50% korting op dagentree bij verschillende wellness resorts >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: kun je echt puistjes krijgen door foundation of concealer?

Een likje concealer en een beetje foundation kunnen ervoor zorgen dat je huid nét wat egaler oogt. Maar hoe zit het eigenlijk met de effecten op de lange termijn: kun je ook juist meer puistjes krijgen door het dragen van make-up?

Het Laatste Nieuws legde deze vraag voor aan dermatoloog Thomas Maselis.

Advertentie

Talgklieren
Volgens Maselis is make-up inderdaad niet altijd bevorderlijk voor je huid. “Als je vaak last hebt van acne, dan kan het inderdaad gebeuren dat producten als foundation en concealer je talgklieren extra verstoppen. Foundation is eigenlijk niets meer dan een vette zalf: wanneer je dit  op je huid smeert, werkt het de verstopping van je talgklieren alleen maar in de hand.”

Vicieuze cirkel
Jonge meisjes, maar ook volwassen vrouwen met acne, komen hierdoor vaak in een vicieuze cirkel terecht, zo stelt Maselis. “Ze smeren foundation op hun puistjes om die te camoufleren, maar daardoor verstoppen de talgklieren alleen maar meer. Hierdoor krijgen ze meer acne, waardoor ze weer meer foundation gaan gebruiken. Gelukkig bestaan er tegenwoordig speciale foundations die minder vet zijn en de talgklieren minder verstoppen.”

Losse poeder
Toch is het volgens Maselis nog altijd het beste om een losse poeder te gebruiken. “Los poeder zal je talgklieren niet verstoppen en het ontstaan van acne dus ook niet bevorderen. Er bestaan ook BB-crèmes die verzorgend én camouflerend zijn, maar de ene BB-crème is natuurlijk de andere niet. Je kunt het beste een product aanschaffen dat geen comedogene stoffen bevat, want dit zijn vaak de stoffen die puistjes veroorzaken.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien