Libelle Legt Uit: hoe duurzaam is het kopen van tweedehands kleding? Beeld Getty Images
Libelle Legt Uit: hoe duurzaam is het kopen van tweedehands kleding?Beeld Getty Images

Libelle Legt Uit: hoe duurzaam is het kopen van tweedehands kleding?

Duurzaam is het toverwoord van nu, maar soms weet je gewoon niet waar je moet beginnen. Want wat zijn nou eigenlijk duurzame keuzes? Libelle stelt iedere week een duurzaamheidsvraag aan het platform hetkanWEL, voor een groener, eerlijker en leuker leven. Deze week: hoe duurzaam is het kopen van tweedehands kleding?

Wyke PotjerGetty Images

Op de valreep nog even een winterjas kopen, of alvast een zomerbloesje uit de nieuwe collectie? Als je goed zoekt, kun je het allemaal vinden in het groeiende aantal tweedehandswinkels - van vintage tot gloednieuw, met het prijskaartje er nog aan. Tweedehands shoppen was nog nooit zo makkelijk en populair als nu, maar hoe duurzaam is het?

Grote hoeveelheden

Spoiler alert: tweedehands wint het in principe van nieuw, maar er zijn wel een paar valkuilen die tweedehands shoppen minder duurzaam kunnen maken. Te beginnen met de enorme hoeveelheid kleding die voor bodemprijzen wordt aangeboden. Daarmee biedt tweedehands een betaalbaar alternatief voor fast fashion, maar daarin schuilt ook meteen het gevaar. Want die lage prijzen stimuleren ons tegelijkertijd om meer te (blijven) kopen dan we nodig hebben, en daarmee houden we het fast fashion-model in principe in stand.

Uiteindelijk geldt nog altijd dat minder consumeren de meest duurzame keuze is, ook als het om tweedehands kleding gaat. Hiervoor heeft duurzaam ondernemer Livia Firth (de ex van acteur Colin Firth) ooit een trucje bedacht: de 30 wear rule. Koop iets alleen maar als je het minstens 30 keer gaat dragen. Dat geldt ook voor tweedehands kleding.

Nieuw met prijskaartje

Veel items die op platforms als Vinted staan, zijn nieuw en komen uit de huidige collectie. Dat is voor de koper natuurlijk fijn, maar - je voelt ‘m al aankomen - er hangt ook een risico aan. Omdat de verkoop van kleding tegenwoordig zo makkelijk is (draag je het niet, verkoop het dan), ligt de lat nog lager voor het aanschaffen van fast fashion in verschillende kleuren, maten en soorten. Je kunt je er immers geen buil aan vallen. En zo verschuift de verkoop van fast fashion geruisloos van de winkelketens naar de tweedehands shops. Probeer daarom, ook als het om tweedehands gaat, fast fashion-merken te vermijden en te kiezen voor duurzame merken van kwaliteit. Dan is de kans ook groter dat je die dertig keer dragen haalt.

Hoe duurzaam transport is

Tot slot moeten we het nog even hebben over het transport van online gekochte tweedehands kleding. Want hoewel de grootste impact van kleding in de productie schuilt, maakt het wel degelijk uit of je pakketje uit Spanje komt of uit Nederland. Met de 75 miljoen klanten die Vinted claimt te hebben, worden er jaarlijks zo’n 200 miljoen pakketten verstuurd - kriskras door Europa. Dat is een hoop CO2-uitstoot, die je overigens nog enigszins kan inperken door voor duurzame transportaanbieders, zoals Homerr, te kiezen, je pakketje op een afhaalpunt te laten bezorgen en het daar lopend of met de fiets op te halen.

Conclusie

De meest duurzame optie is consuminderen. Milieu Centraal rekende uit dat, als we in Nederland jaarlijks allemaal zes kledingstukken per persoon minder kopen, we in totaal een hoeveelheid CO2-uitstoot besparen die gelijkstaat aan 85.000 keer met de auto de wereld rondrijden. Dat is hoe groot de impact van kleding is. Tweedehands kopen (of ruilen) is absoluut een duurzame optie, maar ook daarvoor geldt: koop minder, koop duurzaam en let op de transportmethode.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden