Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Heeft het zin om je lichaam in te smeren met olijfolie?

Waar wij olijfolie gebruiken voor tijdens het koken, gebruiken celebrities het tegenwoordig voor hele andere doeleinden. Bekende actrices als Emma Stone en Julia Roberts zweren namelijk bij olijfolie als middeltje tegen een droge huid.

Maar heeft wel echt zin om je lijf in te smeren met olijfolie, of werkt bodylotion net zo goed? De Belgische site Het Laatste Nieuws stelde deze vraag aan dermatoloog Ingrid van Riet.

Advertentie

Effectief of niet?
Emma Stone vertelde onlangs in een interview dat ze standaard een fles olijfolie in haar badkamer heeft staan en Julia Roberts wast zich naar eigen zeggen dagelijks met een mengsel van olijfolie en water. Het gebruiken van olie  op je huid is op zich helemaal niet zo gek, aldus Ingrid.

“Wereldwijd zijn er veel mensen die oliën gebruiken om hun huid mee te verzorgen. Denk maar aan arganolie, sesamolie of avocado-olie. Deze oliën bevatten stuk voor stuk essentiële vetzuren, maar dat zijn allemaal heel grote moleculen die niet tot de diepere lagen van de huid doordringen. Olijfolie heeft met andere woorden een afsluitend effect, net als een verband, waardoor het de verdamping en uitdroging van de huid tegengaat. Toch zal het je huid niet écht verzorgen en hydrateren.”

Verschil per huidtype
Ook je huidtype speelt volgens Ingrid een rol in het effect van olijfolie. “Iemand met een heel vette, gevoelige huid geef ik een totaal andere crème dan iemand met een droge, fijne huid. Mensen met een vette huid die toch olijfolie smeren, kunnen bovendien grote poriën en zelfs acne krijgen. Zelfs op hun benen. Misschien dat het voor sommige mensen werkt, maar ik zou dit advies nooit aan onze patiënten geven.”

Mocht je je toch willen wagen aan olijfolie, dan is het volgens Ingrid verstandig om het langzaam op te bouwen. “Je hele lichaam insmeren, lijkt me niet echt praktisch. Begin met je lippen, nagelriemen of voeten. Daar heb je geen poriën en kan je dus achteraf ook geen puistjes krijgen”, besluit de dermatoloog.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Lees meer

Tessel Tindert: “Mijn bewondering voor mensen in de zorg groeit met de minuut”

Tessel Tindert

Premium

De ene keer dat ik met Marijke bel, klinkt ze somber, de andere keer wat opgewekter. Dan vertelt ze dat ze een goede nacht heeft gehad en dat het met Maarten wat beter gaat.

Hij ligt nog steeds aan het zuurstof in het ziekenhuis, maar hij hoeft niet naar de IC. Elke dag doe ik wat boodschappen die ik voor de deur leg. Als ik op de 4e dag met mijn boodschappentas uit de lift stap, staat haar voordeur open. In de donkere gang staat Marijke. Broos, mager en ver

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien