Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Rugklachten? Draag dan vooral niet dít kledingstuk

Mensen met rugklachten leggen vaak de schuld bij torenhoge hakken of prullerige slippers. Maar heb je ooit aan dit kledingstuk gedacht?

Volgens onderzoek van The British Chiropractic Association (BCA) kan namelijk een kledingstuk dat je misschien wel elke dag draagt, bijdragen aan je rugklachten.

Advertentie

De schuldige

In het onderzoek werden uiteraard ook een paar pumps in het rijtje genoemd, maar deze stond niet op de 1e plaats. Op nummer 1 staat de skinny jeans. Deze broek zou zo strak rond je heupen zitten dat je houding slechter wordt. “Zware handtassen zijn een bekende boosdoener, maar ook een skinny jeans kan zorgen voor schade. Deze broeken staan zelfs met stip op nummer 1 als het gaat om de slechtste kledingstukken voor je rug”, aldus chiropractor Tim Hutchful.

Andere accessoires

“Ik ben altijd verbaasd over hoe weinig patiënten weten dat hun kleding en accessoires hun rug kunnen beschadigen. Ik kijk er bovendien van op hoeveel vrouwen meer waarde hechten aan hoe ze eruitzien dan aan hun gezondheid”, vertelt Hutchful. “De bewegingsvrijheid rond de heupen en knieën wordt ingeperkt, waardoor je automatisch een slechte houding zult aannemen.”

Niet iedereen

Fysiotherapeute Steffie Schoenmakers vult Hutchful aan: “Doordat strakke en hoge broeken de beweeglijkheid beperken in je heupen, kan het zijn dat je bepaalde spieren minder gebruikt dan zou moeten, en andere spieren juist meer. Maar dat wisselt per persoon.”

Al rugklachten

Ook verduidelijkt Schoenmakers dat je van een strakke broek niet per se rugklachten kríjgt, maar deze wel kunt verergeren. “Ik denk dat als je al een minder sterk korset hebt – de spieren rondom je rug –, een strakke broek dit negatief kan beïnvloeden. Want het is vaak niet zo dat mensen met een slechte houding ook rugklachten hebben. Maar mensen met rugklachten hebben vaak wel een slechtere houding.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: goedgevoel.be, chiropractic-uk.co.uk. Beeld: iStock

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien