Hoe vaak moet je een badjas wassen? Beeld Getty Images/Westend61
Hoe vaak moet je een badjas wassen?Beeld Getty Images/Westend61

Libelle Legt Uit: hoe vaak moet je een badjas wassen?

Na een heerlijke douche of hup, zo over je kleding heen om de kosten van de verwarming te drukken... Wie weet kan men jou ‘s winters ook in je badjas uittekenen. Maar nu we dat warme ding zo vaak dragen, rest de vraag: hoe vaak moet je een badjas wassen?

Renée MulckhuijseGetty Images/Westend61

Dat hangt ervan af hoe (vaak) je de badjas gebruikt, maar grote kans dat je het niet zo vaak doet als het ‘heurt’.

Hoe vaak moet je een badjas wassen?

Het helpt om eerst antwoord te geven op de vraag hoe vaak je een badjas gebruikt. Hoewel je, net als een handdoek, je badjas heus niet na ieder gebruik hoeft te wassen, is het wel verstandig om het regelmatig te doen.

  • Je gebruikt de badjas alleen na het douchen. In dat geval is eens per twee weken voldoende.
  • Je gebruikt de badjas als ochtendjas. Dan is het raadzaam om ’m wekelijks te wassen (of na vier, vijf keer dragen als je vaak knoeit).
  • Je gebruikt de badjas over je dagelijkse kleding. Gooi de badjas dan na twee of drie keer dragen in de was.
  • Je gebruikt de badjas in het zwembad en/of de sauna. Na ieder gebruik de badjas wassen.

Wastips

Hoe je precies een badjas moet wassen, ligt aan het materiaal. Raadpleeg daarom altijd het label in jouw ochtendjas. Een badjas van katoen kun je bijvoorbeeld op een hogere temperatuur wassen dan eentje van fleece. De voorkeur ligt op een lage temperatuur (30 of 40 graden) om krimp te voorkomen. Zorg er in ieder geval voor dat je de badjas wast met gelijke kleuren, stop de machine niet te vol en gebruik voldoende wasmiddel, maar niet te veel.

Hou je van een zachter dan zacht badjas? Voeg dan een kopje azijn aan het wasbakje toe. Om de was een lekkere geur te geven, kun je een wasparfum gebruiken. Kies liever niet voor wasverzachter. Dat legt een laagje om de vezels heen en vermindert op den duur de kwaliteit van de stof. Bovendien kan het gebruik van wasverzachter leiden tot vetluis in de machine.

Badjas drogen

Hang de ochtendjas na ieder gebruik uit om het te laten drogen op een goed geventileerde plek. In een vochtige omgeving ontwikkelen bacteriën zich maar al te graag.

Drogerballen, bijvoorbeeld die van wol, helpen om je badjas na het wassen zo droog mogelijk uit de machine te halen. Je kunt het ook op een lage temperatuur in de droger stoppen. Of hang de badjas uit om het aan de lucht te laten drogen.

Heb je net een wasje gedraaid, ruikt de kleding alsnog muf. Vervelend. Maar er is een oplossing voor. Met dít middeltje kom je van die muffe geur af en ruikt je was weer heerlijk schoon en fris.

Bron: Badjas Paradijs, Mijn Woontextiel, Parachute

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden