteindelijk hersenbloedingen ontstaan. Zoals bij haar oma en haar vader. Eén ding weet ze heel zeker: dat het haar zoontje Yves niet staat te wachten.

“Soms sluip ik zijn kamertje binnen, om bij zijn bedje stiekem te kijken hoe hij ligt te slapen. Mijn lieve Yves. Zo rustig en tevreden. Wat zou mijn vader blij zijn geweest met zijn eerste kleinkind. Hij heeft hem nooit gezien, want papa overleed afgelopen zomer, toen ik vier ma

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien