Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Dít kun je het best doen tegen een onderhuidse puist

Hoe oud je ook bent, we hebben allemaal weleens last van een onderhuidse puist. Het vervelendst is dat ze veel pijn kunnen doen en dat je ze niet zomaar kunt uitknijpen.

Last van zo’n nare, onderhuidse knoeperd? Dit kun je er tegen doen:

Advertentie

Niet knijpen

Het spreek voor zich, maar een onderhuidse puist moet je niet uitknijpen. Doordat de puisten zich niet op het huidoppervlak bevinden, zijn ze soms onmogelijk om uit te knijpen. Als je dit toch probeert wordt het alleen maar roder en kan het zelfs gaan ontsteken. In het ergste geval maak je de huid kapot en laat je een litteken achter. Gewoon van afblijven dus en wachten tot de puist verdwenen of rijp is.

Stress en voedsel

Vaak merk je dat als je een paar dagen achter elkaar ongezond eet en drinkt, je huid daarop reageert. Voedingsmiddelen als zuivel, varkensvlees, suiker en alcohol staan erom bekend dat ze puisten kunnen triggeren, vooral als je gevoelig bent voor een van deze producten. Stress is ook een boosdoener. Probeer zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten en minimaal anderhalve liter water per dag te drinken.

Gezicht schoonmaken

Haal iedere dag je make-up eraf. Let erop dat je ook de randjes van je gezicht meepakt. Op de slapen en in de haargrens ontstaan vaak puistjes, omdat daar make-upresten blijven zitten. Maak altijd je gezicht schoon, zelfs als je de hele dag geen make-up op hebt gehad. Je zult zien dat je ook dan vuil van je gezicht afhaalt.

De juiste producten

Gebruik de juiste producten. Laat je eventueel adviseren door een huidtherapeut. Ga niet dagelijks met een grove scrub de puisten proberen weg te boenen, maar gebruik liever peelende stoffen. Producten als salicylzuur, beta hydroxy acid (BHA) en alpha hydroxy acid (AHA) werken ontstekingsremmend en drogen de puist uit. Door bijvoorbeeld een gezichtsreiniger te gebruiken met deze stoffen, dringt het product door tot in de poriën waardoor een talkprop vloeibaar wordt en makkelijker naar buitenkomt.

Dokter Rutger legt uit hoe je van een steenpuist afkomt:

Meer lezen over gezondheid? Bestel dan de Libelle Gezond:

Libelle Special Editie 12: Gezond
Libelle Special Editie 12: Gezond
€ 4,99
Bekijk

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: &C. Beeld: iStock

Lees meer

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien