Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waarom krimpt kleding als 't te heet gewassen wordt?

Bijna iedereen heeft ’t wel eens meegemaakt: je favoriete trui die 2 maten te klein uit de wasmachine komt, omdat je ‘m per ongeluk te heet hebt gewassen. Hoe komt het eigenlijk dat kleding krimpt als je het te heet wast?

Het Vlaamse wetenschapscentrum Technopolis heeft dit onderzocht. “Dat heeft alles te maken met het feit dat stoffen die krimpen, zoals wol en katoen, gesponnen zijn”, legt een woordvoerder uit. “Schapenwol en pas geoogst katoen zijn namelijk te kort om een kledingstuk mee te maken. Daarom worden de vezels om elkaar heen gedraaid tot ze een lange draad vormen, waarmee je kunt breien of weven.”

Advertentie

Strakker en korter
Ze gaat verder: “Als die vezels nat worden, gaan ze opzwellen en uitrekken. Logischerwijze zou je denken dat natte truien dus langer worden, maar niets is minder waar. Doordat de vezels dikker worden, verandert ook de hoek waaronder ze om elkaar gedraaid zijn: het geheel wordt strakker en dus korter!”

LEES OOK: 8 SLIMME OPVOUWTRUCS VOOR MEER KASTRUIMTE

Temperatuur en zeep
Maar waarom krimpt een trui dan niet als je ermee in een flinke regenbui hebt gelopen? “De temperatuur van het water speelt ook een belangrijke rol”, vertelt de woordvoerder van Technopolis. “Maar ook het gebruik van zeep doet je kleding geen goed: zeep ontvet de wol waardoor die meer water opneemt. Bovendien gaan de vezels makkelijker over elkaar glijden door zeep. En dan hebben we het nog niet gehad over het wringen van kledingstukken tijdens het wassen: daarmee help je het hele proces van vezelherschikking een handje.”

Drogen
Als je trui is gekrompen, dan helpt het niet om ‘m in de droger te stoppen: “Drogen brengt geen soelaas. Het garen wordt weer iets langer, maar keert zelden terug naar zijn oorspronkelijke toestand. Dat komt door het droogproces: daar krijgen de vezels geen hulp meer van zeep en wringbewegingen. Bovendien zijn droge vezels veel ruwer en glijden ze minder makkelijk over elkaar dan gladde, natte vezels.”

Heb jij ook een prangende vraag die je wilt laten uitzoeken door de redactie van Libelle Daily? Laat het ons weten! Mail je vraag naar onlineredactie@libelle.nl o.v.v. Libelle Legt Uit.

Beeld: iStock

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien